Πρέσβειρα ΗΠΑ στην Κύπρο: Η άρση του εμπάργκο δεν αφορά τη Τουρκία

Πρέσβειρα ΗΠΑ στην Κύπρο: Η άρση του εμπάργκο δεν αφορά τη Τουρκία

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, η Τζούντιθ Γκάρμπερ ξεκαθάρισε ότι η συμφωνία δεν αφορά φονικά όπλα, σημειώνοντας ότι στόχος προς το παρόν είναι η ενδυνάμωση της συνεργασίας Κύπρου-Ηνωμένων Πολιτειών

pres98
Η Πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο, Τζούντιθ Γκάρμπερ δήλωσε σήμερα πως η απόφαση των ΗΠΑ για άρση του εμπάργκο που επιβλήθηκε στην Κύπρο καθόσον αφορά τους μη φονικούς εξοπλισμούς δεν αφορά την Τουρκία αλλά τη μεγαλύτερη ασφάλεια και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και την αντιμετώπιση παραγόντων με κακή δράση στην περιοχή.

Σχολιάζοντας τις τουρκικές αντιδράσεις είπε πως «οι ΗΠΑ ενημέρωσαν την Τουρκία για την απόφασή τους χθες βράδυ», παροτρύνοντας όπως μη υπάρξει μια υπερβολική αντίδραση για αυτήν.

«Η απόφαση αυτή δεν αφορά την Τουρκία. Αυτή η απόφαση αφορά μια μεγαλύτερη ασφάλεια και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και την αντιμετώπιση παραγόντων με κακή δράση στην περιοχή», ανέφερε. Πρόσθεσε πως «η Τουρκία είναι ένας πολύ πολύτιμος σύμμαχος των ΗΠΑ. Είναι σύμμαχος και εταίρος στο ΝΑΤΟ. Εκτιμούμε τη σχέση μας με την Τουρκία. Είναι περίπλοκη. Αλλά δεν έχουμε σχέσεις συναλλαγής στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», σημείωσε.

Η κ. Γκάρμπερ είπε πως η απόφαση των ΗΠΑ για την άρση του εμπάργκο θα έχει ισχύ από την 1η Οκτωβρίου 2020 μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2021.

Υπογράμμισε πως αυτή η απόφαση δεν αντικατοπτρίζει μια αλλαγή στη θέση των ΗΠΑ για διευθέτηση του Κυπριακού. «Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε μια συνολική διευθέτηση για επανένωση του νησιού σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία που θα ωφελήσει όλους τους Κυπρίους καθώς και την ευρύτερη περιοχή», επεσήμανε.

Σημειώνοντας πως κάποιοι θα ρωτήσουν αν οι ΗΠΑ κάνουν αυτό το βήμα ως απάντηση στις πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή, η Αμερικανίδα Πρέσβειρα υπογράμμισε πως «η απάντηση είναι όχι».

Η κ. Γκάρμπερ υπενθύμισε πως η νομοθεσία που κατέστησε δυνατή τη λήψη της απόφασης που ανακοινώθηκε καλεί την Κυπριακή Δημοκρατία να συνεχίσει τις προσπάθειές της για εφαρμογή ισχυρών κανονισμών κατά του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος και για χρηματοπιστωτική ρυθμιστική εποπτεία, και να κάνει τα απαραίτητα βήματα για άρνηση πρόσβασης στα ρωσικά πολεμικά πλοία στα λιμάνια της για ανεφοδιασμό και υπηρεσίες, υπογραμμίζοντας πως «οι ΗΠΑ προτρέπουν την Κυπριακή Δημοκρατία να κάνει αυτά τα βήματα».

«Πιστεύουμε ότι η Ρωσία παίζει έναν πολύ αποσταθεροποιητικό ρόλο στην περιοχή, ειδικότερα στη Συρία, και μπορείτε να δείτε τον αντίκτυπο που έχει αυτό στο νησί με τη ροή των μεταναστών που έρχονται από τη Συρία για παράδειγμα», ανέφερε. Σημείωσε πως αυτό είναι ένα θέμα για το οποίο θα συνεχίσουν να συζητούν με την Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας όπως το πράττουν εδώ και κάποιο χρονικό διάστημα.

Κλείσιμο
Η κ. Γκάρμπερ είπε πως η σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ό,τι αφορά την ασφάλεια συνεχίζει να αναπτύσσεται.

Ο Κύπρος είναι ένας σημαντικός εταίρος, και ένα παράγοντας κλειδί στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Είπε πως η αποφασιστικότητα που επιδεικνύουν οι ΗΠΑ εδώ και μήνες στο θέμα αυτό είναι συνέπεια του αυξανόμενου συνεταιρισμού της χώρας με την Κυπριακή Δημοκρατία στα θέματα ασφάλειας και του γεγονότος ότι οι ΗΠΑ αξιολογούν την Ανατολική Μεσόγειο ως μια περιοχή αυξανόμενης στρατηγικής σημασίας σε μια εποχή μεγάλου ανταγωνισμού ισχύος.

Ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο μελλοντικής παρουσίας αμερικανικών ναυτικών δυνάμεων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, η κ. Γκάρμπερ είπε πως στο πλαίσιο της αυξανόμενης διμερούς σχέσης τους στον τομέα της ασφάλειας με την Κυπριακή Δημοκρατίας, οι ΗΠΑ διεξήγαγαν τον τελευταίο καιρό ορισμένες ασκήσεις με την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά αυτές δεν είχαν άμεση σχέση με τις εξελίξεις στην περιοχή.

Σημείωσε, περαιτέρω, πως υπήρξε αυξημένος αριθμός επισκέψεων αμερικανικών πλοίων σε κυπριακά λιμάνια πέρσι και πως προσβλέπουν και σε άλλες τέτοιες επισκέψεις στο μέλλον.

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην Κέρκυρα: Έψαξαν και σκάφος Βρετανού εκατομμυριούχου για τον θάνατο της 60χρονης

Μύκονος: Κρούσματα και λουκέτα σε Nammos, Scorpios - Αγωνία για 100 εργαζόμενους που έφυγαν πριν τους ελέγχους

Σοκάρουν οι λεπτομέρειες για τον ξυλοδαρμό 13χρονης από 17χρονες - Την χτυπούσαν για 15 λεπτά
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης