Στη Βουλή οι συμφωνίες ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο - Δείτε live

Θα τοποθετηθούν οι πολιτικοί αρχηγοί - Τι αναμένεται να πει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

vulart
Με το ενδιαφέρον να συγκεντρώνεται στις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και των υπόλοιπων πολιτικών αρχηγών ξεκίνησε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση των δύο Συμφωνιών οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών με Ιταλία και Αίγυπτο.

Δείτε live τη συνεδρίαση της Βουλής



Την ίδια ώρα η Τουρκία οξύνει το κλίμα έντασης στην ΝΑ Μεσόγειο ενώ το καθεστώς Ερντογάν με δηλώσεις στελεχών «καίει» κάθε προοπτική διαλόγου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα λάβει το λόγο μετά τις ομιλίες των εισηγητών των κομμάτων περίπου στη μια το μεσημέρι.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός  αναμένεται να περιγράψει τον διπλωματικό μαραθώνιο του τελευταίου διαστήματος, τις κινήσεις της επόμενης περιόδου και την προοπτική επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ.

Να σημειωθεί ότι οι δύο συμφωνίες αναμένεται να κυρωθούν αργά το απόγευμα από την Ολομέλεια με αυξημένη πλειοψηφία.

Ειδικά, η Συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο διπλωματικό και πολιτικό ενδιαφέρον θα στηριχθεί από τις ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας και του Κινήματος Αλλαγής.

Από την άλλη πλευρά η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιλέγει για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο την ουδέτερη στάση του «παρών» αδυνατώντας να εκφράσει ξεκάθαρη θέση για το κρίσιμο ζήτημα της εξωτερικής πολιτικής λόγω εσωκομματικών κλυδωνισμών.

Να αναλάβουν τις ευθύνες τους καλεί τα υπόλοιπα κόμματα ο ΣΥΡΙΖΑ που ψηφίζει… «παρών»

Πάντως, παρά το «παρών» ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος δήλωσε ότι το κόμμα του θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία. Υπογράμμισε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση ζητά ονομαστική ώστε «η κάθε πολιτική δύναμη και ο κάθε βουλευτής ατομικά να πάρουν τις ευθύνες που τους αναλογούν». Το ερώτημα ωστόσο που δημιουργείται είναι, ποια ευθύνη αναλαμβάνει ένα κόμμα που δεν είναι «κατά», ούτε «υπέρ» αλλά δηλώνει «παρών» σε ψηφοφορία που αφορά την εξωτερική πολιτική; Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες η ηγεσία του κόμματος επέλεξε την συγκεκριμένη τακτική ως μια απόπειρα να «μεταδώσει» σε άλλα κόμματα αντίστοιχα προβλήματα με αυτά που αντιμετωπίζει η Κουμουνδούρου το τελευταίο διάστημα. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτιμούν πως η κάλπη θα αναδείξει εσωκομματικές διαφωνίες για τις δύο Συμφωνίες και σε άλλα κόμματα και κυρίως στην ΝΔ. Η ονομαστική αφορά μόνο την Συμφωνία με την Αίγυπτο και θα πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη.

Μ. Μαξίμου: Απαράδεκτη και αδιανόητη η στάση του ΣΥΡΙΖΑ

Απαράδεκτη και αδιανόητη χαρακτηρίζει η κυβέρνηση την επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία για την Συμφωνία οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών με την Αίγυπτο.

Όπως αναφέρουν στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ η Ελλάδα θα λάβει μέρος στην συνεδρίαση του Άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών στο Βερολίνο το οποίο ξεκινά αύριο χωρίς να είναι δημοσιευμένη σε ΦΕΚ η κρίσιμη Συμφωνία.

Κλείσιμο
Παράλληλα οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι είναι αδιανόητο το γεγονός ότι η αξιωματική αντιπολίτευση ζητά ονομαστική ψηφοφορία για ένα ζήτημα στο οποίο δεν έχει λάβει ξεκάθαρη θέση καθώς ψηφίζει «παρών».

Ένταση αντισυνταγματικότητας από Κ. Βελόπουλο

Να σημειωθεί ότι κατά την έναρξη της συνεδρίασης η Ελληνική Λύση επιχείρησε να διεμβολίσει την συζήτηση και κύρωση των δύο κρίσιμων Συμφωνιών οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών επιχείρησε η Ελληνική Λύση καταθέτοντας ένσταση αντισυνταγματικότητας υποστηρίζοντας ότι εκχωρείται εθνική κυριαρχία.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Κώστας Χύτας υποστήριξε ότι «είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε για να αποτρέψουμε σήμερα την υπερψήφιση συμφωνιών που μειώνουν την εθνική μας κυριαρχία και είναι αντισυνταγματικές». Ο ίδιος επικαλέστηκε το Σύνταγμα για να υποστηρίξει ότι τα νομοσχέδια απαιτούν αυξημένη πλειοψηφία για την κύρωσή τους καθώς όπως είπε προβλέπεται μειωμένη επήρεια για ελληνικά νησιά. Πρόσθεσε δε ότι η Ελληνική Λύση και ο πρόεδρός της Κυριάκος Βελόπουλος δεν δέχονται μαθήματα για ΑΟΖ.

Η ένσταση του κόμματος απορρίφθηκε από το σύνολο των υπόλοιπων κομμάτων.

«Να απορριφθεί η ένταση. Είναι λάθος» σημείωσε ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος.

«Η ένσταση αντισυνταγματικότητας βασίζεται σε εσφαλμένη προϋπόθεση. Δεν υπάρχει εκχώρηση αρμοδιοτήτων . Δεν έχουμε ζήτημα περιορισμού άσκησης εθνικής κυριαρχίας» είπε ο κ. Γιώργος Κατρούγκαλος.

Για πρόδηλο νομικό σφάλμα έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας προσθέτοντας «Σε θέματα τόσο σοβαρά να γίνεται επαρκής ανάλυση των διατάξεων πριν τις επικαλεστούν»

ΝΔ: Στα εθνικά θέματα δεν χωρούν «παρών»

Για σημαντικές συμφωνίες που ενισχύουν το εθνικό οπλοστάσιο μίλησε ο εισηγητής της ΝΔ Τάσος Χατζηβασιλείου. Ειδικά για το νομοσχέδιο με την Αίγυπτο εξήγησε πως «Η μερική οριοθέτηση δεν σημαίνει άρνηση κυριαρχικών δικαιωμάτων».

«Η στρατηγική κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη. Πίστη στο Διεθνές Δίκαιο. Η κυβέρνηση με αυτοπεποίθηση κλείνει μια περίοδο αδράνειας και δισταγμών και στέλνει μήνυμα προς την Τουρκία ότι η οριοθέτηση ΑΟΖ είναι η μόνη εκκρεμότητα που μπορεί να γίνει μόνο στο πλαίσιο Διεθνούς Δικαίου» είπε.

Απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση τις κάλεσε να δείξουν εθνική ενότητα υπερψηφίζοντας τις Συμφωνίες. «Δυστυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ προτίθεται να ψηφίσει παρών . Στα εθνικά ζητήματα δεν χωρούν παρών. Απαιτούν καθαρές θέσεις. Στέκομαι στην δήλωση Τσίπρα ο οποίος στο Φόρουμ Δελφών είπε ότι θέλει διαπραγμάτευση με την Αίγυπτο και βεβαίως μερική οριοθέτηση. Σήμερα ο Σύριζα διαφοροποιείται και επιλέγει την υπεκφυγή μέσω του παρών για να εξασφαλίσει την εσωκομματική του ηρεμία» ανέφερε ο κ. Χατζηβασιλείου.

ΣΥΡΙΖΑ: Ποια η μεθοδολογία;

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος επανέλαβε ότι το υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει ενημερώσει για την μεθοδολογία που ακολουθήθηκε προκειμένου να χαραχθούν οι θαλάσσιες ζώνες με την Αίγυπτο. Κάλεσε την κυβέρνηση να ενημερώσει εάν με την ίδια μεθοδολογία θα προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου με την Τουρκία και πρόσθεσε ότι όσο λείπουν αυτές οι πληροφορίες από τον πολιτικό διάλογο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να συναινέσει καθώς θα σήμαινε ότι δίνει «λευκή επιταγή».

«Για την συμφωνία με την Αίγυπτο δεν ξέρουμε τι επήρεια έχουν τα νησιά από το κείμενο της συμφωνίας και ο υπουργός αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες. Ξέρουμε ότι δεν ακολουθήθηκε ο κανόνας μέσης γραμμής και ότι η επήρεια είναι μειωμένη.

Οπωσδήποτε δεν έχουμε την μεθοδολογία που ακολουθούσαμε εως τώρα. Το κρίσιμο δεν είναι η αξιολόγηση της συμφωνίας αλλά τι πρόκειται να κάνετε με την Τουρκία. Θα εφαρμόσετε την ίδια μέθοδο;» είπε αρχικά ο κ. Κατρούγκαλος για να προσθέσει σε άλλο σημείο «Εμείς έχουμε αποδείξει ότι είμαστε πατριωτική δύναμη ευθύνης. Θέλουμε εθνική ενότητα και εθνική στρατηγική. Σας καλέσατε να αναδιαμορφώσουμε την στρατηγική αυτή και αρνηθήκατε. Σας δώσαμε το ελαφρυντικό της αμφιβολίας επιλέγοντας το «παρών» και όχι αρνητική στάση ώστε να είχατε τη δυνατότητα να δώσετε διευκρινήσεις καθώς μπορεί να διεμβολιστεί το τουρκολιβικό μνημόνιο. Ζητήσατε μέτωπο εθνικής ομοψυχίας. Σε ποια βάση; Υπάρχει χρόνος διαμόρφωσης εθνικής στρατηγικής. Δεν θεωρούμε ότι η ακινησία είναι τρόπος λύσης. Η δική μας εξωτερική πολιτική ήταν ενεργητική και το αποδείξαμε με την Συμφωνία Πρεσπών. Απορρίπτουμε τις λογικές μη λύσης. Περιμένουμε από εσάς να μας εξηγήσετε ποια στρατηγική θα ακολουθήσετε και ποιά μεθοδολογία με την Τουρκία. Δεν μπορείτε να ζητάτε λευκή επιταγή από την αξιωματική αντιπολίτευσης. Η κλιμάκωση της επιθετικότητας της Τουρκίας έχει λάβει πρωτόγνωρες διαστάσεις. Ο καθένας από εμάς έχει ατομική ευθύνη να τοποθετηθεί στις προκλήσεις. Ζητάμε ονομαστική ψηφοφορία ώστε ο καθένας ατομικά κάθε πολιτική δύναμη να πάρει τις ευθύνες που του αναλογεί»

Κίνημα Αλλαγής: Απαιτείται εθνική συνεννόηση

«Προσερχόμαστε με το ιστορικό βάρος της Παράταξης που ιδρύθηκε για να υπηρετεί την πατρίδα και τους πολίτες και έδωσε στην Ελλάδα την χαμένη αυτοπεποίθηση ότι μπορεί να πορευτεί με Εθνική Αξιοπρέπεια και Ανεξαρτησία, ως σύμμαχος και όχι ως δορυφόρος και με πολιτική που εγγυάται τα εθνικά δίκαια και ταυτόχρονα συμβάλλει στην ειρήνη» ανέφερε εισαγωγικά ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής Βασίλης Κεγκέρογλου για τις δύο Συμφωνίες.

«Η Τουρκία εδώ και καιρό έχει περάσει από το στάδιο της παραβατικότητας, στην επιθετικότητα, με ένα κρεσέντο κλιμακούμενων προκλήσεων και ενεργειών, τις οποίες εντάσσει στην γενικότερη στρατηγική της να διευρύνει το πεδίο επιρροής της στην Μεσόγειο, δίκην υπερδύναμης.

Η κλιμακούμενη αυτή Τουρκική επιθετικότητα που συνεχίζει να προκαλεί ευθέως την Ελλάδα και την Ευρώπη δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί μόνο με δηλώσεις και λόγια, είτε σωφροσύνης, είτε λεονταρισμών» είπε σε άλλο σημείο ενώ απευθυνόμενος στην κυβέρνηση υπογράμμισε πως «Απαιτείται ολοκληρωμένο σχέδιο από την Ελλάδα και από την Ευρώπη που να συμπεριλαμβάνει ισχυρές και αποτελεσματικές κυρώσεις».

Ο κ. Κεγκέρογλου επισήμανε ότι η κυβερνητική πολιτική «υστερεί» και πρόσθεσε ότι κινείται χωρίς στρατηγική και σχέδιο.

«Από τώρα και στο εξής πολύ περισσότερο, η Εθνική Συνεννόηση και Στρατηγική αποτελεί αδήριτη ανάγκη για να προχωρήσει με επιτυχία η ολοκλήρωση της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών με βάση τα στοιχεία που θα παρατεθούν στη συνέχεια» ειπε.

Ειδήσεις σήμερα: 

Ηχηρό μήνυμα ΗΠΑ: «Προκλητικές και μη βοηθητικές» οι κινήσεις της Τουρκίας στη Μεσόγειο

Κατέληξε 87χρονη στο ΑΧΕΠΑ - Στους 245 οι θάνατοι από τον νέο κορωνοϊό στην Ελλάδα

«Επικίνδυνο» χαρακτηρίζει τον Ερντογάν διάσημος Αμερικανός οικονομολόγος - Το σκίτσο με τις δύο πισίνες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης