Το Oruc Reis θα συνεχίσει προς Καστελόριζο - «Casus belli» η επέκταση των χωρικών υδάτων, λέει η Yeni Safak

Το Oruc Reis θα συνεχίσει προς Καστελόριζο - «Casus belli» η επέκταση των χωρικών υδάτων, λέει η Yeni Safak

Προκλητικά δημοσιεύματα από την τουρκική εφημερίδα - Το Oruc Reis δεν πρόκειται να επιστρέψει σήμερα στην Τουρκία  γράφει η  Yeni Safak

CARTIS
Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ», με τίτλο: «Ψυχολογικός πόλεμος στο Αιγαίο - Η επέκταση από την Ελλάδα στα 12 ν.μ οδηγεί σε πόλεμο», υποστηρίζει πως η χώρα μας προσπαθώντας να επεκτείνει τη σφαίρα επιρροής της στην Ανατολική Μεσόγειο, μέσω «αμφισβητούμενων» -όπως τα αποκαλεί- νησιών του Αιγαίου, προχωράει σε κινήσεις με στόχο να εξασφαλίσει «ψυχολογική υπεροχή» στην περιοχή.

Η Αθήνα μετά την υπογραφή για καθορισμό ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο, αποφάσισε προχωράει στην αύξηση των χωρικών της υδάτων στο Iόνιο Πέλαγος, στα 12 νμ. Ήδη από τη δεκαετία του 1990, η Ελλάδα επιχείρησε παρόμοια κίνηση στο Αιγαίο Πέλαγος, με την Τουρκία να θεωρεί την ενέργεια «Αιτία Πολέμου» (Casus belli).
genis_safak

Μιλώντας στην εφημερίδα ο Τούρκος καθηγητής Διεθνούς Δικαίου Selami Quran επεσήμανε, πως μία ανάλογη κίνηση της Ελλάδας στο Αιγαίο Πέλαγος θ’ αποτελούσε για την Τουρκία «ζήτημα επιβίωσης», επισημαίνοντας πως καμία τουρκική κυβέρνηση δεν μπορεί ν’ αποδεχτεί το Αιγαίο Πέλαγος να μετατραπεί σε «ελληνική θάλασσα».

Η εφημερίδα δημοσιεύει και χάρτες, που παρουσιάζει στο αναγνωστικό της κοινό, τι θα σημαίνει για την Τουρκία πιθανή αύξηση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ.

Κλείσιμο
CARTIS

Ενδιαφέρον έχει πως η Γενί Σαφάκ αποκαλεί το Αιγαίο Πέλαγος και σε… «Θάλασσα των νήσων» (Adalar Denizi), όπως πρόσφατα πρότεινε ο απόστρατος ναύαρχος Τσιχάτ Γιαϊτζί ο οποίος θεωρείται κύριος εμπνευστής των ακραίων διεκδικήσεων της Άγκυρας στο Αιγαίο Πέλαγος και στην ανατολική Μεσόγειο.

Γενικά και σήμερα, έντυπος και ηλεκτρονικός τύπος στην Τουρκία, αναφέρονται στην απόφαση της Ελλάδας για επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 ν,μ, στο Ιόνιο Πέλαγος, ερμηνεύοντας την ενέργεια ως «πρόκληση» και «κίνηση που θα κλιμακώσει την ένταση» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Tο Oruc Reis δεν θα επιστρέψει σήμερα στην Τουρκία

Η Γενί Σαφάκ αναφέρει πως το Oruc Reis δεν πρόκειται να επιστρέψει σήμερα στην Τουρκία, εξαιτίας της στάσης της Ελλάδας που σαμποτάρει την αναζήτηση λύσης, και θα διευρύνει τις έρευνές του, φτάνοντας ίσως και κοντά στο Καστελόριζο και δυτικά της Ρόδου.


Ειδήσεις σήμερα

Μαρία Μιχαλοπούλου: Η αγρότισσα του GNTM μοιράζει εγκεφαλικά

Αναστάσης Γκαρίπης: Ο 16χρονος ιστιοπλόος που «δαμάζει» τα κύματα

Ο «Γκόρντον» εντόπισε δέμα με τέσσερα κιλά κάνναβης στη Ρόδο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης