Ανανεώθηκε η θητεία της UNFICYP: Ικανοποίηση στη Λευκωσία, δυσαρέσκεια στα κατεχόμενα

Ανανεώθηκε η θητεία της UNFICYP: Ικανοποίηση στη Λευκωσία, δυσαρέσκεια στα κατεχόμενα

Το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του καλωσορίζει το ομόφωνο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για την UNFICYP

katexomena
Το ομόφωνο ψήφισμα για ανανέωση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στη Κύπρο,UNFICYP από το Συμβούλιο Ασφαλείας καλωσορίζει το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι στο ψήφισμα «προνοείται η υποβολή Έκθεσης του Γενικού Γραμματέα για την αποστολή Καλών Υπηρεσιών μέχρι τις 10 Ιανουαρίου 2021».

Σε ανακοίνωση σημειώνει «με ικανοποίηση το γεγονός ότι το Ψήφισμα επαναβεβαιώνει όλα τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Κύπρο, καθώς και τη βάση λύσης του Κυπριακού, τόσο με ρητή αναφορά όσο και μέσω αναφοράς στο σημαντικό Ψήφισμα 1251, το οποίο αναφέρεται σε ένα Κράτος με μία κυριαρχία, ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα, στη βάση της δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα όπως αυτή καθορίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ».

Επίσης, το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών τονίζει ότι το Ψήφισμα καλωσορίζει τη συνάντηση του Βερολίνου του Νοεμβρίου 2019, καθώς και την πρόθεση του ΓΓ του ΟΗΕ να συνεχίσει την προσπάθεια για επίτευξη συμφωνίας επί των όρων αναφοράς ως κοινού εναρκτήριου σημείου για ουσιαστικές συνομιλίες το συντομότερο δυνατόν.

Προσθέτει ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας μέσω του ψηφίσματος, επαναλαμβάνει την έκκληση για μείωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, απευθύνοντας έτσι μήνυμα προς την Τουρκία.

«Θέση μας παραμένει ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θα πρέπει να συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις ασκώντας την επιρροή του για τερματισμό των τουρκικών παραβιάσεων και για τη συμμόρφωση της Τουρκίας με το διεθνές δίκαιο και τη διεθνή νομιμότητα».

Το ψήφισμα, σύμφωνα με το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών, εκφράζει επίσης ανησυχία για την αύξηση των στρατιωτικών παραβιάσεων κατά μήκος της πράσινης γραμμής, γεγονός που παραπέμπει, όπως αναφέρει, «στην ευθύνη του τουρκικού στρατού και συστήνει σεβασμό στην, κατά τους όρους εντολής, ευθύνη της UNFICYP εντός της ουδέτερης ζώνης και που υπογραμμίζει και τη σημασία της διατήρησης της ειρηνευτικής δύναμης, ενόσω διαρκεί η παρούσα κατάσταση».

Κλείσιμο
Επιπλέον, αναφέρει πως το ψήφισμα «καλεί επίσης για την άρση των παραβιάσεων και την αποκατάσταση του στάτους κβο στα Στροβίλια και επαναβεβαιώνει τα πολύ σημαντικά ψηφίσματα 550 και 789 για τα Βαρώσια, υπογραμμίζοντας έτσι την ανάγκη πλήρους σεβασμού τους και τερματισμού ενεργειών από πλευράς της Τουρκίας και του κατοχικού καθεστώτος, οι οποίες στοχεύουν στη δημιουργία περαιτέρω τετελεσμένων».

Το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών, επισημαίνει επίσης «το γεγονός ότι το ψήφισμα καλεί, για άλλη μια φορά, για ενίσχυση της συνεργασίας με την Επιτροπή Αγνοουμένων, ιδιαίτερα μέσω της παροχής πρόσβασης σε όλες τις περιοχές και της άμεσης ανταπόκρισης στο αίτημα για παροχή πληροφοριών για πιθανούς χώρους ταφής».

Τέλος, αναφέρει πως το Ψήφισμα, «αναγνωρίζοντας τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού και τις προσπάθειες που έγιναν για αντιμετώπιση τους, καλεί για ενίσχυση της συνεργασίας μέσω των Τεχνικών Επιτροπών και για επάνοδο στο προ πανδημίας καθεστώς λειτουργίας των σημείων διέλευσης, όταν αυτό είναι πρακτικά εφικτό».

Ψευδοκράτος: Δυσαρέσκεια για ψήφισμα ΟΗΕ

Δυσαρέσκεια εκφράζει το ψευδοκράτος για το ψήφισμα 2537 που ενέκρινε σήμερα ομόφωνα το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, με το οποίο ανανεώνεται η θητεία της UNFICYP (ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στη Κύπρο).

Το λεγόμενο «υπουργείο εξωτερικών» του ψευδοκράτους σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι όπως και σε προηγούμενα χρόνια, το ψήφισμα γίνεται μέρος τω εντάσεων και αδιεξόδων, αποφεύγοντας να προβεί σε συμπεράσματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ορθά και θετικά αποτελέσματα για το νησί και την περιοχή και ότι αποφεύγει να κάνει βήματα για πολιτικούς λόγους.

Προβάλλει, επίσης, τον ισχυρισμό ότι ο λόγος για την αυξανόμενη ένταση στο νησί και την περιοχή είναι η μαξιμαλιστική προσέγγιση της ελληνοκυπριακής πλευράς, που αποκλείει συνεχώς το μοίρασμα των υδρογονανθράκων και αποκαλεί ως μεγάλο έλλειμμα ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν καλεί για συνεργασία, διπλωματία και διάλογο για να μειωθεί η ένταση.

Αν το Συμβούλιο Ασφαλείας είναι ειλικρινές όταν καλεί σε μείωση της έντασης, είναι απαραίτητο να προβεί σε ενέργειες για να εξαλείψει την αύξηση της άρνησης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και να καλέσει σε συνεργασία, διπλωματία και διάλογο, που θα δημιουργήσει αλληλοεξάρτηση και στις δύο πλευρές του νησιού και θα εξαλείψει την κρίση εμπιστοσύνης, αναφέρεται περαιτέρω στην ανακοίνωση του λεγόμενου «υπουργείου» εξωτερικών.

Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι «ενόσω το Συμβούλιο Ασφαλείας λαμβάνει αποφάσεις με αυτόν τον τρόπο, η «ελληνοκυπριακή διοίκηση» θα συνεχίσει να κάνει προβοκατόρικα, εχθρικά βήματα που παραβιάζουν το στάτους κβο και συνεχίζουν περαιτέρω εξοπλισμούς, αναμφίβολα η ένταση στο νησί και την περιοχή θα προσλάβει ακόμα πιο επικίνδυνες διαστάσεις». Απευθύνεται, επίσης σε άλλο σημείο, προειδοποίηση ότι θα κάνουν αντίστοιχα βήματα.

Ειδήσεις σήμερα:

Επικοινωνία Δένδια - Χριστοδουλίδη μετά τη NAVTEX για το Barbaros

Μόσιαλος: Η χρήση της μάσκας πρέπει να επεκταθεί σε όλους τους κλειστούς χώρους 

Ανεβαίνουν επικίνδυνα τα κρούσματα: 52 το τελευταίο 24ωρο - Τα 14 στην Αττική 

ΓΕΕΘΑ: Η υπερσύγχρονη πυραυλάκατος «Καραθανάσης» εντάχθηκε στη δύναμη του Στόλου

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης