Αγία Σοφία - Προκαλεί ο Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα δεν έχει δικαίωμα να μιλάει

tsavousoglou01-mesa

Επίθεση στην Ελλάδα από τον Tούρκο υπουργό Εξωτερικών - «Συνεχίζουμε τις γεωτρήσεις για να προασπίσουμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων», αναφέρει σε άρθρο του στο Politico - Ζητάει από την ΕΕ να ανοίξει την αγκαλιά της στην Τουρκία

Προκλητικός για ακόμη μια φορά εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξής του, στο τηλεοπτικό δίκτυο TRT, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου για το ζήτημα της Αγίας Σοφίας.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι θα ενημερώσει την UNESCO για τα επόμενα βήματα που θα γίνουν σχετικά με το θέμα αυτό ενόψει και της πρώτης προσευχής που έχει προαναγγελθεί για τις 24 Ιουλίου.

«Μας εξέπληξαν κάποιες από τις τοποθετήσεις της UNESCO. Θα την ενημερώσουμε για τα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσουμε», είπε χαρακτηριστικά ο Τσαβούσογλου στο κανάλι TRT.

Δεν παρέλειψε επίσης να αναφερθεί και στην Ελλάδα λέγοντας πως «δεν έχει δικαίωμα να μιλάει» καθώς «είναι η μόνη χώρα χωρίς τζαμί στην πρωτεύουσά της. Βλέπουμε τη δίωξη των Τούρκων στη δυτική Θράκη. Η Ελλάδα επέβαλε σιγή στο κάλεσμα για προσευχή από τα μεγάφωνα χρησιμοποιώντας το πρόσχημα του κορωνοϊού».

«Συνεχίζουμε τις γεωτρήσεις για να προασπίσουμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων»

«Ως υποψήφια χώρα για ένταξη στην ΕΕ, η Τουρκία μοιράζεται πολλά από τα στρατηγικά συμφέροντα και τους στόχους του ευρωπαϊκού μπλοκ», αναφέρει ο Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε άρθρο του στο Politico.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σημειώνει ότι δεδομένου του ότι τα σύνορα της Τουρκίας αποτελούν και τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ «και εμείς, επίσης, θέλουμε να οικοδομήσουμε κρατική και κοινωνική ''ανθεκτικότητα'', υπερβαίνοντας τις αντιξοότητες».

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας τονίζει ότι «η ΕΕ έχει ανάγκη από εποικοδομητικές στρατηγικές που θα έχουν ως προτεραιότητα λύσεις που θα αποβαίνουν προς όφελος τόσο της ίδιας όσο και της Τουρκίας (win-win), αντί να προχωρεί σε αντιδραστικά βήματα χάρις της αλληλεγγύης και των κοντόφθαλμων προσδοκιών ορισμένων κρατών».

Τονίζει μάλιστα ότι «υπάρχει κοινό έδαφος, επί του οποίου μπορούμε να οικοδομήσουμε από κοινού. Ας κοιτάξουμε μπροστά και ας οικοδομήσουμε ένα πλαίσιο χωρίς αποκλεισμούς και να αποκομίσουμε οφέλη από τη συνεργασία ΕΕ – Τουρκίας στην κοινή μας γειτονία. Αυτή θα ήταν η σωστή στάση, ιδιαίτερα στις δύσκολες συνθήκες της εποχής μετά την πανδημία», αναφέρει.

Συγκεκριμένα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου λέει ότι «η Τουρκία επωμίζεται μεγάλο μέρος του διαχωρισμού των δυτικών τμημάτων της ευρασιατικής γης από το ασταθές οικοσύστημα που περιβάλλει την Ευρώπη. Η παρουσία μας σε διπλωματικό επίπεδο και σε επίπεδο ασφαλείας έχει υπερασπιστεί την Ευρώπη εδώ και γενιές. Και στο μέλλον, η Ευρώπη θα είναι ασφαλής και θα ευημερεί με τις συνεισφορές της Τουρκίας», αναφέρει.

«Αλλά αυτό δεν αποτελεί το μόνο μας καθήκον. Όλοι έχουμε ιστορική και ηθική ευθύνη να βοηθήσουμε στη σταθεροποίηση της κοινής μας γειτονιάς και να την θέσουμε σε τροχιά βιώσιμης ειρήνης, σταθερότητας και ανάπτυξης», καταγράφει.

«Ωστόσο, ισχυρές ρητορικές και μαξιμαλιστικές θέσεις από ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ σε θέματα υψηλής στρατηγικής σημασίας περιορίζουν το πεδίο για ουσιαστική συνεργασία», σημειώνει ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας σχολιάζει πως υπάρχουν στην πολιτική της ΕΕ «εκφάνσεις μιας αναδυόμενης σειράς κακής μεταχείρισης και αποξένωσης της Τουρκίας μέσω μη βιώσιμων πολιτικών. Μας απαγόρευσαν επίσης τη συμμετοχή μας στη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ, ακόμα και μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος το 2016».

Όσον αφορά την Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο, ο Υπουργούς Εξωτερικών της Τουρκία αναφέρει ότι "στην κοινή μας συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα στις 6 Ιουλίου, ο Josep Borrell, επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, σημείωσε ότι «η Ανατολική Μεσόγειος είναι μια βασική περιοχή για την Ευρώπη. Λοιπόν, είναι και για εμάς. Έχουμε τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο».

«Μαξιμαλιστικοί και μονομερείς ισχυρισμοί από την Ελλάδα και τους Ελληνοκύπριους παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα τόσο της Τουρκίας όσο και των Τουρκοκυπρίων. Αυτό είναι απαράδεκτο. Επανειλημμένως, εκφράσαμε την ετοιμότητά μας για διάλογο για εξεύρεση δίκαιης και ειρηνικής λύσης, όπως εξάλλου και οι Τουρκοκύπριοι», ισχυρίζεται ο Τσαβούσογλου.

«Δυστυχώς, η απάντηση ήταν η εχθρότητα προς την Τουρκία και την ''Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου''. Αυτό δεν μας αφήνει άλλη επιλογή από το να συνεχίσουμε τις δραστηριότητες γεώτρησης και εξερεύνησης στην Ανατολική Μεσόγειο για την προστασία των εθνικών μας συμφερόντων και των ίσων δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων», αναφέρει.

Σε σχέση με τις εξελίξεις σε Λιβύη και Συρία, αναφέρει τα εξής:

«Πρώτον, η κατάσταση στη Λιβύη. Έχει παρέλθει περισσότερο από ένα χρόνο από τότε που ο πολέμαρχος Khalifa Haftar και οι δυνάμεις του ξεκίνησαν μια επίθεση εναντίον της νόμιμης, αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ κυβέρνησης της χώρας στην Τρίπολη. Χωρισμένη πια η Λιβύη με διαφορετικές χώρες να υποστηρίζουν διαφορετικές πλευρές στην υπάρχουσα σύγκρουση, η ΕΕ δεν κατάφερε να καταλήξει σε συντονισμένη δράση βάσει των βασικών της αξιών», τονίζει ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Αυτός ο πολέμαρχος, που χρηματοδοτείται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και υποστηρίζεται από την Αίγυπτο και τη Ρωσία, υπονομεύει την προοπτική διαρκούς ειρήνης και σταθερότητας. Παρόλο που η πολιτοφυλακή και οι μισθοφόροι εξακολουθούν να ενισχύονται έντονα, η επιχείρηση Irini της ΕΕ στη Μεσόγειο ουσιαστικά τιμωρεί τη νόμιμη κυβέρνηση», αναφέρει.
politikos

«Το να αφήσεις τη Λιβύη στο έλεος ενός πολέμαρχου ήταν, και παραμένει, ένα τεράστιο λάθος. Η βοήθεια της Τουρκίας προς την νόμιμη κυβέρνηση στη Λιβύη, τόσο σε επίπεδο τεχνικής, όσο και σε επίπεδο εκπαίδευσης, κατόπιν υποβολής αιτήματός της, επέφερε άμεσες αλλαγές, αυξάνοντας τη βιωσιμότητα των διπλωματικών προσπαθειών όπως η Διάσκεψη του Βερολίνου. Χωρίς τη βοήθειά μας, η Τρίπολη θα είχε πέσει στα χέρια μιας συμμαχίας, αποτελώντας μια μεγάλη ανθρωπιστική καταστροφή - με επιπτώσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη», αναφέρει ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Αντί να συμπορεύεται με την Τουρκία, είδαμε έναν παραδοσιακό σύμμαχο και έναν ευρωπαϊκό εταίρο τη Γαλλία - η οποία υποστηρίζει τον Haftar - να κάνει ψευδείς ισχυρισμούς σχετικά με ένα περιστατικό που αφορά το πολεμικό του πλοίο και τα τουρκικά πλοία στην Ανατολική Μεσόγειο. Όταν οι ισχυρισμοί αυτοί δεν επιβεβαιώθηκαν από το ΝΑΤΟ, το Παρίσι αποσύρθηκε από μια σημαντική επιχείρηση συμμαχίας», τονίζει.

«Δεύτερον, όσον αφορά τη Συρία, η παρουσία μας στη βορειοδυτική πόλη Ιντλίμπ έχει αποτρέψει μια ανθρωπιστική καταστροφή που αφορά περίπου 3,5 εκατομμύρια ανθρώπους που εγκλωβίστηκαν σε ένα μικρή έκτασης έδαφος και υπέστησαν βία από το συριακό καθεστώς και τους υποστηρικτές του. Η παρέμβασή μας σταμάτησε τη σφαγή και την πορεία 1 εκατομμυρίου ανθρώπων στα νοτιότερα σύνορα της Ευρώπης», καταγράφει σε σχέση με τη Συρία.

«Παράλληλα με τις προσπάθειές μας για αναζωογόνηση της πολιτικής διαδικασίας, η οποία παραμένει η μόνη βιώσιμη διέξοδος από αυτήν την δεκαετία κρίσης, εστιάζουμε στην προετοιμασία των κατάλληλων συνθηκών για τη διευκόλυνση της επιστροφής των συριακών προσφύγων με ασφαλή και εθελοντικό τρόπο. Ως η μεγαλύτερη χώρα φιλοξενίας προσφύγων στον κόσμο, έχουμε ξοδέψει περισσότερα από 40 δισεκατομμύρια δολάρια εξυπηρετώντας τις ανάγκες 3,6 εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων στην Τουρκία. Δεν μπορούμε να αναμένουμε να πάρουμε περισσότερα. Επιπλέον, έχουμε παράσχει σε 402.000 Σύρους πρόσφυγες την ευκαιρία να επιστρέψουν στην πατρίδα τους σε περιοχές που πήραν πίσω από τουρκικά στρατεύματα από τρομοκράτες του Daesh (ISIS) και του PKK / YPG», τονίζει.

Πηγή: Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων

Ειδήσεις σήμερα

Σύσκεψη τη Δευτέρα στο Μαξίμου υπό τον Μητσοτάκη για την πορεία του κορωνοϊού

Ο Καρανίκας ειρωνεύεται την Αρβελέρ για την Αγιά Σοφιά

Λευτέρης Πετρούνιας - Βασιλική Μιλλούση: Θα γίνουν για δεύτερη φορά γονείς - Φωτογραφία
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (108)

Orestis

Πες τα Κε Υπουργε. Για να μαθαίνει ο κόσμος όλος ότι μεγαλύτεροι υποστηρικτές της Τουρκίας στην Ε. Ε από τους Κυπρίους και Έλληνες Βουλευτές δεν υπάρχουν. Ψηφίζουν ΝΑΙ σε όλα με τα δύο χέρια. Οι Κύπριοι μάλιστα έχουν και Τούρκο βουλευτή στο Ευρώ κοινοβούλιο... για την Κύπρο! Όταν μια χώρα κάπου διαφωνεί θα έρθει ο Έλλην και Κύπριος να κλείσει το θέμα. ΖΗΤΏ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΙ ΚΥΠΡΙΑΚΉ ΚΥΒΈΡΝΗΣΗ.

Νηρεας

@ιστορικός...έχετε δίκιο Προβάλουμε περισσότερο την αρχαία Ελλάδα λιγότερο την βυζαντινή και νεοελληνική τέχνη έχουμε θησαυρούς ..

Γιωργος

Ένα δίκιο το χει.Δικο τους έδαφος είναι.Αλλα όπως κ να έχει όλοι όσοι θα πάνε να προσκυνήσουν ,θα ξέρουν ότι προσκυνάνε στην ΑΓΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΣΟΦΙΑ.Οσο για τους δικους μας,απαντήσεις τύπου "βυθισατε το χωρα,βυθισατε το σισμικ"θέλουμε,με πυγμή κ αποφασιστικότητα,την ανάλογη σε κάθε προκλητικότητα.οχι σαν τον Βορίδη,να κάνουμε μουσείο τουρκικό έδαφος,κ τον έχει ο πρωθυπουργός στην θέση του,να παράγει έργο με αυτό το μυαλό κ τον καθε Βορίδη.

ΑΝΤΙΣΚΑΡΙΟΣ

Καποτε, ο Θεος το ξερει ποτε, απο το ναο της Αγιας Σοφιας στην Κωνσταντινουπολη, θα αφαιρεσουμε τα τζαμια και ολες τις προσθετες γυφτοκατασκευες που τον ασχημιζουν, και θα τον αποδωσουμε στη λατρεια του Χριστου, οπως την ηθελαν οι δημιουργοι του. Ετσι το καναμε και στον Παρθενωνα, τον αποδωσαμε κατα το δυνατον οπως τον ηθελαν οι δημιουργοι του, και τον θαυμαζει σημερα ο πολιτισμενος κοσμος.Αν εχει κ.λο ο Ερτογαν και μπορει, ας φτιαξει αλλού τζαμι για τον προφητη του και οχι να τον ταπεινωνει σε χριστιανικους ναους.

Τα χουν χαμενα!

Τζαμι '' Αγια Σοφια'' !!!! Δεν υπαρχει αυτο ρε παιδια! ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ !!!!

Σκέψου ελληνικά, και μόνο εμείς μπορούμε να γονατίσουμε την Τουρκία.

Τσιπάκι, τούρκικος κοριός σε κάθε ελληνικό νοικοκυριό έχει φυτέψει ο Τούρκος σε κάθε οικοσκευή TV, ηλ. κουζίνες, μπλέντερς κ.α. που εισάγεται στην Ελλάδα. Όροι συμφωνίας ειρήνης USA-Japan ήταν και αυτό που επέβαλε η Αμερική μετά την νίκη επί της Ιαπωνίας, ότι εισάγεται στην Αμερική από Ιαπωνία θα περιέχει και τσιπάκι-κοριό της CIA. Έλληνα πολίτη κάνε κι εσύ κάτι για την πατρίδα και όχι μόνο τι κάνει η πατρίδα για σένα. ΚΑΝΕΝΑ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΠΡΟΪΟΝ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΠΙΤΙ.

Άγγελος

Η Τουρκία βάσει του συντάγματός της, είναι κοσμικό κράτος χωρίς επίσημη θρησκεία, που προβλέπει ελευθερία της θρησκείας και της συνείδησης. Ως εκ τούτου και εμείς οι εναπομείναντες χριστιανοί της Τουρκίας, (με δεδομένο μάλιστα ότι χτίστηκε ως Χριστιανικός Ναός και όχι ως τζαμί), απαιτούμε, την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε χριστιανική εκκλησία, για λειτουργία και προσευχή, κάθε Κυριακή και κάθε εορτή. Τυχόν άρνησή σας, παραβιάζει το σύνταγμα, καταπατεί τις θρησκευτικές μας ελευθερίες, θα μας αναγκάσει δε, να προσφύγουμε στο Διεθνές Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

ιστορικός απο Βόρεια Ευρώπη

Ειναι απαράδεκτο που το σπιτι του Κεμαλ Ατατουρκ δεν το καναμε απο την αρχή μουσείο, ναι μεν με αναφορά στον Ατατουρκ, αλλα σε συνάρτηση με την Ελλάδα. Φυσικά με επικεντρο τη γενοκτονια των Ποντίων και την καταστροφη του μικρασιατικού Ελληνισμού. Αισχος! Αίσχος Αισχος να μην υπάρχει στην Ελλάδα ενα μουσειο του ποντιακου και μικρασιατικού Ελληνισμου και ενα μουσείο γενοκτονιας. Αισχος να μην έχουμε στειλε επιτροπες και ιστορικους παντου με υποτροφιες για να προωθούν την μελετη της ποντιακής γενοκτονιας και να κανουν μελέτες. Αισχος! Τί κανει το υπουργείο πολιτισμού και το μουσείο παιδειας; Γνωριζουν οτι υπάρχουν ερευνητικες ομαδες που ασχολούνται με τις γενοκτονιες σε Ευρώπη και Αμερική με πολύ αξιόλογο έργο; Που ειναι οι Ελληνες επιστήμονες σε αυτες τις ομάδες και αυτες τις επιτροπες και αυτα τα ερευνητικά προτζεκτ; Αισχος!

elena

ΤΟ ΕΠΑΙΖΕ ΠΟΛΥ ΣΚΛΗΡΟΣ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΩΡΑ ΠΕΡΝΕΙ ΠΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΥΜΠΑΡΟ ΤΟΝ ΕΡΝΤΟ. ΑΛΛΑ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ Ο ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ ΤΟ ΓΙΟΥΣΟΥΦΑΚΙ ΒΓΑΖΕΙ ΓΛΩΣΣΑ ΣΤΟΝ ΚΥΡΙΑΚΟ. ΜΕ ΤΕΤΟΙΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΛΕΒΕΝΤΗ ΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΦΟΒΗΘΕΙ? ΧΑ ΧΑ ΧΑ

ΑΝΤΙΣΚΑΡΙΟΣ

Οι μαγκιες του Ερτογαν δεν περνανε στο Μητσοτακη. Τον κοντυνε, αν καταλαβες καλα, και στον Εβρο, και στο Αιγαιο, και στους εκβιαμους που επεχειρησε εναντιον της Ελλαδας και της Ευρωπης. Και αφου ειδε και αποειδε ο Ερτογαν, οτι ο Μητσοτακης δεν ειναι Τσιπρας,Συρια,Λιβυη,δεν ειναι φαε και ξυσου, τι εκαμε σαν πεισματαρικο παιδι; Οδηγησε τους πιστους του, στο ναο της του Χριστου Αγιας Σοφιας, να προσκυνησουν εως εδαφους τον αφεντη Χριστο μας που θα τους κοιταζει απο ψηλα!! Αν υπηρχαν πιστοι του Ισλαμ, θα τον χαρακτηριζαν αιρετικο με τις γνωστες συνεπειες!

έλεος

ρε τι αμαρτίες πληρωνουμε με αυτα τα δίποδα γειτονες. έλεος δηλαδη, αλλοι εχουν Λουξεμβούργα, Λιχτενσταιν και Ολλανδιες και εμεις τους βαρβάρους.

John

Ο Θεός μας χάρισε την ωραιότερη χώρα της γης, αλλά μας έδωσε και τους χειρότερους γείτονες, βάρβαρους πολεμοχαρείς μογγόλους. Δεν μπορεί κανείς να έχει τα πάντα σε αυτή τη ζωή, τι να κάνουμε;

Τώρα κατάλαβες την γεωγραφική σου θέση εσυ?

Και δεν είναι μόνο οι Τούρκοι. Έχεις Αλβανούς , έχεις Βούλγαρους , έχεις Σκοπιανούς , αν μοιραστεί η πίτα έχεις και τους Ιταλούς και ο σημαντικότερος εχθρός είναι ότι είμαστε 9 στους 10 ανθέλληνες αριστεροί ενώ οι παραπάνω χώρες οι 9 στους 10 είναι εθνικιστές .

Jack

H Ελληνική Ορθόδοξη Αγία Σοφία, εκπέμπει τόση Ενέργεια και τόσο λαμπρό Ελληνικό Πολιτισμο, που δεν έχει ανάγκη προστασίας από κανέναν! Αν την σεβασθεις αυξάνεις το μήνυμα του Ελληνισμού! Αν όχι, πάλι ο Ελληνισμός της σφύζει! (ακομη και αν είναι καλυμενη με μπογιές, χωρίσματα ή πανί) Και το μήνυμα του κυρίαρχου Έλληνικου πολιτισμού, γίνεται ακόμη πιο ισχυρό, ακόμη πιο λαμπρο! Για πάντα!

Ας γελάσω

Διάβασε κανένα βιβλίο για τη καθημερινότητα στη βυζαντινή αυτοκρατορία να καμαρώσεις. Τύφλα να έχουν οι Ρωμαίοι από διαφθορά και μηχανορραφίες. Επίσης, τσέκαρε πόσοι από τους αυτοκράτορας ήταν Ελληνες και θα εκπλαγείς.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης