LIVE

Κορωνοϊός

Μηταράκης: Δεσμευόμαστε για μηδενική μόνιμη παραμονή μεταναστών σε ακριτικά νησιά

5165389

Έτοιμος ο διαγωνισμός για κλειστές δομές σε Σάμο, Κω, Λέρο - Κλείνουν 73 δομές στην ηπειρωτική Ελλάδα - 67 εώς τέλος 2020 και άλλες 6 το 2021

Την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την κατασκευή κλειστών κέντρων φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών σε Σάμο, Κω και Λέρο ανακοίνωσε ο κ. Νότης Μηταράκης στα μέλη της επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής ενώ υπογράμμισε ότι σύντομα θα ολοκληρωθούν και οι σχετικές διαδικασίες που αφορούν την Σάμο και την Χίο.

Παράλληλα, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής τόνισε ότι η λειτουργία των νέων κέντρων θα σημάνει το κλείσιμο των υφιστάμενων δομών ενώ πρόσθεσε ότι εως το τέλος του 2020 θα κλείσουν 67 δομές – ξενοδοχεία στην ηπειρωτική Ελλάδα και άλλες 6 εντός του 2021.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι βούληση του υπουργείου και της κυβέρνησης είναι «η μηδενική μόνιμη παραμονή σε δομές στα ακριτικά νησιά». Ο υπουργός άσκησε δριμεία κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ η οποία παρά το γεγονός ότι διαχειρίστηκε περισσότερα από 2 δις ευρώ κονδύλια για το μεταναστευτικό δεν παρείχε ενημέρωση για τον τρόπο διάθεσης των συγκεκριμένων χρημάτων. «Ίσως γιατί χρησιμοποιούσαν ΜΚΟ. Ίσως διότι χρησιμοποιούσαν κρατικές εταιρείες ως δωρητές. Ίσως διότι δεν έκαναν συμφωνίες – πλαίσιο, όπως απαιτεί η διαφάνεια και οι βέλτιστες διεθνείς πρακτικές» πρόσθεσε με νόημα τονίζοντας ότι συνεχίζεται ο έλεγχος για τον τρόπο δράσης των ΜΚΟ την περίοδο 2015 – 2019.

Πάντως, ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι μετά την ολοκλήρωση των διαγωνισμών κατασκευής κλειστών κέντρων θα ακολουθήσουν διαγωνισμοί για σίτιση, ασφάλεια, καθαριότητα και συντήρηση των δομών.

Πιο αναλυτικά, για τις 3 δομές σε Σάμο – Κω και Λέρο ανέφερε:

· Στην Σάμο σήμερα καταγράφονται 4.404 διαμένοντες αν και η υφιστάμενη δομή έχει προδιαγραφές 648 θέσεων. Η νέα δομή θα αναπτυχθεί στη θέση «Ζερβού», σε έκταση περίπου 200 στρ. και υφίσταται ήδη όμορη έκταση 45 στρεμμάτων, όπου κατασκευάζεται δομή από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (Δ.Ο.Μ.). Η νέα δομή θα έχει δυναμικότητα 1.800 θέσεων και η συνολική δυναμικότητα, συμπεριλαμβανομένων των 1.200 θέσεων της δομής που κατασκευάζεται από τον Δ.Ο.Μ., θα είναι 3.000 θέσεων.

· Στη Κώ σήμερα υπάρχουν 1.052 διαμένοντες σε 816 θέσεις. Στη Κω, η δομή θα αναπτυχθεί στην περιοχή «Μεσοβούνι», του Δήμου Κω, σε έκταση περίπου 67 στρ. Σε όμορη έκταση εντός του «Στρατοπέδου Καπετάν Λαζαρή» (96 στρ.), όπου υφίσταται ΚΥΤ. Το νέο Κ.Υ.Τ. θα έχει δυναμικότητα 2.000 θέσεων και συνολική δυναμικότητα 3.290, συμπεριλαμβανομένης της υφιστάμενης δομής.

· Στη Λέρο καταγράφονται 971 διαμένοντες σε 860 θέσεις. Η νέα δομή θα αναπτυχθεί στη θέση «Όρμος Λακκί» του Δήμου Λέρου, σε έκταση περίπου 63 στρ., θα έχει συνολική δυναμικότητα 1.860 θέσεων, συμπεριλαμβανομένων των 860 θέσεων της υφιστάμενης δομής η οποία και θα κλείσει όπως θα κλείσει η υφιστάμενη δομή και στην Σάμο

Ο ίδιος πρόσθεσε «στόχος μας δεν είναι να έχουμε τόσους αιτούντες άσυλο στα νησιά. Δεσμευόμαστε για μηδενική μόνιμη παραμονή σε δομές στα νησιά.  Στόχος μας είναι το 2021 οι νέες δομές να είναι σχεδόν άδειες, χάρη και στην ενισχυμένη φύλαξη των συνόρων».

Μεταξύ άλλων τα νέα ΚΥΤ θα περιλαμβάνουν: χώρο διαμονής Μονογονεϊκών Οικογενειών, Υπηρεσιών Διοίκησης Ασυνόδευτων Ανηλίκων – Χώρο Διαμονής Ασυνόδευτων Ανηλίκων, Κοινόχρηστων Δραστηριοτήτων και χώρο αθλοπαιδιών κ.α.

Οι δομές θα περιβάλλονται εξωτερικά από διπλή περίφραξη. Οι χώροι διαμονής θα διαθέτουν φέροντα οργανισμό από δομικό χάλυβα και πλευρικά τοιχώματα από ενιαία μορφή θερμομονωτικών πάνελ π̟ολυουρεθάνης. Η αναλογία ατόμων/ τυπικών χώρων διαμονής θα είναι κατ’ ελάχιστον 4m2 μικτού εμβαδού/άτομο.

Πέραν αυτών ο υπουργός επανέλαβε τις αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο 9μηνο ως εξής:

- Μείωση ροών εντός του 2020 κατά 73%. Οι αφίξεις ανέρχονται σε 12.289 άτομα όταν την αντίστοιχη περίοδο του 2019 ήταν 44.734.

- Αύξηση της έκδοσης αποφάσεων ασύλου κατά 82%, σε σχέση με το 2019 (2020: 66.221, 2019: 36.306) και μείωση κατά -36% των εκκρεμών αποφάσεων Ασύλου.

- Θετικό ισοζύγιο αναχωρήσεων – αφίξεων. Το τρίμηνο Ιουλίου - Σεπτεμβρίου αναχώρησαν συνολικά 3.746 άτομα, ενώ το ίδιο διάστημα οι αφίξεις ήταν 2.415.

- Έλεγχος ΜΚΟ

- Περιορισμός παροχών. «Περιορίσαμε στις περιπτώσεις έκδοσης τελεσίδικης διοικητικής απόφασης Ασύλου την παροχή στέγης και επιδόματος στον ένα μήνα (από έξι)».

- Αποσυμφόρηση νησιών. «Φέτος μειώθηκαν 53% οι διαμένοντες στα ΚΥΤ Νήσων και συνολικά μείωση 49% στους διαμένοντες στα νησιά (Σεπτέμβριος 21.564 Ιανουάριος 42.004). Αυτή την αποσυμφόρηση θα την δούμε και στην ηπειρωτική με κλείσιμο 67 δομών – ξενοδοχείων και το κλείσιμο άλλων 6 το 2021»

- Κλειστά ελεγχόμενα Κέντρα.

Παράλληλα, ο υπουργός ενημέρωσε και για την διαγωνιστική διαδικασία κατασκευής κλειστών κέντρων σε Κω, Λέρο και Σάμο σημειώνοντας πως «Σε κανένα προβλεπόμενο στάδιο, δεν ασκήθηκε προσφυγή από τους συμμετέχοντες ενώ τηρήθηκαν όλες οι διαδικασίες δημοσιότητας». Αναφορικά με το κόστος είπε πως «Το έργο θα ανατεθεί ενιαία και για τα 3 νησιά καθώς με την ταυτόχρονη ενιαία ανάθεση, εκτέλεση και ολοκλήρωσή του, είναι εφικτή η άμεση και ουσιώδης αποσυμφόρηση των νησιών. Θα χρηματοδοτηθεί μέσω της Emergency Assistance του Asylum, Migration and Integration Fund, σύμφωνα με την Συμφωνία Χρηματοδότησης με κωδικό “HOME/2020/AMIF/AG/EMAS/0127”. Ποσοστό συγχρηματόδότησης 100%».

Ειδήσεις σήμερα: 
 
Εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή: 13 χρόνια για τον Μιχαλολιάκο και το διευθυντήριο προτείνει η εισαγγελέας - Ισόβια για Ρουπακιά

Κακοκαιρία στο Νέο Ηράκλειο: Τρεις τραυματίες και μεγάλες καταστροφές - Δείτε βίντεο

ΕΛ.ΑΣ.: Ηρωίνη βάρους 102 κιλών σε διαμέρισμα στην Αθήνα! - Δείτε βίντεο

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (7)

@

Παρακμή! Δυστυχώς, η Δύση έχει τελειώσει (και όχι μόνο η χώρα μας, γι'αυτό βλέπουμε τον Σουλτάνο να μη λογαριάζει κανένα, διότι, έχουμε πέσει εκ των έσω, από την Παρακμή που υποστηρίζει τους Εισβολείς). Να θυμίσει κάποιος στον κύριο (που τους ψήφισα κιόλας, διότι δεν χωνεύω του ψυριζαίους κατσαπλιάδες) ότι και κανένας να μην μπει παρανόμως, θα είναι πάρα πολύ αυτοί που θα μπουν πλέον νομίμως. Πως. Όλοι αυτοί που νομιμοποιήθηκαν θα φέρουν Νομίμως τις Οικογένειές τους με τη διαδικασία της οικογενειακής Επανένωσης, και πάει λέγοντας, νύφες και γαμπρούς από τις χώρες τους. Τι όχι, δεν το έχουν σκεφτεί!!! Το έχουν σκεφτεί τα ταξικά αδέλφια όμως. Οπότε, ΤΕΛΟΣ.

Νεοδημοκράτης ιδιοκτήτης ΜΚΟ #metonkyriako

Οι μετανάστες ήρθαν για να μείνουν! H Eλλάδα και ιδίως η Aθήvα, θα γίνει πολυπoλιτισμική, θέλετε δεν θέλετε! Γιατί o Koύλης και θέλει και μπoρεί!

Για πες μας μηταρακη

σε τι διαφερεις απο την κυρα τασια στο μεταναστευτικο;,μια απο τα ιδια και χειροτερα.

μονο για τα νησια...

οποτε χοτ σποτ παντου στην ηπειρωτικη αλλα οκ αφου ...νικησε η δημοκρατια ολα οκ...

Q

Μονο στην ενδοχωρα και πιο συγκεκριμενα στα αστικα κεντρα θα επιτρεπεται η μονιμη παραμονη λαθρομεταναστων! Ειναι που λεγατε οτι τους φερνετε προσωρινα στην ενδοχωρα και οτι σε 3 μηνες θα κανατε απελασεις! Ποσα χρονια υπολογιζετε οτι θα πατε εσεις μεσα για εσχατη προδοσια? Θα προλαβετε να βγειτε πριν την Χ.Α?

ΜΠΑΜΠΗΣ

Μπράβο, γεμίστε την ηπειρωτική Ελλάδα με αλλοδαπούς μη τυχών και τελειώσετε τετραετία και δεν έχετε κάνει το Έλληνα μειονότητα στην πατρίδα του, θα στεναχωρήσετε την Μέρκελ.

Δεν μας τα λες καλα

για την μηδενικη μονιμη παραμονη των παρανονα εισελεθεντων στην Ελλαδα θα πρεπε να δεσμευεστε,οπως επιτασσει το δημοκρατικο συνταγμα του πολιτευματος μας!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης