Απειλή προστίμων κατά Siemens από Παμπούκη

Απειλή προστίμων κατά Siemens από Παμπούκη

Την επιβολή προστίμων στην εταιρεία Siemens προανήγγειλε ο κ. Χάρης Παμπούκης σε επιστολή του προς τον διευθύνοντα σύμβουλο της γερμανικής εταιρείας κ. Παναγιώτη Ξυνή...

Απειλή προστίμων κατά Siemens από Παμπούκη
Την επιβολή προστίμων στην εταιρεία Siemens προανήγγειλε ο κ. Χάρης Παμπούκης σε επιστολή του προς τον διευθύνοντα σύμβουλο της γερμανικής εταιρείας κ. Παναγιώτη Ξυνή.

Συγκεκριμένα στην επιστολή μεταξύ άλλων αναφέρεται πως «η Ελληνική Δημοκρατία θα αναζητήσει με κάθε πρόσφορο μέσο την ανόρθωση της δικής της άμεσης ζημίας από τις φαύλες πρακτικές που ακολουθήθηκαν στο παρελθόν από την εταιρεία σας.

Το ίδιο προφανώς αναμένεται να πράξουν και οι διοικήσεις των ζημιωθέντων εταιρειών όπως επιβάλλει ο νόμος» και συνεχίζει σημειώνοντας ότι «και ασφαλώς  η εκκαθάριση τηε υπόθεσης προϋποθέτει τη διερεύνηση, ένα συντρέχουν περιστάσεις επιβολής προστίμων ιδίως για παράβαση του καθήκοντος διαφάνειας και τηρήσεως του υγιούς ανταγωνισμού, όπως εξάλλου συνέβη και σε άλλες χώρες «εμπλοκής», κατά τη δίκαιη και αμερόληπτη κρίση αποκλειστικά των αρμόδιων πολιτειακών οργάνων».

Κλείσιμο
Ο κ. Παμπούκης στην αρχή του κειμένου του δηλώνει πως αναγνωρίζει «την προσπάθεια εξυγίανσης που έκανε η νέα διοίκηση της εταιρείας Siemens» τονίζει όμως πως για την πλήρη ομαλοποίηση των σχέσεών της με την Ελληνική πολιτεία θα πρέπει να υπάρξει πλήρης εκκαθάριση του σκανδάλου. Για τον λόγο αυτό η κυβέρνηση ζητά από  την Siemens την «ενεργητική στήριξη» για την αποκάλυψη της αλήθειας.

Τέλος, ο κ. Παμπούκης καλεί τον κ. Ξυνή σε «δια ζώσης ανταλλαγή απόψεων».

Το πλήρες περιεχόμενό της έχει ως εξής:

Αξιότιμε κ. Ξυνή,

Επανέρχομαι εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού προς εσάς για να σας γνωστοποιήσω τις θέσεις της Ελληνικής Κυβερνήσεως επί του προκειμένου. 

Καταρχήν η Κυβέρνηση αναγνωρίζει την προσπάθεια εξυγίανσης που έκανε η νέα διοίκηση της εταιρίας Siemens. Αυτό διαφαίνεται από την αναγνώριση της ζημίας και την καταβολή του τιμήματος στις διάφορες χώρες εμπλοκής.

Το γύρισμα της σελίδας περιλαμβάνει την πλήρη εκκαθάριση και έρευνα των υποθέσεων αυτών. Έτσι θα επέλθει η  πλήρης ομαλοποίηση των σχέσεων της εταιρίας σας με την Ελληνική Πολιτεία, η οποία θα πράξει ό,τι επιβάλλεται από το νόμο ως προς τις μελλοντικές σχέσεις και φυσικά ως προς τα θέματα που δεν άπτονται της περιόδου της προηγούμενης διοίκησης.

Για τις ήδη επίδικες ερευνώμενες υποθέσεις δωροδοκίας που έχουν ομολογηθεί και προκύπτουν από έγγραφα και μαρτυρίες θα συνεχισθεί η προσπάθεια αποκάλυψης της αλήθειας από τα διατεταγμένα πολιτειακά όργανα εντός της Βουλής ή και από τη Δικαιοσύνη. Θα θέλαμε να μπει ένα τέλος στη δυσάρεστη και εξοργιστική αυτή υπόθεση. Και αυτό το τέλος δεν θα μπορέσει  να υπάρξει χωρίς την εξάντληση κάθε περιθωρίου απόδοσης συγκεκριμένων και τεκμηριωμένων ευθυνών σε πρόσωπα που αναμείχθηκαν αποδεδειγμένα στην συγκεκριμένη υπόθεση. Στο πεδίο αυτό αναμένουμε μία ενεργητική στήριξη της προσπάθειας αυτής.

Η Ελληνική Δημοκρατία θα εξαντλήσει κάθε τέτοια προσπάθεια.

Η αποτελεσματική συμβολή σας επί αυτού θα επισπεύσει ασφαλώς την έρευνα και την ολοκλήρωση της και θα εκτιμηθεί δεόντως τόσο από την ελληνική κυβέρνηση και τα άλλα πολιτικά κόμματα όσο και από τον ελληνικό λαό.
Παράλληλα η Ελληνική Δημοκρατία θα αναζητήσει με κάθε πρόσφορο μέσο την ανόρθωση της δικής της άμεσης ζημίας από τις φαύλες πρακτικές που ακολουθήθηκαν στο παρελθόν από την εταιρία σας. Το ίδιο προφανώς αναμένεται να πράξουν και οι διοικήσεις των ζημιωθέντων εταιριών όπως επιβάλλει ο νόμος.

Και ασφαλώς η εκκαθάριση της υπόθεσης προϋποθέτει τη διερεύνηση, εάν συντρέχουν περιστάσεις επιβολής προστίμων ιδίως για παράβαση του καθήκοντος διαφάνειας και τηρήσεως του υγιούς ανταγωνισμού, όπως εξάλλου συνέβη και σε άλλες χώρες «εμπλοκής»,  κατά τη δίκαιη και αμερόληπτη κρίση αποκλειστικά των αρμόδιων πολιτειακών οργάνων.

Φυσικά θα ήμουν ευτυχής αν θα μπορούσατε, επαναλαμβάνω, να βοηθήσετε εποικοδομητικά και στην αποκάλυψη της αλήθειας κάτι που θα μας παράσχει τη δυνατότητα επιβολής δίκαιης τιμωρίας. Η ελληνική νομοθεσία παρέχει πλέον τα εχέγγυα να γίνει αυτό κατά τον καλύτερο τρόπο.

Καταλαβαίνετε ότι δεν υπάρχει μόνο η νέα Siemens, όπως αναγνώρισα στην αρχή της επιστολής μου.
Δημιουργούμε με κόπο και μία νέα Ελλάδα που θέλει να αποκαθάρει τις παράνομες αυτές πρακτικές και να δημιουργήσει ένα καθαρό φιλοεπενδυτικό περιβάλλον σεβόμενο το νόμο και τους κανόνες της διαφάνειας και του ανταγωνισμού.

Η Ελληνική Δημοκρατία οφείλει στους Έλληνες πολίτες την αποκάλυψη της αλήθειας.

Εμείς θα πράξουμε το καθήκον μας. Αναμένουμε εντούτοις την ενεργητική συμβολή σας για τη έναρξη της νέας φάσης των σχέσεων της εταιρίας σας με τη χώρα μας και προσβλέπω με εμπιστοσύνη προς τη νέα διακεκριμένη διοίκηση της εταιρίας σας ότι θα το πράξει. Προσθέτω τέλος ότι θα ήμουν διατεθειμένος επί της αρχής να ανταλλάξω απόψεις και δια ζώσης όποτε και εφόσον κριθεί χρήσιμο.  
 

Χάρης Παμπούκης
Καθηγητής Νομικής Σχολής
Πανεπιστημίου Αθηνών



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης