Γεννηματά στη ΔΕΘ: Κινδυνεύουμε να χάσουμε ό,τι κερδίσαμε στην πρώτη φάση της πανδημίας

Γεννηματά στη ΔΕΘ: Κινδυνεύουμε να χάσουμε ό,τι κερδίσαμε στην πρώτη φάση της πανδημίας

Τους τέσσερις άξονες του προγράμματος του ΚΙΝΑΛ για να «τρέξει» η ανάπτυξη της οικονομίας παρουσίασε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ στο Συνεδριακό Κέντρο «Ι. Βελλίδης» - Στόχος μας είναι «κανένα ευρώ χωρίς αναπτυξιακή διάσταση, κανένα ευρώ χωρίς κοινωνική ανταποδοτικότητα» - Ζήτησε αναστολή του  Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης της Ε.Ε. και για το 2021

5146860
Από το Συνεδριακό Κέντρο Βελλίδης στη Θεσσαλονίκη, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, ανέπτυξε το σχέδιο «Νέα Αλλαγή» για την οικονομία και την κοινωνία. Η κυρία Γεννηματά, άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και για τους χειρισμούς της για την πανδημία, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι κινδυνεύουμε να χάσουμε όλα όσα κερδίσαμε στους δύο μήνες της καραντίνας.

Αφετηρία της ομιλίας της ήταν οι εξελίξεις με την Τουρκία και η ένταση που επικρατεί στην Ανατολική Μεσόγειο. Χαρακτήρισε την Τουρκία, «ταραξία», που αγνοεί συνθήκες και κανόνες, και καταλαβαίνει μόνο από κυρώσεις. Παράλληλα, έστρεψε τα βέλη της και στη στάση της Ευρώπης, λέγοντας ότι καθυστερεί να αντιδράσει συλλογικά στη νέα στρατηγική της Άγκυρας που απειλεί ζωτικά ευρωπαϊκά συμφέροντα.

Δείτε την ομιλία της Φώφης Γεννηματά




Η κυρία Γεννηματά παράλληλα, επέκρινε τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι άφησε αναπάντητα τα ερωτήματα του Κινήματος Αλλαγής στη Βουλή, για την στάση της χώρας μας στα εθνικά ζητήματα. Επανέφερε το θέμα της «μυστικής διπλωματίας», αναφερόμενη στην «έγγραφη συμφωνία» μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας στη τριμερή συνάντηση στο Βερολίνο, λέγοντας για άλλη μια φορά ότι δεν έχει λευκή επιταγή ο πρωθυπουργός. «Η εθνική θέση είναι μια και αδιαπραγμάτευτη διάλογος με τη Τουρκία για τη μια διαφορά μας την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ».

Κλείσιμο
Για το μεταναστευτικό, το οποίο η Χαριλάου Τρικούπη έχει υψηλά στην ατζέντα της, επέκρινε τους χειρισμούς της τωρινής κυβέρνησης αλλά και της προηγούμενης, έκανε λόγο για ανθρωπιστικό δράμα. «Πόσο χρόνο επιτέλους, χρειάζεται η κυβέρνηση για να αλλάξει την πολιτική του κ. Τσίπρα στο προσφυγικό μεταναστευτικό; Είναι ώρα να απαιτήσει τη δίκαιη κατανομή των προσφύγων από τους Ευρωπαίους», είπε χαρακτηριστικά.

Η κυρία Γεννηματά, το μεσημέρι της Τετάρτης, όταν ολοκληρώθηκε η συνάντηση της με τη διοίκηση της HELEXPO, έκανε μια πρώτη αναφορά για τις εξελίξεις της πανδημίας στη χώρα μας. Λέγοντας ότι είναι αδιανόητο να συζητείται και πάλι για νέο lockdown ενώ επέκρινε την κυβέρνηση λέγοντας ότι απέτυχε στο β' κύμα της πανδημίας στη χώρα μας.

Το θέμα επανήλθε και στην ομιλία της, σε σκληρό τόνο λέγοντας ότι «ο φόβος και η ανασφάλεια επιστρέφουν», κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι έδωσε λάθος μηνύματα χαλαρότητας αλλά και ανοίγοντας άνευ όρων τη χώρα. «Μένουμε εκτεθειμένοι στον ιο και τις οικονομικές συνέπειες του. Η κυβέρνηση δεν έχει κανένα σχέδιο για να προλάβει τις εξελίξεις», είπε η κυρία Γεννηματά. Το θέμα των μασκών στα σχολεία το χαρακτήρισε «φιάσκο» λέγοντας ότι κατηγορεί ο ένας τον άλλον χωρίς όμως να γίνεται μια παραίτηση, χωρίς κάποιος να αναλαμβάνει την ευθύνη.


Η κυρία Γεννηματά παρουσίασε τις προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής, το λεγόμενο σχέδιο των 11 που διήρκησε 3 μήνες και μελετήθηκε από πρώην υπουργούς, οικονομολόγους και βουλευτές, για το Ταμείο Ανάκαμψης. Το σχέδιο αυτό φιλοδοξεί να βοηθήσει την κοινωνία αλλά και την οικονομία να σταθεί στα πόδια της. Το σχέδιο είναι η φυσική συνέχεια του σχεδίου «Ελλάδα». Το σχέδιο ονομάζεται «Νέα Αλλαγή», ένα πρόγραμμα όπως είπε η κυρία Γεννηματά, πραγματικής προοδευτικής διακυβέρνησης.


Όπως τόνισε η κυρία Γεννηματά, διασφαλίζει την επανεκκίνηση της οικονομίας, στηρίζεται σε διαρθρωτικές αλλαγές, προοδευτικές μεταρρυθμίσεις και αναγκαίους εκσυγχρονισμούς.

Αντιμετωπίζει τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας δομικά και όχι διαχειριστικά.

Η Τρικούπη, ιεραρχεί τις κατανομές των διαθέσιμων πόρων ως εξής :

- πρόσθετα άμεσα μέτρα, για να μείνει όρθια η κοινωνία και ζωντανή η οικονομία. (20% του προγράμματος)

- μέτρα, κυρίως φορολογικά και θεσμοθέτηση κινήτρων για την επανεκκίνηση της οικονομίας , μέσα σε μια διετία από τώρα (10% του προγράμματος)

- ολοκλήρωση των δημόσιων και κοινωνικών υποδομών και των συστημάτων κοινωνικής προστασίας , μέσα σε μια τριετία (20% του προγράμματος)

και με κύριο βάρος τις επενδύσεις για την στροφή στην παραγωγή, την ανασυγκρότηση του αναπτυξιακού μοντέλου στη μεταποίηση, τον τουρισμό, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, την αγροτική οικονομία, μέσα από ένα τετραετές πρόγραμμα. Επενδύσεις που μπορούν να δημιουργήσουν μαζικές και ποιοτικές θέσεις εργασίας. (50% του προγράμματος).

«Κανένα ευρώ χωρίς αναπτυξιακή διάσταση, κανένα ευρώ χωρίς κοινωνική ανταποδοτικότητα», είναι ο στόχος του προγράμματος.

Οι βασικοί άξονες του προγράμματος είναι τέσσερις. Η προτεραιότητα στην Εργασία με ασφάλεια και αξιοπρέπεια, ελάφρυνση του φορολογικού βάρους των επιχειρήσεων, των μεσαίων στρωμάτων και των αυτοαπασχολούμενων για την επανεκκίνηση της οικονομίας, δημόσιες επενδύσεις, το νέο παραγωγικό μοντέλο.

Παράλληλα, η Φώφη Γεννηματά, υπογράμμισε ότι για την επιτυχία του Προγράμματος Ανάκαμψης θεωρείται αναγκαία και ως επιταχυντές της ανάπτυξης: η διαμόρφωση επιτελικού κράτους, επιστροφή και αξιοποίηση των νέων που έχουν φύγει στο εξωτερικό. Από το brain drain στο brain gain, ένα υγιές τραπεζικό σύστημα,

Η κυρία Γεννηματά τόνισε το μεγάλο μέγεθος της πρόκλησης, για την αποτελεσματική διαχείριση των Ευρωπαϊκών Πόρων. Προϋπόθεση για να βρεθούμε σε τροχιά ανάπτυξης είναι , σύμφωνα με την κ. Γεννηματά, η οριστική αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης της Ε.Ε. και για το 2021. Να καταργηθούν οι στόχοι των δυσβάστακτων πρωτογενών πλεονασμάτων για την χώρα μας. Να καταργηθεί το Υπερταμείο της Υποτέλειας. Και η κατάργηση των στόχων για τα υπερπλεονάσματα που θα μας δώσει, όπως είπε, την δυνατότητα να διαθέσουμε τουλάχιστον το 1% του ΑΕΠ για πολλά χρόνια για τις απαραίτητες αμυντικές δυνάμεις και τη στήριξη των Ελληνικών Αμυντικών Βιομηχανιών.

Στον επίλογο της, η κυρία Γεννηματά, υπογράμμισε ότι «ανοίγουμε ένα νέο δρόμο για τη χώρα και σας καλώ απόψε να τον περπατήσουμε μαζί. Όχι στα τυφλά. Στα σίγουρα, με το κεφάλι ψηλά».

Αναλυτικά η Φώφη Γεννηματά σημείωσε στην ομιλία της

«Ευχαριστώ και την διοίκηση της HELEXPO, που παρά τους περιορισμούς που επιβάλλει η πανδημία, δίνει το βήμα στα πολιτικά κόμματα, σύμφωνα με την παράδοση της ΔΕΘ.
Μπορεί φέτος να είμαστε λίγοι, αλλά ίσως ποτέ άλλοτε δεν ήταν στη σκέψη μας τόσοι πολλοί, αλλά και τόσα πολλά.
Γιατί η πίεση την οποία καλείται να αντέξει η χώρα μας και όλη η κοινωνία, είναι πρωτοφανής.

Στα σύνορά μας, η Τουρκία λειτουργεί ως ταραξίας.
Αγνοεί συνθήκες και κανόνες.
Συμπεριφέρεται με προκλητικότητα και μεγαλομανία απέναντι στην Ελλάδα και την Ευρώπη.
Δεν καταλαβαίνει από δηλώσεις μόνο από κυρώσεις, που έπρεπε να έχουν ήδη επιβληθεί.
Η Ευρώπη καθυστερεί να αντιδράσει συλλογικά στη νέα στρατηγική της Τουρκίας που απειλεί ζωτικά Ευρωπαϊκά συμφέροντα.
Είναι η νέα οθωμανική στρατηγική, που δυστυχώς και η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει χωρίς εθνική γραμμή, με μυστική διπλωματία και κρυφή ατζέντα.
Ο κ. Μητσοτάκης άφησε αναπάντητα όλα τα ερωτήματα μας στη Βουλή. Ερωτήματα σημαντικά για την στάση της χώρας στα εθνικά ζητήματα.
Δεν μας έδωσε την έγγραφη συμφωνία διαλόγου με την Τουρκία για την οποία είπε ψέματα, δεν μας ενημέρωσε ποτέ.
Έχει δεσμευτεί σε άνευ όρων διάλογο και το κρύβει; Που το πάει;
Δεν έχει λευκή επιταγή.
Η Εθνική θέση είναι μια και αδιαπραγμάτευτη «διάλογος με την Τουρκία για τη μια διαφορά για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ».

Για το μεταναστευτικό

Στα ακριτικά νησιά μας αλλά και μπροστά στις οθόνες μας, συντελείται ένα ανθρωπιστικό δράμα.

Με χιλιάδες ξεριζωμένους ανθρώπους να δοκιμάζουν τα όρια του ευρωπαϊκού πολιτισμού και ανθρωπισμού.
Αλλά και να γίνονται πιόνια στο γεωπολιτικό σκάκι της Τουρκικής κυβέρνησης.
Η ΕΕ έχει παραδώσει τα κλειδιά του προσφυγικού στην Τουρκία.
Επιβάλλεται να αλλάξει άμεσα αυτή πολιτική.
Ο πρωθυπουργός έχει μεγάλη ευθύνη γι’ αυτά που συμβαίνουν.
Πόσο χρόνο επιτέλους χρειάζεται για να αλλάξει την πολιτική του κ. Τσίπρα στο προσφυγικό μεταναστευτικό;
Είναι ώρα να απαιτήσει τη δίκαιη κατανομή των προσφύγων από τους Ευρωπαίους. Τι φοβάται;

Αδιανόητο να συζητάμε νέο lockdown

Ο φόβος και η ανασφάλεια φουντώνουν με την επιστροφή της πανδημίας, μετά και από τη χαλάρωση και το άνευ όρων άνοιγμα της χώρας από την Κυβέρνηση.
Η αποτυχία της Κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της δεύτερης φάσης του κορωνοιού είναι ολοφάνερη.
Είναι αδιανόητο να συζητάμε ξανά για lockdown στην Ελλάδα.
Κινδυνεύουμε να χάσουμε ό,τι κερδίσαμε, όλοι μαζί οι Έλληνες τους πρώτους δύο μήνες της καραντίνας.
Μένουμε εκτεθειμένοι στον ιό και τις οικονομικές συνέπειες του. Η Κυβέρνηση δεν έχει κανένα σχέδιο για να προλάβει τις εξελίξεις.
Είμαστε καθημερινά αντιμέτωποι με την ανικανότητα της να δώσει αποτελεσματικές λύσεις στα προβλήματα που παρουσιάζονται.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα το φιάσκο με τις μάσκες στα σχολεία που κανένας δεν έχει αναλάβει την ευθύνη, τα ρίχνουν ο ένας στον άλλο.
Εμείς θα συνεχίσουμε την υπεύθυνη στάση, με σκληρή αλλά δημιουργική αντιπολίτευση και με συγκεκριμένες προτάσεις. Έστω και τώρα η Κυβέρνηση να ανοίξει τα αυτιά της.

Οι εξελίξεις απαιτούν προοδευτικό σχέδιο

Τα προβλήματα μονιμοποιούνται, δεν είναι προσωρινά.
Η κοινωνία μετασχηματίζεται.
Συντελούνται μεγάλες αλλαγές.
Ήρθε στη Θεσσαλονίκη ο Πρωθυπουργός, εμφανώς θορυβημένος βλέποντας τα ερείπια της πολιτικής του, να δώσει υποσχέσεις.
Δεν αντιμετωπίζονται όμως τα προβλήματα, με συντηρητικές πολιτικές, αποσπασματικά μέτρα και διαχειριστικές λογικές του βλέποντας και κάνοντας.

Οι εξελίξεις απαιτούν προοδευτικό σχέδιο και δομικές παρεμβάσεις.
Οι πολιτικές της επιλογές βρίσκονται στον αντίποδα των αναγκαίων ριζικών αλλαγών που επιβάλλουν οι νέες συνθήκες.
Το μήνυμα της προς τους πολίτες είναι «Αναβάλλετε τη ζωή σας».
Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες όμως θέλουμε να ζήσουμε τη ζωή μας τώρα.
Να νιώσουμε σιγουριά για το παρόν και αισιοδοξία για το μέλλον.
Η ΝΔ δεν μπορεί να δώσει λύσεις με προοπτική. Οδηγεί σε οπισθοδρόμηση.
Αντιλαμβάνεται τα σύνθετα νέα προβλήματα ως ευκαιρία προώθησης των αντιλαϊκών της επιλογών.

Κατέρρευσε το αφήγημα του Τσίπρα

Το εγχείρημα του κ.Τσίπρα να εκφράσει τον άλλο πόλο απέναντι στη συντήρηση απέτυχε. Το αφήγημα του κατέρρευσε και μαζί έκλεισε ο κύκλος του τεχνητού διπολισμού ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ.

Εμείς, το Κίνημα Αλλαγής, μπορούμε να συγκροτήσουμε τον άλλο πόλο απέναντι στη συντήρηση. Είμαστε η παράταξη της αλλαγής.
Τώρα, που οι μεγάλες προοδευτικές αλλαγές είναι ξανά αίτημα της κοινωνίας, διεκδικούμε και μπορούμε να καθοδηγήσουμε την πορεία του τόπου, με το αφήγημα μας για τη Νέα Αλλαγή.

Οι διαφορές μας με τη ΝΔ

Οι διαφορές μας με τις πολιτικές της ΝΔ είναι πια ορατές, μεγάλες και ουσιαστικές.

Εμείς μιλάμε για την ανάπτυξη με κοινωνική προστασία.
Δημιουργούμε ένα νέο μοντέλο παραγωγής, που αφορά τους πολλούς, τους νέους, τους μικρομεσαίους, τους αγρότες, και στηρίζεται σε ένα αποτελεσματικό σύστημα κοινωνικής προστασίας.
Η ΝΔ:
Μεριμνά μόνο για λίγους και ισχυρούς. Γκρεμίζει και ότι έμεινε όρθιο από τα μνημόνια, σε σχέση ιδιαίτερα με τους μικρομεσαίους και τους αδύναμους.

Εμείς μιλάμε για τις ανισότητες που πρέπει να αντιμετωπίσουμε.
Με πολιτικές αναδιανομής, ένα προοδευτικό φορολογικό σύστημα, φορολόγηση του μεγάλου πλούτου και μείωση των φόρων στην εργασία και ιδίως μέσα από την ανασύσταση του κράτους.
Η ΝΔ:
Αντιμετωπίζει τις ανισότητες ως «φυσικό φαινόμενο». Και κυριαρχεί η αντίληψη του ασφυκτικού ελέγχου του κράτους. Είναι αδιανόητο η μόνη αναφορά για τη φτώχεια στην έκθεση Πισσαρίδη να είναι ότι «χρειάζεται κάποιο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα που πρέπει να φορολογείται».

Εμείς μιλάμε για την οικονομία που διασφαλίζει την εργασία.
Με γενναία και στοχευμένα κίνητρα για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και των νέων επαγγελματιών. Ο δικός  μας στρατηγικός στόχος είναι η ΠΛΗΡΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ.
Η ΝΔ:
Οδηγεί σε αδιέξοδο τις επιχειρήσεις και επιφυλάσσει για τους εργαζόμενους το δόγμα μισός μισθός μισή δουλειά.

Εμείς μιλάμε για το νέο ΕΣΥ που μόνο εμείς μπορούμε να αναγεννήσουμε.
Παρουσιάσαμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα.
Η ΝΔ:
Μετατρέπει το ΕΣΥ σε ένα προνοιακό σύστημα ώστε να ενισχυθεί αποκλειστικά ο ιδιωτικός τομέας της υγείας. Θέλουν να τεμαχίσουν το ΕΣΥ και να το παραδώσουν σε ιδιωτικά συμφέροντα.

Εμείς μιλάμε για τα 70 δις που πρέπει να αξιοποιήσουμε για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας που αφορά τους πολλούς. Δεν θα αφήσουμε να πάνε στις τσέπες των λίγων για να πλουτίσουν περισσότερο.
Η ΝΔ:
Βαφτίζει διαρθρωτικές αλλαγές τις συντηρητικές επιλογές της. Απόδειξη η έκθεση Πισσαρίδη από την οποία απουσιάζει εντελώς ο άνθρωπος και οι ανάγκες του.

Αυτό που χρειάζεται όσο ποτέ η πατρίδα μας, είναι ένα Σχέδιο ανασύνταξης με όραμα και στρατηγική, που θα διασφαλίζει το μέλλον και θα δώσει στον Ελληνικό λαό πραγματική αυτοπεποίθηση.
Πριν δυο χρόνια παρουσιάσαμε στη ΔΕΘ το σχέδιο Ελλάδα, σήμερα παρουσιάζουμε τη συνέχεια, το σχέδιο της ΝΕΑΣ ΑΛΛΑΓΗΣ που λαμβάνει υπόψη τα νέα δεδομένα και αξιοποιεί τις μέχρι τώρα νομοθετικές και προγραμματικές μας προτάσεις.
Ένα Κοινωνικό Συμβόλαιο, για την νέα Ελλάδα.
Που εμπνέει , ενώνει και κινητοποιεί όλες τις ζωντανές δυνάμεις του τόπου.
Είμαστε εδώ ακριβώς για να δώσουμε προοδευτική διέξοδο στον τόπο.

Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα  του ΚΙΝΑΛ
 
Παρουσιάζουμε σήμερα ένα πραγματικό Πρόγραμμα Προοδευτικής Διακυβέρνησης της χώρας που:
Διασφαλίζει την επανεκκίνηση της οικονομίας.
Στηρίζεται σε διαρθρωτικές αλλαγές, προοδευτικές μεταρρυθμίσεις και αναγκαίους εκσυγχρονισμούς.
Αντιμετωπίζει τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας δομικά και όχι διαχειριστικά.

Ιεραρχούμε τις κατανομές των διαθέσιμων πόρων ως εξής :
- πρόσθετα άμεσα μέτρα, για να μείνει όρθια η κοινωνία και ζωντανή η οικονομία. (20% του προγράμματος)
μέτρα, κυρίως φορολογικά και θεσμοθέτηση κινήτρων για την επανεκκίνηση της οικονομίας , μέσα σε μια διετία από τώρα (10% του προγράμματος)
- ολοκλήρωση των δημόσιων και κοινωνικών υποδομών και των συστημάτων κοινωνικής προστασίας , μέσα σε μια τριετία (20% του προγράμματος)
- και με κύριο βάρος τις επενδύσεις για την στροφή στην παραγωγή, την ανασυγκρότηση του αναπτυξιακού μοντέλου στη μεταποίηση, τον τουρισμό, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, την αγροτική οικονομία, μέσα από ένα τετραετές πρόγραμμα. Επενδύσεις που μπορούν να δημιουργήσουν μαζικές και ποιοτικές θέσεις εργασίας. (50% του προγράμματος).
 
Στόχος δικός μας είναι «κανένα ευρώ χωρίς αναπτυξιακή διάσταση, κανένα ευρώ χωρίς κοινωνική ανταποδοτικότητα».
Γιατί το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι τώρα το «έλλειμμα των πόρων» είναι το έλλειμμα προοδευτικής πολιτικής της ΝΔ.

Οι 4 άξονες της πολιτικής μας

Η ΝΔ εκμεταλλεύεται τις νέες συνθήκες για να απορρυθμίσει τις εργασιακές σχέσεις, να οδηγήσει σε ένα μοντέλο φθηνής, ελαστικής και απαξιωμένης εργασίας.
Η έκθεση Πισσαρίδη μιλά ακόμη για απελευθέρωση και απολύσεις, για  μείωση της αμοιβής των υπερωριών.
Κυρίες και κύριοι,
Θα αναφερθώ τώρα στους 4 μεγάλους άξονες που έχει το πρόγραμμα μας.

1. Προτεραιότητα στην Εργασία με ασφάλεια και αξιοπρέπεια.

Ο κατώτερος μισθός αυξάνεται και καθορίζεται από τους Κοινωνικούς εταίρους.
Υποχρεωτική και καθολική εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων.
Με μέτρα για την πλήρη κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων των τηλεργαζομένων.
Με συνεχή κατάρτιση και εκπαίδευση στις νέες τεχνολογίες.
Άμεσα μέτρα για όσους εργαζόμενους πλήττονται από την πανδημία

- Κάλυψη όλων των εργαζομένων που χάνουν την δουλειά τους ,αλλά και των ήδη ανέργων με αυξημένο επίδομα ανεργίας για όσο διαρκεί η κρίση
- Εγγυημένο αξιοπρεπές εισόδημα για τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες ,σε όλους τους εργαζόμενους εποχιακά στον τουρισμό και εστίαση. Χωρίς όρους και προϋποθέσεις ενσήμων.
- Χορήγηση πλήρους δώρου Χριστουγέννων και επιδόματος άδειας, στους εργαζόμενους με αναστολή εργασίας ,με τη συμβολή του κράτους.
- Κήρυξη ως υποχρεωτικών των κλαδικών συμβάσεων, με πρώτη αυτή του επισιτισμού.
- Πρόγραμμα επιδότησης εργασίας (αντί του αποτυχημένου Συνεργασία )για τις επιχειρήσεις που υφίστανται τις συνέπειες της κρίσης, με κάλυψη από το κράτος του 40% του μισθού των εργαζομένων. Με αντάλλαγμα την διατήρηση των θέσεων εργασίας, των υφιστάμενων συμβάσεων και των δικαιωμάτων.

1ος άξονας:  Δημόσιο Κοινωνικό Ασφαλιστικό Σύστημα που εγγυάται αξιοπρέπεια για όλους και την αλληλεγγύη των γενεών.
Που εγγυάται κατώτερο εισόδημα για τον κάθε συνταξιούχο (500 € για τον μεμονωμένο, 700€ για το ζευγάρι).
Προτείνουμε Εθνικό Διάλογο τώρα, για μια πραγματική Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση.
Αλλά με νέους πόρους που θα προέλθουν από την αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας, των υδρογονανθράκων, του ορυκτού πλούτου.
Η ΝΔ προχωρεί όπως εξαγγέλθηκε στην ιδιωτικοποίηση του συστήματος, ξεκινώντας από την Επικουρική Ασφάλιση.
Ο Νόμος Κατρούγκαλου-Βρούτση  οδηγεί τον ΕΦΚΑ στον κίνδυνο χρεοκοπίας.

2ος άξονας. Ελάφρυνση του φορολογικού βάρους των επιχειρήσεων, των μεσαίων στρωμάτων και των αυτοαπασχολούμενων για την επανεκκίνηση της οικονομίας

- Πλήρης κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Για όλους. Είναι αδιανόητο να μην περιλαμβάνονται οι συνταξιούχοι και οι εργαζόμενοι στο δημόσιο, που έχουν υποστεί μεγάλες περικοπές στις αποδοχές τους.

- Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για μικρομεσαίους και αγρότες.

- Απαλλαγή για 3 χρόνια από φόρους και εισφορές των νέων ανθρώπων που ανοίγουν την δική τους επιχείρηση.

- Δημιουργία νέων σταθερών θέσεων πλήρους απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα με κίνητρο τη μείωση της φορολογίας και απλό τρόπο. Για κάθε 1.000 ευρώ που καταβάλλει μια επιχείρηση για επί πλέον προσλήψεις, φοροαπαλλάσσεται για 1.500.

Ο κ Μητσοτάκης εξήγγειλε κίνητρα μέσω μείωσης εισφορών. Με δεδομένη την τραγική κατάσταση του ΕΦΚΑ, περιμένουμε άμεση νομοθετική πρόβλεψη για την κάλυψη του κόστους από τον Προϋπολογισμό.
Φορολογικά κίνητρα στους αγρότες που παραδίδουν προϊόντα σε Ομάδες Παραγωγών και Συνεταιρισμούς, με υπολογισμό της αξίας των προϊόντων αυτών μειωμένο κατά 35%.

Δυνατότητα των επιχειρήσεων για υπερ-αποσβέσεις με συντελεστή 30%-50% για επενδύσεις τεχνολογίας, εκσυγχρονισμού των επιχειρήσεων και αντιμετώπισης των προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής.

Και άμεσα μέτρα για όσους πλήττονται από την πανδημία:

-Νέο Πρόγραμμα χορήγησης ρευστότητας με κύριο κριτήριο την βιωσιμότητα της επιχείρησης, όχι το αν είσαι καλός πελάτης της Τράπεζας

- Ενίσχυση του Προγράμματος Επιστρεπτέας Προκαταβολής με 2 δις. Ευρώ ακόμη, πέραν των 1,8 δις. Με κύριο κριτήριο την πορεία του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων.

- Επιδότηση ενοικίου (κατά 40%)για τις πληγείσες επιχειρήσεις -και την φοιτητική στέγη-ως το τέλος του 2020,χωρις περαιτέρω επιβάρυνση των ιδιοκτητών. Πλήρης επιδότηση του 40% του συνολικού ενοικίου, όχι του 40% επί της όποιας εθελοντικής μείωσης που κάνουν-αν κάνουν-κάποιοι ιδιοκτήτες, όπως προβλέπει το σχέδιο της Κυβέρνησης.

3ος άξονας:  Δημόσιες επενδύσεις.

Είναι κλειδί. ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ.
Τα «δίκτυα» που αφορούν δημόσια αγαθά, είναι υπό τον έλεγχο του Δημόσιου.  
Είναι αναγκαίο να εκσυγχρονισθούν τα αεροδρόμια και τα λιμάνια, να ολοκληρωθούν οι μεγάλοι οδικοί άξονες και κυρίως να εκσυγχρονισθεί και να επεκταθεί το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας που μπορεί να δώσει μεγάλη ώθηση στις μεταφορές και στις εξαγωγές.
Εδώ στη Θεσσαλονίκη η έλλειψη των υποδομών είναι τραγική. Η πόλη έχει εγκαταλειφθεί και δεν της αξίζει. 
Η Κυβέρνηση συνεχίζει στον ΟΑΣΘ την καταστροφική πολιτική του Σύριζα, με αποτέλεσμα σήμερα η Θεσσαλονίκη να έχει τις χειρότερες αστικές συγκοινωνίες πού είχε ποτέ.
Είναι αναγκαίο με γρήγορες διαδικασίες, να αγορασθούν τα νέα οχήματα που απαιτούνται για την πόλη. Ιδιαίτερα τώρα που υπάρχει κίνδυνος για την δημόσια Υγεία και οι πολίτες είναι αδιανόητο να συνωστίζονται  στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Οι ευθύνες της ΝΔ για το μετρό ξεκινούν από το 1986 και συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Η σημερινή κυβέρνηση επιμένει στον λανθασμένο δρόμο της κομματικοποίησης της κατασκευής του μετρό και έτσι πάλι μπήκαμε σε δικαστικές περιπέτειες και κανείς δεν ξέρει πότε θα τελειώσει.
Είναι επιβεβλημένο να επιταχυνθούν οι διαδικασίες. Και να φθάσει στους Αμπελοκήπους, στην Σταυρούπολη, στον Εύοσμο,  την Μενεμένη, που οι πολίτες τους δεν είναι δεύτερης και τρίτης κατηγορίας.
Πότε θα ολοκληρωθεί το Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά;
Τι γίνεται με το ενιαίο παραλιακό μέτωπο των 40 χιλιομέτρων.
Ένα έργο με καθαρή αναπτυξιακή διάσταση, λιμνάζει .
Είναι επιβεβλημένο να χρηματοδοτηθεί και να προχωρήσει το ταχύτερο.
Ο κ. Μητσοτάκης εξαγγέλλει νέα έργα. Αλλά τι θα γίνει με τα προηγούμενα;
Πάλι λόγια χωρίς αξία;
Φτάνουν οι διαρκείς εξαγγελίες από το βήμα της ΔΕΘ. Χρειάζονται έργα.
Για να μην γίνει η Θεσσαλονίκη των πολλών δυνατοτήτων, η πόλη των χαμένων ευκαιριών.

Αναγέννηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Αύξηση της χρηματοδότησης του ΕΣΥ σε πρώτη φάση στο 6% του ΑΕΠ
Γενναίες επενδύσεις τόσο από το ΠΔΕ, όσο και από το ταμείο Ανάκαμψης.
Με νέες υποδομές, περισσότερες τεχνολογικές δυνατότητες, πλήρη στελέχωση, αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και αμοιβές, κίνητρα για τους υγειονομικούς.
Αιχμή το δίκτυο ΠΦΥ που πρέπει να δημιουργηθεί επιτέλους, με κινητές μονάδες που θα κάνουν επισκέψεις και νοσηλεία στα σπίτια και περισσότερα ΤΕΣΤ.

Είχα την ευκαιρία στις 3 του Σεπτέμβρη να αναπτύξω πλήρως το πρόγραμμα. Μέσα στις συνθήκες αναδείχθηκε ξανά η αξία του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Προστάτη κάθε Έλληνα και Ελληνίδας. 
Αισθανόμαστε υπερήφανοι και απόλυτα δικαιωμένοι.
Γιατί το ΕΣΥ φέρει την σφραγίδα του ΠΑΣΟΚ.
Το ΠΑΣΟΚ το εμπνεύστηκε, το σχεδίασε, το έχτισε.
 Εμείς το δημιουργήσαμε, το στηρίξαμε, ξέρουμε και μπορούμε να το αναγεννήσουμε.
Πουθενά στην έκθεση Πισσαρίδη, το τονίζω δεν υπάρχει πρόβλεψη για τα Δημόσια Νοσοκομεία, τις υποδομές, τον εξοπλισμό τους, το ανθρώπινο δυναμικό.

Στήριξη του κοινωνικού κράτους

Για μας υπάρχει ο άνθρωπος και οι Ανάγκες του.
Σύγχρονο κοινωνικό κράτος όχι που αποζημιώνει αλλά προλαβαίνει και επενδύει.
Με πρώτο βήμα τη στήριξη του Βοήθεια στο σπίτι και των Κέντρων δημιουργικής απασχόλησης παιδιών και των εργαζομένων τους.
Είναι απαράδεκτο σε συνθήκες πανδημίας να έχουμε μείωση κατά 65.000 του αριθμού του παιδιών που φιλοξενούνται στα ΚΔΑΠ

ΨΗΦΙΑΚΟ ΚΡΑΤΟΣ
Επενδύσεις για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και ψηφιοποίηση του κράτους, με υποδομές ευρυζωνικότητας και αιχμές:
 
Την εξυπηρέτηση του πολίτη.
Με ηλεκτρονική κάλυψη όλων των «επαφών» του με το δημόσιο ώστε οι δημόσιοι φορείς να απεμπλακούν από την διαπροσωπική επαφή. (διευκόλυνση και μείωση της διαφθοράς).
Την εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων.
Με την ψηφιοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης.
Με ηλεκτρονικές υπηρεσίες για την λειτουργία, ανάπτυξη, προβολή και διασύνδεση των τοπικών επιχειρήσεων.
Το ψηφιακό Σχολείο
Ώστε να αξιοποιηθεί η εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση στα δημόσια σχολεία.
Την ενίσχυση της Διαύγειας.
Για την οικονομική λογοδοσία όλων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης που διαρκώς υποχωρεί.

Αναβάθμιση του Ανθρώπινου Δυναμικού
Την Σύνδεση Πανεπιστημίων, Ερευνητικών Κέντρων και Παραγωγής.
Με ψηφιακή αναβάθμιση των υποδομών των ΑΕΙ.
Με συνεργασίες με ερευνητικά κέντρα για κατάρτιση στελεχών και εργαζομένων στη βιομηχανία, σε θέσεις υψηλών δεξιοτήτων.
Την συνεχιζόμενη Επαγγελματική κατάρτιση.
Πρόγραμμα Κατάρτισης για τους τομείς της σύγχρονης τεχνολογίας, επιστημών, μηχανικής και μαθηματικών (οι λεγόμενοι τομείς STEM).
Την ενίσχυση της τηλεκπαίδευσης.
Ειδικά στις συμβουλευτικές υπηρεσίες όπως στην διαγνωστική ιατρική, την νομική στήριξη, την εκπαίδευση σε απομακρυσμένες περιοχές.

Συμπράξεις Δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα.

Όλες οι δημόσιες συμβάσεις που θα υπογραφούν με ιδιώτες, έχουν ρήτρα για:
Την τόνωση της απασχόλησης και τον σεβασμό της εργατικής νομοθεσίας και των συλλογικών συμβάσεων.
Την προστασία του περιβάλλοντος
Την στήριξη των τοπικών κοινωνιών με ανταποδοτικά μέτρα.

Οι συμπράξεις του Δημοσίου με τον Ιδιωτικό τομέα (ΣΔΙΤ) διευρύνονται -πέραν των υποδομών και των ψηφιακών εφαρμογών – και σε παραγωγή νέων ποιοτικών προϊόντων και υπηρεσιών (π.χ. πράσινες υποδομές, διαχείριση αποβλήτων, ζωντάνεμα παραδοσιακών κτιρίων).
με Εθνικό Σχέδιο για την αξιοποίηση των ΣΔΙΤ
και συγκρότηση ανεξάρτητης ρυθμιστικής αρχής για την εποπτεία.

4ος άξονας: Το νέο παραγωγικό μοντέλο
 
Στόχος επενδύσεις 100 δις ευρώ. Δημιουργία 50.000 νέων επιχειρήσεων κάθε μεγέθους, στα επόμενα 4 χρόνια.
 
Ενίσχυση της Μεταποίησης
Σε κάθε περιφέρεια της χώρας χωροθετείται ένα τουλάχιστον βιομηχανικό και βιοτεχνικό πάρκο, με σύγχρονες υποδομές. που ανταποκρίνονται στις περιβαλλοντικές, τεχνολογικές, ενεργειακές απαιτήσεις. Το κάθε πάρκο αναδεικνύεται σε πόλο ανάπτυξης της κάθε περιφέρειας , δίνοντας ευκαιρίες και σε τοπικές επιχειρήσεις.
Στόχος η προσέλκυση ομοειδών επιχειρήσεων, και η διαμόρφωση δικτύων με κοινές υπηρεσίες (εκθετήρια, συσκευαστήρια, χώρους εκπαίδευσης).
Επιχειρήσεις που λειτουργούν εκτός αυτών των περιοχών, επιδοτούνται για την μεταφορά τους.
Αναβάθμιση της βιομηχανικής περιοχής στα Οινόφυτα και σιδηροδρομική σύνδεση της με την Αθήνα.
Σε κάθε νησί (που το μέγεθος επιτρέπει) χωροθετείται περιοχή ήπιας μεταποιητικής δραστηριότητας για επιχειρήσεις τροφίμων και ντόπιων προϊόντων όπως και χώροι εμπορίας.
Προτεραιότητα στα Προγράμματα του ΕΣΠΑ σε επιχειρήσεις που επενδύουν στις τεχνολογίες.
Στήριξη ψηφιακών εφαρμογών για το «έξυπνο εργοστάσιο», τον τρισδιάστατο εκτυπωτή κ.α.

Ενίσχυση του Τουρισμού.
Χρηματοδότηση στους σύγχρονους τομείς του θεματικού τουρισμού (θαλάσσιου, πολιτιστικού, θρησκευτικού, ιατρικού).
Φορολογικά και αναπτυξιακά κίνητρα για δικτύωση και συμπράξεις μικρών επιχειρήσεων Τουρισμού σε επίπεδο Περιφερειών.
Ώστε να ενισχυθούν οι δυνατότητες παράτασης της Τουριστικής περιόδου και εμπλουτισμού των δραστηριοτήτων που προσφέρονται (ψυχαγωγία, εξερεύνηση, πολιτισμός)
Ηλεκτρονικές υπηρεσίες προς τους τουρίστες, για όλα όσα θα χρειασθούν για την μετακίνηση και διαμονή τους.
Προσέλκυση επισκεπτών που εργάζονται με τηλεργασία, «Μένοντας Ελλάδα».
Ασφάλιση τουριστικών επιχειρήσεων έναντι κινδύνων.
Δημιουργία ενός ειδικού φορέα εταιρικής ασφάλισης -με την συμβολή και εγγύηση του κράτους και της Ε.Ε.- για την κάλυψη απρόβλεπτων κινδύνων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Και
άμεση στήριξη της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων
με μείωση του ΦΠΑ στο 6% για τον τουρισμό και την εστίαση ως 31/12/2021 και επαναφορά του μειωμένου συντελεστή για όλα τα νησιά του Αιγαίου

Στήριξη και Μετασχηματισμός των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων
 
Ειδικά φορολογικά κίνητρα για την δημιουργία δικτύων, συνεργειών και  για συνενώσεις των επιχειρήσεων.
Τοπικά Περιφερειακά Σύμφωνα Ανάπτυξης, για την προώθηση επιχειρηματικών δράσεων 
Οριζόντια οργάνωση παροχής τεχνογνωσίας προς τις ΜΜΕ, με την δημιουργία θερμοκοιτίδων σε επιλεγμένους κλάδους.
Δεύτερη ευκαιρία σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν διακόψει τη δραστηριότητά τους.
Ακατάσχετο τραπεζικό λογαριασμό για τους επαγγελματίες
Σύγχρονο Πτωχευτικό Δίκαιο.
Με παράλληλη προστασία της Α’ κατοικίας, ώστε οι ιδιοκτήτες να μη μετατρέπονται σε ενοικιαστές όπως είναι η πολιτική της ΝΔ.
Περαιτέρω ανάπτυξη του τηλεμπορίου και του ηλεκτρονικού επιχειρείν, με διαδικτυακές πλατφόρμες εταιρειών, αγορών και συμβάσεων.
 
Επένδυση στην Πρωτογενή Παραγωγή

Σε κάθε Περιφέρεια χωροθετούνται και επιδοτούνται οι υποδομές ενός τουλάχιστον ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ και δημιουργείται ο αντίστοιχος φορέας εξαγωγών.
Συμμετέχουν συνεταιρισμοί και μικτές επιχειρήσεις που οργανώνονται ως δίκτυα για να εξασφαλίσουν καλύτερη χρηματοδότηση, προμήθεια εφοδίων, συμβουλευτικές υπηρεσίες και να αναπτύξουν δίκτυα εξαγωγών των προϊόντων.
Το ίδιο και για τα κτηνοτροφικά πάρκα.
Ανάπτυξη ενεργειακών κοινοτήτων αγροτών.
Ενίσχυση της διείσδυσης των ΑΠΕ, για την μείωση του κόστους ενέργειας στην παραγωγή.
Γεωργία που βασίζεται στη γνώση.
Εκπαίδευση αγροτών και συμβουλευτικές υπηρεσίες για τις καινοτομίες στην αγροτική παραγωγή.
Κίνητρα για την απασχόληση νέων ανθρώπων στον πρωτογενή τομέα.
Με μείωση της φορολογίας, καθιέρωση ακατάσχετου και αφορολόγητου των επιδοτήσεων, και δωρεάν παραχώρηση δημόσιας γης.
Αλλαγή του τρόπου διαχείρισης των υδάτινων αποθεμάτων που χρησιμοποιούνται στην άρδευση.
Κίνητρα για να αναδιαρθρωθούν οι καλλιέργειες χαμηλής απόδοσης ,να αναπτυχθούν νέες επενδύσεις σε δυναμικές καλλιέργειες και ποιοτικά και ασφαλή τρόφιμα.
Άμεση καταβολή το ταχύτερο όλων των οφειλόμενων ποσών από τον ΕΛΓΑ και όλων των εκκρεμών επιδοτήσεων σε αγρότες και κτηνοτρόφους. Επιτέλους η Κυβέρνηση να μας ενημερώσει τι έχει συμφωνήσει για την νέα ΚΑΠ που θα σηματοδοτήσει το μέλλον του αγροτικού κόσμου της χώρας.

 Ήπιες μορφές ενέργειας και κλιματική αλλαγή
 
Μεγάλη ενίσχυση των ΑΠΕ για να καλύψουν το 65% της ζήτησης  στον ηλεκτρισμό ως το 2030, με σχέδιο για τη χωροθέτηση τους και συνεννόηση με τις τοπικές κοινωνίες.
Με ενεργειακή δημοκρατία, ουσιαστική συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης, των αγροτών, των ενεργειακών κοινοτήτων, των καταναλωτών και όχι μόνο μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων, που προωθεί η Κυβέρνηση.
Φορολογικά κίνητρα για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων.

 Σχέδιο ομαλής Μετάβασης για την Δυτική Μακεδονία στη μετά λιγνιτική περιοχή.
Με χρηματοδότηση 300 εκ. ευρώ σε ετήσια βάση για 15 χρόνια ώστε να μην κινδυνεύσει με ερήμωση μια περιοχή που είναι πρωταγωνιστής στην ανεργία.

Στέκομαι σε δύο προτάσεις:
Δημιουργία μονάδας Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού-Θερμότητας με φυσικό αέριο, υψηλής απόδοσης, που θα φέρει σημαντικές επενδύσεις μεταποίησης και αγροδιατροφικού τομέα.
Χρηματοδότηση της καθολικής συμμετοχής των νοικοκυριών στο Πρόγραμμα «Εξοικονομώ», ώστε να μετατραπεί η περιοχή σε ένα πρότυπο οικιστικό σύνολο της νέας ενεργειακής εποχής.

Ανάλογο πρόγραμμα μπορεί να εφαρμοστεί και για τη Μεγαλόπολη.

Για την επιτυχία του Προγράμματος Ανάκαμψης θεωρούμε αναγκαία και ως επιταχυντές της ανάπτυξης:
 
Τη διαμόρφωση επιτελικού κράτους 
Θέλουμε κράτος στρατηγείο  που κρατά στο κέντρο μόνο επιτελικές και ελεγκτικές αρμοδιότητες.
Όλες οι αποφάσεις παίρνονται στο πλησιέστερο στον πολίτη επίπεδο.
Αποκέντρωση τόσο της διακυβέρνησης και των εξουσιών, όσο και των αρμοδιοτήτων και πόρων.
Ο ΕΝΦΙΑ μεταβιβάζεται στην Αυτοδιοίκηση με συγκεκριμένους κανόνες.

Επιστροφή και αξιοποίηση των νέων που έχουν φύγει στο εξωτερικό.
Από το brain drain στο  brain gain
 
Με φορολογικά κίνητρα για όσους επανέρχονται για εργασία ή επιχειρηματικότητα και οικονομική στήριξη της μετεγκατάστασης τους.
Επιδότηση μισθού σε επιχειρήσεις για πρόσληψη Ελλήνων που έχουν υψηλή  εξειδικευμένη εργασία στο εξωτερικό.
Πρωτοβουλίες και υποδομές για την διευκόλυνση της δικτύωσης των ΑΕΙ και των ερευνητικών κέντρων με Έλληνες επιστήμονες του εξωτερικού.

Ένα υγιές τραπεζικό σύστημα
Bad Bank για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων.
Αλλαγή του Νόμου για τις Τράπεζες. Κατάργηση ΤΧΣ.
Χρηματοδότηση της Οικονομίας, με κύριο κριτήριο την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.
Εκσυγχρονισμό κεφαλαιαγοράς και χρηματιστηρίου.

 Μεγάλη πρόκληση είναι η ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΠΟΡΩΝ.
Τόσο η Κυβέρνηση της ΝΔ, όσο και η προηγούμενη ΑΠΕΤΥΧΑΝ, στην αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ.
Είναι απαράδεκτο από το τρέχον πρόγραμμα να έχει εισρεύσει μόνο το 25% των  πόρων.
Για να αποφύγουμε την επανάληψη της αποτυχίας προβλέπουμε:
 Να καταργηθούν όλα τα γραφειοκρατικά εμπόδια και οι επενδύσεις να προχωρούν με fast truck διαδικασίες κατά το πρότυπο των Ολυμπιακών Αγώνων.
Ιδιαίτερα για τις μεγάλες εμβληματικές επενδύσεις, να λύνονται εξ’ αρχής όλα τα θέματα που σχετίζονται με όρους δόμησης και χρήσης γης.
Για τα έργα εθνικής εμβέλειας, να καθιερωθεί μια ενιαία διαδικασία και για
τα πολλά μικρά έργα τυποποίηση διαδικασιών μέσα από ηλεκτρονικές πλατφόρμες.


Κυρίες και Κύριοι,
 Άφησα στο τέλος μια Βασική προϋπόθεση για να βρεθούμε γρήγορα σε τροχιά ανάπτυξης:
Την ανάγκη  οριστικής αναστολής του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης της Ε.Ε. και για το 2021.
Να καταργηθούν οι στόχοι των δυσβάστακτων πρωτογενών πλεονασμάτων για την χώρα μας.
Να καταργηθεί το Υπερταμείο της Υποτέλειας.
Ώστε να αξιοποιηθεί η Δημόσια Περιουσία, να απελευθερωθούν πόροι για το Ασφαλιστικό Σύστημα και νέες επενδυτικές πρωτοβουλίες
Η κατάργηση των στόχων για τα υπερπλεονάσματα, θα μας δώσει την δυνατότητα να διαθέσουμε τουλάχιστον το 1% του ΑΕΠ για πολλά χρόνια για τις απαραίτητες ΑΜΥΝΤΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ και τη στήριξη των Ελληνικών Αμυντικών Βιομηχανιών.
   
Ανοίγουμε ένα νέο δρόμο για τη χώρα και σας καλώ απόψε να τον περπατήσουμε μαζί.
Όχι στα τυφλά. Στα σίγουρα, με το κεφάλι ψηλά.
Είναι ο δρόμος που δεν έχει “βλέποντας και κάνοντας”. Είναι σχέδιο για όλους, με την κοινωνία σύμμαχο και συνδημιουργό.
Είναι ο δρόμος που δεν έχει κρυφές ατζέντες ή μυστικές συμφωνίες, αλλά βάζει την εθνική αξιοπρέπεια και την ισχυρή Ελλάδα πάνω απ’ όλα. Σε μια Ευρώπη που προστατεύει και εγγυάται, την ευημερία και την ασφάλεια των λαών της.
Είναι ο δρόμος που δεν οδηγεί στο ξήλωμα του κοινωνικού κράτους, που δεν το παρουσιάζει ως μεταρρύθμιση.
Είναι ο δρόμος που δεν χωράνε μόνοι οι ισχυροί φίλοι της Κυβέρνησης ούτε μόνο οι προνομιούχοι.
Αλλά κάθε Έλληνας και Ελληνίδα, κάθε πολίτης που θέλει η δουλειά του να πιάνει τόπο, να του εξασφαλίζει μια καλύτερη ζωή γι’ αυτόν και τα παιδιά του.
Είναι ο δρόμος, που δεν έχει κέρδη μόνο για λίγους, αλλά είναι γεμάτος ιδέες και προτάσεις για παραγωγικές επενδύσεις και κίνητρα και στους μικρούς και μεσαίους να μεγαλώσουν και να ευημερήσουν.
Είναι ο δρόμος της διαφάνειας και της λογοδοσίας.
Είναι ο δρόμος της προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης. Ο δρόμος που μας έδειξε το ΠΑΣΟΚ. Ο δρόμος τώρα του Κινήματος Αλλαγής.
Το αποκούμπι κάθε δημοκράτη που δεν θέλει να χαρίσει σπιθαμή από τις ελευθερίες του.
Κάθε εργαζόμενου που δεν θέλει να γίνει η εργασία του φτηνό εμπόρευμα.
Κάθε νέου που δεν θέλει να κουβαλά στις πλάτες του τα χρέη των γονιών του.
Κάθε ευάλωτου και αδύναμου, που υπομένει καθημερινά τον ρατσισμό, τη βία, το περιθώριο επειδή σκέφτεται διαφορετικά, ερωτεύεται διαφορετικά ή έχει άλλο χρώμα.
Κάθε επιχειρηματία που απαιτεί κανόνες, κίνητρα και πόρους για να μεγαλώσει την επιχείρησή του.
Κάθε μαθητή και φοιτητή που διεκδικεί ποιοτική δημόσια παιδεία και ελεύθερο χρόνο.
Κάθε γονιού που αναζητά ένα χέρι βοήθειας για να μεγαλώσει με αξιοπρέπεια τα παιδιά του. Κάθε συνταξιούχου που δεν θέλει η σύνταξή του να είναι επίδομα φτώχειας.
Κάθε πολίτη που έχει αυτοπεποίθηση μόνο όταν ζει με αξιοπρέπεια.





 



Ειδήσεις σήμερα: 

Μέτρα για τον κορωνοϊό: Τι αλλάζει και πού γίνεται υποχρεωτική η μάσκα

Η Έμιλι Ραταϊκόφσκι κατηγορεί για σεξουαλική επίθεση φωτογράφο - «Ξαφνικά τα δάχτυλά του ήταν μέσα μου»

Κορωνοϊός: Πώς φτάσαμε ξανά πάνω από 300 κρούσματα και στην «εκτίναξη» των διασωληνώσεων
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης