Κρίση στο Αιγαίο: Σε προστατευτικό κλοιό τουρκικών πολεμικών το Oruc Reis

Κρίση στο Αιγαίο: Σε προστατευτικό κλοιό τουρκικών πολεμικών το Oruc Reis

Το ελληνικό υπουργείο Εθνικής Αμυνας παρακολουθεί την κατάσταση με ψυχραιμία αλλά και αποφαστικότητα, βγάζοντας για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα τριών εβδομάδων, σχεδόν το σύνολο του ελληνικού στόλου εκτος ναυστάθμου

oruc-reis-foto
Ένας ελληνοτουρκικός «πόλεμος νεύρων» βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες ώρες στη νοτιοανατολική Μεσόγειο με το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis να κινείται νοτιοανατολικά του Καστελοριζου μπαινοβγαινοντας στην ελληνική και την τουρκικη υφαλοκρηπίδα.

Το Oruc Reis συνοδεύεται από επτά τουρκικές φρεγάτες οι οποιες έχουν απλωθεί σε κοντινή απόσταση γυρω του, δημιουργώντας έναν προστατευτικό κλοιό. Σύμφωνα με πληροφορίες το τουρκικό ερευνητικο σκάφος έχει κινηθεί για λίγα ναυτικά μίλια εντος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, πραγματοποιωντας συνεχώς ελιγμούς οι οποίοι δείχνουν ότι μέσα στις προθέσεις του είναι να πραγματοποιεί ένα συνεχές «πήγαινε-έλα» μεταξυ ελληνικης και τουρκικής ΑΟΖ.

Το ερώτημα ειναι ωστόσο εάν απο εκει και πέρα θα θελήσει να ποντισει καλώδια, κάτι που αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για την ελληνική πλευρά ή θα επιδιώξει απλά να προκαλέσει διεξάγοντας σεισμικές έρευνες μέσω σόναρ με σκοπό την δημιουργία εντυπώσεων οι οποίες εν συνεχεία θα αξιοποιηθούν από την τουρκικη προπαγάνδα.

Πέρα από την κινητικότητα του Oruc Reis όμως, την ελληνική πλευρά ανησυχεί παράλληλα και η σημαντική συσσώρευση μεγάλων μονάδων επιφάνειας του τουρκικού στόλου, νότια της Ρόδου. Σύμφωνα με πληροφορίες οι Τούρκοι έχουν στείλει περισσότερα από 17 πλοία (φρεγάτες, κορβέτες και τορπιλάκατοι) και υποβρύχια μεταξύ Ρόδου και Καστελλόριζου, στα οποία εάν προσθέσουμε και τις 7 φρεγάτες που συνοδεύουν το Oruc Reis, τότε συμπληρώνεται μια δύναμη περί των 25 πλοίων.

Εντυπωσιακό είναι όμως και το γεγονός ότι σε αυτήν τη δύναμη η Τούρκοι έχουν ενσωματώσει μερικές απο τις πιο ισχυρές μονάδες τους, όπως πχ φρεγάτες τυπου ΜΕΚΟ, στέλνοντας ετσι ένα επιπλέον μήνυμα και σε επιχειρησιακό επίπεδο, προς την ελληνική πλευρά.

Την ίδια στιγμή το υπουργείο Εθνικής Αμυνας δείχνει να παρακολουθεί την κατάσταση με ψυχραιμία αλλά και αποφαστικότητα, βγάζοντας για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα τριών εβδομάδων, σχεδόν το σύνολο του ελληνικού στόλου εκτος ναυστάθμου. Στο πλαίσιο αυτό, τα ελληνικά πλοία έχουν τοποθετηθεί με τέτοιο τροπο ώστε να παρακολουθούν τις κινήσεις του τουρκικού στόλου, με την προοπτική να επέμβουν εαν χρειαστεί.

Κλείσιμο
Παράλληλα, ήδη από χθες έχουν ανακληθεί όλες οι άδειες του προσωπικού του στόλου, όπως και οι μεταθέσεις. Σε αναλογη επαγρύπνηση έχουν τεθεί επίσης τόσο ο Στρατός Ξηράς όσο και η Πολεμική Αεροπορια. «Αυτό που προέχει στη δεδομένη χρονική στιγμή είναι να αποκωδικοποιήσουμε τις προθέσεις και τις κινήσεις της τουρκικής πλευράς, προκειμένου να δούμε τι σκοπεύουν να κάνουν και μέχρι που είναι διατεθειμένη να τραβήξει το σκοινί», σημειώνουν κύκλοι του Πενταγώνου σχολιάζοντας το εύρος της τουρκικής ναυτικής κινητοποίησης.

Ειδήσεις σήμερα:

Κορωνοϊός: Στα 126 τα νέα κρούσματα - 38 στην Αττική, 18 στη Θεσσαλονίκη

Κορωνοϊός: Κλείνουν μπαρ-εστιατόρια από τα μεσάνυχτα σε Μύκονο, Πάρο, Χαλκιδική και άλλες δώδεκα περιοχές

Εισαγγελική έρευνα μετά τους 8 θανάτους από τις πλημμύρες στην Εύβοια
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης