Βουλή: Ενταση για το χωροταξικό - Φάμελλος: «Σταματήστε να νομοθετείτε» - Λιβανός: «Θέλετε τη Βουλή σε καραντίνα»

Βουλή: Ενταση για το χωροταξικό - Φάμελλος: «Σταματήστε να νομοθετείτε» - Λιβανός: «Θέλετε τη Βουλή σε καραντίνα»

Με διαδικαστική αντιπαράθεση ξεκίνησε η συζήτηση του νομοσχεδίου για το νέο χωροταξικό

LIVANOS-FAMELOS
Με σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ πλειοψηφίας και αντιπολίτευσης ξεκίνησε η συζήτηση του νομοσχεδίου για το νέο χωροταξικό που θέτει περιορισμούς στην εκτός σχεδίου δόμηση.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος ζήτησε να «παγώσει» το νομοθετικό έργο της Βουλής και πρότεινε να συζητούνται μόνο τα νομοσχέδια που αφορούν τις συνέπειες της πανδημίας. Μάλιστα, υποστήριξε πως το κόμμα του θα αποχωρήσει από την συζήτηση αν κατατεθούν τροπολογίες ενώ υποστήριξε πως ο ίδιος θα ήθελε να βρίσκεται στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και όχι στη Βουλή.

«Ούτε η Βουλή ουτε η Δημοκρατία θα μπει σε καραντίνα όπως προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ» απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Σπήλιος Λιβανός υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι το σύνολο των κομμάτων έχουν ομόφωνα συμφωνήσει για την νομοθετική λειτουργία του κοινοβουλίου.

«Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Με απόφαση όλων των κομμάτων, η Βουλή συνεχίζει και το νομοθετικό έργο συνεχίζει όπως και ο κοινοβουλευτικό έλεγχος. Εσείς είχατε παροτρύνει να γίνει αυτό. Σήμερα ο κ. Φάμελλος ζητά πρακτικά να μπει η Βουλή και η Δημοκρατία σε καραντίνα. Αυτό δεν θα το επιτρέψει η δική μας παράταξη. Πρέπει κάποια στιγμή να σοβαρευτείτε» ανέφερε ο εκπρόσωπος της ΝΔ.

Κ. Χατζηδάκης προς ΣΥΡΙΖΑ: Είτε εντός είτε εκτός Βουλής το ίδιο αναξιόπιστοι είστε

Από την πλευρά της κυβέρνησης ο κ. Κωστής Χατζηδάκης υπογράμμισε «Έχω την εντύπωση ότι ορισμένοι συνάδελφοι διαφωνούν με τα κόμματά τους και πρέπει αυτή τη διαφωνία να την λύσουν εσωκομματικά. Στη Διάσκεψη των Προέδρων ομόφωνα επιλέγει μια διαδικασία και έχει συμφωνηθεί για το νομοσχέδιο που συζητάμε διπλάσιος αριθμός ομιλητών. Αν δεν συνεννοείστε με τα κόμματά σας αυτό δεν είναι πρόβλημα δικό μας αλλά δικό σας. Συντονιστείτε καλύτερα

Ακόμα μια φορά επισημαίνετε ότι η Βουλή θα πρέπει να μην ασχολείται με άλλα θέματα πλην κορωνοϊού. Που αλλού γίνεται αυτό; Γνωρίζεται άλλη χώρα που να το κάνει για να το μελετήσουμε. Το νομοσχέδιο είναι παρέμβαση που έχει αναπτυξιακό και περιβαλλοντικό χαρακτήρα. Τι προτείνετε; Να κρατήσουμε την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ αν και έχουμε εκλεγεί για άλλο πρόγραμμα; Να κρατήσουμε την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ με αυτά τα καταπληκτικά αποτελέσματα; Υποστηρίζετε σοβαρά ότι το νομοσχέδιο περνά εν κρυπτώ; Σοβαρά; Το νομοσχέδιο παρουσιάστηκε τον Ιούλιο, τέθηκε σε διαβούλευση απο τον Ιούλιο μέχρι σήμερα. Τέσσερις μήνες. Είναι εν κρυπτώ αυτή η διαδικασία; Ανεβάζουν την αξιοπιστία σας αυτά που λέτε; Συνεχίστε».

Κλείσιμο
Ο υπουργός Περιβάλλοντος συνεχίζοντας είπε «η αριστερά επι σειρά ετών ήταν κατά της εκτός σχεδίου δόμησης. Δεν έκανε σχεδόν τίποτα όσο ήταν στην κυβέρνηση. Εμείς προχωρούμε μπροστά με περιβαλλοντική ατζέντα και αυτό προκαλεί αμηχανία στον ΣΥΡΙΖΑ. Απορία ψάλτου βηξ και η αποχώρηση από το κοινοβούλιο είναι όχημα αποφυγής της αμηχανίας. Ακούστε είτε εντός είτε εκτός του κοινοβουλίου το ίδιο αναξιόπιστοι θα είστε. Εμείς θα συνεχίσουμε το έργο μας εσείς συνεχίστε την ακατάληπτη συμπεριφορά.

Απαντώντας δε στους χαρακτηρισμούς που του απηύθυνε ο κ. Φάμελλος είπε «οι κατηγορίες που απευθύνει ο κ. Φάμελλος είναι παράσημο. Τον ευχαριστώ. Είναι παράσημο όταν χρησιμοποιεί την λέξη ψεύτης. Ποιος; Ο εκπρόσωπος κόμματος που έχει σπάσει κάθε ρεκόρ στα ψέματα. Είστε ο Πινόκιο όλης της υφηλίου. Αιδώς Αργείοι».

Πάντως, μετά την παρέμβαση της πλειοψηφίας ο κ. Φάμελλος έσπευσε να διευκρινίσει ότι δεν ζητά το κλείσιμο της Βουλής αλλά τον περιορισμό του νομοθετικού έργου μόνο για τα ζητήματα των συνεπειών της πανδημίας ενώ υποστήριξε ότι δεν πρόκειται το κόμμα του να αποχωρήσει από την συζήτηση καθώς προτίθεται να «ξεπουπουλιάσει τις διατάξεις». Ωστόσο ο ίδιος νωρίτερα είχε αναφέρει ότι «ηθελα να είμαι στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Ως ΣΥΡΙΖΑ διαφωνούμε πλήρως με την τακτική της κυβέρνησης να εκμεταλλεύεται τη πανδημία και ενώ ο κόσμος υποφέρει και οι γιατροί μας δίνουν τη μάχη και πρέπει να τους στηρίξουμε και να τους χειροκροτήσουμε πραγματικά, να περνάνε νομοσχέδια που είναι άσχετα με τη πανδημία και να αφήνουμε πίσω πράγματα που η κοινωνία μας έχει ανάγκη.

Το ν/σ πρέπει να αποσυρθεί ως διαδικασία συζήτησης. Δεν επιτρέπεται κ. Χατζηδάκη να υποτιμούμε την αγωνία της κοινωνίας και να περνάτε ρυθμίσεις τάχα για την εκτός σχεδίου δόμηση με ευνοϊκές όμως μέσα ρυθμίσεις για τις τράπεζες και το Ελληνικό. Αυτό ξεπερνάει τα όρια της πολιτικής δεοντολογίας, αγγίζει τα θέματα ανθρωπιάς. Έχουμε και ένα ζήτημα που θέλω να το θέσω εξαρχής στο Προεδρείο. Εμείς δεν θέλουμε να σας αφήσουμε να νομοθετήσετε μόνοι σας. Μας οδηγείτε σε μια τέτοια διαδικασία. Έχετε πρόθεση να φέρετε τροπολογίες που αφορούν το έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ, που εσείς δημιουργήσατε παρότι σας προειδοποιήσαμε σχεδόν όλα τα κόμματα της Βουλής;

Έχετε πρόθεση να φέρετε τις τροπολογίες αυτές την τελευταία μέρα της τελευταίας συνεδρίασης άρα να αποφύγετε τους φορείς και τη δημοσιοποίηση και δημοσιότητα στη κοινωνία; Επειδή το ίδιο κάνατε στο 4685 που το φέρατε μέσα στη πανδημία, το πρώτο νομοσχέδιο μετά το Πάσχα με συνθήκες περιορισμένης συμμετοχής και σας καταγγείλαμε τότε. Το ίδιο κάνατε με το νόμο για τα πλαστικά μιας χρήσης που φέρατε τροπολογίες για την ιδιωτικοποίηση βασικών στοιχείων δημόσιας περιουσίας. Αν προτίθεστε να φέρετε τροπολογίες για τον ΕΛΑΠΕ εκ των υστέρων και μετά τους φορείς να μας το πείτε από τώρα να αποχωρήσουμε. Δεν μπορούμε να προσβάλλουμε έτσι την κοινοβουλευτική διαδικασία.

Και θέλω να καταθέσω και μια πρόταση: όσο διαρκεί η πανδημία προτείνουμε η Βουλή να ασχολείται -εφόσον έχει περιορισμένη συμμετοχή, οι συνάδελφοι δεν μπορούν να είναι εδώ, βλέπετε πόσοι είμαστε, και στην Ολομέλεια θα είμαστε λίγοι, με σοβαρά προβλήματα στο webex, πέφτουν οι γραμμές- μόνο με ζητήματα
της πανδημίας. Δηλαδή δημόσιας υγείας, κοινωνικής κρίσης, επιδομάτων. Για αυτά που έχει ανάγκη η κοινωνία. Αλλά δε μπορεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας κ. Χατζηδάκη να περνάτε νομοσχέδια που τακτοποιούν μόνο τις τράπεζες εις βάρος των πολιτών, της ιδιοκτησίας, των μηχανικών και ταυτόχρονα να ξεπουλάτε δημόσια περιουσία.

Καταθέτω στα πρακτικά και παρακαλώ για την απάντηση του Υπουργού, δύο δημοσιεύματα για την ίδια περίπτωση, όπου γονιός παρακαλεί τον επαγγελματία να μη του κόψει το ρεύμα γιατί το παιδί του κάνει μάθημα Μαθηματικά. Θα ελέγξετε εσείς αν είναι αληθή, δεν το γνωρίζω. Να ασχοληθούμε με αυτά και όχι με το πώς θα τακτοποιήσετε τα συμφέροντα. Βάζουμε σοβαρό ζήτημα, λοιπόν, επί της διαδικασίας». Από το Κίνημα Αλλαγής ο Γιώργος Αρβανιτίδης κάλεσε την ηγεσία του υπουργείου να ενημερώσει για πιθανή κατάθεση τροπολογιών ώστε να κληθούν οι αρμόδιοι φορείς.

Αναβολή της συζήτηση του νομοσχεδίου ζήτησε και η αγορήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου. Ο κ. Βασίλης Βιλιάρδος από την Ελληνική Λύση ζήτησε να συζητούνται μόνο νομοσχέδια σχετικά με την πανδημία ενώ ο Κρίτωνας Αρσένης από το ΜεΡΑ25 είπε ότι είναι αντιδημοκρατική πρακτική η συζήτηση των νομοσχεδίων την στιγμή που οι πολίτες δεν μπορούν να διαμαρτυρηθούν έξω από το κοινοβούλιο.


Ειδήσεις σήμερα: 

Αποζημίωση ειδικού σκοπού: Ξεκινάνε σήμερα πληρωμές για τις αναστολές του Νοεμβρίου

Πυρκαγιά στο Μάτι: Η χήρα Φύτρου ζητά από τον ανακριτή να αποδοθούν κακουργηματικές κατηγορίες

Φορολοταρία: Έγινε η κλήρωση για τα 1.000 ευρώ - Δείτε αν κερδίσατε
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης