LIVE

Κορωνοϊός

Μηταράκης: Εμείς φυλάμε τα σύνορα κι ο ΣΥΡΙΖΑ απειλεί τα στελέχη του Λιμενικού

mitarakis_vou

Κόντρα στη Βουλή για το μεταναστευτικό – Για απόπειρες παράνομων επαναπροωθήσεων μιλά ο Νίκος Σαντορινιός – Απειλές σε βάρος του ίδιου και της οικογένειάς του κατήγγειλε ο Μουζάλας

«Φωτιά» στην συζήτηση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής όπου ο κ. Νότης Μηταράκης ενημερώνει τους βουλευτές για την κατάσταση που επικρατεί στο μεταναστευτικό – προσφυγικό έβαλε η καταγγελία του ΣΥΡΙΖΑ περί κυβερνητικών εντολών προς το Λιμενικό Σώμα για παράνομες απωθήσεις αλλά και οι απειλές περί ελέγχου των στελεχών του φυλούν τα θαλάσσια σύνορα.

«Η κατάσταση είναι διαφορετική από αυτή που παραλάβαμε. Εσείς είχατε καταστήσει την χώρα θελκτικό προορισμό» ανέφερε ο κ. Μηταράκης για να προσθέσει απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν πιστεύετε στην πολιτική περιορισμού ροών. Δεν πιστεύετε στην φύλαξη των συνόρων, στο διαχωρισμό προσφύγων- μεταναστών και στον περιορισμό επιδομάτων».

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής σχολιάζοντας δηλώσεις του κ. Γιάννη Μουζάλα περί ποινικού ελέγχου των στελεχών του Λιμενικού Σώματος που υπακούουν σε παράνομες εντολές, πρόσθεσε: «Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εδώ σε αυτή την αίθουσα απείλησε το Λ.Σ. γιατί φυλούν τα σύνορα. Δεν θέλετε τη φύλαξη των συνόρων. Τον Ιούλιο του 2019 είχαμε πράγματι αυξημένες αφίξεις. Η Τουρκία προετοίμαζε εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού. Το είδαμε το προλάβαμε το αντιστρέψαμε. Αυτή είναι η μεγάλη μας διαφορά».

Σαντορινιός: Η κυβέρνηση έχει κάνει απόπειρες για παράνομες ενέργειες

Απαντώντας ο κ. Νεκτάριος Σαντορινιός (ΣΥΡΙΖΑ) είπε: «δεν θα τολμούσε κανείς από εμάς να απειλήσει το Λιμενικό Σώμα. Τώρα αν κάποια ηγεσία θέλει να μετατρέψει το Λιμενικό σε μηχανισμό παράνομων ενεργειών αυτή πρέπει να ελεγχθεί και να απολογηθεί. Φοβάμαι ότι η κυβέρνηση έχει κάνει τέτοιες απόπειρες».

Επίσης, ο κ. Μουζάλας είπε «με κατηγόρησε ο υπουργός ότι απείλησα το Λιμενικό Σώμα. Ψεύδεται. Είπα ότι θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί αν υπάρχουν κάποιοι που υπακούουν σε παράνομες εντολές θα ελεγχθούν».

Μάλιστα ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι οι καταγγελίες του κ. Μηταράκη περί απειλών Μουζάλα στα στελέχη του Λ.Σ είχαν ως αποτέλεσμα να δεχθεί απειλητικά μηνύματα. «Κατόπιν αυτού έλαβα πάνω από 700 ειδοποιήσεις για εμένα, την γυναίκα μου, τα παιδιά μου για το αυτοκίνητό μου. Ας είμαστε πιο προσεκτικοί» είπε.

Δεσμευόμαστε για μηδενική μόνιμη παραμονή μεταναστών σε ακριτικά νησιά

Την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την κατασκευή κλειστών κέντρων φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών σε Σάμο, Κω και Λέρο ανακοίνωσε ο κ. Νότης Μηταράκης στα μέλη της επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής ενώ υπογράμμισε ότι σύντομα θα ολοκληρωθούν και οι σχετικές διαδικασίες που αφορούν την Σάμο και την Χίο.

Παράλληλα, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής τόνισε ότι η λειτουργία των νέων κέντρων θα σημάνει το κλείσιμο των υφιστάμενων δομών ενώ πρόσθεσε ότι εως το τέλος του 2020 θα κλείσουν 67 δομές – ξενοδοχεία στην ηπειρωτική Ελλάδα και άλλες 6 εντός του 2021.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι βούληση του υπουργείου και της κυβέρνησης είναι «η μηδενική μόνιμη παραμονή σε δομές στα ακριτικά νησιά». Ο υπουργός άσκησε δριμεία κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ η οποία παρά το γεγονός ότι διαχειρίστηκε περισσότερα από 2 δις ευρώ κονδύλια για το μεταναστευτικό δεν παρείχε ενημέρωση για τον τρόπο διάθεσης των συγκεκριμένων χρημάτων. «Ίσως γιατί χρησιμοποιούσαν ΜΚΟ. Ίσως διότι χρησιμοποιούσαν κρατικές εταιρείες ως δωρητές. Ίσως διότι δεν έκαναν συμφωνίες – πλαίσιο, όπως απαιτεί η διαφάνεια και οι βέλτιστες διεθνείς πρακτικές» πρόσθεσε με νόημα τονίζοντας ότι συνεχίζεται ο έλεγχος για τον τρόπο δράσης των ΜΚΟ την περίοδο 2015 – 2019.

Πάντως, ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι μετά την ολοκλήρωση των διαγωνισμών κατασκευής κλειστών κέντρων θα ακολουθήσουν διαγωνισμοί για σίτιση, ασφάλεια, καθαριότητα και συντήρηση των δομών.

Πιο αναλυτικά, για τις 3 δομές σε Σάμο – Κω και Λέρο ανέφερε:

· Στην Σάμο σήμερα καταγράφονται 4.404 διαμένοντες αν και η υφιστάμενη δομή έχει προδιαγραφές 648 θέσεων. Η νέα δομή θα αναπτυχθεί στη θέση «Ζερβού», σε έκταση περίπου 200 στρ. και υφίσταται ήδη όμορη έκταση 45 στρεμμάτων, όπου κατασκευάζεται δομή από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (Δ.Ο.Μ.). Η νέα δομή θα έχει δυναμικότητα 1.800 θέσεων και η συνολική δυναμικότητα, συμπεριλαμβανομένων των 1.200 θέσεων της δομής που κατασκευάζεται από τον Δ.Ο.Μ., θα είναι 3.000 θέσεων.

· Στη Κώ σήμερα υπάρχουν 1.052 διαμένοντες σε 816 θέσεις. Στη Κω, η δομή θα αναπτυχθεί στην περιοχή «Μεσοβούνι», του Δήμου Κω, σε έκταση περίπου 67 στρ. Σε όμορη έκταση εντός του «Στρατοπέδου Καπετάν Λαζαρή» (96 στρ.), όπου υφίσταται ΚΥΤ. Το νέο Κ.Υ.Τ. θα έχει δυναμικότητα 2.000 θέσεων και συνολική δυναμικότητα 3.290, συμπεριλαμβανομένης της υφιστάμενης δομής.

· Στη Λέρο καταγράφονται 971 διαμένοντες σε 860 θέσεις. Η νέα δομή θα αναπτυχθεί στη θέση «Όρμος Λακκί» του Δήμου Λέρου, σε έκταση περίπου 63 στρ., θα έχει συνολική δυναμικότητα 1.860 θέσεων, συμπεριλαμβανομένων των 860 θέσεων της υφιστάμενης δομής η οποία και θα κλείσει όπως θα κλείσει η υφιστάμενη δομή και στην Σάμο

Ο ίδιος πρόσθεσε «στόχος μας δεν είναι να έχουμε τόσους αιτούντες άσυλο στα νησιά. Δεσμευόμαστε για μηδενική μόνιμη παραμονή σε δομές στα νησιά.  Στόχος μας είναι το 2021 οι νέες δομές να είναι σχεδόν άδειες, χάρη και στην ενισχυμένη φύλαξη των συνόρων».

Μεταξύ άλλων τα νέα ΚΥΤ θα περιλαμβάνουν: χώρο διαμονής Μονογονεϊκών Οικογενειών, Υπηρεσιών Διοίκησης Ασυνόδευτων Ανηλίκων – Χώρο Διαμονής Ασυνόδευτων Ανηλίκων, Κοινόχρηστων Δραστηριοτήτων και χώρο αθλοπαιδιών κ.α.

Οι δομές θα περιβάλλονται εξωτερικά από διπλή περίφραξη. Οι χώροι διαμονής θα διαθέτουν φέροντα οργανισμό από δομικό χάλυβα και πλευρικά τοιχώματα από ενιαία μορφή θερμομονωτικών πάνελ π̟ολυουρεθάνης. Η αναλογία ατόμων/ τυπικών χώρων διαμονής θα είναι κατ’ ελάχιστον 4m2 μικτού εμβαδού/άτομο.

Πέραν αυτών ο υπουργός επανέλαβε τις αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο 9μηνο ως εξής:

- Μείωση ροών εντός του 2020 κατά 73%. Οι αφίξεις ανέρχονται σε 12.289 άτομα όταν την αντίστοιχη περίοδο του 2019 ήταν 44.734.

- Αύξηση της έκδοσης αποφάσεων ασύλου κατά 82%, σε σχέση με το 2019 (2020: 66.221, 2019: 36.306) και μείωση κατά -36% των εκκρεμών αποφάσεων Ασύλου.

- Θετικό ισοζύγιο αναχωρήσεων – αφίξεων. Το τρίμηνο Ιουλίου - Σεπτεμβρίου αναχώρησαν συνολικά 3.746 άτομα, ενώ το ίδιο διάστημα οι αφίξεις ήταν 2.415.

- Έλεγχος ΜΚΟ

- Περιορισμός παροχών. «Περιορίσαμε στις περιπτώσεις έκδοσης τελεσίδικης διοικητικής απόφασης Ασύλου την παροχή στέγης και επιδόματος στον ένα μήνα (από έξι)».

- Αποσυμφόρηση νησιών. «Φέτος μειώθηκαν 53% οι διαμένοντες στα ΚΥΤ Νήσων και συνολικά μείωση 49% στους διαμένοντες στα νησιά (Σεπτέμβριος 21.564 Ιανουάριος 42.004). Αυτή την αποσυμφόρηση θα την δούμε και στην ηπειρωτική με κλείσιμο 67 δομών – ξενοδοχείων και το κλείσιμο άλλων 6 το 2021»

- Κλειστά ελεγχόμενα Κέντρα.

Παράλληλα, ο υπουργός ενημέρωσε και για την διαγωνιστική διαδικασία κατασκευής κλειστών κέντρων σε Κω, Λέρο και Σάμο σημειώνοντας πως «Σε κανένα προβλεπόμενο στάδιο, δεν ασκήθηκε προσφυγή από τους συμμετέχοντες ενώ τηρήθηκαν όλες οι διαδικασίες δημοσιότητας». Αναφορικά με το κόστος είπε πως «Το έργο θα ανατεθεί ενιαία και για τα 3 νησιά καθώς με την ταυτόχρονη ενιαία ανάθεση, εκτέλεση και ολοκλήρωσή του, είναι εφικτή η άμεση και ουσιώδης αποσυμφόρηση των νησιών. Θα χρηματοδοτηθεί μέσω της Emergency Assistance του Asylum, Migration and Integration Fund, σύμφωνα με την Συμφωνία Χρηματοδότησης με κωδικό “HOME/2020/AMIF/AG/EMAS/0127”. Ποσοστό συγχρηματόδότησης 100%».

Γιάννης Μουζάλας: Απειλούν εμένα και την οικογένειά μου

Το ζήτημα επανήλθε από τον βουλευτή Δωδεκανήσου με την ΝΔ Γιάννη Παππά που χαρακτήρισε απαράδεκτη την στοχοποίηση των στελεχών του Λ.Σ. από τον ΣΥΡΙΖΑ προκαλώντας ακόμα μια έκρηξη από τον κ. Μουζάλα που κατήγγειλε συστηματική στοχοποίησή του ενώ κατέστησε υπεύθυνη τη Βουλή για την ασφάλεια της οικογένειάς του.

«Με στοχοποιείτε. Είναι η δεύτερη φορά που διαστρεβλώνονται όσα είπα εγώ και ο κ. Σαντορινιός. Πάτε να αμφισβητήσετε τη δουλειά που κάνει το Λιμενικό Σώμα. Θέλετε να υποστηρίξετε ότι είναι επικίνδυνο να μιλάμε για νομιμότητα» είπε ο κ. Μουζάλας ενώ απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Επιτροπής Μάξιμο Χαρακόπουλο υπογράμμισε: «Σας μιλώ για την προσωπική μου ασφάλεια και την ασφάλεια των παιδιών μου. Αυριο θα επισκεφθώ και τον Πρόεδρο της Βουλής να τον ενημερώσω. Για το όνομα του Θεού βάλτε ένα όριο σε αυτό το πράγμα. Είναι ντροπή αυτό που γίνεται».

Ακολούθως ο κ. Σαντορινιός υποστήριξε «οι αναφορές που έκανε ο κ. Παππάς αδικούν την τοποθέτησή μου. Από την πρώτη στιγμή δήλωσα ότι τιμούμε απόλυτα το Λ.Σ. για το φοβερό έργο και τις διασώσεις ανθρώπινων ζωών. Έχουν θυσιαστεί και έχουν και νεκρούς στην προσπάθειά τους να αποτρέψουν ατυχήματα. Η δική μας κυβέρνηση ήταν αυτή που στήριξε το Λιμενικό με μέσα και προσωπικό».Ειδήσεις σήμερα

Κορωνοϊός: Στα 408 τα νέα κρούσματα - 89 οι διασωληνωμένοι

Ελληνοτουρκικά: Τα μυστικά της πορείας του Oruc Reis

Θετικός στον κορωνοϊό ο Κριστιάνο Ρονάλντο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (22)

Εχει συνορα η θαλασσα; ;;

...το Λιμενικο να συνεχισει να κανει το εργο του κανονικα. Οπως και το πολεμικο ναυτικο.

Φυλατε τα συνορα;;;;;;

Πως τα φυλατε δηλαδη;;; Αφηνοντας τους τουρκους να κανουν οτι τους καπνισει;;; Ρεζιλι σας εχουν κανει οι μογγολοι! Ρομπες!!!

patrivths

ΚΑΛΑ ΕΣΥ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΡΙΖΑΙΟΥΣ ΝΑ ΣΕ ΧΑΙΡΟΝΤΕ ΟΙ ΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ

ΝΝ

Να το κάνετε θέμα, να το μάθει ο λαός. Ακόμα και φανατικοί αριστεροί διαμαρτύρονται για τη λαθρομετανάστευση. Η συντριπτική πλειοψηφία θέλει απελάσεις και φύλαξη συνόρων. Εάν το θέλετε πραγματικά, πρώτο θέμα πρέπει να γίνει το δουλεμπόριο, οι Μ.Κ.Ο, οι παπασπιτούληδες. Το θέλετε όμως;

ma

Ένα μεγάλο μπράβο στο Λιμενικό μας, που κατάφερε σχεδόν να μηδενίσει τις παράνομες προωθήσεις λαθρομεταναστών.

x

Αριστεροί : μια ζωή προδότες

patrivths

ΤΩΡΑ ΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΔΕΞΙΑ ΕΔΩ ΓΕΛΑΜΕ ΚΛΕΦΤΟΠΑΣΟΚΕΧΟΥΜΕ

ο ποντιος

αυτο δεν ειναι ελληνικο κομμα , ο παγκαλος ειπε τιειναι σπειρα κακοποιων

Geo

Δεν άκουσα ποτέ κανέναν Σαντορινιό,Μουζάλα κ.τ.λ να πάρει κάποιον λαθρομετανάστη στο σπίτι του!!!! Όλα στην πλάτη μας!!! Ουστ από εδώ βολεμένοι με άποψη ,αλλά αμέτοχοι!!!!!

Χαχαχα

Ξέχασες Παπαδημούλη και Τασία

Q

Φυλατε τα συνορα? Εσεις που πρωτοι τα ανοιξατε το '92? Εσεις που πουλατε σανο μηδενισμου των ροων στα νησια, γεμιζοντας την ενδοχωρα? Δεν ειναι τυχαιο που δεν βγαζετε τον ΣΥΡΙΖΑ εγκληματικη οργανωση για το δουλεμποριο που κανει εδω και χρονια! Αφου κι εσεις του ιδιου φυραματος ειστε!

@

Και φυσικά, σαν καλός συριζαυγίτης θα επιτελέσεις τον ρόλο σου, που είναι να κατηγορήσεις την ΝΔ.

Q

19:54 και δεν υπαρχει λογος για να κατηγορησει κανεις την Χ.Α λες! Αυτους τους "αγιους" ανθρωπους! Το οτι επι 40+ χρονια καταστρεφουν συστηματικα την χωρα δεν σου κανει εσενα σαν λογος! Το οτι ως κοκκινος ΣΥΡΙΖΑ συνεχιζουν την γενοκτονια των Ελληνων φερνοντας κι αλλους λαθρομεταναστες, αυτο το προσπερνας! Τετοιους ψηφοφορους σαν κι εσενα θελει ο Κουλης. Γι'αυτο φτασαμε σ'αυτα τα χαλια!

Αιδώς Συριζαίοι, η Ελλάδα υποφέρει

Δεν κατάλαβα, πόσους από αυτούς φιλοξενούν οι φραγκάτοι του ΣΥΡΙΖΑ? Εκτός, και αν τους θέλουν, σαν πελάτες στα σπιτάκια που νοικιάζει ο ευρωβουλευτής τους.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης