«Μπόνους» €1-1,5 δισ. για τις λιγνιτικές περιοχές από το Ταμείο Ανάκαμψης

ptolemaida_lignitis

 «Η πρόταση της Κομισιόν αυξάνει εντυπωσιακά τον προϋπολογισμό για την απολιγνιτοποίηση» επισημαίνει ο υπουργός περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης

«Μπόνους» για τις λιγνιτικές περιοχές (Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη) ύψους τουλάχιστον 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, που μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και το 1,5 δισ. προκύπτει από την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το «Ταμείο Ανάκαμψης», που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Στο μεταξύ, και μέχρι να οριστικοποιηθούν τα ευρωπαϊκά μέτρα στήριξης των περιοχών που πλήττονται από την απανθρακοποίηση της οικονομίας, η ελληνική κυβέρνηση προχωρά στην υλοποίηση επενδύσεων στις εν λόγω περιοχές αλλά και στην εκπόνηση συνολικού στρατηγικού σχεδίου αντιμετώπισης των επιπτώσεων.

Σε σχετικές δηλώσεις προς το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης τονίζει ότι «η πρόταση της Κομισιόν για το πανευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης δεν δίνει απλώς στην Ελλάδα ένα νέο ΕΣΠΑ» και προσθέτει: «Φέρνει στο επίκεντρο της προσοχής τις περιβαλλοντικές δράσεις (ΑΠΕ, ενεργειακή εξοικονόμηση, πράσινες μεταφορές). Παράλληλα, αυξάνει εντυπωσιακά τον προϋπολογισμό για την απολιγνιτοποίηση. Με τις νέες προτάσεις οι λιγνιτικές περιοχές έχουν πολύ περισσότερους διαθέσιμους πόρους, οι οποίοι συνδυαζόμενοι με τα φορολογικά κίνητρα, τις δράσεις της ΔΕΗ, του Πράσινου Ταμείου κλπ. μπορούν να εξασφαλίσουν το πέρασμα σε μια νέα εποχή στις περιοχές αυτές».

Όπως είναι γνωστό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αποφασίσει τη σύσταση του «Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης» για τη στήριξη των ευρωπαϊκών περιφερειών που βασίζονται κατά μεγάλο ποσοστό σε δραστηριότητες που σχετίζονται με τον άνθρακα, κυρίως την ηλεκτροπαραγωγή και τα ορυχεία άνθρακα και λιγνίτη. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, οι πόροι για την Ελλάδα κυμαίνονταν από 3,7 δισ. μέχρι 4,4 δισ. ευρώ.

Όμως η ευρωπαϊκή απάντηση στην κρίση του κορονοϊού που ανακοινώθηκε την Τετάρτη προβλέπει περαιτέρω ενίσχυση του «Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης», στα 40 δισ. ευρώ από 7,5 δισ. ευρώ που είχαν προϋπολογισθεί προ κορωνοϊού. Αρμόδιες πηγές ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η αύξηση του προϋπολογισμού σημαίνει πρόσθετο όφελος για τη Ελλάδα, της τάξης που θα κυμανθεί τουλάχιστον στο 1 δισ. ευρώ, ή ακόμη και πάνω από το 1,5 δισ. υπό την αίρεση φυσικά της οριστικοποίησης των μεγεθών μια που τόσο ο Κανονισμός του «Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης» όσο και η πρόταση της Κομισιόν για το σχέδιο ανάκαμψης ύψους 750 δισ. ευρώ είναι υπό διαμόρφωση.

Σύμφωνα με το σχέδιο του Κανονισμού, το Ταμείο θα χρηματοδοτεί, μεταξύ άλλων παραγωγικές επενδύσεις σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στην ίδρυση νέων επιχειρήσεων, σε δραστηριότητες έρευνας και καινοτομίας, στην «πράσινη» ενέργεια και την ενεργειακή απόδοση, στην ψηφιακή οικονομία, στην αποκατάσταση-απορρύπανση εδαφών, στην κυκλική οικονομία και στην αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται το πρώτο πρόγραμμα για την χρηματοδότηση έργων στις λιγνιτικές πόλεις (Κοζάνη, Φλώρινα, Αμύνταιο, Πτολεμαΐδα, Μεγαλόπολη) συνολικού ύψους 31,4 εκατ. ευρώ που ενέκρινε το Πράσινο Ταμείο στα οποία περιλαμβάνονται έργα διαχείρισης αστικών υγρών αποβλήτων στις Περιφερειακές Ενότητες Κοζάνης και Φλώρινας, η δημιουργία Επιχειρηματικού Πάρκου Μεγαλόπολης, η υποστήριξη ανάπτυξης Ενεργειακών Κοινοτήτων, η εφαρμογή σχεδίων επαναχρησιμοποίησης από τους δήμους Μεγαλόπολης, Εορδαίας, Αμυνταίου, Φλώρινας και Κοζάνης, η χορήγηση ενισχύσεων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τη Δυτική Μακεδονία που επηρεάζονται από την απολιγνιτοποίηση, η ανάπτυξη Ζώνης Καινοτομίας στη Δυτική Μακεδονία για Καθαρή Ενέργεια και Περιβαλλοντικές Τεχνολογίες, η εγκατάσταση συστημάτων ΑΠΕ για ηλεκτροπαραγωγή και θέρμανση/ψύξη κτιρίων, η αποθήκευση ενέργειας, η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης κτιρίων και επιχειρήσεων, κ.α.

Παράλληλα η Συντονιστική Επιτροπή Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης υπό τον Κωστή Μουσουρούλη προχωρά στην εκπόνηση του στρατηγικού σχεδίου για τις λιγνιτικές περιοχές που θα περιλαμβάνει ενισχυμένα φορολογικά κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων, συγκεκριμένες χρήσεις γης για τις δεκάδες χιλιάδες στρεμμάτων γης των λιγνιτωρυχείων που αποδεσμεύονται, δράσεις για την ανάπτυξη της εναλλακτικής γεωργίας, της βιομηχανίας και των υπηρεσιών, καθώς και αναλυτικά χρονοδιαγράμματα για την υλοποίηση των επενδύσεων.

Ειδήσεις σήμερα:

Επίθεση με Βιτριόλι - Αποκαλυπτική μαρτυρία: Σταμάτησα μαυροφορεμένη γυναίκα με ψυχρό βλέμμα

Εντυπωσιακές εικόνες: Η πρώτη ιδιωτική επανδρωμένη πτήση ταξιδεύει προς τον ISS

Βίντεο: Γιουχάρισμα κατά Γιώργου Τσίπρα στα Μέγαρα για τις δηλώσεις περί μεταφοράς μεταναστών
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (12)

George

Λοιπόν, αυτό το κόστος άμεσης και έμμεσης εργασίας για την τοποθέτηση μαζί με αυτό για τη συντήρηση (κατασκευή ας υποθέσουμε ότι δεν θα κάνουμε) είναι αρκετά για να δώσουν δουλειές σε περισσότερους ανθρώπους από τις παραδοσιακές παραγωγές ηλ. ενέργειας. Μέχρι να ολοκληρωθεί ο κύκλος εγκαταστάσεων που θα φτάσει την παραγόμενη ηλ. ενέργεια να προέρχεται κατά 100% από ΑΠΕ, ένας νέος κύκλος θα έχει ανοίξει αφού ως γνωστόν οι ανεμογεννήτριες έχουν διάρκεια ζωής 20-25 χρόνια. Τα φωτοβολταϊκά βέβαια έχουν διάρκεια πολύ πάνω από τα 25 χρόνια αν δεν συμβεί κάποιο καταστροφικό φαινόμενο. Όσο για το που πάνε τα λεφτά ήθελα να' ξερα από ποιους αγοράζουμε φάρμακα και ιατρικά μηχανήματα. Και από ποιούς ορυκτά καύσιμα που τα προτιμάμε έναντι των ΑΠΕ ακόμη και στα νησιά για την παραγωγή ρεύματος. Και που πήγαν τα λεφτά της Πτολεμαϊδας 5 που δεν θα λειτουργήσει ποτέ.

George

Επίσης, αγαπητέ Πάνο οι θέσεις εργασίας στις ΑΠΕ είναι δεκαπλάσιες από ότι στις άλλες μονάδες παραγωγής ενέργειας, από παγκόσμια δεδομένα που υπάρχουν. Όσο για τη ντόπια βιομηχανία μια χαρά φτιάχνει φωτοβολταϊκά στην Ελλάδα. Ας κάτσει να φτιάξει κι ανεμογεννήτριες. Τα λιγνιτικά όμως τα δίνουμε σε Κινέζους να τα φτιάξουν. Κι έτσι πετάμε 1,5 δισ. αφού τα καταργούμε λόγω ασύμφορης επένδυσης.

Τα λεφτά στη Γερμανία, σε εμάς τα μνημόνια

Αξιολόγησα δυο μεγάλες επενδύσεις που αφορούσαν πάρκα ανεμογεννητριών, μια στην Εύβοια και μια στην ορεινή Ναυπακτία. Το ύψος επενδύσεων ήταν 22 και 23 εκ € αντίστοιχα. Η απασχόληση και στις δυο περιπτώσεις ήταν ένας αποιφοιτος ΤΕΙ, μερικής απασχόλησης. Αυτά φίλε μου ισχύουν, βέβαια συν το κόστος άμεσης και έμμεσης εργασίας για την τοποθέτηση. ΥΓ. Δεν εργάζομαι ούτε στη ΔΕΗ, ούτε στο δημόσιο.

George

@ Πάνος. Μην κρύβεις ότι δουλεύεις στη ΔΕΗ. Όλος ο πλανήτης γνωρίζει ότι το ρεύμα από ΑΠΕ είναι φθηνότερο από τους λιγνίτες ακόμη και πριν τις κρυμμένες επιδοτήσεις (περιβαλλοντικό κόστος και κόστος υγείας) που δεν θα δεις πουθενά στον λογαριασμό ακριβώς για τον λόγο ότι δεν τις εμφανίζουν εκεί αλλά τις σοσιαλίζουν μέσω φόρων και εισφορών για να μας διαφημίζουν το φθηνό ρεύμα. Κοιτώντας λοιπόν τον λογαριασμό δεν υπάρχει ΚΑΜΙΑ ΜΑ ΚΑΜΙΑ ΧΡΕΩΣΗ για ΑΠΕ αγαπητέ ψεύτη. Αυτά που υπάρχουν είναι: παραγωγή ρεύματος, πάγια σύνδεσης, Σύστημα Μεταφοράς και Δίκτυο Διανομής, ΥΚΩ, ΕΤΜΕΑΡ, ΔΤ, ΔΦ, ΤΑΠ, ΕΡΤ, ΦΠΑ. Τίποτα από αυτά δεν πηγαίνει στις ΑΠΕ πλην αυτού της παραγωγής που είναι σε τιμές χαμηλότερες της ΔΕΗ. Ακόμη και το ETMEAΡ πηγαίνει για αγορά δικαιωμάτων αερίων ρύπων από τη ΔΕΗ. Η μόνη φανερή επιδότηση στα ορυκτά καύσιμα. Αν μιλάς για κάποιες συμφωνημένες υψηλές τιμές προς παραγωγούς με Φ/Β που κουτσουρεύτηκαν μονομερώς, αυτά αφορούν ένα απειροελάχιστο ποσοστό που ήταν απαραίτητο για την εκκίνηση των ΑΠΕ και συνέβη σε όλες τις χώρες. Τώρα πια δεν επηρεάζουν σχεδόν καθόλου την τιμή του ρεύματος και όσο περνάει ο καιρός σβήνει εντελώς η όποια μικρή επίπτωση υπήρξε στην αρχή.

George

Δεκάδες δισ. θα μας κοστίσει η απεγκατάσταση και η αποκατάσταση του περιβάλλοντος πέρα από τα δεκάδες δισ. που έχουν δαπανηθεί για την αποκατάσταση της υγείας ανθρώπων που έχουν υποστεί βλάβη από αυτούς και πέρα από το κόστος των θανάτων που έχουν προκληθεί και θα συνεχίσουν για χρόνια ακόμη να συμβαίνουν. Όλα αυτά τα κρυμμένα κόστη που μας βάζουν να πληρώνουμε μέσω φόρων και εισφορών, εκτοξεύουν την ήδη υψηλή τιμή κιλοβατώρας σε πραγματική τιμή πάνω από 1 ευρώ. Αυτό είναι το δωρεάν ρεύμα από λιγνίτες που διαφημίζουν κάποιοι σχολιαστές Δεητζήδες που φοβούνται για τη δουλίτσα τους. Όταν το ρεύμα από φωτοβολταϊκά έχει πέσει σε κάποιες χώρες σε κάτω από 2 λεπτά η κιλοβατώρα χωρίς να υπάρχουν όλες αυτές οι παράπλευρες συνέπειες. Με τα σημερινά έξυπνα και αποδοτικά δίκτυα, δεν χρειάζεται καν μεγάλες μονάδες αποθήκευσης ενέργειας αφού μπορείς να παίρνεις και να δίνεις ρεύμα σε απομακρυσμένες χώρες καλύπτοντας τη μειωμένη παραγωγή των ΑΠΕ τοπικά. Τα υπάρχοντα υδροηλεκτρικά μαζί με κάποια αντλησιοταμιευτικά και κάποιες μπαταρίες, θα ήταν αρκετά. Άλλες τεχνολογίες θα συμπλήρωναν και θα βελτίωναν την αποδοτικότητα και την ασφάλεια.

Πάνος

Ας κοιτάξουν οι Έλληνες ένα λογαριασμό και θα καταλάβουν γιατί βρίσκεται στα ύψη. Οι χρεώσεις για τις επιδοτήσεις των ΑΠΕ είναι μεγαλύτερες απο την ελιά του ρεύματος. Η Ισπανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Δανία κ.α. είναι χώρες παραγωγής συστημάτων ΑΠΕ. Εκεί οι επενδύσεις ΑΠΕ πιάνουν τόπο γιατί δίνουν δουλειές στη ντόπια βιομηχανία, εμείς τι θα κάνουμε ? Δεν κουραστήκαμε ακόμη να πληρώνουμε για θέσεις εργασίας στη Γερμανία ? Και το χειρότερο, δανειζόμενοι και αποδεχόμενοι μνημόνια ? ΥΓ. Μην ψάχνετε για δημιουργούμενες θέσεις εργασίας σε επενδύσεις ΑΠΕ, μια θέση εργασίας ανά 20 έως 30 εκ. επένδυσης!

Απολύσεις μυρίζομαι..

Για μιά φορά ακόμα οι εργαζόμενοι θα την πληρώσουν.

@16.21 YMEIΣ ΔΕΝ μυρίζετε .......ΤΟ ΦΟΥΓΑΡΟ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΛΙΓΝΙΤΗ....

.

Θα πεινάσουν οι λιγνιτικές περιοχές

Η κυβέρνηση Σαμάρα το ξεκίνησε, η κυβέρνηση Τσίπρα το διατήρησε και τελικά η κυβέρνηση Μητσοτάκη εχει πλεον αχρηστεύσει τις μονάδες παραγωγής ενέργειας με λιγνίτη. Ταυτόχρονα παραχώρησε και λιγνιτικά κοιτάσματα σε Γερμανούς( τι θα τα κάνουν άραγε ?). Η χώρα θα ισορροπίσει το ενεργειακό της με επενδύσεις Γερμανών σε ήπιες μορφές ενέργειας. Άρα, σημαντικό μέρος των 32δις θα πάει για χρηματοδότηση - επιδότηση γερμανικών επενδύσεων, αυτών, που θα χρησιμοποιήσουν γερμανικό εξοπλισμό. Δηλαδή, όφελος για την ελληνική οικονομία, μηδέν. Τι θα μείνει σε εμάς? Μα η εξόφληση του χρέους με σφαγή μισθών και συντάξεων. Το ξεπούλημα της Ελλάδας και το σκλαβωμα των Ελλήνων συνεχίζεται.

George

Για να μην πεινάσουν να πεθάνουν μερικές χιλιάδες άλλοι δηλαδή αντί να κάνουν κάποια άλλη δουλειά.

Ενιαιος φορος ιδιοκτητη ανεμογεννητριας

Εργαζομενοι πηγαιντε να γινετε "προπελιστες".Ο νεος τυπος εφοπλιστη...

@10.07 Προτιμούν το επίδομα του ΣΥΡΙΖΟΙΟΥ..

..

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης