LIVE

Κορωνοϊός

Γεραπετρίτης: Είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο με την Τουρκία

5142240

«Συζήτηση υπό όρους εκβίασης και απειλής δεν πρόκειται να ανεχθεί η ελληνική Δημοκρατία» τόνισε απόψε ο υπουργός Επικτατείας μιλώντας στην ΕΡΤ

Η Ελλάδα ήταν προετοιμασμένη για οποιοδήποτε ενδεχόμενο: το μήνυμα αυτό έστειλε, μέσω της τηλεοπτικής συχνότητας της ΕΡΤ1, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης αναφορικά με τη νέα μονομερή τουρκική ενέργεια. Η οποία (ενέργεια), πρόσθεσε, σαφώς και θα επηρεάσει την έναρξη των διερευνητικών επαφών.

«Ήμασταν προετοιμασμένοι για οποιοδήποτε ενδεχόμενο», διαβεβαίωσε ο υπουργός Επικρατείας, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι «όταν ο φερόμενος συνομιλητής σου είναι ο Πρόεδρος της Τουρκίας τίποτε δεν είναι απολύτως προβλέψιμο». Γι' αυτό, συνέχισε, «είχαμε προνοήσει ώστε εγκαίρως να έχουμε μέσα στα Συμπεράσματα του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μια αποστροφή, που είναι πολύ συγκεκριμένη: δηλαδή ότι οι συνομιλίες θα πρέπει να γίνουν υπό όρους ειρήνης, διαφορετικά ως τον Δεκέμβριο θα αναθεωρηθεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

Η ενέργεια με το «Ορούτς Ρέις» σαφώς και επηρεάζει την έναρξη των διερευνητικών επαφών, υποστήριξε ο Γ. Γεραπετρίτης, όπως επηρεάζει και η «αμετροεπής ενέργεια» να ανοίξουν τα Βαρώσια, ανέφερε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι «υπό τις συνθήκες που η Τουρκία έχει επιβάλει, είναι αδύνατο να υπάρξει οποιαδήποτε συνομιλία. Και η Ελλάδα έθεσε ως αποκλειστική προϋπόθεση για να κατέλθει σε μια συζήτηση με βάση το Διεθνές Δίκαιο μόνο το ότι δεν θα υπάρξει καμία ενέργεια με επιθετικό χαρακτήρα. Όταν συζητάς για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών δεν μπορεί το ένα από τα δύο μέρη να παραβιάζει αυτές τις ίδιες τις θαλάσσιες ζώνες», ξεκαθάρισε.

«Η πεποίθησή μας είναι ότι θα πρέπει να συζητήσουμε επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου, δήλωσε επίσης, αλλά «εάν η Τουρκία δεν συμμορφωθεί με αυτό το χρονοδιάγραμμα που ετέθη, τότε θα επέλθουν τα επόμενα βήματα, τα οποία έχει προδιαγράψει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», επέμεινε. Και, «εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η μόνη λύση είναι η συζήτηση, αλλά συζήτηση υπό όρους εκβίασης και απειλής δεν πρόκειται να ανεχθεί η Ελληνική Δημοκρατία», σημείωσε σε υψηλούς τόνους ο Γ. Γεραπετρίτης.

Το θέμα θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής, στο τέλος της τρέχουσας εβδομάδας, άλλωστε «ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε σαφώς, και στον Σαρλ Μισέλ, ότι θα τεθεί το ζήτημα της τουρκικής επιθετικότητας. Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι οι κυρώσεις δεν είναι ο αυτοσκοπός αλλά ένα μέσο ώστε να εξαναγκαστεί η Τουρκία να καθίσει στο τραπέζι υπό όρους που θα ερείδονται στο Διεθνές Δίκαιο», σημείωσε και εκτίμησε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «θα τοποθετηθεί με τον τρόπο που αρμόζει σε τέτοιες παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου».

Ειδικά για το θέμα των κυρώσεων, «η ελληνική διπλωματία έχει καταφέρει να έχει τις κυρώσεις διαρκώς στο τραπέζι. Το γεγονός ότι η Ε.Ε. έχει ήδη καταρτίσει ένα μενού κυρώσεων οι οποίες περιλαμβάνουν και πολύ σκληρές απειλές εις βάρος της Τουρκίας τόσο κατά κρατικών δομών όσο και ιδιωτών είναι μια σοβαρότατη κατάκτηση», υπογράμμισε επαναλαμβάνοντας ότι «η ευρωπαϊκή διπλωματία έθεσε ως όριο το τέλος Δεκεμβρίου, προφανώς σε περίπτωση που κλιμακώσει η Τουρκία τότε θα τεθεί το θέμα των κυρώσεων. Όσο κι αν ήμαστε υπέρ της συζήτησης, τέτοιου τύπου επιθετικές ενέργειες που υπονομεύουν την ειρήνη στην περιοχή, δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτές ούτε από την Ελλάδα ούτε από την Ευρώπη», διεμήνυσε επίσης.

Αναφορικά με το θέμα της δίκης της Χρυσής Αυγής, και ερωτηθείς για όσα είπε σε συνέντευξή του ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης, ο υπουργός Επικρατείας ήταν κατηγορηματικός: «Ο αντιρατσιστικός νόμος - όπως καταλαβαίνουμε όλοι οι νομικοί, ακόμη κι ένας πρωτοετής φοιτητής Νομικής - δεν έχει καμία σχέση με τα ζητήματα των ποινικών δικών στην προκειμένη περίπτωση. Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι η Ιστορία έχει γραφεί κι έχει γράψει ότι η δίκη αυτή επισπεύστηκε το 2013 κυρίως μέσω της συγκέντρωσης όλων των δικογραφιών σε μία ενέργεια και της αποστολής στην αρμόδια εισαγγελία. Η επίσπευση αυτή οδήγησε στο σημερινό γεγονός», ανέφερε και διευκρίνισε ότι «δεν πρόκειται μόνο για την ποινική επίσπευση αλλά και για την πολιτική ασφυξία που προκλήθηκε. Γιατί», συμπλήρωσε, «παράλληλα με την αποστολή της δικογραφίας υπήρξε και αναστολή της χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής με ρύθμιση που έφερε η τότε κυβέρνηση το 2013 και οδήγησε ουσιαστικά τη Χρυσή Αυγή εκτός του Κοινοβουλίου». Και με έμφαση επεσήμανε ότι «τόσο σε επίπεδο ποινικά κολάσιμων πράξεων όσο και σε επίπεδο πολιτικής η Χρυσή Αυγή έχει οριστικά καταδικαστεί. Αισθανόμαστε όλοι υπερήφανοι και ως κυβέρνηση και ως δικαιικό σύστημα που επιτέλους εξοβελίσαμε το μόρφωμα αυτό». Με τον υπουργό Επικρατείας να κλείνει τη σχετική απάντηση λέγοντας: «Καλό θα ήταν σε κάθε περίπτωση να μην γίνεται αντικείμενο μικροπολιτικής σκοπιμότητας ένα τόσο σπουδαίο για τη Δημοκρατία ζήτημα».

Τέλος, για τον Covid-19, επανέλαβε την κυβερνητική θέση ότι «αυτήν τη στιγμή δεν βρισκόμαστε καθόλου κοντά σε μια καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας, όπως είχε συμβεί στην πρώτη φάση της πανδημίας». Εξάλλου, η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα στις καλύτερες θέσεις σε ό,τι αφορά τη διαχείριση και σε πολύ καλύτερη μοίρα από άποψη ιατρικού δυναμικού. Στο «δια ταύτα», όμως, υπογράμμισε ότι «όλοι οφείλουμε στο πλαίσιο της κοινωνικής αλληλεγγύης που επιδεικνύουμε, να είμαστε συνεπείς απέναντι στις υποχρεώσεις μας και το κράτος θα ανταποκρίνεται με γρήγορα αντανακλαστικά. Δεν πρόκειται να θυσιάσουμε την υγεία των πολιτών αλλά η χώρα μας εξακολουθεί με βάση τα ευρωπαϊκά επιδημιολογικά δεδομένα να βρίσκεται σε καλή κατάσταση».

Ειδήσεις σήμερα: 

Οι «Collapsologists» προετοιμάζονται για το τέλος του βιομηχανικού πολιτισμού

Καταφθάνει μέτωπο ισχυρών καταιγίδων: Πότε θα πλήξει την Αθήνα - Δείτε βίντεο, χάρτες του meteo


Ελβετία: Πάνω από 4.000 κρούσματα το Σαββατοκύριακο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (8)

TERMINATOR

Αφηστε τη παραμύθα. Τόσο η στρατηγική του Συριζα όσο και της ΝΔ για επιβολή κυρώσεων της ΕΕ στη Τουρκία ώς μοχλό αποτροπής ΑΠΕΤΥΧΕ ΠΑΤΑΓΩΔΩΣ. Το πολιτικό σύστημα, αν δεν είναι ασπόνδυλο μονοκύτταρο πρέπει να κάτσει έστω και απρόθυμα να καταρτίσει εναλλακτική στρατηγική. Η συμβουλή του κ. Bolton για πάγωμα μπορεί να είναι αξιόλογη ως τακτική, αλλά η ερμηνεία της απο τους αναξιοπαθούντες κυβερνήτες ως, "αναμονή έως ότου να αναλάβει ο νέος πλανητάρχης και να καθαρίσει" είναι τραγική. Βρείτε κάτι άλλο σύντομα γιατί εκτός από την αυτογελιοποίηση σας, ενέχει κόστος για εσάς. Μην βαυκαλίζεστε ότι σε μια ενδεχόμενη έστω και μικρή ήττα ή παραδοχή αδυναμίας θα μπορέσετε να επιβιώσετε πολιτικά. Ο Τσίπρας μετά τις καρπαζιές που έχει φάει το τελευταίο διάστημα (παραμάγαζο Παππά, ΧΑ και αλλαγή νόμου κλπ) ως καιροσκόπος και ευέλικτος σαλτιπάγκος το έπιασε και μιλάει για 12 μίλια ως μονόδρομο. Οι τσιτσιφιόγκοι που περιφέρονται στο μαξίμου βέβαια έχουν άλλη ατζέντα. Ξαναζυγίστε τα πράγματα γιατί ούτε ο πόλεμος αλλά ούτε και η ανευ όρων παράδοση είναι εύκολες αποφάσεις..

<<Τσάμπα τα ντολμαδάκια >>

Είχαμε μία ελπίδα κυριε Γιώργο, αλλά τώρα..

Τουλάχιστον...

...μην εμπαίζεται τον Ελληνικό λαό... πείτε στα ίσια, παιδιά δεν μπορούμε να τα βάλουμε με την Τουρκία, κρατάμε λίγο τα προσχήματα ότι προσβολή και πρόκληση να δεχθούμε, να περνάει ο χρόνος περιμένοντας να αλλάξει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ... 'Όλες τις κόκκινες γραμμές και τις κυρώσεις που δαγκώνουν να μην πω που σας τις έχουν βάλει οι Τούρκοι... Όσο για τα τετελεσμένα, εντάξει αυτό είναι θέμα επικοινωνιακής διαχείρισης...

Planet

Ρε παιδια ο Δεκέμβρης ειναι μακριά . Ειναι δυνατόν να είναι αυτό επιχείρημα να το λες και να χαίρεσαι?

Μπακαούκος

Δυστυχώς είμαστε ανήμποροι για τό τίποτα. Καί τό ποιό ανθυπόληπτο κράτος θάχε ρίξει μιά τουφεκιά.

TT

Όσο Προετοιμασμένοι ήσασταν πριν δυο μήνες που τους αφήσατε να σουλατσάρουν όπου ήθελαν πάνω από ένα μήνα, και όταν το πήρε ο αέρας .

Σογά το καλσόν

μεγάλε. Σου φυγε ο ποντος.

Από τέλη Σεπτεμβριου

Τώρα πήγαμε Δεκέμβριο και από Δεκεμβριο μάλλον θα πάμε Μάρτη για να επιβληθούν κυρωσεις... Και η Τουρκία θα αλωνίζει την υφαλοκρυπιδα και οι κυρώσεις δεν πρόκειται να έρθουν... Και ζήσαμε εμείς καλά και αυτοί καλύτερα... Αντε καληνύχτα.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης