Σύνοδος Κορυφής - Μέρκελ: «Ελλάδα και Κύπρος απαιτούσαν τα δικαιώματά τους»

Σύνοδος Κορυφής - Μέρκελ: «Ελλάδα και Κύπρος απαιτούσαν τα δικαιώματά τους»

«Θέλουμε μια εποικοδομητική ατζέντα με την Τουρκία» τόνισε η Γερμανίδα Καγκελάριος

merkel_synt
Την ικανοποίησή της για το πού κατέληξε η χθεσινή συζήτηση στη Σύνοδο Κορυφής σχετικά με τα ελληνοτουρκικά, εξέφρασε η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Η ίδια εμφανίστηκε αντίθετη στην επιβολή κυρώσεων και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η σχέση μας με την Τουρκία είναι φυσικά πολύπλοκη και η Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον να αναπτύξει μια πραγματικά εποικοδομητική σχέση μαζί της, παρ' όλες τις δυσκολίες». Και πρόσθεσε: «Είμαστε εταίροι στο ΝΑΤΟ και ο ένας εξαρτάται από τον άλλο, όσον αφορά την τακτική στο μεταναστευτικό και στην υποστήριξη που παρέχουμε στην Τουρκία στην αντιμετώπιση των πολλών προσφύγων ροών που αναλαμβάνει να διαχειριστεί».

Η Γερμανίδα Καγκελάριος ανέφερε επίσης ότι «καταλήξαμε σε συμφωνία για μια προσέγγιση της στρατηγικής μας σχέσης με την Τουρκία» εξηγώντας ότι «ήταν μια μακρά και δύσκολη συζήτηση, διότι φυσικά η Ελλάδα και η Κύπρος απαιτούσαν τα δικαιώματά τους ως κράτη μέλη μας». «Αλλά είχαμε επίσης μια πολύ ειλικρινή συζήτηση σχετικά με την ανάγκη να εξετάσουμε το σύνολο των σχέσεών μας με την Τουρκία. Και έτσι θέλουμε τώρα να ζητήσουμε μια εποικοδομητική ατζέντα με την Τουρκία, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχίσουν οι προσπάθειες μείωσης των εντάσεων, όπως ήταν η τάση ενόψει ορισμένων δράσεων τις τελευταίες εβδομάδες» πρόσθεσε.

Και συνέχισε: «Ελπίζουμε ότι αυτό θα δώσει νέα ώθηση στις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία - αφενός, τη συζήτηση διμερών ζητημάτων που αφορούν την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά αφετέρου και θέματα που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία, για παράδειγμα τη συνεργασία για τους πρόσφυγες ή τη συνεργασία σε μια τελωνειακή ένωση. Φυσικά θα συνεχίσουμε με αυτήν τη διαδικασία και θα καταγράψουμε τα αποτελέσματα το αργότερο στη σύνοδο του Συμβουλίου του Δεκεμβρίου».

Για να καταλήξει: «Και μπορώ επίσης να πω, εξ ονόματος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, εξ ονόματος του Υπουργού Εξωτερικών μας, και εξ ονόματος του εαυτού μου ως Καγκελάριου, ότι στις συνομιλίες μας με την Τουρκία θέλουμε να προωθήσουμε αυτήν τη θετική ατζέντα, επειδή γνωρίζουμε - παρόλα τα πράγματα στα οποία ενδέχεται να έχουμε διαφορές - ότι οι στρατηγικές σχέσεις με την Τουρκία είναι σημαντικές».

Ειδήσεις σήμερα: 

Ανησυχία για διασπορά του κορωνοϊού από το γηροκομείο στον Άγιο Παντελεήμονα

Για ποιο λόγο υπέγραψαν οι Τούρκοι τη συμφωνία με την Ελλάδα στο ΝΑΤΟ

Δημοσκόπηση: Το 50% επικροτεί το κυβερνητικό έργο – 7 στους 10 κρίνουν αρνητικά την αντιπολίτευση
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης