ΣΥΡΙΖΑ: Να δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά της επιτροπής ειδικών κατά της πανδημίας

ΣΥΡΙΖΑ: Να δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά της επιτροπής ειδικών κατά της πανδημίας

Υποχρεωτική ανάρτηση των επιστημονικών προτάσεων στον ιστότοπο του υπουργείου Υγείας, ζητά η Κουμουνδούρου

syriza
Στη δημοσίευση των πρακτικών της επιτροπής ειδικών κατά της πανδημίας επιμένει ο ΣΥΡΙΖΑ επανακαταθέτοντας στην Βουλή τροπολογία για την υποχρεωτική ανάρτηση των επιστημονικών προτάσεων στον ιστότοπο του υπουργείου Υγείας.

Η αξιωματική αντιπολίτευση σημειώνει πως «η τήρηση και η διεύρυνση των αρχών της δημοσιότητας σχετικά με τη λειτουργία και τις αποφάσεις της Συντονιστικής Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες, θα παρέχει μεγαλύτερη δημοσιότητα και διάχυση στο κοινό των πορισμάτων, της επιστημονικής τεκμηρίωσης και των απόψεων των επιστημόνων, θα συμβάλλει στην διαυγή αποτύπωση της ανεξαρτησίας του ως άνω επιστημονικού φορέα και θα συμβάλλει στη βελτίωση του κοινοβουλευτικού έργου των κομμάτων, ως βασικού πυλώνα του δημοκρατικού πολιτεύματος».

Η τροπολογία έχει ως εξής:

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΜΕ ΤΙΤΛΟ

«Εκσυγχρονισμός της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας»

ΘΕΜΑ: «Τήρηση αρχών δημοσιότητας στις συνεδριάσεις της Συντονιστικής Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες»

Α. ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Η τήρηση και η διεύρυνση των αρχών της δημοσιότητας σχετικά με τη λειτουργία και τις αποφάσεις της Συντονιστικής Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες, δηλαδή του συλλογικού οργάνου που έχει συγκροτηθεί με απόφαση του Υπουργού Υγείας και δρα στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της έκτακτης κατάστασης της πανδημίας από τον κορωνοϊό (covid-19), θα παρέχει μεγαλύτερη δημοσιότητα και διάχυση στο κοινό των πορισμάτων, της επιστημονικής τεκμηρίωσης και των απόψεων των επιστημόνων, ενώ θα συμβάλλει στην διαυγή αποτύπωση της ανεξαρτησίας του ως άνω επιστημονικού φορέα, καθώς και στη βελτίωση του κοινοβουλευτικού έργου των κομμάτων, ως βασικού πυλώνα του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Β. ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Άρθρο...

1. Τα πρακτικά των εργασιών και των συνεδριάσεων της Συντονιστικής Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες, που έχει συγκροτηθεί και λειτουργεί στο Υπουργείο Υγείας, με την υπ’ αρ. πρωτ. Α1β/Γ.Π.οικ.11180 απόφαση της 20/02/2020 του Υπουργού Υγείας, όπως ισχύει, δυνάμει του άρθρου 8 παράγραφος 2 του νόμου 1579/1985, τηρούνται σύμφωνα με το άρθρο 15 του νόμου 2690/1999 και δημοσιεύονται υποχρεωτικά στον διαδικτυακό τόπο του Υπουργείου Υγείας, το αργότερο εντός πέντε εργάσιμων ημερών από την οικεία συνεδρίαση.

2. Στο τέλος της παραγράφου 3 περίπτωση α) του άρθρου 22 του Προεδρικού Διατάγματος 121/2017 προστίθεται υποπερίπτωση 13 ως εξής:

«13. Η δημοσίευση των πλήρων πρακτικών των συνεδριάσεων της Συντονιστικής Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες, υποχρεωτικά εντός αποκλειστικής προθεσμίας πέντε εργάσιμων ημερών από την πραγματοποίησή τους, στον διαδικτυακό τόπο του Υπουργείου Υγείας.».

3. Το Υπουργείο Υγείας, στις περιπτώσεις που η χώρα έχει κηρυχθεί σε έκτακτη κατάσταση δημόσιας υγείας, ιδίως όταν αντιμετωπίζει κατάσταση πανδημίας, υποχρεούται, ακόμη και προ της δημοσιεύσεως στον διαδικτυακό του τόπο, να αποστέλλει στη Βουλή, προς ενημέρωση των κομμάτων, την αμέσως επόμενη εργάσιμη ημέρα μετά τη διενέργεια κάθε συνεδρίασης της Συντονιστικής Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες συνοπτικά πρακτικά για το θέμα, τις απόψεις και τις αποφάσεις που ελήφθησαν σε αυτή.

4. Οι παραπάνω υποχρεώσεις δημοσιότητας των πρακτικών της Συντονιστικής Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες καταλαμβάνουν υποχρεωτικά και όσα έχουν ήδη συνταχθεί, τα οποία δημοσιεύονται στον διαδικτυακό τόπο του Υπουργείου Υγεία και αποστέλλονται στη Βουλή, προς ενημέρωση των κομμάτων, εντός προθεσμίας τριών ημερών από την έναρξη ισχύος της παρούσας διάταξης.

Ειδήσεις σήμερα:

Χριστουγεννιάτικος «μποναμάς»: Με μία δόση μπαίνουν ξανά στις 120 όσοι έχασαν την ρύθμιση

Εξηγήσεις στο αυτόφωρο αναμένεται να δώσει σήμερα ο Νότης Σφακιανάκης

Σε εξέλιξη επιχείρηση διάσωσης μεταναστών στη Λέσβο - Αγνοούνται τρία άτομα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης