Χρυσή Αυγή: Πώς αντέδρασε ο πολιτικός κόσμος στην ιστορική απόφαση

Χρυσή Αυγή: Πώς αντέδρασε ο πολιτικός κόσμος στην ιστορική απόφαση

«Κλείνει ένας τραυματικός κύκλος της δημόσιας ζωής της χώρας» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής - «Μεγάλη μέρα για τη Δημοκρατία μας» χαρακτηρίζει τη σημερινή ο Αλέξης Τσίπρας

katigoroumenoi_diki
Λόγο για απόδοση δικαιοσύνης κάνει το σύνολο του πολιτικού κόσμου, μετά την καταδικαστική απόφαση του Εφετείου για τη Χρυσή Αυγή και τα μέλη της.

Συγκεκριμένα, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων σε μια ιστορική απόφαση που ανακοινώθηκε λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι, έκρινε εγκληματική οργάνωση τη Χρυσή Αυγή. Αναλυτικά, ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης κρίθηκαν οι Νίκος Μιχαλολιάκος, Ηλίας Κασιδιάρης, Γιάννης Λαγός, Γιώργος Γερμενής, Ηλίας Παναγιώταρος, Νίκος Παπάς και Αρτέμης Ματθαιόπουλος. Παράλληλα, ένοχοι κρίθηκαν επίσης οι 15 από τους 17 κατηγορούμενους για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Μητσοτάκης: Η Δημοκρατία σήμερα νίκησε!

Υπερήφανος για την αταλάντευτη στάση της Νέας Δημοκρατίας που έθεσε ως στρατηγικό της στόχο την πολιτική και κοινωνική περιθωριοποίηση της Χρυσής Αυγής, εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην τοποθέτησή του για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής.

Αναλυτικά, ο κ. Μητσοτάκης είπε: 

«Με τη σημερινή απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για τη δράση της Χρυσής Αυγής κλείνει ένας τραυματικός κύκλος της δημόσιας ζωής της χώρας. Η πολιτική του διάσταση έχει, ευτυχώς, κριθεί με τη νίκη της Δημοκρατίας, που εξόρισε απ’ τη Βουλή το ναζιστικό μόρφωμα. Τώρα, η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη δίνει και αυτή την δική της απάντηση.


Ως Πρωθυπουργός απέχω συνειδητά από τον σχολιασμό δικαστικών κρίσεων. Ως Έλληνας πολίτης, όμως, συμμετέχω στην καθολική ικανοποίηση για την αναγνώριση του εγκληματικού της χαρακτήρα. Και είμαι υπερήφανος για την αταλάντευτη στάση της παράταξής μας που έθεσε ως στρατηγικό της στόχο την πολιτική και κοινωνική περιθωριοποίηση της Χρυσής Αυγής.

Γιατί η Νέα Δημοκρατία πολέμησε ανέκαθεν, σταθερά και παντού τον φασισμό. Κατήγγειλε τον λαϊκισμό που τον ανέθρεψε στις πλατείες του τυφλού μίσους και της βίας. Ούτε στιγμή δεν συνέπλευσε με εκπροσώπους του, είτε σε πολιτικές επιλογές είτε σε κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες. Με διάταξη που εκείνη ψήφισε, τους απέκλεισε από την κρατική χρηματοδότηση. Αρνήθηκε, μάλιστα, να νομιμοποιήσει την παρουσία τους ακόμη και σε απλές, εθιμοτυπικές εκδηλώσεις.

Η Ιστορία έγραψε ότι επί των ημερών της Νέας Δημοκρατίας άνοιξε ο δρόμος για τη δίκη της Χρυσής Αυγής. Επί των ημερών της, επίσης, διευκολύνθηκε και επιταχύνθηκε μια διαδικασία που βάλτωνε επί τεσσεράμισι χρόνια. Ώστε να φτάσουμε σήμερα η Δικαιοσύνη να πάρει τις αποφάσεις της.

Το ναζιστικό μόρφωμα, μετά τις κάλπες, καταδικάστηκε και στο δικαστήριο. Είναι μία απόδειξη της δύναμης που εκπέμπει το κοινοβουλευτικό πολίτευμα και η διάκριση των εξουσιών. Η ενότητα, η αλήθεια και η ομαλότητα. Ωστόσο, η δίκη του ρατσισμού, της μισαλλοδοξίας και της βίας μέσα στην κοινωνία παραμένει διαρκής.

Η Δημοκρατία σήμερα νίκησε. Είναι στο χέρι όλων μας να νικά καθημερινά».

Δήλωση Μητσοτάκη 7/10


Τσίπρας: Μέρα δικαίωσης και υπερηφάνειας

«Μεγάλη μέρα για τη Δημοκρατία μας» χαρακτηρίζει τη σημερινή ο Αλέξης Τσίπρας.

«Δεν ήταν ποτέ αθώοι. Το γνώριζαν, το γνωρίζαμε. Σήμερα η ελληνική Δικαιοσύνη το επιβεβαίωσε με μια απόφαση που θα μείνει στην ιστορία. Είναι μια μεγάλη μέρα για τη Δημοκρατία μας. Μέρα δικαίωσης και υπερηφάνειας», σημειώνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με ανάρτηση του στο Facebook.

Κλείσιμο

Δεν ήταν ποτέ αθώοι. Το γνώριζαν, το γνωρίζαμε. Σήμερα η ελληνική Δικαιοσύνη το επιβεβαίωσε με μια απόφαση...

Δημοσιεύτηκε από Alexis Tsipras στις Τετάρτη, 7 Οκτωβρίου 2020


Ο κ. Τσίπρας σημειώνει ότι «όλοι μας οφείλουμε ευγνωμοσύνη στους ανθρώπους που δεν έσκυψαν, και αγωνίστηκαν για να φτάσουμε εδώ. Στους μάρτυρες κατηγορίας, στους συνηγόρους και σε κάθε πολίτη που ένωσε το βηματισμό του με το αντιφασιστικό κίνημα». Τονίζει ότι «το πιο μεγάλο ευχαριστώ, όμως, το χρωστάμε στη Μάγδα Φύσσα. Για τον επίμονο και μοναχικό της αγώνα, εφτά χρόνια τώρα. Για τον Παύλο της, αλλά και για τα παιδιά όλων μας. Για να μπορούνε να ζήσουν σε αυτή τη χώρα, χωρίς τη βία και το δηλητήριο του φασισμού».

ΣΥΡΙΖΑ: Να μην επιτραπεί ξανά στο φίδι του ναζισμού να μολύνει την κοινωνία

Στην Ιστορία της χώρας η σημερινή ημέρα, με αφορμή την καταδικαστική απόφαση για τη Χρυσή Αυγή, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.

Η ανακοίνωση αναφέρει: 

«Η σημερινή ημέρα περνάει στην Ιστορία της χώρας ως μια ημέρα νίκης για το Κράτος Δικαίου, ως μια ημέρα νίκης για τη Δικαιοσύνη και, τελικά, ως μια ημέρα νίκης για την ίδια τη Δημοκρατία.

Χαιρετίζουμε την ιστορική καταδικαστική απόφαση του Δικαστηρίου για τα μέλη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή.

Χαιρετίζουμε, ακόμα, τους χιλιάδες πολίτες που συγκεντρώθηκαν έξω από το Εφετείο προκειμένου να φωνάξουν υπέρ της νίκης της Δημοκρατίας. Το πλατύ δημοκρατικό ρεύμα που σχηματίστηκε σήμερα στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας μαζί με τους χιλιάδες ακόμα πολίτες που δεν μπόρεσαν να έρθουν, αποτελεί τον πραγματικό προστατευτικό κλοιό της Δημοκρατίας απέναντι στον φασισμό.

Πλέον είναι ευθύνη όλων να μην επιτραπεί ξανά στο φίδι του ναζισμού να μολύνει την κοινωνία και το πολιτικό σύστημα».

Σακελλαροπούλου: Δημοκρατία και Θεσμοί ανέτρεψαν κάθε προσπάθεια υπονόμευσής τους

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου χαρακτήρισε ιστορική τη σημερινή μέρα για τη Δημοκρατία, με αφορμή τη δικαστική απόφαση για τη Χρυσή Αυγή.  

Κατά την συνάντησή της με τον Αναπληρωτή Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Γ. Κουμουτσάκο, η κ. Σακελλαροπούλου δήλωσε:

«Η σημερινή ημέρα είναι σημαντική για την Δημοκρατία. Στην μακρά δημοκρατική παράδοση της χώρας μας φαινόμενα ακραίας πολιτικής βίας ήτανε πάντοτε ξένα.

Η σημερινή απόφαση αποτελεί επιβεβαίωση ότι η Δημοκρατία και οι Θεσμοί της έχουν πάντα την δυνατότητα να ανατρέψουν οποιαδήποτε προσπάθεια υπονόμευσής τους».

Τασούλας: Η μαχόμενη Δημοκρατία και η Δικαιοσύνη έπραξαν το χρέος τους

«Σήμερα η Δημοκρατία απεδείχθη περίτρανα πως ξέρει να είναι και μαχόμενη» τονίζει ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας σε δήλωσή του για την δικαστική καταδίκη της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή.

Ο κ. Τασούλας τονίζει πως η Δικαιοσύνη, πιστή στο Σύνταγμα έπραξε το καθήκον της ενώ υπενθυμίζει πως εως την σημερινή ιστορική απόφαση «κάποιοι έχασαν την ζωή τους» και «ελάχιστοι ξεκίνησαν την κατά νόμο δίωξη» σε μια περίοδο που το νεοναζιστικό μόρφωμα δεν ήταν το σημερινό καθημαγμένο κόμμα.

Αναλυτικά η δήλωση του Προέδρου της Βουλής έχει ως εξής:

«Η Ελληνική Δικαιοσύνη, πιστή στον Συνταγματικό κανόνα πως τα πολιτικά κόμματα οφείλουν να εξυπηρετούν την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος, έπραξε σήμερα το χρέος της, ανεπηρέαστη, πειστικά και εμπεριστατωμένα. Οι υπόδικοι είναι πλέον κατάδικοι και η Χρυσή Αυγή δεν είναι παρά μια εγκληματική οργάνωση, αρμοδιότητας του σωφρονιστικού και όχι του πολιτικού συστήματος.

Για να φτάσουμε όμως εδώ, κάποιοι είτε έχασαν τη ζωή τους ή κυνηγήθηκαν και κάποιοι, ελάχιστοι, ξεκίνησαν την κατά νόμο δίωξη, εργαζόμενοι επίμονα, τεκμηριωμένα και αθόρυβα, ενώ η εγκληματική οργάνωση τότε δεν ήταν το σημερινό καθημαγμένο από τις εκλογές του 2019 κόμμα.

Σήμερα η Δημοκρατία απεδείχθη περίτρανα πως ξέρει να είναι και μαχόμενη! Μια ιδιότητά της που πρέπει να τη διαφυλάσσουμε παντοτινά».

Γεννηματά: Μόνο μαζί τελειώνουμε τους Νεοναζί

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά δήλωσε χαρακτηριστικά: «Εγκληματική οργάνωση η Χρυσή Αυγή, σύμφωνα και με την ιστορική απόφαση της Ελληνικής Δικαιοσύνης. Δικαίωση για τα θύματα και την Δημοκρατία. Η Ελλάδα στέλνει ξανά ένα ισχυρό μήνυμα στην Ευρώπη και στον κόσμο: Ο φασισμός δεν χωρά στη ζωή μας. Ο αγώνας μας συνεχίζεται. Μόνο μαζί τελειώνουμε τους Νεοναζί».

Κουτσούμπας: Η καταδίκη να συνοδευτεί με την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων

Ο ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας επισήμανε πως δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός από τον λαό, μετά την καταδικαστική απόφαση για τη Χρυσή Αυγή, καθώς το κακό πρέπει να αντιμετωπιστεί στη ρίζα του. 

Η δήλωση του κ. Κουτσούμπα:

«Το δικαστήριο, με οδηγό την αλήθεια, όπως προέκυψε από πλήθος αποδεικτικών στοιχείων, καταδίκασε σήμερα ποινικά τους ΧΑυγίτες δολοφόνους.

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ


Η καταδίκη αυτή πρέπει να συνοδευτεί με την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων, που είναι η επιβολή ανώτατων ποινών και φυσικά να οδηγηθούν στη φυλακή.

Στη δίκη, βέβαια, προέκυψαν και τα πλοκάμια και οι διασυνδέσεις των ναζιστών, που τους κάνουν ακόμα πιο επικίνδυνους.

Δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός. Το κυριότερο είναι ο λαός να αντιμετωπίσει το κακό στη ρίζα του, με την ανατροπή του συστήματος, που επωάζει αυτό το αυγό του φιδιού, το ναζισμό, το φασισμό.

Γι’ αυτό είναι πολύ επίκαιρα τα λόγια του ποιητή : “Το φασισμό βαθιά κατάλαβέ τον, δε θα πεθάνει μόνος, τσάκισέ τον”».

Βαρουφάκης: Αγώνας ξανά από την αρχή ενάντια στις ιδέες τους

«Οι φασίστες, οι ναζί κατάφεραν τα τελευταία χρόνια να εμποτίσουν την ελληνική κοινωνία με αυτές τις δηλητηριώδεις. Το ΜέΡΑ25 μετά την καταδίκη των εγκληματιών της Χρυσής Αυγής θα αρχίσει τον αγώνα ξανά από την αρχή εναντίον των ιδεών τους» τόνισε ο Γιάνης Βαρουφάκης, έπειτα από την ανακοίνωση της καταδικαστικής απόφαση για τη Χρυσή Αυγή.

ΜέΡΑ25: Οι δημοκράτες πανηγυρίζουν για την καταδίκη της «ΧΑ»

«H στιγμή της ανακοίνωσης της καταδίκης της ναζιστικής Χρυσής Αυγής ήταν μια στιγμή ανείπωτης χαράς για όλους τους Δημοκράτες» τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ25.

Είναι προφανές, προστίθεται στην ανακοίνωση, ότι «οι φιλοναζιστικοί θύλακες που ακόμα φωλιάζουν στην Αστυνομία και δίνανε θηριώδη ποσοστά στη "Χρυσή Αυγή" επί της ακμής της, θύλακες που όχι μόνο δεν εκκαθαρίστηκαν, αλλά επί υπουργίας Χρυσοχοΐδη ενδυναμώθηκαν, ενθαρρύνθηκαν και αποθρασύνθηκαν, δεν αντέξανε ούτε αυτή τη μία στιγμή να κρύψουν τα πραγματικά τους ιδεώδη, έστω για τα προσχήματα».

Όπως αναφέρει το ΜέΡΑ 25 «η ρίψη νερού από κανόνια, (προδιαφημισμένη από το κρατικό κανάλι) έγινε νανοδευτερόλεπτα μετά το ξέσπασμα του χειροκροτήματος του πλήθους, πράγμα που σημαίνει ότι το να χειροκροτείς την ήττα του ναζισμού, για την Αστυνομία του κυρίου Χρυσοχοΐδη αποτελεί έγκλημα προς πάταξη. Ακολούθησε ρίψη δακρυγόνων σε ένα πυκνό πλήθος, χωρίς να έχει σημειωθεί η παραμικρή αφορμή γι' αυτό. Δεύτερο σαφές λοιπόν, η χαρά για το τσάκισμα του φασισμού όφειλε να μετατραπεί αστραπιαία σε δάκρυα, και αυτοί που θα έπρεπε να νιώσουν φυλακισμένοι ήταν οι δημοκράτες πολίτες, όχι οι φονιάδες που άκουγαν τη βαριά καταδίκη της Δικαιοσύνης. Ακολούθησε η λεκτική επίθεση στον γραμματέα του ΜέΡΑ25 που ζήτησε να αφήσουν τον κόσμο να φύγει και να σταματήσουν να ρίχνουν δακρυγόνα». Η υβριστική αναφορά του άντρα των ΜΑΤ στο άκουσμα της ιδιότητας του αρχηγού κοινοβουλευτικού κόμματος, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΜέΡΑ25, «δείχνει το τρίτο και βαρύτερο σημάδι ότι η Χρυσή Αυγή μπορεί να καταδικάστηκε, αλλά οι ιδέες της μπολιάστηκαν και κατοικούν στο κυβερνητικό στρατόπεδο πλέον».

Το ΜέΡΑ25 καλεί τον πρωθυπουργό «να ζητήσει άμεσα την παραίτηση του κ. Χρυσοχοΐδη και την καθαίρεση όλων των αξιωματικών που ήταν σήμερα υπεύθυνοι για τα ΜΑΤ στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας».

Αν δεν το πράξει, αναφέρει η ανακοίνωση, «θα είναι ηθικός αυτουργός όλων αυτών των επιθέσεων και πολιτικά υπεύθυνος για την εκκόλαψη του αυγού του φιδιού μια τέτοια ιστορική μέρα που το αντιφασιστικό κίνημα το τσάκισε».

Βελόπουλος: Στο ύψος της η Ανεξάρτητη Ελληνική Δικαιοσύνη

Η τοποθέτηση του προέδρου της Ελληνικής Λύσης για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής: «Μέσα από τους καπνούς τον δακρυγόνων, την μυρωδιά της φωτιάς και την 'δυσωδία' που προκάλεσαν τα κόμματα εξουσίας με την εμπλοκή τους σε μια ποινική υπόθεση για κομματική εκμετάλλευση, αναδύθηκε η απόφαση της Ανεξάρτητης Ελληνικής Δικαιοσύνης, η οποία για ακόμα μια φορά στάθηκε στο ύψος της, δικαιώνοντας τους νεκρούς. Εύγε στους δικαστές, αιδώς για το πολιτικό σύστημα».

Δένδιας: Απάντηση από το Κράτος Δικαίου εισπράττει η Χρυσή Αυγή

Για απάντηση του Κράτους Δικαίου στη Χρυσή Αυγή, η οποία επιχείρησε να δοκιμάσει τις αντοχές της Δημοκρατίας μας, έκανε λόγο ο Νίκος Δένδιας μετά την ιστορική απόφαση του Εφετείου για τη Χρυσή Αυγή.

Η δήλωση του Δένδια: «Με τη σημερινή απόφαση του Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών επέρχεται η Νέμεση στην Ύβρη που συνιστά για το Κράτος Δικαίου η Χρυσή Αυγή. Όπως ανέφερα στη συνοδευτική επιστολή μου, στις 19/9/2013, ως Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, προς την τότε Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κυρία Ευτέρπη Κουτζαμάνη, κατά τη διαβίβαση των 32 δικογραφιών με αξιόποινες πράξεις μελών - υποστηρικτών της Χρυσής Αυγής, από την οποία ξεκίνησε η δικαστική διερεύνηση που οδήγησε στη σημερινή απόφαση της Δικαιοσύνης, «η δραστηριότητα αυτή εκτρέπεται των ορίων μεμονωμένων περιστατικών, προκαλεί το δημόσιο αίσθημα, υπονομεύει την αυθεντία του Κράτους Δικαίου, προσβάλλει τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη και την εσωτερική ασφάλεια της χώρας». Η Χρυσή Αυγή, η οποία επιχείρησε να δοκιμάσει τις αντοχές της Δημοκρατίας μας, εισπράττει σήμερα την απάντηση από το Κράτος Δικαίου».

Αντώνης Σαμαράς: Σήμερα δικαιώνεται η Δημοκρατία

Ημέρα δικαίωσης της Δημοκρατίας και των εθνικών και ευρωπαϊκών αξιών μας χαρακτηρίζει τη σημερινή ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, σχολιάζοντας την απόφαση του δικαστηρίου που καταδικάζει τη Χρυσή Αυγή ως εγκληματική οργάνωση.

Ο κ. Σαμαράς επιστρέφει στην περίοδο της πρωθυπουργίας του, όταν και ξεκίνησε η ποινική δίωξη κατά της οργάνωσης, σημειώνοντας ότι δεν θα ξεχάσει ποτέ, «ποτέ σε ώρες φοβερά δύσκολες πώς πάρθηκε η απόφαση και πώς ολόκληρη η κυβέρνησή μας, ατρόμητοι δικαστές και στελέχη από όλες τις παρατάξεις, πιστέψαμε σε αυτήν την αποστολή».

«Τολμήσαμε και υπομείναμε ύβρεις και απειλές αλλά και απέραντη υποκρισία. Κι ασφαλώς θα θυμάμαι πάντα την αγωνία μου μήπως οι θυσίες του ελληνικού λαού τότε πήγαιναν χαμένες μέσα σε ένα όργιο βίας», επισημαίνει, ενώ αφήνει αιχμές για όσους άθροιζαν «τις ψήφους τους με εκείνες της ΧΑ κι όχι μόνο μια φορά».

«Πολύ απλά λοιπόν, δεν κάναμε τίποτα παραπάνω από το εθνικό και δημοκρατικό μας καθήκον», καταλήγει.


Δηλώσεις Σαμαρά


Αναλυτικά, ο κ. Σαμαράς δήλωσε:

«Σήμερα δικαιώνεται και η Δημοκρατία και οι εθνικές και ευρωπαϊκές αξίες μας.

Δεν θα ξεχάσω ποτέ σε ώρες φοβερά δύσκολες πώς πάρθηκε η απόφαση και πώς ολόκληρη η κυβέρνησή μας, ατρόμητοι δικαστές και στελέχη από όλες τις παρατάξεις, πιστέψαμε σε αυτήν την αποστολή. Τολμήσαμε και υπομείναμε ύβρεις και απειλές αλλά και απέραντη υποκρισία. Κι ασφαλώς θα θυμάμαι πάντα την αγωνία μου μήπως οι θυσίες του ελληνικού λαού τότε πήγαιναν χαμένες μέσα σε ένα όργιο βίας.

Κι ας σκεφτούν ορισμένοι πώς εμείς αισθανθήκαμε τότε βλέποντάς τους να αθροίζουν τις ψήφους τους με εκείνες της ΧΑ κι όχι μόνο μια φορά.

Πολύ απλά λοιπόν, δεν κάναμε τίποτα παραπάνω από το εθνικό και δημοκρατικό μας καθήκον».

Γ. Παπανδρέου: Ιστορική απόφαση, αλλά έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας

«Η απόφαση του δικαστηρίου, σηματοδοτεί την ευθύνη όλων μας για τη δημιουργία ενός καλύτερου, δημοκρατικού, και κυρίως διαφορετικού μέλλοντος. Σήμερα δεν κρινόταν μόνο η εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, κρινόταν η Πολιτεία μας και η λειτουργία των δημοκρατικών μας θεσμών», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Γιώργος Παπανδρέου, για την καταδικαστική απόφαση του δικαστηρίου.

Ο πρώην πρωθυπουργός επεσήμανε πως είναι «έστω αργά, μια αχτίδα φωτός, που πρέπει όμως να φωτίσει τη μελλοντική πορεία του δημόσιου βίου της χώρας» καθώς αναντίρρητα, έπρεπε να υπάρξει δικαιοσύνη για τον Παύλο Φύσσα, δικαιοσύνη για τους Αιγύπτιους ψαράδες, όπως και για όλα τα θύματα αυτής της φασιστικής εγκληματικής οργάνωσης.

Ο κ. Παπανδρέου πρόσθεσε ότι «ήταν απειλή για την ελευθερία όλων μας. Όσο σημαντική είναι αυτή η ιστορική απόφαση, ξέρουμε ότι η βία, ο φασισμός, ο ρατσισμός, δεν αντιμετωπίζονται μόνο μέσα από τα δικαστήρια».

Άφησε αιχμές για όσους ανέχτηκαν τις συμπεριφορές της Χρυσής Αυγής, ως μέσο για να προωθήσουν τις φιλοδοξίες τους κι αντί της ομοθυμίας απέναντι στην κρίση επικράτησε η διαίρεση, η πόλωση και η εύκολη δημαγωγία.

«Μπροστά μας, έχουμε και θα έχουμε νέες και μεγάλες προκλήσεις. Και θα απαιτηθεί να λειτουργήσουμε όλοι και δημοκρατικά και ομόθυμα. Είναι, ακριβώς για αυτόν τον λόγο, σημαντικό, ότι για πρώτη φορά εδώ και αρκετά χρόνια, πολίτες και πολιτικοί, στέκονται ομόθυμα απέναντι σε ένα κοινωνικοπολιτικό φαινόμενο με αυτά τα χαρακτηριστικά»,
τόνισε και ευχήθηκε αυτή η ομοθυμία να αποτελέσει κυρίαρχο στοιχείο στην πορεία του τόπου συνολικά, για την υπεράσπιση των συμφερόντων της χώρας και του λαού.

«Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας, για να συντρίψουμε το αυγό του φιδιού»,
κατέληξε.

Κουμουτσάκος: Εκεί που γεννήθηκε η Δημοκρατία δεν μπορεί να καλλιεργούνται άνθη του κακού


«Είναι μια ιστορική απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης»
σημείωσε για την απόφαση στη δίκη της Χρυσής Αυγής ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης & Ασύλου Γιώργος Κουμουτσάκος, σε δήλωσή του πριν τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τόνισε: «Δημιουργεί ένα θετικό προηγούμενο. Επιβεβαιώνεται σήμερα ότι εκεί που γεννήθηκε η δημοκρατία δεν μπορεί να καλλιεργούνται άνθη του κακού».

Παυλόπουλος: Στο ύψος των περιστάσεων η Ελληνική Δικαιοσύνη

Ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος τοποθετήθηκε για την καταδικαστική απόφαση εις βάρος των μελών της «Χρυσής Αυγής» από το Εφετείο. 

Στη δήλωσή του, ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε: 

«Με την ιστορική απόφασή της για το ναζιστικό μόρφωμα της «Χρυσής Αυγής», η Ελληνική Δικαιοσύνη, αιρόμενη στο ύψος των περιστάσεων, όρθωσε με την δίκαιη ετυμηγορία της στιβαρό τείχος υπεράσπισης του Ανθρώπου, της Δημοκρατίας μας και του Πολιτισμού μας».

Βενιζέλος: Το κράτος δικαίου διασταυρώθηκε με το κοινό περί δικαίου αίσθημα

Την καταδίκη της Χρυσής Αυγής σχολίασε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος. Αναλυτικά είπε:

«Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών μετά από πολυετή ακροαματική διαδικασία διατύπωσε τη δικανική του κρίση για τον πραγματικό χαρακτήρα της Χρυσής Αυγής. Το Δικαστήριο κατέληξε στην απόφασή του, όπως προβλέπουν οι εγγυήσεις του κράτους δικαίου, ανεξάρτητα από το πώς κινούνται τα πράγματα στο πεδίο της κοινωνίας και της πολιτικής. Το κράτος δικαίου διασταυρώθηκε στην προκειμένη περίπτωση με το κοινό περί δικαίου αίσθημα επειδή τα δεδομένα ήσαν ευανάγνωστα και προφανή. Η Δικαιοσύνη όμως τα αξιολογεί όλα αυτά με αυστηρούς δικονομικούς κανόνες και γιαυτό η δική της κρίση έχει θεσμική βαρύτητα.

Χρειάστηκαν έξι χρόνια προκειμένου να διατυπώσει η Δικαιοσύνη τη θέση της σε πρώτο βαθμό. Χρειάστηκαν οκτώ χρόνια από το 2012 όταν ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έθεσα το ζήτημα της θεσμικής απομόνωσης και αποβολής της Χρυσής Αυγής. Μεσολάβησε το τραγικό αλλά και καταλυτικό γεγονός της δολοφονίας Φύσσα. Η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου ανέλαβε τον Σεπτέμβριο του 2014 την πρωτοβουλία να συγκεντρώσει και να υποβάλει στην Εισαγγελία τα στοιχεία που θεμελίωσαν την κίνηση της ποινικής διαδικασίας. Ήταν μια τομή.

Ακόμη όμως και μετά την κίνηση της διαδικασίας αυτής ήταν πολλοί οι διστακτικοί ή οι ανοικτά αρνητικοί στη γραμμή της θεσμικής και ιδίως της κοινοβουλευτικής απομόνωσης της Χρυσής Αυγής. Υπήρξαν περίοδοι που οι κοινοβουλευτικοί αριθμοί δεν είχαν οσμή για κάποιους. Όπως δεν είχε οσμή η συνύπαρξη σε εκδηλώσεις «αγανάκτησης» κατά δύσκολων αλλά αναγκαίων επιλογών που στη συνέχεια υιοθετήθηκαν από όλες τις κυβερνήσεις ως απολύτως αναγκαίες και οι μόνες εφικτές.

Εύχομαι η σημερινή δικαστική απόφαση και η σημερινή στάση της κοινωνίας και των κομμάτων απέναντι σε αυτή να σηματοδοτεί μια περίοδο μεγαλύτερης δημοκρατικής ωριμότητας για όλους μας και να λειτουργήσει ως αφετηρία για τον αναγκαίο αναστοχασμό».

Ευρωβουλευτές ΣΥΡΙΖΑ: Προσβλέπουμε σε ανάλογη επιμέτρηση των ποινών σε βάρος των μελών του ναζιστικού μορφώματος

Οι έξι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, Κώστας Αρβανίτης, Αλέξης Γεωργούλης, Πέτρος Κόκκαλης, Στέλιος Κούλογλου και Έλενα Κουντουρά χαιρετίζουν και εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την απόφαση του Εφετείου της Αθήνας που καταδικάζει το νεοναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής και για δράση εγκληματικής οργάνωσης, που προκάλεσε δολοφονίες, βιαιοπραγίες.

Πεντέμισι χρόνια μετά την έναρξη της δίκης, το Δικαστήριο έκρινε τον αρχηγό της Χρυσής Αυγής, Νίκο Μιχαλολιάκο, και άλλους 6 πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής ως διευθυντές εγκληματικής οργάνωσης. Είναι η ίδια εγκληματική οργάνωση που σύμφωνα με την απόφαση έδωσε την εντολή για την δολοφονία του Παύλου Φύσσα, την επίθεση σε βάρος των Αιγυπτίων ψαράδων και άλλες εγκληματικές πράξεις.

Οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία προσβλέπουν σε ανάλογη επιμέτρηση των ποινών σε βάρος των μελών του ναζιστικού μορφώματος της Χρυσής Αυγής και κυρίως στην μη αναγνώριση ανασταλτικού αποτελέσματος στις ποινές που θα τους επιβληθούν και στην υλοποίηση του αιτήματος χιλιάδων πολιτών που ήταν και σήμερα έξω από το Εφετείο και ζητούσαν να πάνε «οι ναζί στην φυλακή».

Όπως γίνεται σαφές από την απόφαση, καταδικασμένος ως «συμμετέχων στην διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης είναι και ο Ευρωβουλευτής εκλεγμένος με την Χρυσή Αυγή το 2019 Γιάννης Λαγός, σε βάρος του οποίου μπορούν να ληφθούν μέτρα, ενώ πολιτικό ζήτημα προκύπτει και για την απομόνωση του δεύτερου Ευρωβουλευτή, που επίσης είχε εκλεγεί με την Χρυσή Αυγή, Θανάση Κωνσταντίνου, καθώς με δικαστική απόφαση πλέον το μόρφωμα, που κάποτε είχε εισέλθει και στην Ελληνική Βουλή, επιβεβαιώνεται ότι έδρασε ως εγκληματική οργάνωση που έδινε εντολές για δολοφονίες, βιαιοπραγίες κλπ.

Είμαστε βέβαιοι ότι και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα φανεί αντάξιο της ιστορικής απόφασης καταδίκης του ναζισμού, συγκροτώντας ένα ευρύ αντιφασιστικό μέτωπο" τονίζουν οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Μπακογιάννης: Η δικαιοσύνη έκανε το χρέος της - Ας κάνουμε κι εμείς το δικό μας

Σήμερα η Αθήνα παίρνει μια μεγάλη ανάσα, επισήμανε ο Δήμαρχος Αθηναίων για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής.

Η δήλωση του Δημάρχου Αθηναίων για την ιστορική απόφαση του Δικαστηρίου για την Χρυσή Αυγή:

«Τον Παύλο δεν θα τον φέρω πίσω, παλεύω για να σωθούν άλλα παιδιά» είπε η Μάγδα Φύσσα. Σήμερα η Αθήνα παίρνει μια μεγάλη ανάσα. Ανάσα και δύναμη να συνεχίσει τον αγώνα ενάντια στο μίσος και την βία από όπου και αν προέρχονται. Χωρίς συμψηφισμούς. Χωρίς «ναι μεν, αλλά». Χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις.

Έχουμε μια ιστορική ευκαιρία να επανσυνανταχτούμε γύρω από τις κοινές μας αρχές και αξίες. Ενωμένοι. Η πολιτική διαφωνία, η αντιπαράθεση, ακόμα και η σύγκρουση σε μια δημοκρατία, δεν είναι μόνο απαραίτητες αλλά και αναγκαίες. Όσο έντονες, όσο οξείες, όσο σφοδρές και αν είναι. Αρκεί να θυμόμαστε πως ο αντίπαλός μας δεν είναι εχθρός μας.

Η δικαιοσύνη έκανε το χρέος της. Ας κάνουμε κι εμείς το δικό μας κι ας σηκωθούμε λίγο ψηλότερα από αυτά που μας χωρίζουν».

Κώστας Αχ. Καραμανλής: «Η Δημοκρατία δεν εκδικείται, αλλά αποδίδει Δικαιοσύνη»

«Η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη μίλησε για την εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή. Η σημερινή απόφαση του δικαστηρίου είναι ιστορική. Η Δημοκρατία δεν εκδικείται, αλλά αποδίδει Δικαιοσύνη. Το Κράτος Δικαίου που το νεοναζιστικό μόρφωμα ήθελε να καταλύσει, απεφάνθη»,
τονίζει σε δήλωσή του ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής για την απόφαση του Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών για τη Χρυσή Αυγή.

Και προσθέτει: «Όμως οι πολίτες είχαν βγάλει ήδη την πολιτική ετυμηγορία, αφήνοντας το μόρφωμα αυτό εκτός Βουλής και στέλνοντας το εκεί που ανήκει: Στο περιθώριο της κοινωνίας και της Ιστορίας. Γιατί οι πολίτες ξέρουν ότι η βία δεν είναι λύση σε μία Δημοκρατία. Ότι κάποιοι που παριστάνουν τους πατριώτες και τους αντισυστημικούς, δεν είναι ούτε το ένα ούτε το άλλο».

Στ. Καλαφάτης: Ο ναζισμός δεν έχει θέση στην Ελλάδα – Ο ΣΥΡΙΖΑ ας κάνει την αυτοκριτική του

Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Σταύρος Καλαφάτης ανέφερε πως «Ο ναζισμός δεν έχει θέση στην Ελλάδα. Η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας σταθερά και αδιάλειπτα στέκεται απέναντι στο φασισμό, στον ναζισμό, στην πολιτική βία και στο διχασμό». Ο ίδιος με δηλώσεις στου στην ΕΡΤ1 τόνισε «Αυτό αποτελεί σταθερή θέση της παράταξης από το 2013 που φάνηκε και έμπρακτα όταν επί πρωθυπουργίας Αντώνη Σαμαρά ξεκίνησε η δίωξη της Χρυσής Αυγής. Αλλά και καθ΄όλη τη διάρκεια αυτών των χρόνων όταν ήμασταν Αξιωματική Αντιπολίτευση με πρόεδρο τον σημερινό Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, που καλούσε το πολιτικό σύστημα και τους πολίτες να μην δώσουν ποτέ ξανά χώρο και βήμα στη ΧΑ».

Παράλληλα, ο κ. Καλαφάτης υπενθύμισε πως «Δεν μπορούμε να ρίξουμε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας συγκεκριμένες συμπεριφορές πολιτικών κομμάτων και ειδικότερα του ΣΥΡΙΖΑ που έδειχναν έμπρακτα ότι συνέπλεαν με τη ΧΑ. Και δυστυχώς, αυτό έγινε και σε συγκεκριμένες ψηφοφορίες στη Βουλή. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να έχει μια ειλικρινή θέση στο ζήτημα αυτό. Πρώτον, πολιτικά να μην αφήνει υπονοούμενα για τη ΝΔ, η οποία έμπρακτα και όχι μόνο σε επίπεδο ρητορικής είναι σταθερά απέναντι σ΄αυτό το εκφυλιστικό φαινόμενο, στην πληγή αυτή της Δημοκρατίας. Και δεύτερον, ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει και την αυτοκριτική του, να κοιτάξει στα μάτια τον εαυτό του και να δει στις κρίσιμες συγκυρίες του 2014, όταν τρεις φορές μαζί με τη ΧΑ ψήφισε παρών προκειμένου να μήν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας και να πέσει η Κυβέρνηση Σαμαρά. Και το 2016 όταν ο κ. Βούτσης έλεγε ότι δεν υπάρχουν ευπρόσδεκτες και μη ευπρόσδεκτες ψήφοι προκειμένου να κερδηθεί το μεγάλο στοίχημα του εκλογικού νόμου για τον ΣΥΡΙΖΑ».

Σπ. Λιβανός: Ιστορική απόδοση δικαιοσύνης

Για το ίδιο θέμα και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της πλειοψηφίας Σπήλιος Λιβανός τόνισε πως «η σημερινή απόφαση του Δικαστηρίου για τη Χρυσή Αυγή είναι ιστορική για τη Δημοκρατία μας. Aποδίδει δικαιοσύνη στη Μάγδα Φύσσα, τη μητέρα του άνανδρα δολοφονημένου Παύλου, που έχει καταστεί σύμβολο για όλους τους δημοκρατικούς πολίτες στον αγώνα κατά της Χρυσής Αυγής, του ναζισμού και του φασισμού. Αποδεικνύει ότι η Δημοκρατία δεν είναι «άοπλη» απέναντι σ’ αυτούς που την επιβουλεύονται. Με την εφαρμογή του Συντάγματος και του Νόμου κρίνει ότι η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση, δρώσα υπό τον μανδύα κοινοβουλευτικού κόμματος. Oι εγκληματικές πράξεις δεν μένουν ατιμώρητες και οι δράστες τους οδηγούνται στη φυλακή. Σήμερα, η Δημοκρατία μας, με μόνα όπλα της τους κανόνες του Κράτους Δικαίου, προασπίζει τις θεμελιώδεις αξίες της απέναντι στους εχθρούς της».

Νάντια Γιαννακοπουλού: Σήμερα η Δημοκρατία και η Δικαιοσύνη έδειξαν τη δύναμη τους

Ο Ελληνικός λαός, έχει κάθε λόγο να νιώθει περήφανος και ικανοποιημένος από τις αποφάσεις του δικαστηρίου, δήλωσε μεταξύ άλλων, η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Νάντια Γιαννακοπουλου. Σημειώνεται ότι η κ. Γιαννακοπούλου ήταν μέσα στη δικαστική αίθουσα του Εφετείου που ανακοινώθηκαν οι αποφάσεις της δικαιοσύνης για τη Χρυσή Αυγή.

Αναλυτικά η δήλωση της Νάντιας Γιαννακοπούλου:

«To Δικαστήριο ανακοίνωσε τις αποφάσεις του! Ο Ελληνικός λαός έχει κάθε λόγο να νιώθει περήφανος και ικανοποιημένος για αυτές. Πρόκειται για μια ιστορική απόφαση καταδίκης της Χρυσής Αυγής συνολικά ως νεοναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης, για μια ιστορική απόφαση της Ελληνικής Δικαιοσύνης και της Δημοκρατίας μας. Πρόκειται για την πιο σημαντική απόφαση μετά την απόφαση για τη Χούντα. Η απόφαση αποτελεί δικαίωση των θυμάτων της Χρυσής Αυγής, όσων έχουν εμπιστοσύνη στην Ελληνική Δικαιοσύνη και πιστεύουν στην δύναμη της Δημοκρατίας μας.

Ένα χρόνο μετά την ετυμηγορία του Ελληνικού λαού που πέταξε τους νεοναζιστές εκτός Βουλής, η σημερινή απόφαση αποτελεί ένα ακόμα ισχυρό πλήγμα στους δολοφόνους της εγκληματικής συμμορίας. Η Χρυσή Αυγή πετάγεται στο καλάθι της ιστορίας και οι πρωταγωνιστές της θα βρεθούν εκεί που τους αρμόζει, στην φυλακή. Καθήκον όλων μας είναι πια να εξαγάγουμε τα σωστά συμπεράσματα που δημιούργησαν το τέρας και τον τρόπο που αυτό θανατώθηκε. Έτσι και μόνο έτσι δεν θα επιτρέψουμε ξανά να αναπτυχθούν φασιστικά σχήματα, επικίνδυνα μορφώματα για την Δημοκρατία.

Ποτέ πια Φασισμός!»

Ειδήσεις σήμερα:

Βαρύ πένθος για τον Ζεράρ Ντεπαρντιέ: Μετά τον γιο του, έχασε και τη νύφη του

Συγκλονίζει ο κτηνίατρος στα Χανιά: Σοκαριστικό το θέαμα, αν αργούσαμε δεν θα ζούσε ο σκύλος - Δείτε βίντεο

Η συμβουλή της Βικτόρια Μπέκαμ στη φίλη της Μέγκαν Μαρκλ: «Δείξε τον πραγματικό σου εαυτό. Έτσι θα βουλώσεις τα στόματα!»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης