Βουλή: Με «μονομαχία» Μητσοτάκη - Τσίπρα κορυφώνεται η συζήτηση επί της πρότασης μομφής για τον Σταϊκούρα

Βουλή: Με «μονομαχία» Μητσοτάκη - Τσίπρα κορυφώνεται η συζήτηση επί της πρότασης μομφής για τον Σταϊκούρα

Εφ' 'ολης της ύλης αναμένεται να αναμετρηθούν ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης - Δείτε live τη συζήτηση στη Βουλή

mitsotakis-tsipras
Σε αντιπαράθεση εφ' όλης της ύλης μεταξύ του πρωθυπουργού και του Αλέξη Τσίπρα αναμένεται να εξελιχθεί το αποψινό φινάλε της τριήμερης διαδικασίας στην βουλή, με φόντο την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον του υπουργού Οικονομικών για το νέο πτωχευτικό κώδικα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσέρχεται στην βουλή αποφασισμένος να αναδείξει τα πεπραγμένα και μεταξύ άλλων το σχέδιό του για την οικονομία. Θέλει να αποφύγει τις άγονες αντιπαραθέσεις, εκτιμώντας ότι ο κύριος στόχος που έχει θέσει ο Αλέξης Τσίπρας είναι να ενισχύσει το προφίλ του και να στρέψει τη συζήτηση αλλού- μακριά από την αμφισβήτηση που υφίσταται στο εσωτερικό του κόμματός του. Το δε χαμηλό βαρομετρικό στις δημοσκοπήσεις και η ισχνή απήχηση στην κοινωνία είναι, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, η αιτία του πανικού που εκφράστηκε με την κατάθεση πρότασης μομφής κατά του Χρήστου Σταϊκούρα.


«Σε μια στιγμή που η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με το δεύτερο κύμα της πανδημίας, που οι πολίτες αντιμετωπίζουν εκτός από τις υγειονομικές, τις βαριές οικονομικές συνέπειες και η Τουρκία προκαλεί, στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν το άγχος να κερδίσουν λίγα λεπτά προβολής με αντιπολιτευτικά πυροτεχνήματα» τονίζουν κυβερνητικά στελέχη, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά , ότι αυτό έγινε μάλιστα τη στιγμή που η ηγεσία της Χρυσής Αυγής οδηγείτο με χειροπέδες στη φυλακή.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ποντάρει μόνο στην καταστροφή. Σε αρνητικές εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, στην οικονομική ύφεση, στην κλιμάκωση της κρίσης με την Τουρκία. Μεγάλωσε μέσα από την καταστροφή που προκλήθηκε από την οικονομική κατάρρευση και αυτός είναι ο μόνος δρόμος που ξέρει» αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη που διατηρούν την άποψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να υπηρετήσει το μοντέλο της προγραμματικής αντιπολίτευσης γιατί, ούτε στο προφίλ του Αλέξη Τσίπρα ταιριάζει, ούτε έχει εναλλακτικές προτάσεις. «Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα της πανδημίας όπου, από τη μια ζητάει πρόσθετα μέτρα κι όταν λαμβάνονται, τα καταγγέλλει», διαπιστώνει το Μέγαρο Μαξίμου με την βεβαιότητα ότι η συζήτηση που ξεκίνησε την Παρασκευή στην βουλή θα αποδειχθεί ευκαιρία προβολής του κυβερνητικού έργου, ιδίως στον τομέα της οικονομίας. “Το έπραξαν από την πρώτη στιγμή στην Ολομέλεια οι υπουργοί με την εντολή να παρουσιάσουν το έργο στον τομέα ευθύνης τους αλλά και τα επόμενα βήματα”, εξηγεί κυβερνητικός παράγοντας περιγράφοντας επί της ουσίας το στυλ της αντιπαράθεσης που επιλέγει ο πρωθυπουργός για την αποψινή “μονομαχία” στην βουλή με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Είναι ενδιαφέρον ότι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στις κατ' ιδίαν συζητήσεις που είχαν χθες, στους διαδρόμους της βουλής πρόβλεπαν ότι η κίνηση Τσίπρα θα περάσει τελικά κάτω από τον πήχη που ο ίδιος έθεσε κι ότι στην αντιπαράθεση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη σήμερα το βράδυ στην βουλή θα αποκαλυφθεί η απουσία ουσιαστικών επιχειρημάτων και προτάσεων από τον πρώην πρωθυπουργό και τους υπουργούς του. “Οι πολίτες δεν ενδιαφέρονται για κοκορομαχίες την ώρα της κρίσιμης μάχης εναντίον της πανδημίας, της κρίσης στα ελληνοτουρκικά και της προσπάθειας στήριξης της οικονομίας”, επαναλαμβάνουν “γαλάζιοι” βουλευτές αναμένοντας μόνο πολιτικά οφέλη για το κόμμα τους από την τριήμερη διαδικασία στην βουλή.

Στην “αντίπερα όχθη” ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία θεωρεί ότι με την πρόταση μομφής πέτυχε μια κίνηση-ματ κι ότι μέσω αυτής πρώτον, αναγκάζει την κυβέρνηση Μητσοτάκη να απολογηθεί για το “αντικοινωνικό νομοσχέδιο” και για την αρνητική της στάση απέναντι στο κάλεσμα Τσίπρα και δεύτερον δίνει την δυνατότητα στον ελληνικό λαό “να μάθει τι πραγματικά τον περιμένει”. Οι καλά γνωρίζοντες σημειώνουν ότι η ηγεσία και οι “προεδρικοί” του ΣΥΡΙΖΑ ποντάρουν στην δημιουργία κλίματος σφοδρής αντιπαράθεσης στην βουλή με αφορμή το εν λόγω νομοσχέδιο, καθώς προβλέπουν ότι έτσι θα συσπειρώσουν δυνάμεις που ανησυχούν για τις πραγματικές επιπτώσεις της πανδημίας στα νοικοκυριά τους τους επόμενους μήνες. “Είναι κίνηση βαθιάς πολιτικής ουσίας. Η Ν.Δ. έρχεται να καταργήσει πλήρως την προστασία της πρώτης κατοικίας και η πρόταση δυσπιστίας ήταν το ύστατο εργαλείο στα χέρια μας για να την αναγκάσουμε να συζητήσει στη Βουλή”, υποστηρίζει χαρακτηριστικά ο Νάσος Ηλιόπουλος προσθέτοντας ότι “η άρση της προστασίας της 1ης κατοικίας, που τελειώνει οριστικά -όπως η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας κατήγγειλε- υπήρξε ένα θέμα θαμμένο στα Μέσα Ενημέρωσης-ούτε ο Πρωθυπουργός δεν ήρθε να μιλήσει στη Βουλή".

Κλείσιμο
Η “γραμμή” της Κουμουνδούρου παραπέμπει δε, στην απόφαση να λάβουν το λόγο όσο το δυνατόν περισσότερα στελέχη και δη εκείνα που είχαν βαρύ υπουργικό χαρτοφυλάκιο, όπως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος που είναι άλλωστε σήμερα κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος.

Για την Χαριλάου Τρικούπη ο Αλέξης Τσίπρας με την πρόταση δυσπιστίας,απαλλάσσει τον κ. Μητσοτάκη από τις ευθύνες του για όλα τα φλέγοντα ζητήματα, από την διαχείριση της πανδημίας έως την εξωτερική πολιτική. Στελέχη του Κινήματος Αλλαγής δηλώνουν ότι ο κ. Τσίπρας χαρίζει επίσης έτσι πρόσκαιρη συσπείρωση στη ΝΔ που έχει πολλά εσωτερικά προβλήματα για την διαχείριση των εθνικών θεμάτων. “Ούτε συνεννοημένοι να ήταν. Εμείς καταψηφίζουμε όλη την κυβέρνηση”, είπε χαρακτηριστικά ο Παύλος Χρηστίδης προαναγγέλλοντας επί της ουσίας τους “τίτλους” της ομιλίας της κυρίας Φώφης Γεννηματά σήμερα το βράδυ στην βουλή, λίγο πριν το φινάλε της τριήμερης διαδικασίας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης