Παπαγγελόπουλος: Θα καταθέσω σαν τον Ελ Σιντ

Παπαγγελόπουλος: Θα καταθέσω σαν τον Ελ Σιντ

«Θέλω να πω ότι επειδή ξενυχτώ για να διαβάσω όλα αυτά τα έγγραφα και επειδή είμαι μιας κάποιας ηλικίας πρέπει να δεσμεύσω τους κληρονόμους, εάν μου συμβεί κάτι λόγω αυτής της ταλαιπωρίας, να στραφούν εναντίον αυτής της Επιτροπής»

dmiitris-papaggelopoulos
Με αναφορές στον θρυλικό «κύριο του πολέμου» Ελ Σίντ ξεκίνησε την κατάθεσή του ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος ενώπιον των μελών της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής που ερευνούν την σκευωρία Novartis.

Ο τέως αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που ελέγχεται για βαρύτατα αδικήματα μεταξύ των οποίων σύσταση εγκληματικής συμμορίας, δωροληψία και εκβιασμοί ανέφερε κατά την έναρξη της απολογίας του πως:

- Θα είμαι σαφής και λιτός. Θέλω όμως να πω οτι επειδή ξενυχτώ για να διαβάσω όλα αυτά τα έγγραφα και επειδή είμαι μιας κάποιας ηλικίας πρέπει να δεσμεύσω τους κληρονόμους, εαν μου συμβεί κάτι λόγω αυτής της ταλαιπωρίας, να στραφούν εναντίον αυτής της Επιτροπής. Ακούγεται ως ευφυολόγημα αυτό αλλά έχει μεγάλη δόση αληθείας.

- Υπάρχει μια ταινία που ένας αρχηγός Αράβων σκοτώθηκε και ωστόσο τον έβαλαν πάνω σε ένα άλογο και τον πήγαν στη μάχη. Έτσι θα έρθω κι εγώ εδώ να καταθέσω σαν τον Ελ Σιντ. Ολα αυτά τα λέω γιατί ξενυχτάω για να διαβάσω.

- Και ο κ. Τσοβόλας πιο ακμαίος είναι από μένα αλλά ετσι πως πάτε θα μας εξοντώνετε και τους δύο. Ε, γι αυτόν θα μείνει πίσω η κόρη του να τον υπερασπισθεί.

- Μήπως επειδή δεν σας βγαίνει με τη Novartis σας είπε κάποιος να με εξαντλείστε βιολογικά.

- Όλη η κατάθεση Μιωνή στηρίζεται στο αφήγημα ότι η «σκευωρία» Λαγκάρντ ήταν πρόβα για τη «σκευωρία» Novartis. Το 2012, όταν βγήκαν τα δημοσιεύματα από Παπαδάκου και Φιλιππάκη, εγώ ήδη είχα πάρει σύνταξη. Τον Τσίπρα δεν τον γνώριζα καν. Και λέει ότι έστησα την σκευωρία και το ταξίδι (στο Παρίσι). Τότε γιατί δεν καλείτε τους Καλούδη και Ζαγοραίο; Δεν δείχνετε με το ότι δεν τους καλείτε ότι φοβόσαστε την αλήθεια;

- Ο κ. Παπαγγελόπουλος σε άλλο σημείο της κατάθεσής του και σχολιάζοντας την γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής υποστήριξε ότι ο δικηγόρος, μέλος του Συμβουλίου Χρ. Μυλωνόπουλος δήλωσε κώλυμα για την εξέταση της υπόθεσης καθώς -όπως είπε- είναι συνήγορος του πρώην πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά. «Ο Μυλωνόπουλος δήλωσε κώλυμα να εκφέρει επιστημονική άποψη. Αυτό έγινε γιατί είναι δικηγόρος του Σαμαρά» φέρεται να είπε ο κ. Παπαγγελόπουλος. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες ο συγκεκριμένος δικηγόρος δεν εκπροσωπεί τον πρώην πρωθυπουργό

Μετά την πρώτη τοποθέτηση ακολούθησε διακοπή με τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο να συνεχίζει λέγοντας, μεταξύ άλλων:

Κλείσιμο
- Είναι παρανόμως ληφθείσα η κατάθεση του Μιωνή. Και μετά την διεύρυνση του κατηγορητηρίου δεν προβαίνετε σε καμία προανακριτική πράξη. Οπως λήψη κατάθεσης μαρτύρων.

Η κατάθεση Μιωνή είναι παράνομη. Δόθηκε για αντικείμενο και πράξεις που δεν περιέχονταν στην απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής και που δεν ήταν ερευνητεα βάσει αυτής της απόφασης.

- Σε αυτή την αίθουσα ήταν η έκθεση του Ρήγα Φεραίου και είναι συμβολικό. Όπως ο Πασάς στραγγάλισε τον Ρήγα, εσείς θέλετε να στραγγαλίσετε την αλήθεια. Αλλά ο Θούριος της αλήθειας θα μείνει

- Το μόνο άδικημα που εντοπίστηκε στην Επιτροπή σας είναι η ζωοκλοπή. Ραικου, Τσατανη και λοιποί πιάστηκαν με τη γίδα στην πλάτη. Επίσης και της ρύπανσης του περιβάλλοντος. Τόσες βρωμιές και ακαθαρσίες σε βάρος μου!

- Η πόρτα του γραφειου μου ηταν παντοτε ανοικτή. Ούτε αστυνομικοί ούτε τίποτε. Το γραφείο μου ήταν μπάτε σκύλοι αλέστε.
Κι ακόμη εγώ με τον Φιλιππάκη έτρωγα σε ταβέρνες. Οι συμμορίτες τρώνε ή σε γιάφκες ή σε σπηλιές

- Υπήρχε ανθρωπος πανω απο την κάλπη στην Ολομέλεια να ελέγχει τι ψηφίζουν οι Βουλευτες κατα την διευρυνση του κατηγορητηρίου. Εχω ζήσει και επί επταετίας. Ο Χωροφύλακας τότε, για τα δημοψηφίσματα του Παπαδοπούλου, στεκόταν έξω από την αίθουσα. Εδώ είχαν άνθρωπο πάνω από την κάλπη. Δεν με νοιαζει για μένα. Για την τιμή του πολιτικού κόσμου τα λεω αυτά


Το σχόλιο στελεχών της ΝΔ

Να σημειωθεί ότι στελέχη της ΝΔ σχολιάζοντας την εισαγωγική τοποθέτηση του κ. Παπαγγελόπουλου αναφέρουν ότι «δεν του αρέσει η γνωμοδότηση του επιστημονικού συμβουλίου και επιθυμεί την αλα κάρτ εφαρμογή της. Εμφανώς δυσαρεστημένος απο το σκέλος που αναφέρει οτι η τυχον παραπομπή του υπουργού συνεπάγεται παραπομπή και συμμετοχών ακόμη και εαν εχει αρχειοθετηθεί η υπόθεση. Αυτοί που πανηγύριζαν για την γνωμοδότηση μάλλον διαβάζοντας την καλύτερα αντιλαμβάνονται τις συνέπειες».

Η γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου

Να σημειωθεί ότι μετά την γνωμοδότηση του επιστημονικού συμβουλίου της Βουλής η μαραθώνια κατάθεση του κ. Παπαγγελόπουλου αναμένεται να είναι και η τελευταία πράξη των ερευνών της προανακριτικής ώστε στις 30 Ιουνίου να παραδώσει το τελικό της πόρισμα στην Ολομέλεια.

Υπενθυμίζεται πως η γνωμοδότηση επισήμανε πως δεν αποτελεί μέρος των καθηκόντων της επιτροπής η εξέταση μη πολιτικών προσώπων που ήδη έχουν χαρακτηριστεί ύποπτοι απο την τακτική δικαιοσύνη για την ίδια υπόθεση.

Υπο αυτά τα δεδομένα ακυρώθηκαν οι συνεδριάσεις για την κατάθεση του εκδότη Γιάννη Φιλιππάκη και των δημοσιογράφων Αλέξανδρο Τάρκα και Γιάννας Παπαδάκου.

Παράλληλα, η γνωμοδότηση καθιστά σαφές ότι η προανακριτική στο τελικό της πόρισμα έχει την αρμοδιότητα να περιγράψει ενδείξεις τέλεσης αξιόποινων πράξεων και από μη πολιτικά πρόσωπα που λειτούργησαν ως συμμέτοχοι των πράξεων του πρώην υπουργού και κατά συνέπεια θα ασκηθεί δίωξη και για αυτούς.

Συγκεκριμένα αναφέρεται «Κατά συνέπεια, οι τυχόν συμμέτοχοι κατηγορούνται μαζί με τον υπουργό: 1ον: αφ’ης στιγμής ασκηθεί ποινική δίωξη από τη Βουλή και 2ον: υποχρεωτικά. Επομένως, η ποινική δίωξη των συμμετοχών κατ εφαρμογή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, αρχίζει το πρώτον μόλις ασκηθεί δίωξη κατά του υπουργού από τη Βουλή, είναι δε υποχρεωτική. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και αν ο αρμόδιος εισαγγελέας έχει θέσει τη δικογραφία κατά συμμετέχου στο αρχείο, αυτή ανασύρτεται (υποχρεωτικά) προκειμένου αυτός να κατηγορηθεί στο πλαίσιο της δικαστικής φάσης της δίωξης. Με την διάταξη αυτή αποκλείεται τυχόν πρόωρη αρχειοθέτηση της αφορώσας στα μη πολιτικά πρόσωπα συμμέτοχους της δικογραφίας, και δεν παρεμποδίζεται η δίωξη των συμμέτοχων από κοινού με τον υπουργό σε περίπτωση που η Βουλή αποφασίσει τη δίωξη του τελευταίου».

Πηγές της ΝΔ σχολιάζοντας τη γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής τόνιζαν σχετικά:

-ορθά κλήθηκε ο κ. Παπαγγελόπουλος για παροχή εξηγήσεων
-στα φυσικά πρόσωπα πιστοποιείται η ιδιότητά τους ως ύποπτοι και πιθανοί συμμέτοχοι και υποχρεούμεθα να τους παραπέμψουμε στη δικαιοσύνη.
-στην παρούσα φάση είναι ύποπτοι και δεν μπορούν να εξετασθούν ως μάρτυρες που ήθελε ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά ούτε να κληθούν για εγγραφές διότι αυτό θα γίνει από τη δικαιοσύνη
-εάν ασκηθεί ποινική δίωξη στον υπουργό, αυτομάτως η υπόθεση μεταφέρεται στο δικαστικό συμβούλιο και για τα φυσικά πρόσωπα.

«Θα πρέπει να γνωρίζουν οι πρωταγωνιστές της μεγαλύτερης πολιτικής σκευωρίας από συστάσεως του ελληνικού κράτους, ότι η αλήθεια θα λάμψει», ανέφεραν οι ίδιες πηγές και πρόσθεσαν «οι σκευωροί και οι πρωταγωνιστές του παραδικαστικού συστήματος Ρασπούτιν θα αποκαλυφθούν και θα λογοδοτήσουν στα αρμόδια όργανα, όποια προσχηματικά δικονομικά τερτίπια και αν σκαρφιστούν για να εμποδίσουν την αποκάλυψη της αλήθειας».

Στο πλαίσιο δε του κειμένου της επιστημονικής επιτροπής, ο εισηγητής της ΝΔ Θάνος Πλεύρης πρότεινε να διαβιβαστούν στην τακτική δικαιοσύνη στοιχεία που αφορούν τους Γ. Φιλιππάκη, Γ. Παπαδάκου, Αλ. Τάρκα αλλά και των τριών εισαγγελέων Διαφθοράς Ελ. Τουλουπάκη, Χρ. Ντζούρα και Στ. Μανώλη.

Τη γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής σχολίασαν και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και έκαναν λόγο για «ηχηρό θεσμικό χαστούκι» σε ΝΔ και Κίνημα Αλλαγής αλλά και για απόφαση «κόλαφο και νίκη των θεσμών στις αντισυνταγματικές και αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις».

«Το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής απέρριψε με τρόπο κατηγορηματικό το νέο πραξικόπημα που επιχείρησε η πλειοψηφία κρίνοντας ότι η συγκεκριμένη επιτροπή δεν μπορεί να εξετάσει ως υπόπτους μη πολιτικά πρόσωπα. Και δεν είναι η πρώτη φορά. Όποτε ΝΔ και ΚΙΝΑΛ εξαναγκάστηκαν να βρεθούν αντιμέτωποι με θεσμικά όργανα της Πολιτείας, γνώρισαν την μία ήττα μετά την άλλη», δηλώνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Υποστηρίζουν ότι από την διαδικασία αποδείχθηκε ότι:
– Ότι το σκάνδαλο Novartis είναι μεγάλο και υπαρκτό
– Ότι υπάρχουν εκατοντάδες στοιχεία και δεκάδες μαρτυρικές καταθέσεις που το αποδεικνύουν
– Ότι υπήρξε μαύρο πολιτικό χρήμα, «αμαρτωλοί» λογαριασμοί, μίζες σε υπουργούς και προσπάθεια παρεμπόδισης της έρευνας των Εισαγγελέων από ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και τους συνεργούς τους.

Νέες ενστάσεις από Παπαγγελόπουλο

Πάντως κατά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης ο κ. Παπαγγελόπουλος κατέθεσε δια του συνηγόρου του νέες ενστάσεις επιμένοντας «στην ακυροτητα της κλήσης. Επιμένουμε στην κλητευση βασικών μαρτύρων όπως οι εισαγγελείς Ζαγοραιος και Καλουδης οι οποίοι είναι ουσιώδεις μάρτυρες. Και επαναλμβανουμε για μια ακόμη φορά οτι πρεπει να κληθεί και ο μηνυτης μας ο κ. Σαμαράς. Και για κατ αντιπαρασταση εξέταση. Επίσης να κληθούν Παπαδάκου,και Φιλιππακης. Θα ξεχάσουμε τα νομικά εδώ μέσα. Ποια διάταξη προβλέπει ότι δεν μπορούν να κληθούν ως μάρτυρες; Η εξέταση του μάρτυρα δεν είναι ανακριτική πράξη».

Την ίδια ώρα επιστολή έστειλε και η κυρία Παπαδάκου υποστηρίζοντας:


Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,
Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

Ευχαριστώ καταρχήν για την ενημέρωση σε σχέση με την γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής. Το περιεχόμενο της αποκαθιστά την νομιμότητα, όπως την διδάχτηκα από το πρώτο έτος στην Νομική Σχολή Αθηνών, πριν από δεκαετίες!

Σε καμία περίπτωση όμως, δεν αποκαθιστά την δημοσιογραφική και προσωπική τιμή και υπόληψη μου, ένα από τα πολυτιμότερα στοιχεία της πορείας μου.

Σας ζητώ να με καλέσετε ως μάρτυρα για να πω την αλήθεια. Μπροστά σας ξετυλίχθηκαν τρία σκάνδαλα, όπως είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω από μία πρόχειρη ανάγνωση της δικογραφίας που μου παραδώσατε! Μπορώ να βοηθήσω ουσιαστικά με στοιχεία στην ανεύρεση της αλήθειας και στην αποκάλυψη των υπαίτιων.

Διερευνείστε τα, στέλνοντας στον Εισαγγελέα τα αντίστοιχα έγγραφα ή τις καταθέσεις που διαθέτετε ! Το οφείλετε απέναντι στην Ιστορία και στον Εισαγγελικό σας ρόλο!

Με εκτίμηση,
Ιωάννα Παπαδάκου
Δημοσιογράφος

Ειδήσεις σήμερα:

Ξεκινά διήμερο κακοκαιρίας με βροχές και καταιγίδες

Καιρός: Καλοκαιρινό μπουρίνι πλήττει Θεσσαλονίκη και Σίνδο

Πανελλαδικές 2020: Αυτά είναι τα θέματα σε Αρχαία και Μαθηματικά
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης