Τραγωδία στην Εύβοια: Αυτά είναι τα μέτρα της κυβέρνησης για τη στήριξη των πληγέντων

Τραγωδία στην Εύβοια: Αυτά είναι τα μέτρα της κυβέρνησης για τη στήριξη των πληγέντων

Εννέα παρεμβάσεις  από το υπ. Οικονομικών - Καραμανλής: Χωρίς γραφειοκρατία το επίδομα στους πληγέντες - Ανακοίνσωε πρόγραμμα έργων 240 εκατ. ευρώ - Επιχορήγηση σε δήμους από το υπ. Εσωτερικών

politika-0
Δέσμη μέτρων για την ανακούφιση των πληγέντων αλλά την αποκατάσταση των υποδομών στην Εύβοια, μετά την φονική κακοκαιρία με τους οκτώ νεκρούς, ανάμεσά τους κι ένα βρέφος οκτώ μηνών, ανακοίνωσαν οι υπουργοί Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας και Υποδομών, Κώστας Καραμανλής, ενώ ανάλογες παρεμβάσεις είχε ανακοινώσει χθες και ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.

Ανάμεσα στα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι η αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων στους δήμους Χαλκιδέων και Διρφύων – Μεσσαπίων για έξι μήνες, αποζημιώσεις για τις πρώτες ανάγκες και για οικοσκευή φυσικών προσώπων. Αποζημιώσεις θα δοθούν επίσης στους αγρότες, αλλά και σε επιχειρήσεις που επλήγησαν.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, με τις συγκεκριμένες παρεμβάσεις, όπως και με αυτές που έχουν ανακοινωθεί, θα υπάρξει μια πρώτη, συνεκτική, συνολική, αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος. «Με αυτές τις 9 παρεμβάσεις, η Κυβέρνηση αποδεικνύει, για ακόμη μία φορά, ότι διαθέτει άμεσα αντανακλαστικά. Λειτουργεί με υπευθυνότητα και προγραμματισμό. Εργάζεται συντονισμένα ώστε να αντιμετωπίσει μια πρωτοφανή καταστροφή», ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής τόνισε ότι το επίδομα στους πληγέντες θα δοθεί άμεσα και ανακοίνωσε πρόγραμμα έργων ύψους 240 εκατ. ευρώ, που όπως είπε «βγάζει την περιοχή από την ιδιότυπη απομόνωση στην οποία βρίσκεται σήμερα».

«Οι εικόνες από την καταστροφή που άφησε πίσω της η θεομηνία, είναι σκληρές. Είναι υποχρέωσή μας να κάνουμε τα πάντα για να στηρίξουμε την περιοχή και τους ανθρώπους της. Οι δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη είναι αυτονόητο ότι θα τηρηθούν στο έπακρο. Το τελευταίο που ενδιαφέρει τους πολίτες είναι ποιος έχει αρμοδιότητα για τι. Γι’ αυτό και το Υπουργείο Υποδομών βρέθηκε εδώ από την πρώτη στιγμή μετά την καταστροφή, συνδράμουμε και θα συνδράμουμε πολύ πέραν των τυπικών αρμοδιοτήτων μας», τόνισε ο κ. Καραμανλής.


Αναλυτικά, τα 9 μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών


1. Αναστολή όλων των φορολογικών υποχρεώσεων.

Με απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών, θα ανασταλεί στους Δήμους Χαλκιδέων και Διρφύων – Μεσσαπίων, τόσο για τα φυσικά πρόσωπα, όσο και για τις επιχειρήσεις, η πληρωμή όλων των εκκρεμών φορολογικών υποχρεώσεων, για 6 μήνες.


2. Αποζημιώσεις για τις πρώτες ανάγκες των νοικοκυριών και για οικοσκευή.

Μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και τους Δήμους, θα καταβληθούν χρηματικά ποσά ανάλογα με την καταγραφή των ζημιών.

Κλείσιμο
Ήδη, το Υπουργείο Οικονομικών ενέκρινε – αρχικά – πιστώσεις ύψους 3 εκατ. ευρώ για τις πρώτες ανάγκες, και θα εγκρίνει ό,τι επιπλέον απαιτηθεί, όπως προκύψει από τις καταγραφές.

Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργείο Εσωτερικών, από 1η Ιανουαρίου 2018, έχει αναλάβει την αρμοδιότητα καταβολής των επιδομάτων αποζημίωσης των πληγέντων από φυσικές καταστροφές.

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Εσωτερικών είναι αρμόδιο για την καταβολή των παρακάτω αποζημιώσεων:

§ Οικονομική ενίσχυση, ποσού 600 ευρώ σε κάθε νοικοκυριό που έχει πληγεί η κύρια κατοικία του, για την κάλυψη των πρώτων αναγκών του.

§ Εκτός αυτού του ποσού, οι οικογένειες που υπέστησαν ζημιά και είναι πολύτεκνες ενισχύονται με επιπλέον 600 ευρώ.

§ Επιπλέον οικονομική ενίσχυση 600 ευρώ λαμβάνουν οι πληγείσες οικογένειες για κάθε μέλος τους, που είναι άτομο με ειδικές ανάγκες.

§ Οικονομική ενίσχυση ποσού μέχρι 6.000 ευρώ ανά νοικοκυριό, για την επισκευή ή την αντικατάσταση οικοσκευής της κύριας πληγείσας οικίας.

§ Οικονομική ενίσχυση 4.500 ευρώ σε άτομα που υπέστησαν αναπηρία από τραυματισμό στη φυσική καταστροφή.

Αυτές οι οικονομικές ενισχύσεις πληγέντων από φυσικές καταστροφές είναι ακατάσχετες. Η συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών είναι συνεχής και στενή.



3. Αποζημιώσεις σε υποδομές.

Το Υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ήδη έκτακτη οικονομική ενίσχυση συνολικού ύψους 1,2 εκατ. ευρώ για τους δυο πληγέντες από πλημμύρες δήμους της Εύβοιας.

Συγκεκριμένα, για το Δήμο Χαλκιδέων, προβλέπεται έκτακτη επιχορήγηση 700.000 ευρώ για την αντιμετώπιση του προβλήματος ύδρευσης και για την πρώτη ανάπλαση των δύο κατεστραμμένων παραλιών Βασιλικού και Αγίου Νικολάου.

Για το Δήμο Διρφύων - Μεσσαπίων προβλέπεται έκτακτη επιχορήγηση 500.000 ευρώ για την αντιμετώπιση του προβλήματος ύδρευσης δημοτικών διαμερισμάτων και για μια πρώτη ανάπλαση της κατεστραμμένης παραλίας των Πολιτικών.

Επιπλέον εξετάζεται η χορήγηση πρόσθετων ποσών για την ενίσχυση των υποδομών μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, όπου φυσικά απαιτείται.


4. Αποζημιώσεις σε αγρότες.

Μέσω του ΕΛΓΑ, προχωρά άμεσα η καταγραφή των ζημιών, ώστε να δοθούν οι προβλεπόμενες αποζημιώσεις στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις που έχουν πληγεί, σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.


5. Εφάπαξ ενίσχυση με τη μορφή επιδόματος σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που έχουν πληγεί.

Προβλέπεται χορήγηση άμεσα έκτακτης εφάπαξ ενίσχυσης με τη μορφή επιδόματος, η οποία ανέρχεται για τα πληγέντα φυσικά πρόσωπα στο ποσό των 5.000 ευρώ ανά κατοικία και για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα, των οποίων η επιχείρηση επλήγη στο ποσό των 8.000 ευρώ ανά επιχείρηση.

Υπολογίζεται, σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις, ότι στο Δήμο Χαλκιδέων έχουν πλημμυρίσει 1.500 σπίτια και έχουν καταστραφεί 30, ενώ στο Δήμο Διρφύων – Μεσσαπίων έχουν πλημμυρίσει 1.000 - 1.500 σπίτια και έχουν καταστραφεί 50.

Το κόστος για 3.000 σπίτια ανέρχεται στα 15 εκατ. ευρώ.

Επίσης οι επιχειρήσεις με μεγάλες ζημιές υπολογίζονται σε 30 στον Δήμο Χαλκιδέων και σε 20 στον Δήμο Διρφύων – Μεσσαπίων.

Το κόστος για 50 επιχειρήσεις ανέρχεται στις 400.000 ευρώ.

6. Επιχορήγηση επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από θεομηνίες.

Σύμφωνα με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, το Υπουργείο Οικονομικών είναι αρμόδιο για την αποζημίωση επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από θεομηνίες.

Συγκεκριμένα, είναι υπεύθυνο για επιχορήγηση 30 - 70% της ζημίας για κτιριακές εγκαταστάσεις, μηχανολογικό εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα και φορτηγά αυτοκίνητα δημόσιας και ιδιωτικής χρήσης καταγεγραμμένα ως κατεστραμμένα.

Απαιτείται, και θα υπάρξει, έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, και Υποδομών και Μεταφορών.

Το ύψος της επιχορήγησης βαραίνει το ΠΔΕ.

Για την έκδοση αυτής της απόφασης, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η καταγραφή ζημιών επιχειρήσεων από την Περιφέρεια και η διαβίβαση του σχετικού Πίνακα καταγραφής ζημιών στο Υπουργείο Οικονομικών.

Η επιχορήγηση καταβάλλεται στους δικαιούχους από τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

7. Παροχή στεγαστικής συνδρομής σε φυσικά και νομικά πρόσωπα για την αποκατάσταση κτιρίων και κτιριακών εγκαταστάσεων εντός της οριοθετημένης περιοχής.

Με την απόφαση οριοθέτησης παρέχεται στεγαστική συνδρομή για την επισκευή / ανακατασκευή των κτιρίων και κτιριακών εγκαταστάσεων, μέσω της ΔΑΕΦΚ του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Η στεγαστική συνδρομή παρέχεται σε φυσικά και νομικά πρόσωπα και καλύπτει το σύνολο της εκτιμηθείσας ζημίας, με δωρεάν κρατική αρωγή 60% και άτοκο δάνειο 40%.

Η κρατική αρωγή επιβαρύνει το ΠΔΕ.

8. Αναστολή ή ρύθμιση δανειακών υποχρεώσεων στους πολίτες των Δήμων που έχουν πληγεί.

Επικοινωνήσαμε με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, εξετάζονται κατά περίπτωση και θα δρομολογηθούν άμεσα μέτρα στήριξης των πληγέντων από τα πιστωτικά ιδρύματα.

9. Επιχειρήσεις των Δήμων που έχουν πληγεί θα συμμετέχουν στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή ΙΙΙ, ώστε να ενισχυθεί σε κάθε περίπτωση η ρευστότητά τους.

Ειδικά για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, που δραστηριοποιούνται στο Δήμο Διρφύων-Μεσσαπίων και τις Δημοτικές Ενότητες Ληλαντίων και Νέας Αρτάκης, δεν απαιτείται μείωση ποσοστού τζίρου για τη συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα.


Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Υποδομών


Ο κ. Καραμανλής ανακοίνωσε τις τρεις κατευθύνσεις πάνω στις οποίες εργάζεται εντατικά το υπουργείο Υποδομών:


Πρώτον, να στηρίξουμε τους ανθρώπους που επλήγησαν οι περιουσίες τους. Με εφάπαξ επίδομα 5.000 €, αλλά και με επιπλέον σημαντική κρατική αρωγή για εργασίες επισκευής σε σπίτια και επιχειρήσεις.

Το επίδομα θα δοθεί άμεσα και με όσο το δυνατόν ταχύτερες διαδικασίες, το τονίζω αυτό. Δεν πρέπει οι άνθρωποι αυτοί να μπλέξουν στα γρανάζια της γραφειοκρατίας.

Δεύτερον, να αποκαταστήσουμε τις υποδομές της περιοχής. Το Υπουργείο Υποδομών αναλαμβάνει να επισκευασθούν οι γέφυρες που επλήγησαν και να αποκατασταθεί το οδικό δίκτυο που καταστράφηκε.

Και τρίτον, να προχωρήσει γρήγορα η υλοποίηση σημαντικών έργων που προγραμματίζουμε για την περιοχή. Αναφέρομαι συγκεκριμένα σε ένα πρόγραμμα έργων ύψους περίπου 240 εκ. € το οποίο βγάζει την Εύβοια από την ιδιότυπη απομόνωση στην οποία βρίσκεται σήμερα. Τα έργα αυτά είναι η παράκαμψη Χαλκίδας - Ψαχνών, η παράκαμψη Βασιλικών και η παράκαμψη Αμαρύνθου

Το ελληνικό Κράτος καλείται να αποδείξει ότι έχει αλλάξει οριστικά. Οι συμπολίτες μας στην Εύβοια να είναι βέβαιοι ότι τα λόγια σύντομα θα γίνουν πράξη και στην πράξη θα δουν ότι δεν θα τους ξεχάσουμε. Γιατί είναι υποχρέωσή μας.»

Η συνδρομή του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών στις πληγείσες περιοχές της Εύβοιας:

Α. Έλεγχος κτιρίων και καταγραφή ζημιών

Σημειώνεται ότι το Υπουργείο Υποδομών έστειλε ήδη από χθες (10/8) κλιμάκια μηχανικών της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών Κεντρικής Ελλάδος για τη διενέργεια αυτοψιών και για την εκτίμηση των ζημιών στα πληγέντα κτίρια της περιοχής. Τα κλιμάκια αυτά ενισχύθηκαν σήμερα (11/8) με άλλους 40 μηχανικούς του Υπουργείου, για την ταχύτερη ολοκλήρωση των ελέγχων. Σήμερα στην περιοχή βρίσκονται συνολικά περίπου 100 μηχανικοί του Υπουργείου.

Από χθες μέχρι και σήμερα, είχαν διεξαχθεί έλεγχοι σε 681 συνολικά κτίρια, εκ των οποίων 65 βρέθηκαν χωρίς ζημιές, ενώ 616 έχουν πληγεί από τις πλημμύρες.

Β. Οικονομική ενίσχυση

Σχετικά με την οικονομική ενίσχυση των πληγέντων επισημαίνονται τα εξής:

Η έκτακτη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση 5.000 € θα δοθεί σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, με τη μορφή επιδόματος, στους ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές των πληγέντων κτιρίων.

Επίσης, στα πλαίσια της στεγαστικής συνδρομής, που χορηγεί η Πολιτεία στους πληγέντες σε Φυσικές Καταστροφές, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα χορηγήσει δωρεάν κρατική αρωγή ίση με το 60% της εκτιμηθείσας ζημιάς του κτιρίου, για εργασίες επισκευής σε οικίες και επιχειρήσεις. (Το υπόλοιπο 40% χορηγείται μέσω άτοκου δανείου από τις τράπεζες.)

Γ. Αποκατάσταση Υποδομών

Το Υπουργείο θα αναλάβει τη μελέτη και αποκατάσταση των ζημιών στους πληγέντες Δήμους. Όπως δεσμεύτηκε ο Υπουργός κ. Καραμανλής, θα επισκευασθούν οι γέφυρες που επλήγησαν, ενώ παράλληλα θα αποκατασταθεί το οδικό δίκτυο που καταστράφηκε.

Δ. Ευρύτερος σχεδιασμός έργων υποδομής στην Εύβοια

Το Υπουργείο έχει προγραμματίσει για το αμέσως προσεχές διάστημα την υλοποίηση των παρακάτω έργων:

-Παράκαμψη Χαλκίδας, Ψαχνών

Η σύμβαση ανέρχεται στα 150,5 εκ.€ και περιλαμβάνει την κατασκευή του τμήματος από την Υψηλή Γέφυρα της Χαλκίδας μέχρι και την Παράκαμψη Ψαχνών, μήκους περίπου 23 χλμ., καθώς και τη συνδετήρια αρτηρία Β-Ν. Εύβοιας λίγο πριν την παράκαμψη Βασιλικού, μήκους 2,3 χλμ.

Η δημοπράτηση του έργου θα προχωρήσει άμεσα, μόλις ολοκληρωθούν οι ενέργειες που αφορούν στις αναγκαίες συμπληρωματικές απαλλοτριώσεις.


-Παράκαμψη Βασιλικών

Το κόστος του έργου εκτιμάται περί τα 45 εκ. €. Αφορά στην παράκαμψη Βασιλικών 7,5 χλμ. Το έργο είχε δημοπρατηθεί το 2009 και η σύμβαση υπογράφηκε το 2010, αλλά η εργολαβία δεν ξεκίνησε ποτέ, καθώς δεν είχαν συντελεστεί οι απαραίτητες απαλλοτριώσεις. Σήμερα, έχει εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους και έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία των απαλλοτριώσεων, αλλά απαιτούνται οι οριστικές μελέτες των τεχνικών του έργου.

Το Υπουργείο προχωρά τη διαδικασία ανάθεσης των απαραίτητων συμβούλων, ώστε να ολοκληρωθούν οι μελέτες και να δημοπρατηθεί και αυτό το έργο στις αρχές του 2021.

-Παράκαμψη Αμαρύνθου

Το κόστος του έργου υπολογίζεται περί τα 39 εκ.€ και εκτιμάται πως θα είναι έτοιμο να προκηρυχθεί στις αρχές του 2021. Αφορά στην παράκαμψη της Αμαρύνθου μήκους 7 χλμ. περίπου.

Το έργο έχει ώριμες μελέτες, αλλά απαιτείται και η σύνταξης νέας Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, ώστε να εκδοθεί η απαραίτητη αδειοδότηση. Παράλληλα, θα πρέπει να επικαιροποιηθεί το Κτηματολόγιο και να κηρυχθούν οι απαλλοτριώσεις.


Έκτακτη ενίσχυση 1,2 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Εσωτερικών

Χθες, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε έκτακτη οικονομική ενίσχυση συνολικού ύψους 1,2 εκατομμυρίων ευρώ για τους δυο πληγέντες από πλημμύρες δήμους της Εύβοιας, Χαλκιδέων και Διρφύων- Μεσσαπίων.

Ο υπουργός, μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την επίσκεψή του χθες το μεσημέρι, στις πληγείσες περιοχές της Εύβοιας είχε νέα σύσκεψη με τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φάνη Σπανό και τους δημάρχους Χαλκιδέων Ελένη Βάκα και Διρφύων- Μεσσαπίων Γιώργο Ψαθά.

Στη σύσκεψη αυτή, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, αποφασίστηκε για το Δήμο Χαλκιδέων έκτακτη επιχορήγηση 700.000 ευρώ για την αντιμετώπιση του προβλήματος ύδρευσης μεγάλων περιοχών του καθώς και για μια πρώτη ανάπλαση των δύο κατεστραμμένων παραλιών Βασιλικού και Αγίου Νικολάου. Και για το Δήμο Διρφύων- Μεσσαπίων έκτακτη επιχορήγηση 500.000 ευρώ για την αντιμετώπιση του προβλήματος ύδρευσης δημοτικών διαμερισμάτων και για μια πρώτη ανάπλαση της παραλίας των Πολιτικών που έχει καταστραφεί.

Επίσης, ο κ. Θεοδωρικάκος δεσμεύτηκε για γρήγορη ένταξη στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» έργων ύδρευσης και αντιπλημμυρικής προστασίας που θα προταθούν από την περιφέρεια και δυο αυτούς δήμους.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης