Γεννηματά για κορωνοϊό: Να σκοτωθούμε για να βρούμε λύσεις για τους ανθρώπους που καταστρέφονται από τον ιό

Γεννηματά για κορωνοϊό: Να σκοτωθούμε για να βρούμε λύσεις για τους ανθρώπους που καταστρέφονται από τον ιό

Κριτική στην κυβέρνηση για καθυστερημένη λήψη αποφάσεων στη μάχη κατά της πανδημίας, άσκησε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής

fwfi_gennimata
«Τους τελευταίες περίπου εννέα μήνες, την ζωή μας την ορίζει ο κορωνοϊός. Μας επιβάλει να ζούμε και να δουλεύουμε διαφορετικά. Να σκεφτόμαστε και να αγαπάμε διαφορετικά. Δυστυχώς είναι ολοφάνερο, ότι ένα πράγμα δεν αλλάζει, η εμμονή της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε αχρείαστες κοκορομαχίες και το κλίμα έντασης, πόλωσης και διχασμού» τόνισε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, ξεκινώντας την ομιλία της στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης για την κατάσταση στη χώρα με την πανδημία.

«Στέλνω μήνυμα αλληλεγγύης σε όσους δίνουν μάχη για τη ζωή τους, στις ΜΕΘ, αλλά στο ΕΣΥ» ανέφερε στη συνέχεια η κ. Γεννηματά, σημειώνοντας πως «το πρώτο κύμα της πανδημίας ήταν μια συνάντηση με το άγνωστο και βάλαμε όλοι πλάτη. Μείναμε όλοι σπίτι ακούσαμε τους ειδικούς. Δώσαμε το χρόνο στη κυβέρνηση να οργανωθεί, σε όλα τα επίπεδα, με προτεραιότητα την ενίσχυση και στήριξη του ΕΣΥ. Προτείναμε πως μπορεί να στηριχτεί το ΕΣΥ, πώς να σταθεί όρθια η κοινωνία και ζωντανή η οικονομία» είπε και αναφέρθηκε σε σειρά προτάσεων που κατέθεσε το ΚΙΝΑΛ όλο αυτό το διάστημα.

Αναφερόμενη στις επιπτώσεις που έχει ο κορωνοϊός, στην κοινωνία και την οικονομία ειδικότερα, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, σημείωσε πως «εμείς σήμερα θα γυρίσουμε στα σπίτια μας και ξέρουμε ότι κάποια θέματα τα έχουμε λυμένα. Για κάποιους άλλους δεν ισχύει αυτό. Να σκοτωθούμε μεταξύ μας για να δούμε πώς θα στηρίξουμε αυτούς τους ανθρώπους που καταστρέφονται σήμερα» είπε.

«Κύριε πρωθυπουργέ, είχατε προτάσεις, χρόνο, απεριόριστη κοινωνική και πολιτική στήριξη και χρήματα για να κινηθείτε ώστε να μην καταλήξουμε εδώ. Εάν οι επιστήμονες σας είπαν να πάρετε μέτρα νωρίτερα και δεν το κάνατε, κακώς» τόνισε.

Και συμπλήρωσε «η κυβέρνηση φοβάται και να πει τη λέξη Μέσα Μαζικής Μεταφοράς», ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της σε συγκεκριμένους τομείς της κοινωνικο-οικονομικής ζωής της χώρας.

Επανερχόμενη, στη δευτερολογία της, η κυρία Γεννηματά επισήμανε:

Η συζήτηση επιβεβαίωσε την πραγματικότητα, παρά την προσπάθεια που και σήμερα κάνατε να την αμφισβητήσετε.

Χάθηκε – χάσατε για την ακρίβεια - πολύτιμο χρόνο προετοιμασίας ώστε να μην μας βρει το 2ο κύμα ανοχύρωτους. Προετοιμασία που θα μπορούσε να περιορίσει δραστικά και να καθυστερήσει την εξάπλωση του ιού σε αυτή τη δεύτερη φάση. Γιατί το γενικό απαγορευτικό μπορεί να έγινε εκ των πραγμάτων επιβεβλημένο, όπως σας, είπα δεν ήταν όμως αναπόφευκτο κύριε Μητσοτάκη..

Και δυστυχώς ούτε σήμερα παραδεχθήκατε τα λάθη σας, πράγμα που σημαίνει ότι δεν είστε αποφασισμένοι να τα διορθώσετε.





- Στο τελευταίο από το μακρύ κατάλογο των διαγγελμάτων σας κ. Μητσοτάκη είπατε ότι όπως στην έναρξη της πανδημίας έτσι και τώρα, είμαστε οι πρώτοι που παίρνουμε σκληρά μέτρα για να αποφύγουμε τα χειρότερα. Αυτή είναι η μισή αλήθεια.

Γιατί όλη η αλήθεια είναι ότι τα συνεχώς αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα καθιστούν επιβεβλημένα οι χαμηλές αντοχές του δημόσιου συστήματος υγείας. Και την κρύβεται αυτή την αλήθεια για να κρύψετε ότι ελάχιστα βελτιώσατε – ως οφείλατε – τις δομές και τις αντοχές του ΕΣΥ όλους αυτούς τους τελευταίους μήνες και ενώ ήταν γνωστό ότι έρχεται δεύτερο κύμα

Χρειάζεται σχέδιο τώρα για την αποτελεσματική οργάνωση του ΕΣΥ και την προστασία των πολιτών.

Από το στάδιο της πρωτοβάθμιας τον συντονισμό της αυτοδιοίκησης με τις περιφερειακές μονάδες δημόσιας υγείας μέχρι τα δημόσια νοσοκομεία, τις ΜΕΘ, την πρόσληψη γιατρών.

Σας καταθέσαμε τις προτάσεις μας φροντίστε να τις αξιοποιήσετε.

- Επιμένετε κ. Μητσοτάκη να παρουσιάζετε μια δική σας εκδοχή της πραγματικότητας που όμως την διαψεύδει η τραγική εικόνα που ζούμε.

Αρνείσθε ακόμα και σήμερα να αναγνωρίσετε το λάθος σας για το ανεξέλεγκτο άνοιγμα των χερσαίων συνόρων.

Στην βόρειο Ελλάδα και βέβαια ιδιαίτερα στην Θεσσαλονίκη αποτυπώνεται ανάγλυφα το έλλειμμα των πολιτικών σας για το οποίο σας ασκούμε κριτική.

Δεν ακούσατε όχι μόνο τις δικές μας προτάσεις αλλά και τις προτάσεις τις αυτοδιοίκησης που σας εστάλησαν προσωπικά.

Καταθέσαμε το σχετικό έγγραφο για τα πρακτικά

Να αποφασίσουμε σήμερα ότι το αρνητικό τεστ δυο ημερών για όλους τους εισερχόμενους στη χώρα ανεξαρτήτως εθνικότητας θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι να καθαρίσει πλήρως ο ορίζοντας της μάχης με τον ιό.

- Ταυτόχρονα προετοιμαστείτε ώστε να μην έχουμε τα ίδια όταν αρθούν τα περιοριστικά μέτρα.

Δεν έχουμε την δυνατότητα για lockdown «φυσαρμόνικα» όπως προτείνουν ορισμένοι.



Να μην έχουμε πάλι συνωστισμό στα λεωφορεία, στο μετρό, στα πλοία αλλά και τις σχολικές τάξεις. Και επίσης προετοιμαστείτε σωστά για τον αποτελεσματικό εμβολιασμό του πληθυσμού.

- Η συζήτηση σήμερα ήταν επίσης αποκαλυπτική για το πως αντιλαμβάνεστε την ζωτική ανάγκη να κρατηθεί ζωντανή η οικονομία και όρθια η κοινωνία. Στην πράξη φάνηκε ότι η μέχρι τώρα παρεμβάσεις σας εξυπηρετούν την πολιτική σας αντίληψη για την στήριξη των λίγων και ισχυρών.

Για αυτό κάνετε ότι δεν βλέπετε ότι το 80% περίπου των ενισχύσεων ρευστότητα της προηγούμενης φάσης κατευθύνθηκε στις μεγάλες επιχειρήσεις και καλούς πελάτες των τραπεζών και συνεχίζετε απτόητοι στην ίδια κατεύθυνση.

Δεν είναι δυνατόν και πάλι να παραδοθούν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στην διάθεση των τραπεζών. δεν είναι δυνατόν να καταδικαστούν οι εργαζόμενοι στην φτώχεια και στην ανεργία και να διευρύνονται οι κοινωνικές ανισότητες .

Πάρτε ουσιαστικά μέτρα ΤΩΡΑ. Σας καταθέσαμε τις προτάσεις μας.

Αν δεν αξιοποιήσετε το απόθεμα από τις υπερφορολογήσεις τώρα πότε θα το κάνετε;

- Από τις 7/11 έχουμε ανατιμήσεις σε βασικά είδη διατροφής (κυρίως σε ρύζι / μακαρόνια). Τα στοιχεία είναι στο παρατηρητήριο τιμών του Υπουργού Ανάπτυξης .

Υπενθυμίζω ότι είναι ο μόνος κλάδος που είναι οι κερδισμένοι της κρίσης. Είναι ώρα να παρέμβετε. Το θέσαμε ήδη σήμερα το πρωί στον Υπουργό Ανάπτυξης.

Στα λόγια συμφωνήσατε .

Περιμένουμε τις πράξεις .

- Όσον αφορά την πορεία του Πολυτεχνείου οι θέσεις μας είναι σαφές ότι προέχει η δημόσια υγειά. Άρα θα γιορτάσουμε την επέτειο όπως αρμόζει σε μια χώρα που τιμά τους αγώνες αλλά είναι σε καραντίνα .

Αλλά μην επιχειρείτε Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευσή να εργαλειοποιήσετε την επέτειο , για να βρείτε ένα ακόμη θέμα να κάνετε τους μονομάχους.

- Για να αντέξουμε όσο ακόμα χρειάζεται μέχρι να έρθει και να λειτουργήσει το εμβόλιο στο πληθυσμού πρέπει ν αλλάξουμε. Φοβάμαι όμως ότι εσείς δεν έχετε καμία πρόθεση να αλλάξετε κ Μητσοτάκη .

Χρειαζόμαστε σχέδιο με ευθύνη και όραμα.

Για την υγεία, την Παιδεία, την Κοινωνία και αύξηση του προϋπολογισμό για το 2021

Ειδήσεις σήμερα

Βολιβία: Συνεχίζει τη διδασκαλία στο πανεπιστήμιο με τηλεκπαίδευση ο νέος πρόεδρος της χώρας

Κορωνοϊός: Η Κίνα διατηρεί σε πολύ χαμηλά ποσοστά τα κρούσματα


Νεκροί 44χρονος και 38χρονος σε Φλοίσβο και Χερσόνησο - Διακομιδή 17χρονης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης