LIVE

Κορωνοϊός

Ιόνιο: Επέκταση χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια - Τι σημαίνει και ποιο «μήνυμα» στέλνει στην Τουρκία

simaia_main

«Είναι μια καλή κίνηση, που έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πολλά χρόνια» λέει στο protothema.gr έμπειρος διπλωμάτης - Η Αθήνα ενημέρωσε ήδη την Ρώμη και τα Τίρανα - Ποια θα είναι η αντίδραση της Άγκυρας

Την απόφαση να επεκτείνει την ελληνική αιγιαλίτιδα ζώνη στην περιοχή του Ιονίου στα 12 ναυτικά μίλια, από έξι ν.μ. σήμερα, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή.

«Ανακοινώνω σήμερα στην εθνική αντιπροσωπεία ότι άμεσα, με νομοσχέδιο που θα καταθέσει η κυβέρνηση, η Ελλάδα επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη προς Δυσμάς από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια. Η Ελλάδα Μεγαλώνει. Το έχουν πει κι άλλοι, εμείς όμως είμαστε αυτοί που το κάνουμε πράξη. Προβαίνουμε έτσι, σε μια θαλάσσια περιοχή -συγκεκριμένα αυτή του Ιονίου και των Ιονίων Νήσων μέχρι το ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου- στην άσκηση ενός αδιαμφισβήτητου κυριαρχικού δικαιώματος δικαιώματός μας, σύμφωνα με το άρθρο 3 της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας. Ένα δικαίωμα το οποίο η χώρα μας επιφυλάσσεται να ασκήσει μελλοντικά και σε άλλες θαλάσσιες περιοχές. Και το οποίο έχουν ήδη ασκήσει οι γείτονές μας. Με σεβασμό στη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας και την εφαρμογή της μέσης γραμμής, εκεί που η απόσταση μεταξύ των ακτών είναι μικρότερη από τα 24 μίλια» επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοινώνοντας την απόφαση για διπλασιασμό της ελληνικής χωρικής θάλασσας, που έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους βουλευτές της πλειοψηφίας.

Η απόφαση της επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. στο Ιόνιο έρχεται σε συνέχεια της συνομολόγησης συμφωνίας οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με την Ιταλία και της συμφωνίας τμηματικής οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου.

Με βάση τα προβλεπόμενα από την συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ με την Ιταλία, η Ελλάδα αποκτά την κυριαρχία σε μία ζώνη περίπου 76.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων στο Ιόνιο. Σε αυτή την ζώνη ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι θα επεκταθούν τα ελληνικά χωρικά ύδατα από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια.

Στη ζώνη μεταξύ 6 και 12 ναυτικών μιλίων θα διατηρηθεί η υπάρχουσα δραστηριότητα των Ιταλών αλιέων με συγκεκριμένους όρους: Μόνον συγκεκριμένος αριθμός ιταλικών πλοίων θα μπορεί να κινείται στη ζώνη από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια, οι Ιταλοί ψαράδες θα είναι υποχρεωμένοι να δέχονται έλεγχο από τις ελληνικές αρχές και θα αλιεύουν αποκλειστικά συγκεκριμένες κατηγορίες ειδών -βλέπε κόκκινη γαρίδα- οι οποίες δεν ενδιαφέρουν τους Έλληνες ψαράδες.

Πώς ερμηνεύεται η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Ιόνιο

«Είναι μια καλή κίνηση που έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πολλά χρόνια» είπε στο protothema.gr έμπειρος διπλωμάτης, σχολιάζοντας την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να επεκτείνει το εύρος της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο στα 12 ναυτικά μίλια.

Η επέκταση των χωρικών υδάτων μιας χώρας μέχρι τα 12 ναυτικά μίλια από τις ακτές είναι μια απόφαση η οποία δεν χρειάζεται την συμφωνία των παράκτιων κρατών, αλλά μπορεί να γίνει μονομερώς. Η Αθήνα, θέλοντας να δείξει την διάθεσή της για περιφερειακή συνεργασία, ενημέρωσε ήδη την Ρώμη και τα Τίρανα, αποστολή που ανέλαβε ο υπουργός των Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε συνομιλίες με τον Ιταλό και τον Αλβανό ομόλογό του. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι σύντομα ο Νίκος Δένδιας θα επισκεφθεί τα Τίρανα «για να συζητήσει με την αλβανική κυβέρνηση την οριστική επίλυση της εκκρεμότητας οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών».

Το μήνυμα προς την Τουρκία

Η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Ιόνιο στα 12 ναυτικά μίλια στέλνει ένα καθαρό, αλλά εγκρατές μήνυμα στην Τουρκία και στον Ταγίπ Ερντογάν. Διότι από την μία η ελληνική κυβέρνηση διαμηνύει ότι προχωρά στις κινήσεις της για την διασφάλιση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων επί τη βάση στρατηγικού σχεδιασμού, από την άλλη όμως το μήνυμα της Αθήνας στην Άγκυρα είναι ξεκάθαρο. Αυτό που μεταδίδεται μέσω της επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Ιόνιο στα 12 ναυτικά μίλια προς την τουρκική κυβέρνηση είναι το μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν έχει διάθεση να τραβήξει στα άκρα την κρίση με την Τουρκία.

Κι αυτό διότι ναι μεν η Ελλάδα επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη της στο Ιόνιο, παράλληλα με την κύρωση της συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ με την Ιταλία, ταυτοχρόνως όμως αποφεύγει να πράξει το ίδιο για την περιοχή οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου στην Ανατολική Μεσόγειο. Πώς αποκωδικοποιείται από την Άγκυρα και τον Ταγίπ Ερντογάν το μήνυμα που στέλνει η ελληνική κυβέρνηση, είναι κάτι που θα φανεί τις αμέσως επόμενες ώρες.

Το πλάτος της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης

Το άρθρο 3 της Σύμβασης του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) ορίζει ότι κάθε κράτος έχει το δικαίωμα να καθορίσει το πλάτος της αιγιαλίτιδας ζώνης του μέχρι σημείου που δεν υπερβαίνει 12 ναυτικά μίλια που μετριούνται από γραμμές βάσεως καθορισμένες σύμφωνα με την παρούσα Σύμβαση.

Σύμφωνα με το άρθρο 3 της Σύμβασης του 1982, τα κράτη μπορούν να καθορίζουν το πλάτος της αιγιαλίτιδας ζώνης σε 3, 6, 9, 11, 12 μίλια αλλά δεν μπορούν να υπερβούν τα 12 μίλια.

Σήμερα, η συντριπτική πλειονότητα των κρατών έχει αιγιαλίτιδα ζώνη 12 ναυτικά μίλια. Η Ελλάδα σύμφωνα με τον νόμο 230 του 1936 έχει αιγιαλίτιδα ζώνη 6 ναυτικών μιλίων. Έκταση 6 ναυτικών μίλιων έχει και η Τουρκία στο Αιγαίο (στη Μαύρη Θάλασσα έχει αιγιαλίτιδα ζώνη 12 ν.μ.).

Σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, τα κράτη εκείνα που -όπως η Ελλάδα- έχουν αιγιαλίτιδα ζώνη μικρότερη των 12 μιλίων δικαιούνται να επεκτείνουν τα χωρικά τους ύδατα μέχρι το ανώτατο όριο που προβλέπει το άρθρο 3 της UNCLOS, δηλαδή στα 12 ναυτικά μίλια.

Ειδήσεις σήμερα: 

Μητσοτάκης στη Βουλή: Επέκταση στα 12 μίλια στο Ιόνιο - «Μεγαλώνουμε την Ελλάδα»

Δεν αναλαμβάνει η Λούκα Κατσέλη επικεφαλής για το σχέδιο... «αντι-Πισσαρίδη»

Στα άκρα ο Ερντογάν: Θα πάρουμε ό,τι δικαιούμαστε σε Μεσόγειο και Αιγαίο - Ας έρθουν να μας αντιμετωπίσουν
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (81)

Πετρος

Παρόλο που ο λεπρός ο συριζαίος το τέλειο γερμανοτσολιαδάκη ο τεμπέλης ζητάει ονομαστική για κάτι που δεν θά ψηφίσει, καθ υπόδειξη της πατρόνας του της γερμανίδας, για να μην πάει ο υπέξ με ψηφισμένη ΑΟΖ, καλή η κίνηση της Ελλάδας. Συνήθως τα γιουσουφάκια ήταν μόνο των τούρκων, τα παλαια χρόνια, ο δικός μας ο βρωμιάρης ο κουμουνιστής συριζαίος, ειναι πρωτότυπο. Ειναι το γιουσουφάκη του κάθε πικραμένου... τόσο να σου αρέσει το αναλ ρε φίλε;; τόσο........

Βασικα

Προς Ελληναραδες.Δεν απορρητε που η Τουρκια δεν επεκτηνει και αυτη στα 12 μιλια στο Αιγαιο;Στη Μαυρη θαλασσα το εχει κανει.Τελικα πιος φοβαται ποιον στο Αιγαιο;Δεν ειναι τοσοα απλα τα πραγματα.

Ελένη

Το μήνυμα που στέλνει στην Τουρκία είναι αυτό ακριβώς που είχε πει η ΝΔ στο παρελθόν: ότι τα κυριαρχικά μας δικαιώματα θα τα ασκούμε μόνο στο Ιόνιο διότι το Αιγαίο θα έχει ειδικό καθεστώς όπως θέλει η Τουρκία!!! Η ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΑΝΤΟΥ.

ΑΝΤΙΣΚΑΡΙΟΣ

Μηπως θελουν δυστυχως και αλλοι, να ανεβοκατεβαινουν στον Ευξεινο διχως τα 12 νμ στο Αιγαιο;!

1+1=2

Κατ αρχας, κατ αρχας, ευγε στον Μητσοτακη. Αλλα πρεπει να γινει πιο επιθετικός και πιο αποτελεσματικός. Να μη σκοραρει καθολου ο Ερντογαν. Και να αγορασει φρεγατες (2) που να αντεχουν επιθεση απο αερα, επιφανεια και βυθό αλλά και να μπορούν να κινηθούν επιθετικά εναντιον ενος τουρκικου στολίσκου 3-4 παλιων φρεγατών. Κατανοητόν ή εκλογές;

Η

Κλασικοί Ελληναράδες, επεκτείνουμε έστω για αρχή στο Ιόνιο τα χωρικά από 6 σε 12 και οι αμόρφωτοι λένε γιατί το κάνουμε. Σαν να έχεις κερδίσει 2 λαχεία και εξαργυρωνεις το ένα και σου λένε λάθος γιατί δίνεις την εντύπωση ότι δεν θα εξαργυρώσει το αλλο.Ετσι γουστάρουμε και επεκτείνουμε μόνο Ιόνιο και όταν μας καβλ θ επεκτείνουμε και στο Αιγαίο. Κοίτα μιζέρια, έλεος πια.Διπλωματες του γλυκού νερού.

Προδότη Κυριάκο

Προδότες Συριζαίοι Προδότες Συνταγματοτοξότες Προδότες Μενουμεευρωπαίοι Προδότες Νεοταξίτες

Με εθνικό τσαμπουκά ρε!

Το Αγρίνιο,η Κόρινθος,και η Τρίπολη,δεν θα τα διαπραγματευθούμε ποτε!!!

Πωπω αστειο...

Μπραβο φιλε. Εγραψες για σημερα, αυριο παλι

ΑΝΤΙΣΚΑΡΙΟΣ

Δεν υπεγραψε ποτε ελληνικη κυβερνηση για λιγωτερη Ελλαδα Γι αυτο και η Ελλαδα απο το 1821 μεγαλωνει και δε μικραινει σε αντιθεση με το σουλτανο και το σουλτανατο του γειτονα!

Γιώργος

¨Αυτό που μεταδίδεται μέσω της επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Ιόνιο στα 12 ναυτικά μίλια προς την τουρκική κυβέρνηση είναι το μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν έχει διάθεση να τραβήξει στα άκρα την κρίση με την Τουρκία.¨ Τι θέλει να πει ο ποιητής;

Κανενας δεν λεει...

... οτι η επεκταση στα 12νμ δεν ειναι θετικη, αλλα μετα απο αυτα που γινονται με τους τουρκους, δεν ειναι στη σωστη κατευθυνση! Αυτη η οριοθετηση θα επρεπε πρωτιστως, να γινει προς ανατολας! Τα νησια του Αιγαιου χρειαζονται πρωτιστως οριοθετηση! Εκτος αυτου, υπαρχει ενα βασικο ερωτημα που η κυβερνηση δεν απαντα.. Γιατι δεν υπογραφεται επιτελους αυτη η περιβοητη ΑΟΖ με τη Κυπρο? Ολη η Ελλαδα απορει και κανει αυτη την ερωτηση! Τι περιμενουμε και δεν προχωρουμε?

Με αιγαιο εχεις casus beli καθως και μεγαλους παιχτες (Ρωσια-ΗΠΑ) που ειναι κατά

Για κυπρο χρειαζεται στο ιδιο τραπεζι Αιγυπτος και Τουρκια καθως συνορευουν αμεσα. Το καταλαβες τωρα

@ 19.26

Αν προχωραμε σαν χωρα, να μη κανουμε τα νομιμα, για να μη στενοχωρησουμε τον εναν και τον αλλο, τοτε φιλε μου θα τα χασουμε ΟΛΑ! Στο διεθνες παιχνιδι πρεπει να εχουμε σθενος! Να μη κολλαμε πουθενα! Οπως βλεπεις ο παρανομος τουρκος ολα τα εκμεταλλευεται!... και εμεις οι νομιμοι να μην οριοθετουμε τα ΔΙΚΑΙΑ συμφεροντα μας? Ειναι αυτο σωστο? Υπαρχει και κατι αλλο... Οταν οι απεναντοι βλεπουν οτι εμεις κολλωνουμε, πως να μην αποθρασυνονται? Γι αυτο λεω.. Καλη η επεκταση, αλλα σε λαθος κατευθυνση.

Προφανως δεν εισαι ενημερωμενος σχετικα ή δεν εχεις ιδεα απο

διπλωματια

Πετρος

Ο δικός σου το αριστερό (ταχα..) γιουσουφάκη του γερμανού, και όχι μόνο, γιατι δεν έκανε τις ΑΟΖ φίλε μου; και ξέρεις ποια ειναι η παγκόσμια πρωτοτυπία; οτι ειναι γιουσουφάκη του κάθε πικραμένου, οχι μονο του γερμανού. Τοση επιθυμία για πισω........λο.

Kostas

Συγνώμη μπερδεύτηκα. Το Καστελόριζο στο Ιόνιο είναι;

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης