ΣΥΡΙΖΑ: Ανακωχή με Τζανακόπουλο και στροφή στις κομματικές ρίζες

ΣΥΡΙΖΑ: Ανακωχή με Τζανακόπουλο και στροφή στις κομματικές ρίζες

Θέμα ωρών είναι πλέον η ανακοίνωση του «ανασχηματισμού» Τσίπρα, δηλαδή της ανάδειξης της νέας ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ

siriza-ekso-neo
Με την εκλογή του Δημήτρη Τζανακόπουλου στη θέση του Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ με άνετη πλειοψηφία (110 ναι, 29 λευκά και ένα άκυρο) έπεσε χθες αυλαία στις εργασίες της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, της πρώτης μετά τον «μαύρο Αύγουστο». Έτσι δηλαδή, όπως περιέγραψε ο Θοδωρής Δρίτσας τον «εμφύλιο» μεταξύ κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ τον περασμένο μήνα, ο οποίος έξυσε ακόμη περισσότερο τις χαίνουσες εσωκομματικές πληγές μετά την εκλογική ήττα του 2019.

Με τα φίλια πυρά να μονοπωλούν την πολιτική επικαιρότητα για τουλάχιστον δύο μήνες, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε χθες να τραβά χειρόφρενο στην κατηφόρα της εσωστρέφειας, στέλνοντας μηνύματα προς πολλές κατευθύνσεις. Εκτός από την ολομέτωπη επίθεση προς το Μέγαρο Μαξίμου, στους άξονες «πανδημία – οικονομία- ελληνοτουρκικά», ο κ. Τσίπρας επέλεξε να οριοθετηθεί προσωπικά απέναντι στις εσωκομματικές έριδες, ξεκαθαρίζοντας προς πάσα κατεύθυνση πως «οι μίζεροι εγωισμοί, ο διάλογος όχι ως ανταλλαγή απόψεων και επιχειρημάτων, αλλά ως μέσο εξουδετέρωσης της διαφορετικής φωνής, δεν έχει θέση στο χώρο μας. Σε τέτοιες μάλιστα στιγμές». Η αποστροφή του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ απλώθηκε σε προγραμματικό επίπεδο πάνω το σύνολο των ενδοκομματικών τριβών, χωρίς ο ίδιος να διστάσει να θέσει τα όρια της ανοχής του και επί συγκεκριμένων ζητημάτων.

Ομιλία στην έναρξη της συνεδρίασης της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ


Κρατώντας διακριτές αποστάσεις από τον πρώην υπουργό, Παύλο Πολάκη που ήταν παρών στη διαδικασία, ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ότι το «μαξιλάρι ασφαλείας» είναι «αυτά ακριβώς τα χρήματα που μέχρι στιγμής έχουν αποτρέψει την κατεδάφιση και την πλήρη χρεοκοπία, για άλλη μια φορά, της ελληνικής οικονομίας», επιδοκιμάζοντας το επιχείρημα του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Ακόμη και αν «υπάρχει η άποψη ότι έπρεπε ένα μέρος από αυτά να τα έχουμε αξιοποιήσει, όχι με όρους προεκλογικών παροχών, αλλά με όρους στήριξης της οικονομίας, της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, των εργαζομένων και της αγοράς, να το συζητήσουμε» υποστήριξε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, τη στιγμή, ωστόσο, που υπεραμύνθηκε σθεναρά της επιλογής του μαξιλαριού ως «δείγμα και αποτέλεσμα της εντιμότητας, της νοικοκυροσύνης, του σεβασμού στα λεφτά του λαού και της πρόνοιας για το σήμερα και το αύριο της χώρας».

Κλείνοντας μέτωπα

Η τακτική αυτή αναδίπλωση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, υιοθετώντας δηλαδή εν μέρει την επιχειρηματολογία της αριστερόστροφης μειοψηφίας δεν ήταν η μόνη, καθώς ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε με εγκωμιαστικά σχόλια στο πρόσωπο του απερχόμενου Γραμματέα του κόμματος, Πάνου Σκουρλέτη, σε μια προσπάθεια να κλείσει εξαρχής και αυτό το εσωκομματικό μέτωπο. «Θα ήθελα να πω όμως λίγα λόγια για τον απερχόμενο γραμματέα. Τον σύντροφο Πάνο Σκουρλέτη που ανέλαβε αφήνοντας μια υπουργική θέση, δίνοντας έτσι αξία και ιδιαίτερο συμβολισμό στη θέση του Γραμματέα, αλλά και στη κομματική δουλειά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε πως «έδωσε έκτοτε, σε πολύ δύσκολες συνθήκες, αποφασιστικά τη μάχη, κάποτε και με προσωπικό κόστος, για να ανταποκριθεί το κόμμα στις απαιτήσεις δύο εκλογικών αναμετρήσεων».

Η γαλαντόμα αναφορά του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στα πεπραγμένα Σκουρλέτη λείανε το τραχύ εσωκομματικό έδαφος, καθώς στελέχη των 53+ και της επιρροής της αριστερής πτέρυγας εξέλαβαν ως αιφνίδια και «χωρίς διαβούλευση» την απόφαση της αντικατάστασης Σκουρλέτη, για την οποία ακόμη και ιστορικά στελέχη ανακοινώθηκαν είτε λίγα λεπτά πριν τον «πρωινό καφέ», είτε από τα ΜΜΕ. Εκλαμβάνοντας τον τρόπο της ανακοίνωσης των αλλαγών από την ηγεσία ως «υποτιμητικό για το κόμμα», ένα μέρος των λευκών ψηφοδελτίων που έπεσαν στην κάλπη (κυρίως από τους 53+) για τον Δημήτρη Τζανακόπουλο αποτελούν, κατά πληροφορίες, έκφραση δυσαρέσκειας στον «τρόπο λήψης των αποφάσεων», για τις οποίες δεν ακολουθούνται οι προβλεπόμενες, εσωκομματικές διαδικασίες.

skourletis_ke


Σκουρλέτης: Ραχοκοκαλιά της δημοκρατικής παράταξης στο έδαφος της Αριστεράς

Κλείσιμο
Την ίδια ώρα, έναν απολογισμό της κομματικής του θητείας, αλλά και των σταθμών της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε ο απερχόμενος Γραμματέας, Πάνος Σκουρλέτης, απαντώντας και στις επιθέσεις που δέχτηκε το διάστημα της παραμονής του στην Κουμουνδούρου. «Δεν επιτρέπεται από το δικό μας πολιτικό χώρο, από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να αφήσουμε ούτε μία μέρα που να μη βρεθούμε δίπλα σε όλους όσους θα μας έχουν ανάγκη» τόνισε στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του ο κ. Σκουρλέτης, διαπιστώντας παράλληλα ότι τα χρόνια της διακυβέρνησης «το κόμμα μας ήταν ξεχασμένο. Παρατημένο. Με μειωμένη αυτοπεποίθηση. Και με προβληματική, σε πάρα πολλούς τομείς, επικοινωνία με την κυβέρνηση».

Μη – διάλογος στα social media

Ο πρώην υπουργός αναφέρθηκε ακόμη και σε «διλήμματα που προέκυψαν με τεχνητό τρόπο», όπως το «ποιος είναι υπέρ ή κατά της διεύρυνσης» και προειδοποίησε πως «δεν μπορεί η ιστορία της διεύρυνσης να είναι μια άμορφη αναφορά σε έναν φορέα που θα ταυτίζεται με την παράταξη». Επιπλέον, χαρακτήρισε «αρνητική» την εμπειρία του «μη διαλόγου» -αντί του πραγματικού διαλόγου- που έγινε στα social media, «στο περιθώριο των οργανώσεών μας, ενεργοποιώντας εξωθεσμικά κέντρα» και απάντησε στα εσωκομματικά βέλη που έχει δεχθεί σε προσωπικό τόνο, λέγοντας ότι «υπέστην μια “δημιουργική” εν πάση περιπτώσει ερμηνεία αυτών των πραγμάτων, ότι δήθεν υπονομεύω τον πρόεδρο, ότι αποτελώ έναν “νέο Λαφαζάνη”, δηλαδή αστεία πράγματα».

Στον αντίποδα, ο κ. Σκουρλέτης περιέγραψε πως «βεβαίως να είμαστε η ραχοκοκαλιά της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης. Βεβαίως να μπορούμε να εκφράσουμε και ανθρώπους οι οποίοι εκφράζονταν από άλλες πολιτικές μήτρες, έχουν άλλη ιστορική διαδρομή. Στο έδαφος, όμως, της Αριστεράς της εποχής μας» και επανέλαβε πως «δεν είμαι παντρεμένος με τις καρέκλες, πιστεύω στην ανανέωση», χωρίς να κρύψει την ευχή να «γινόταν μέσα από διαδικασίες μιας νέας εκλεγμένης ΚΕ από ένα δημοκρατικό συνέδριο» η διαδοχή του.

siriza-ke


Στη Βουλή η συνέχεια

Εκτός από την εσωκομματική ατζέντα, την τοποθέτηση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισαν οι έντονοι αντιπολιτευτικοί τόνοι κατά της κυβέρνησης σε «τρία μέτωπα: της πανδημίας, της οικονομίας και της ελληνοτουρκικής κρίσης». Υποδεικνύοντας το Μέγαρο Μαξίμου ως υπαίτιο για τα όσα θα επακολουθήσουν το χειμώνα, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε το αίτημά του για Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών και προανήγγειλε υψηλούς τόνους και στη σημερινή προ ημερησίας συνεδρίαση στη Βουλή, που θα πραγματοποιηθεί στις 5 το απόγευμα, μετά από σχετικό αίτημα του Κινήματος Αλλαγής.

«Ο κος Μητσοτάκης πέτυχε να μετατρέψει μια υγειονομική επιτυχία σε απόλυτο φιάσκο. Δεν είναι καθόλου εύκολο πράγμα. Πρέπει να κάνεις σειρά λαθών και να έχεις απόλυτη έλλειψη στρατηγικής και σχεδιασμού για να το πετύχεις» σχολίασε ο κ. Τσίπρας και προειδοποίησε πως «δεν πρόκειται να σωπάσουμε, εν ονόματι οποιασδήποτε σκοπιμότητας, μπροστά στο χρονικό μιας προαναγγελθείσας τραγωδίας, στην οποία αυτή τη στιγμή με μαθηματική ακρίβεια μας οδηγεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη».

Παράλληλοι διάλογοι

Παρά την προσπάθεια να περιοριστούν οι εσωκομματικές συγκρούσεις, αρκετά από τα στελέχη άδραξαν την ευκαιρία να διαφοροποιηθούν προσωπικά από τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ σε επιμέρους ζητήματα, με έμφαση στα αίτια της ήττας και τη διατήρηση των κανόνων λειτουργίας του κόμματος.

Ειδικότερα, «το μαξιλάρι θα μπορούσε να ήταν μικρότερο, αν ήμασταν εκτός μνημονίων» δήλωσε ο πρώην υπουργός, Νίκος Παππάς, ενώ «η κυβέρνηση μας πλήρωσε το γεγονός ότι δεν ήμασταν ένα ισχυρό και ρωμαλέο κόμμα» σχολίασε με φόντο την εσωκομματική συζήτηση περί διεύρυνσης. Για το ίδιο θέμα, «μαζέψαμε περισσότερα από τον μνημονιακό στόχο. Ποιος αποφάσισε αυτό; Το κόμμα δεν το αποφάσισε. Αυτό είχε εκλογικό κόστος. Η απάντηση που έχει δοθεί δεν είναι πειστική. Όχι να υπερηφανεύομαστε» επισήμανε από πλευράς του ο πρώην υπουργός, Νίκος Φίλης. Ο ίδιος ζήτησε συντεταγμένο αντιπολιτευτικό λόγο και όχι «όχι προτάσεις ατάκτως ειρημένες» και συνέστησε πως δεν πρέπει η αριστερά να ακολουθεί το δρόμο του «παπανδρεϊσμού», αναφορικά με τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ενωτικός εμφανίστηκε κατά την τοποθέτησή του και ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ζητώντας να «λειτουργήσουμε ως πανστρατιά» με ευρύτερο «πολιτικό σχέδιο», αφού αυτό είναι κάτι παραπάνω από το πρόγραμμα του κόμματος. Ο ίδιος παρά τις 3 διαδοχικές ήττες, δήλωσε πως βλέπει το «ποτήρι μισογεμάτο».

Τσακαλώτος: «Ποιο όργανο αποφασίζει τι»;

«Εγώ και άλλοι σύντροφοι έχουμε την ανάγκη από τη μια να λέμε τα πράγματα, όπως πρέπει να ειπωθούν για το κόμμα, ότι τα μέσα δεν αγιάζουν το σκοπό, για την εξωτερική και οικονομική πολιτική» τόνισε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Απαντώντας αναφορικά με το αίτημα για την επανεκκίνηση του κόμματος, ο κ. Τσακαλώτος ζήτησε «να συμφωνήσουμε όλοι και όλες σε κάποια όρια και κανόνες του παιχνιδιού» και χαρακτήρισε «ευθύνη του Δημήτρη (Τζανακόπουλου) να δουλεύουνε τα όργανα». Ο πρώην υπουργός ζήτησε συγκεκριμένα να καταστεί σαφές «ποιο όργανο αποφασίζει τι», μετά την απόφαση του κ. Τσίπρα να συνεδριάζει στο εξής ανά 15 ημέρες το πολιτικό συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Επιπλέον, ο πρώην υπουργός ξεκαθάρισε ότι πρέπει «να σταματήσει το ο μαύρος Αύγουστος» αναφερόμενος στον ψηφιακό αλληλοσπαραγμό των συντρόφων του τις περασμένες μέρες και διευκρίνισε ότι τα φίλια πυρά «δεν ήταν από όλες τις πλευρές του κόμματος. Δεν ήταν όλοι που μιλούσαν για αριστερίζουσες εκκρεμότητες», δείχνοντας προς τους «πασοκογενεις». Ο πρώην υπουργός δήλωσε παρών μαζί με τους συντρόφους του στην «επανεκκίνηση, αλλά με αντιμετώπιση πολλών προβλημάτων», ενώ απέφυγε κάθε αναφορά στο «μαξιλάρι ασφαλείας».

«Πρέπει να υπάρχει μια δέσμευση, γιατί η επανεκκίνηση δεν θα δουλέψει αν συνεχίσουμε όπως τον Αύγουστο» σημείωσε μάλιστα ο πρώην υπουργός, ζητώντας σχετικές εγγυήσεις. Επιπλέον, ο ίδιος παρατήρησε ότι «πρέπει να κάνουμε σωστές συζητήσεις για όλα τα ζητήματα και αν είναι ανάγκη με πλειοψηφίες ή μειοψηφίες», καταλήγοντας ότι η πρόκληση είναι η «αντιπολίτευση με ιεραρχίες και προτεραιότητες».

Η επόμενη ημέρα

Με την εκλογή Τζανακόπουλου να αποτελούσε κάτι περισσότερο από βέβαιη και ομοίως την ανάδειξη του Νάσου Ηλιόπουλου σε νέο Εκπρόσωπο Τύπου (με τον Αλέξη Τσίπρα να ευχαριστεί δημόσια για τη συνεισφορά του τον Αλέξη Χαρίτση), η επόμενη ημέρα στην Κουμουνδούρου βρίσκει τα δύο νεαρά στελέχη σε φάση πλήρους ανανέωσης των ομάδων εργασίας τους, ενώ θέμα ωρών είναι πλέον η ανακοίνωση του «ανασχηματισμού» Τσίπρα, δηλαδή της ανάδειξης της νέας ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην νέα κανονικότητα της Κουμουνδούρου, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος δήλωσε χθες πως η διεύρυνση αποτελεί «στρατηγική επιλογή» στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα συνδικάτα και την νεολαία. Λίφτινγκ ετοιμάζει στο επικοινωνιακό επιτελείο και ο Νάσος Ηλιόπουλος, προετοιμάζοντας τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων σε δεκαπενθήμερη βάση.


Ειδήσεις σήμερα:

Διπλωματικός «πυρετός» για τον πόλεμο νευρών από την Τουρκία

Ανεβαίνει ο υδράργυρος - Ποιες περιοχές θα «γράψουν» πάνω από 35 βαθμούς

Πανδημία στην Κίνα: 12 εισαγόμενα και 22 ημέρες χωρίς εγχώριο κρούσμα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης