LIVE

Κορωνοϊός

Μήνυμα Μάας σε Τουρκία: Η Γερμανία στο πλευρό της Ελλάδας - Αρκεί μια σπίθα για ανάφλεξη

dendias-maas-main

«Η εμμονή στην παραβατικότητα δεν οδηγεί πουθενά» τόνισε ο Νίκος Δένδιας- Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ζήτησε κατάλογο κυρώσεων και διεμήνυσε ότι «ο βιασμός του δικαίου δεν μπορεί και δεν πρέπει να επιτραπεί να αποτελεί βάση διαλόγου»

Μήνυμα στην Τουρκία έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας, ο οποίος στις κοινές δηλώσεις του με τον Νίκο Δένδια επισήμανε ότι η Γερμανία βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας.

Ο Χάικο Μάας ζήτησε να σταματήσει άμεσα κάθε προκλητικότητα και συμπλήρωσε ότι η μικρότερη σπίθα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου μπορεί να προκαλέσει καταστροφή.

«Κύριος σκοπός της επίσκεψής μου -και με αυτό δεν αποκαλύπτω κάποιο μυστικό- είναι η τεταμένη κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Η συνεχώς εντεινόμενη κλιμάκωση την οποία υποχρεωθήκαμε να παρακολουθήσουμε τις τελευταίες εβδομάδες, δημιουργεί σε μας αλλά και σε άλλους εταίρους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ μεγάλες ανησυχίες και προβληματισμό. Και όπως γνωρίζεις, θα συνεχίσω το ταξίδι μου στην Άγκυρα για να μιλήσω και εκεί να συνεχίσω τις συνομιλίες για να υπάρξει κατά κάποιο τρόπο αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο. Έφτασα σήμερα εδώ, έχοντας στις αποσκευές μου δύο μηνύματα, εξίσου σημαντικά για μένα. Το πρώτο είναι ότι η Γερμανία και ολόκληρη η ΕΕ στέκεται σταθερά στο πλευρό της Ελλάδας με αίσθημα αλληλεγγύης. Και το δεύτερο μήνυμα είναι ότι αυτό που χρειαζόμαστε τώρα και άμεσα είναι δείγμα αποκλιμάκωσης και μία πρόθεση για διάλογο, βούληση για διάλογο και αυτό με τις προϋποθέσεις που θέτει το Διεθνές Δίκαιο.

Η παρούσα κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο είναι παιχνίδι με τη φωτιά. Και η μικρότερη σπίθα μπορεί να οδηγήσει σε μία καταστροφή. Κανείς δεν μπορεί να θεωρήσει ότι αυτό αποτελεί συμφέρον του. Στρατιωτική αντιπαράθεση μεταξύ εταίρων του ΝΑΤΟ και μεταξύ γειτόνων πόσο μάλλον θα μπορούσε να οδηγήσει σε καλά αποτελέσματα ή σε συμφέρον. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην συμβεί κάτι τέτοιο. Επίσης πρόκειται για μια εικόνα, για μία σκέψη που είναι αδιανόητη, δεν ταιριάζει στον 21ο αιώνα.

Θέλουμε να συμβάλλουμε ούτως ώστε να χρησιμοποιήσουμε ευκαιρίες για διάλογο. Ούτως ώστε να υπάρξει ένας ειλικρινής και δεσμευτικός διάλογος, κάτι που μπορεί να γίνει μόνο με άμεσες συνομιλίες της Ελλάδας και της Τουρκίας, κάτι που είχε συμφωνηθεί άλλωστε κάποτε και που θα έπρεπε να λάμβαναν χώρα εδώ και καιρό. Κι όταν μιλώ για συνομιλίες, εννοώ συνομιλίες με σοβαρότητα, πάντα στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Κι αν δώσουμε βάση στα λόγια της τουρκικής πλευράς, φαίνεται να είναι διατεθειμένη να το πράξει. Είναι ξεκάθαρο βέβαια ότι τέτοιες συνομιλίες θα μπορούσαν να είναι επτυχείς και να διεξαχθούν μόνο σε ένα εποικοδομητικό περιβάλλον. Προς τούτο κάθε καταστροφικές δραστηριότητες, κάθε προκλητικότητα θα έπρεπε να σταματήσει, να διακοπεί το επόμενο διάστημα και να αναδειχθεί ότι όσα έχουν επιτευχθεί μέχρι τώρα δεν θα χαθούν αλλά θα μπορούσαν να αποτελέσουν την βάση της αντιμετώπισης και της επίλυσης αυτής της δύσκολης σύρραξης.
Η Γερμανία συνεχίζει να είναι διατεθειμένη να στηρίζει με όλες τις της δυνάμεις αυτή τη διαδικασία διαλόγου και διαμεσολάβησης στο βαθμό που θεωρεί ότι αυτό μπορεί να είναι επιθυμητό από την άλλη πλευρά και στο πλαίσιο πάντα των καθηκόντων της γερμανικής προεδρίας.

Ελπίζω βήμα-βήμα να οδηγηθούμε σε πρόοδο και να επιτύχουμε τον στόχο, που είναι ο στόχος όλων μας -αυτό τουλάχιστον τονίζεται από όλους- στο τέλος αυτής της διαδικασίας να υπάρξει λύση και λύση όχι με την χρήση βίας ή στρατιωτική λύση, αλλά εν τέλει να είναι η λύση καλής γειτονίας με ειρήνη και κανονικότητα.»

«Η εμμονή στην παραβατικότητα δεν οδηγεί πουθενά» δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας.

Ο κ. Δένδιας τόνισε αναφερόμενος στην Τουρκία ότι «αντί για κινήσεις αποκλιμάκωσης βλέπουμε νέες προκλήσεις» ενώ σημείωσε ότι αυτές οι συμπεριφορές και οι κινήσεις υπονομεύουν την σταθερότητα στην περιοχή και συνιστούν παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Επίσης ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών σημείωσε ότι η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο αφορά ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και τόνισε ότι το ευρωπαϊκό κεκτημένο χρειάζεται ρωμαλέα υπεράσπιση απέναντι στις δυνάμεις οπισθοδρόμισης.

Ο Νίκος Δένδιας ζήτησε να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία στο επικείμενο Άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών ενώ αναφερόμενος στην προοπτική διαλόγου με τη γείτονα χώρα υπόγραμμισε:«Πολλοί μας συνιστούν διάλογο. Όμως διάλογος δεν υφίσταται υπό το καθεστώς των απειλών».

Συγκεκριμένα, δήλωσε:

«Τη στιγμή αυτή που μιλάμε η Τουρκία συνεχίζει να παρανομεί, να κλιμακώνει, να προκαλεί, παρά τις παροτρύνσεις των εταίρων, των γειτόνων και των συμμάχων. Εμμένει, παρά την αυτοσυγκράτηση και τη σύνεση που επιδεικνύει η ελληνική πλευρά σε μια προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων. Και αντί για αποκλιμάκωση παρατηρούμε νέες προκλήσεις. Παρατηρούμε απόπειρα υλοποίησης επεκτατικών σχεδίων σε βάρος γειτόνων και συμμάχων. Παρατηρούμε τη διατύπωση νεο-οθωμανικών ιδεολογημάτων, άκριτου επεκτατισμού και ελέγχου της Μεσογείου. Παρατηρούμε τη συνεχιζόμενη υπονόμευση της σταθερότητας ολόκληρης της περιοχής με κραυγαλέες και απολύτως καταδικαστέες παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου και μάλιστα σε βάρος δύο κρατών-μελών τηςΕΕ, της Ελλάδας και της Κύπρου. Ωστόσο, επιτρέψτε μου να το ξεκαθαρίσω για μια ακόμη φορά. Η εμμονή στην παραβατικότητα δεν οδηγεί στη δημιουργία δικαίου. Για την ακρίβεια δεν οδηγεί πουθενά. Και είναι προφανές ότι το διακύβευμα στην Ανατολική Μεσόγειο υπερβαίνει τα όρια διμερών διαφορών. Αφορά ολόκληρη την ΕΕ, ολόκληρη την ευρωπαϊκή οικογένεια. Αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα της ΕΕ, αφορά την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ. Αφορά την ασφάλεια της Μεσογείου. Αφορά την αξιοπιστία της Ένωσης και γι' αυτό και δεν χωρούν διπλά σταθμά, διπλά standards.

Εξέφρασα στον αγαπητό συνάδελφο τη βεβαιότητα της ελληνικής κυβέρνησης ότι υπό τη γερμανική προεδρία η ΕΕ θα εξακολουθήσει να πρεσβεύει προς πάσα κατεύθυνση και στις εξωτερικές της σχέσεις -όπως κάνει και στο εσωτερικό της- το στοιχείο που καθιστά την Ένωσή μας το ελκυστικότερο σημείο του κόσμου, που καθιστά την Ένωση ένα μοναδικό εγχείρημα, το πιο φιλόδοξο εγχείρημα στην υπηρεσία της ανθρωπότητας. Και το στοιχείο αυτό είναι ο απαρέγκλιτος σεβασμός στο κράτος δικαίου. Ο σεβασμός του κανόνα του διεθνούς δικαίου. Ο σεβασμός στις σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ των κρατών. Βασικές αρχές που αποτελούν τον απόλυτο πυρήνα του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Το ευρωπαϊκό κεκτημένο όμως δεν υπάρχει θείο δικαίω, χρειάζεται υπεράσπιση, χρειάζεται ρωμαλέα υπεράσπιση απέναντι στις δυνάμεις του αυταρχισμού, της παρανομίας, της αλαζονείας και της οπισθοδρόμησης. Το ευρωπαϊκό κεκτημένο χρειάζεται υπεράσπιση είτε η πρόκληση εναντίον του προέρχεται από την Τουρκία, είτε αφορά την Λευκορωσία. Προσβλέπουμε λοιπόν στην υπεράσπισή του. Προσβλέπουμε στην παρουσίαση καταλόγου κυρώσεων που έχει υποχρέωση να καταρτίσει ο ύπατος εκπρόσωπος, ο κ. Μπορέλ, και να παρουσιάσει στο επικείμενο άτυπο συμβούλιο. Κυρώσεις που θα καταστήσουν σαφές ότι η συνεχιζόμενη τουρκική παραβατικότητα, εάν συνεχιστεί, θα επιφέρει συνέπειες. Οτι η Ευρώπη είναι έτοιμη και πρόθυμη να προστατεύσει τα σύνορά της, θαλάσσια και χερσαία. Ότι η Ευρώπη είναι έτοιμη να υπερασπιστεί την ιδεολογία της, ιδεολογία νομιμότητας, στην οποία βασίζεται και την οποία διακηρύσσει.

Και θα ήθελα μ' αυτή την ευκαιρία να γίνω σαφής προς όλους χωρίς μεγαλοστομίες, που δεν μας χαρακτηρίζουν, χωρίς αλαζονεία, που δεν μας χαρακτηρίζει, χωρίς απειλές, που δεν χρησιμοποιούμε, η Ελλάδα θα υπερασπίσει -εν ονόματι του Δικαίου- την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Η Ελλάδα θα υπερασπίσει τα εθνικά και ευρωπαϊκά σύνορα, την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ευρώπης. Δεν έχει την επιλογή του άλλως πράττειν. Και θα παρακαλούσα γι' αυτό θερμότατα να μην υπάρχει η οποιαδήποτε παρανόηση. Πολλοί μας συνιστούν διάλογο. Μα η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι είναι και παραμένει έτοιμη για διάλογο. Όμως δεν υφίσταται διάλογος υπό το καθεστώς απειλών. Δεν υφίσταται διάλογος υπό το καθεστώς προκλήσεων. Και σε τελευταία ανάλυση δεν νοείται διάλογος -όχι μόνο για την Ελλάδα, για οποιοδήποτε κράτος- την στιγμή που παραβιάζονται τα κυριαρχικά του δικαιώματα και η κυριαρχία του. Ο βιασμός του δικαίου δεν μπορεί και δεν πρέπει να επιτραπεί να αποτελεί βάση διαλόγου. Η συνέχιση της προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας το μόνο που κάνει είναι να αποδεικνύει περίτρανα διεθνώς ότι οι αναφορές στο διάλογο και στο διεθνές δίκαιο είναι καθαρά προσχηματικές. Απαραίτητο στοιχείο για διάλογο είναι ένας αξιόπιστος συνομιλητής και ένα σαφές πλαίσιο αναφοράς. Και το πλαίσιο αναφοράς είναι οι κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Εύχομαι αυτό να είναι κατανοητό στην Άγκυρα την οποία ο Heiko θα επισκεφθεί στη συνέχεια. Για μας, η προσήλωση στο διάλογο -υπό τις ανωτέρω πάντα προϋποθέσεις- ευρίσκει ευήκοον ους. Αντίθετα, η συμπεριφορά της Τουρκίας και οι διαρκείς απειλές της είναι ενδεικτικές της λανθασμένης αντίληψης που έχει για την ανθρωπότητα του 21ου αιώνα. Επιμένει στην προβολή αλαζονικής ισχύος, όταν ο κανόνας είναι ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και των κανόνων της καλής γειτονίας.».

Είχε προηγηθεί συνάντηση του Χάικο Μάας (Heiko Maas) με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Στη συνάντηση ήταν παρόντες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας,  η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Ελένη Σουρανή και ο πρέσβης της Γερμανίας Ερνστ Ράιχελ.

Συνάντηση με Heiko Mass

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάρκεια της συνάντησης τονίστηκε η ανάγκη αποκλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας ώστε να μειωθεί η ένταση στην περιοχή. Εκτιμάται ότι πρωτοβουλία της Γερμανίας ως προεδρεύουσας χώρας της Ε.Ε. συμβάλει θετικά σε αυτή την κατεύθυνση.


xaikoo
Ειδήσεις σήμερα:

Νέος γάμος «βόμβα» με 22 κρούσματα στην Κοζάνη

Το άνοιγμα των σχολείων στον κόσμο: Τα αυστηρά μέτρα, η μάσκα και οι αντιδράσεις

Κορωνοϊός: Ο συνδυασμός που μειώνει κατά 26% τη μεταδοτικότητα του ιού
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (69)

@Μαας

Στην Τουρκία πάντως άλλα λες Γερμανέ.....

Τί να διαπραγματευτούμε

ρε λιγδόφατσα γερμανέ; Που ο παπούς μου έχει ακόμα σφαίρα στο σώμα του απο την βρωμοχώρα σου όταν πολεμούσε στην Μικρά Ασία; Οταν και εσύ παραδέχεσαι οτι θέλεις να γίνουν συζητήσεις μόνον σε βάση Διεθνούς Δικαίου;

Game over.....δυστυχως

Παρτε το αποφαση αγαπητοι! Η Τουρκια παιζει τα χαρτια της πολυ σωστα και τους εχει ολους δεμενους.Οι ευρωπαιοι εχουν ριξει οχι δισ. αλλα τρισ. στην Τουρκια και αν αυτη διαλυθει επειδη θα την νικησουν σε πολεμο οι ........ικανοτατοι στην πωσιν φραπε και φρεντο ελληναραδες, απλα θα τα χασουν. Οι αμερικανοι την εχουν απολυτη αναγκη και θα της κανουν ολα τα χατηρια, γιατι αν η Τουρκια φυγει απο το ΝΑΤΟ και δωσει μεγαλυτερη ελευθερια στην Ρωσια να μπαινοβγαινει στην Μεσογειο πλεον διακυβευεται η σταθεροτητα της αμερικανικης παρουσιας στην Μ. Ανατολη με οτι εχει αυτο σαν επακολουθο (ελεγχος πετρελαιων, ασφαλεια του Ισραηλ κλπ) Ακριβως το ιδιο ισχυει και για το "φιλτατο" μας Ισραηλ.Εκτος αυτου.Οι τουρκοι κινουνται ανεξαρτητα και κανουν οτι τους γουσταρει (S 400) Αντιθετα εμεις, οι "μενουμεευρωπηδες" για να μπορουμε να συνεχισουμε να πινουμε τον φραπε μας και τον φρεντο μας υπογραψαμε επιτροπεια ΓΙΑ 99 ΣΥΝΑΠΤΑ ΕΤΗ, πραγμα που σημαινει (για να ξερουν οι χαζοι που λενε να γινουμε Ισραηλ) οτι ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΞΟΔΕΨΟΥΜΕ ΓΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ ΑΝ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΤΡΟΠΟΙ.Οποτε, οταν ειναι δεδομενο οτι "συμμαχοι" και "εταιροι" που στελνουν "ηχηρα" μυνηματα στην δεδομενη στιγμη οχι μονο ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ αλλα θα βοηθησουν την Τουρκια αν αυτη εχει προβλημα, τι κανουμε? Κατα τη γνωμη μου αμεσες διαπραγματευσεις και συνομιλιες με την Τουρκια για να μην χασουμε και αυτα που εχουμε.

κωστας αιρετικος κυνικος 53

Εαν αποφασισει καποιος να μπουκαρει στο σπιτι σου για να βαλει χερι στη γυναικα σου και στην κορη σου ΕΣΥ να διαπραγματευτεις.Η χωρες εχουν αξιοπρεπεια οταν εχουν πολιτες και πολιτικους με αξιοπρεπεια!!!!!!Κανενας διαλογος με τους αρπαγες ΚΑΝΕΝΑΣ!!!!!

Νικ

Να πει ο Κούλης τον Χριστοφοράκο τον φίλο του να μεσολαβήσει.

Νίκος

Οι Γερμανοί είναι φίλοι μας...δεν χαίρονται από την αναμπουμπούλα... δεν έχουν συμφέρον. Ό τι να ναι. Διαβάστε ιστορία. Και στην Κύπρο έλεγε ο Αμερικάνος οι Τούρκοι δε θα επιτεθούν και ο δικτάτορας τους πίστευε...

Παράλογο;

Από το 1941 και μετά, οι Αμερικάνοι, οι Σοβιετικοί, οι Γερμανοί, πάντα ήταν με την Ελλάδα. Ιδίως οι Γερμανοί ...

Χρίστος 2

Οι Γερμανοί υποστηρίζουν την Ελλάδα αλλά εξοπλίζουν με Υποβρύχια και Τανκς την Τουρκία. Γράψτε τους.

Η Γερμανία εξάγει στην Τουρκία βερεσέ

Σας έχει βάλει μέσα η Τουρκία, το ντεμπεσίρη μεγαλώνει και θα πάρετε τα αφρίδια του καράμπελα. Ύφεση 9,87% στην Γερμανία και μεγαλώνει. Προσκυνάτε τον χαλίφη και ο όλεθρος θα σας έρθει κατακέφαλα. Μια μαύρη σελίδα για την γερμανική προεδρία της Ευρώπης μετά τον Χίτλερ. Θα φάτε ΒΕΤΟ από τον Μητσοτάκη που θα πάει σύννεφο, η αρχή έγινε με τον Κωλοσένκο ....

Alexander

Οι γερμανοι δεν ηταν ποτε φιλοι μας . Η αγαπη και φιλια τους ειναι γνωστη απο τα οθωμανικα χρονια .

Προοδευτικός αντιρατσιστής του τόξου φιλελές

Tώρα που ξέρω ότι ο Δαvός, ο Λoυξεμβουργιαvός, o Aμερικανός και ο Φινλανδός θα στείλουν τα παιδιά τους στην Eλλάδα για να υπερασπιστoύν και να πολεμήσoυν για τα Eυρωπαϊκά σύvoρα... ησύxασα και μπορώ να πίνω το μοχίτο μου στην Μύκονο ήρεμος!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης