ΜέΡΑ 25 - Γιάνης Βαρουφάκης: Μπαντάνα και Δανάη έκαναν το κόμμα... κάμπριο

ΜέΡΑ 25 - Γιάνης Βαρουφάκης: Μπαντάνα και Δανάη έκαναν το κόμμα... κάμπριο

Πόλεμος μετά την ηχηρή παραίτηση τριών στελεχών του κόμματος που κατήγγειλαν φαινόμενα οικογενειοκρατίας, έλλειμμα εσωκομματικής δημοκρατίας και προσωποκεντρικές πολιτικές - Σκληρή κριτική για τη λειτουργία αλλά και την πορεία του ΜέΡΑ25, η οποία δεν διαγράφεται λαμπρή στις δημοσκοπήσεις

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
varoufakis23
Με χαλαρή διάθεση, στο «ακριβό του διθέσιο», επιστρέφοντας από την Κέρκυρα με συνοδοιπόρο τη σύζυγό του και αναπληρώτρια εκπρόσωπο Τύπου του ΜέΡΑ25, Δανάη Στράτου, ο γραμματέας του κόμματος Γιάνης Βαρουφάκης μοιράστηκε φωτογραφικά καρέ με τους ακολούθους του στο Instagram από ένα τριήμερο καλοκαιρινής ανεμελιάς, την ώρα που το κόμμα του βράζει από την κούρσα «για δύο», στην τροχιά της οποίας κινείται μετά τις τελευταίες εκλογές. «Το να είσαι αριστερός και μίζερος είναι μακριά από μένα», απάντησε ο κ. Βαρουφάκης στους επικριτές του με φόντο το κάμπριο, παρότι δέχεται σωρηδόν «φίλια πυρά» τις τελευταίες ώρες.

Ξορκίζοντας τη μιζέρια, «οι μεγαλύτεροι επαναστάτες και στην Ελληνική Επανάσταση και στη Γαλλική Επανάσταση δεν ήταν αναγκαστικά άνθρωποι που δεν είχαν στον ήλιο μοίρα. Ηταν πολλές φορές άνθρωποι που παράτησαν την dolce vita», σχολίασε ο κ. Βαρουφάκης απέναντι στις αιτιάσεις για την πολυτέλεια στους… 4 τροχούς και σπάζοντας τους άγραφους κανόνες των social media (που θέλουν τους πρωταγωνιστές των αναρτήσεων να δέχονται την επιδοκιμασία των άλλων και μόνο) ο ίδιος αποτύπωσε τον αυτοθαυμασμό του κάνοντας like στη φωτογραφία του η οποία ανέβηκε στον επίσημο λογαριασμό του κόμματος ΜέΡΑ25, δίνοντας φρέσκια τροφή στο εσωκομματικό «θηρίο», που τον μέμφεται για το «κόμμα των δύο».
varoufakis__1_

Παρά το πλατύ του χαμόγελο, η καλοκαιρινή ανάρτηση του κ. Βαρουφάκη ερμηνεύτηκε ως αντίδραση μία ημέρα μετά την ηχηρή παραίτηση τριών στελεχών του κόμματος, με τη δεύτερη ανάγνωσή της -για τους παροικούντες την κομματική Ιερουσαλήμ- να προδίδει την αμηχανία στα όσα καταμαρτυρούνται στην ηγετική ομάδα από τους τρεις αποχωρήσαντες για την εσωκομματική λειτουργία και συμπυκνώνονται στο σλόγκαν «One man show». Τραβώντας τη λαμπερή κουρτίνα του lifestyle, το ΜέΡΑ25 μοιάζει, μέσα από τα όσα καταγγέλλονται, να διχάζεται από την κορυφή, όπου προβάλλει μόνη και αδιαμφισβήτητη η κυρίαρχη μορφή του Γιάνη Βαρουφάκη, μέχρι την κομματική βάση. Αριστεριστές έναντι πασοκογενών, απλά μέλη έναντι προβεβλημένων μελών και κολλητών της οικογένειας, κομματικά οφίτσια και έμμισθες θέσεις έναντι ρομαντικών κοινωνικών αγωνιστών, φανατικοί οπαδοί του «βαρουφακισμού» έναντι κλασικών «προοδευτικών» πολιτών συνθέτουν το κομματικό μωσαϊκό, με την κόλλα της εξουσίας σιγά-σιγά να ξεραίνεται, ξερνώντας τις ψηφίδες. Φαινόμενα οικογενειοκρατίας, κλειστού «δωματίου με ενήλικες» στη λήψη αποφάσεων, έλλειμμα εσωκομματικής δημοκρατίας και προσωποκεντρικές πολιτικές είναι μερικές μόνο από τις καταγγελίες που άνοιξαν την πόρτα της εξόδου για τρία μέλη του κόμματός του ανακοινώνοντας δημόσια στο Facebook την αποχώρησή τους από το ΜέΡΑ25.

Παντού η Δανάη

Πλάι στην ηγετική φυσιογνωμία Βαρουφάκη στέκεται αποκλειστικά η σύντροφός του Δανάη Στράτου, κρατώντας τα σκήπτρα της επικοινωνίας ως αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου, εξασφαλίζοντας δηλαδή την άνετη πρόσβασή της στα ΜΜΕ, όντας και υποψήφια βουλευτής στην Α’ Πειραιά. Μολονότι «η Δανάη, αν ήθελε να εκλεγεί, θα πήγαινε σε όποια περιφέρεια ήθελε και όχι σε αυτή», απαντούν άτομα κοντά στην ηγετική ομάδα, η ακτινοβολία της ως «σιδηράς κυρίας» του ΜέΡΑ25 καλύπτει τη σκιά και του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, Μιχάλη Κριθαρίδη, όπως κατά την επίσκεψη του κόμματος στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως. Εκεί, τον περασμένο Δεκέμβριο ο Γιάνης Βαρουφάκης έγινε δεκτός από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο και ενώ στις αναμνηστικές φωτογραφίες της επίσκεψης προβάλλει δίπλα στον Προκαθήμενο της Ορθοδοξίας η Δανάη Στράτου, ο εκπρόσωπος Τύπου έπεται στο πλάνο.

Κλείσιμο
Η μονοπωλιακή σχέση του κ. Βαρουφάκη με τη δημοσιότητα είναι και ο κύριος πονοκέφαλος των νεαρών μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, φτάνοντας στα όρια της επικοινωνιακής τους αυτονόμησης.
mera25__3__2
Τα τρία στελέχη του ΜέΡΑ25, Ράνια Ντάλλη, Αλκης Φλωρόπουλος και Αρ. Παναγόπουλος
mera25__2_
mera25__1_

Ο κορμός της κριτικής στα πεπραγμένα του γραμματέα του ΜέΡΑ25 αναπτύσσεται γύρω από τη λειτουργία του κόμματος ως «κλειστού κλαμπ, με VIP τα μέλη της οικογένειας», γεγονός που ώθησε τους Αλκη Φλωρόπουλο, εκλεγμένο συντονιστή του κόμματος στην Αχαΐα, και Αριστοτέλη Παναγόπουλο, υποψήφιο βουλευτή στον ίδιο νομό, να κόψουν για πάντα τις γέφυρες με το ΜέΡΑ25. Στη μακροσκελή ανάρτησή τους εξηγούν την «ηρωική έξοδό τους» ως απόρροια του ότι «το ΜέΡΑ25 και ο Γιάνης Βαρουφάκης κατηγορεί την οικογενειοκρατία, την αδιαφάνεια, τον παρασιτισμό στην πολιτική, τους “ναι σε όλα”, αλλά για τους άλλους».

Εντοπίζοντας και στο ΜέΡΑ25 τις ασθένειες του παλιού πολιτικού συστήματος, «μας φόρεσε στο κόμμα τη σύζυγό του, Δανάη Στράτου», καταγγέλλουν και προσθέτουν: «Παράλληλα υπάρχουν άλλες οικογένειες, σύζυγοι, παιδιά, ανίψια που κατέχουν αρκετές έμμισθες θέσεις εντός του κόμματος». Οι ίδιοι περιγράφουν ότι «το κόμμα γέμισε με νεαρά έμμισθα στελέχη τα οποία φυσικά είναι “ναι σε όλα” προς τον αρχηγό, δεν έχουν ένα ένσημο εργασίας και, το κυριότερο, είναι αριστεριστές» και εξηγούν την εσωκομματική λειτουργία με το τρίπτυχο «κανένα όργανο, πλήρης σκοταδισμός και αδιαφάνεια». Στην ανακοίνωση-ποταμό τους ανακαλούν μάλιστα και ένα περιστατικό, σύμφωνα με το οποίο είδαν «μεγαλοστέλεχος του κόμματος να ψάχνει να βρει την τουαλέτα σε ξενοδοχείο εκ μέρους της κυρίας Στράτου και αφού τη βρήκε, τη συνόδευσε ως εκεί (το σκηνικό έγινε στη συνάντηση υποψήφιων βουλευτών - το οποίο μετέφερα και στα υπόλοιπα μέλη. Ενιωσα σαν να ήμουν στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ βλέποντας τη βασίλισσα!)».

Σχεδόν παράλληλα, την πόρτα της εξόδου με τους Φλωρόπουλο και Παναγόπουλο άνοιξε και η υποψήφια βουλευτής Βοιωτίας, Ράνια Ντάλλη, η οποία αρκέστηκε σε μια λακωνική, αλλά αιχμηρή ανακοίνωση, γνωστοποιώντας ότι «ήδη από την προεκλογική περίοδο βίωσα μεγάλες απογοητεύσεις από υπονομεύσεις και ανοίκειες συμπεριφορές... Εδώ και πολύ καιρό νιώθω “ξένο σώμα”, χωρίς να με συνδέει τίποτα με τις “οικογένειες” και τις “παρέες” που κυριαρχούν στο κόμμα».

Αντιστρέφοντας το μότο ότι «την Ιστορία γράφουν οι παρέες», το πρώτο κύμα αποχωρήσεων από το ΜέΡΑ25 απελευθέρωσε δυνάμεις κριτικής, με έναν πόλεμο να εξελίσσεται τις τελευταίες ώρες στο Διαδίκτυο, καθώς στελέχη ένθεν κακείθεν ανταλλάσσουν σχόλια για τη λειτουργία αλλά και την πορεία του κόμματος, η οποία προσώρας δεν διαγράφεται λαμπρή στις δημοσκοπήσεις. Με πιο πρόσφατη αυτή της Marc, όπου το ΜέΡΑ25 τίθεται εκτός Βουλής (μη συγκεντρώνοντας το όριο του 3%), οι πρώτες δονήσεις στο κομματικό οικοδόμημα είναι ορατές, καθώς αυτό δοκιμάζεται από έλλειψη συνοχής, προκαλώντας την άμεση αντίδραση του ίδιου του Γιάνη Βαρουφάκη.

«Θέλω στρατιώτες»

Η πρώτη εσωκομματική κρίση είχε έρθει πέρυσι, λίγο μετά τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, όταν ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 συναντήθηκε με τους υποψήφιους βουλευτές του κόμματός του από τη Βόρεια Ελλάδα -τους περισσότερους για πρώτη φορά-, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη ΔΕΘ. Αν και η συνάντηση είχε αρχικά ως στόχο τη σύσφιξη των σχέσεων του γραμματέα του κόμματος με τα στελέχη του, λίγο έλειψαν να έρθουν στα χέρια ο κ. Βαρουφάκης με τον δικηγόρο Γιάννη Γιάντσιο, υποψήφιο του κόμματος στον Νομό Σερρών και πρώτο σε σταυρούς στις τελευταίες εκλογές.

Αφορμή για τον διαπληκτισμό αποτέλεσαν οι «προδιαγραφές» που φέρεται να ζητούσε από τα κομματικά στελέχη του ο κ. Βαρουφάκης ενεργοποιώντας τα κινηματικά αντανακλαστικά του κ. Γιάντσιου. Ο τελευταίος αντέδρασε έντονα, με αποτέλεσμα οι δυο τους να λογοφέρουν σε υψηλούς τόνους, για να ακολουθήσει η παραίτηση του υποψήφιου βουλευτή από το κόμμα τις επόμενες ημέρες. Μιλώντας στο «ΘΕΜΑ», ο κ. Γιάντσιος, αναφερόμενος στη συνάντηση θυμάται τον γραμματέα του ΜέΡΑ25 να ζητάει από τα στελέχη «να είναι στρατιώτες χωρίς φωνή» και ότι αυτός θα αποφάσιζε για όλα, ακόμη και για τα εκλογικά ψηφοδέλτια.

Μαζί με τον κ. Γιάντσιο τις παραιτήσεις τους υπέβαλαν περίπου 25 στελέχη του κόμματος στον νομό, με τον υποψήφιο βουλευτή να κάνει γνωστή την είδηση της παραίτησής του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook τον περασμένο Οκτώβριο, καταγγέλλοντας τον γραμματέα του ΜέΡΑ25 ότι «χτίζει σταλινικό προσωπικό (οικογενειακό, φιλικό κόμμα)».
varoufakis__2_

Το νέο καταστατικό

Απαντώντας με την ψήφιση του νέου καταστατικού του κόμματος στην κριτική που δέχεται, ο κ. Βαρουφάκης αντέτεινε ότι αυτό προβλέπει ανακλητότητα και κληρωτά μέλη στο συνέδριο (το οποίο ακυρώθηκε λόγω κορωνοϊού) και πρόσθεσε: «Το ξέρετε ότι μέσα στη διευρυμένη πολιτική γραμματεία του κόμματος είμαι συχνά μειοψηφία;», υπαινισσόμενος την τακτική λειτουργία των κομματικών οργάνων, η οποία τέθηκε στο στόχαστρο της εσωκομματικής αμφισβήτησης.

«Ολη η Κοινοβουλευτική Ομάδα, η Προσυνεδριακή Επιτροπή και η Πολιτική Γραμματεία συνεδριάζουν σε εβδομαδιαία βάση», αντιτείνουν κορυφαία στελέχη, ενώ αποδίδουν την καθυστέρηση στην ψήφιση του νέου καταστατικού στη… μετάφραση του κοινού καταστατικού του DiΕΜ25, δηλαδή της πανευρωπαϊκής ομπρέλας του κόμματος. Για τις αρρυθμίες που καταγράφηκαν το τελευταίο διάστημα ευθύνεται η πανδημία, εξηγούν, αφού «πήγε πίσω το συνέδριο, όπου θα ψηφιζόταν το καταστατικό» και επισημαίνουν ότι θα υπάρχουν «κληρωτοί, για να μην υπάρχουν συστήματα και μηχανισμοί», όποτε και αν το συνέδριο πραγματοποιηθεί, με επικεφαλής της Οργανωτικής Επιτροπής του τον Κωνσταντίνο Μπιτσάνη, δηλαδή τον σύζυγο της βουλευτή του κόμματος Σοφίας Σακοράφα.

Παράλληλα, αν και ο γραμματέας του Μέρα25 επέλεξε να απαντήσει σε μία προς μία τις βολές των στελεχών του που παραιτήθηκαν, απέφυγε, ωστόσο, την παραμικρή νύξη απέναντι στα φαινόμενα οικογενειοκρατίας και διανομής έμμισθων θέσεων σε συγγενικά και φιλικά πρόσωπα, τα οποία καταγγέλλουν τα τρία πρώην στελέχη του, αφήνοντας να αιωρούνται πληροφορίες για σύζυγο προβεβλημένου βουλευτή που έχει καταλάβει έμμισθη κομματική θέση, όπως και για φιλικό ζεύγος του γραμματέα του ΜέΡΑ25 που έχει κάνει πλήρη χρήση των κομματικών προνομίων, με τον έναν εκ των δύο να προσφέρει υπηρεσίες αμειβόμενος από το κόμμα και τον άλλον να έχει αποσπαστεί στα κομματικά γραφεία. Πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του κ. Βαρουφάκη φέρεται να έχει αναπτύξει έμμισθη σχέση και με τον ευρωπαϊκό πυρήνα του DiEM25, με τις πληροφορίες να θέλουν επίσης να έχει κατέβει στις τελευταίες εκλογές για την Ευρωβουλή. Εκτός από τις έμμισθες θέσεις, σε περίοπτη θέση στην ιστοσελίδα του κόμματος προβάλλουν τα «Συλλεκτικά Αντικείμενα του ΜέΡΑ25», τα περισσότερα εκ των οποίων φέρουν την υπογραφή της κυρίας Στράτου, ενισχύοντας τις εσωτερικές φωνές για υπερπροβολή επιλεγμένων στελεχών. Ακλόνητη στον Ολυμπο της κομματικής ιεραρχίας φαίνεται να παραμένει η «στενή ομάδα Βαρουφάκη», στην οποία συμμετέχει ένας μικρός αριθμός συνεργατών, με ενισχυμένο τον ρόλο της Φωτεινής Μπακαδήμα, γραμματέως της Κ.Ο. του κόμματος, αλλά και προηγουμένως γραμματέως του Γιάνη Βαρουφάκη ως υπουργού Οικονομικών επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ, η οποία έγινε εξαιτίας αυτού και ηρωίδα στην ταινία του Κώστα Γαβρά. Ο έτερος ισχυρός πόλος του κόμματος διαμορφώνεται γύρω από την αντιπρόεδρο της Βουλής, Σοφία Σακοράφα, η οποία κουβαλά, εκτός από μια πολυετή πολιτική διαδρομή, και μια κρίσιμη μάζα πασοκογενών ψηφοφόρων, κυρίως ανδρεοπαπανδρεϊκών καταβολών, έχοντας βρει τη χρυσή ισορροπία με τον κ. Βαρουφάκη στη διανομή ρόλων και αρμοδιοτήτων.

Ειδήσεις σήμερα:

Όταν ο Ματθαιόπουλος το βράδυ της τραγωδίας στο Μάτι ενημέρωνε τον Τσίπρα για την Κινέτα

ΟΑΕΔ - Google: Έκλεισαν οι αιτήσεις - Πάνω από 5.000 αιτήσεις για 3.000 θέσεις

Θάνατος 16χρονης στα Τρίκαλα: Προβληματίζουν τις Αρχές οι φωτογραφίες της αυτοψίας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης