«Ανιστόρητη» η Μέρκελ, σύμφωνα με τους Τούρκους

«Ανιστόρητη» η Μέρκελ, σύμφωνα με τους Τούρκους

«Η κα. Μέρκελ πρέπει να ζητήσει συγνώμη από τους Τουρκοκυπρίους» σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έδωσε συνέχεια στην ένταση που έχει ανακύψει μεταξύ Άγκυρας και Βερολίνου σχετικά με το Κυπριακό.

«Ανιστόρητη» η Μέρκελ, σύμφωνα με τους Τούρκους
«Η κα. Μέρκελ πρέπει να ζητήσει συγνώμη από τους Τουρκοκυπρίους» σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έδωσε συνέχεια στην ένταση που έχει ανακύψει μεταξύ Άγκυρας και Βερολίνου σχετικά με το Κυπριακό.

Σε ομιλία που έκανε στην Άγκυρα, ο Ερντογάν απάντησε για άλλη μια φορά στη Μέρκελ, ενώ έκανε εκτενείς αναφορές στο Κυπριακό, με ευθείες βολές εναντίον της ΕΕ, τονίζοντας ότι η καγκελάριος «πρέπει να επανεξετάσει τις ιστορικές της γνώσεις».

«Η κα. Μέρκελ, εάν κάνει τον κόπο να διαβάσει το βιβλίο του προκατόχου της, Γκέρχαρντ Σρέντερ, θα δει ότι ο Σρέντερ διατυπώνει τον ανήθικο τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρθηκαν εναντίον των Τούρκων» είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι «ο Σρέντερ γράφει με ποιο τρόπο δεν τηρήθηκαν οι υποσχέσεις που δόθηκαν στους Τουρκοκυπρίους».

Αναφερόμενος στο σχέδιο Ανάν και στα δημοψηφίσματα, ο Τούρκος πρωθυπουργός σημείωσε: «Τα πάντα υπήρχαν στο σχέδιο εκείνο, συμπεριλαμβανομένου του θέματος της αποχώρησης των στρατευμάτων των τουρκικών και των ελληνικών. Η τουρκική πλευρά είπε ναι με 65% και η Ελληνοκυπριακή πλευρά όχι με 75%. Ποιοι τήρησαν το λόγο τους; Οι Τουρκοκύπριοι. Ποιοι δεν τον τήρησαν; Οι Ελληνοκύπριοι. Ποιοι επιβραβεύτηκαν; Οι Ελληνοκύπριοι. Η ΕΕ ακόμη δεν τηρεί την υπόσχεσή της».

«Δεν μπορείτε να πάρετε από μας ούτε ένα γραμμάριο από τη Βόρεια Κύπρο. Εάν λέτε να δεχθούμε ως μέλος την Τουρκία και ως αντάλλαγμα να πάρουμε κάτι από την Κύπρο, δεν θα μπορέσετε. Διότι πάντα λέμε ότι δεν κάνουμε και δεν επιτρέπουμε να γίνει η υπόθεση της Κύπρου αντικείμενο για πολιτική εκμετάλλευση. Αλλά δυστυχώς η ΕΕ, με τη στάση της στο άνοιγμα και το κλείσιμο της κεφαλαίων στις διαπραγματεύσεις, δεν έχει τηρήσει το λόγο της. Προσπαθεί να μας δοκιμάσει με πράγματα που δεν περιλαμβάνονται στο ευρωπαϊκό κεκτημένο. Και προσπαθεί να μας στριμώξει στη γωνία. Κάνετε λάθος» κατέληξε ο Ταγίπ Ερντογάν.
Κλείσιμο

«Θα περίμενα να είναι πιο προσεκτική και δημιουργική σε τέτοια προβλήματα η Γερμανία, η πιο ισχυρή κινητήρια δύναμη της Ευρώπης» δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, κληθείς να σχολιάσει τις πρόσφατες δηλώσεις της καγκελαρίου της Γερμανίας για το Κυπριακό.

«Η ελληνοκυπριακή πλευρά εντάχθηκε στην ΕΕ κατά παράβαση των θεμελιωδών κανόνων της ΕΕ. Δεν έπρεπε να ενταχθεί, προτού επιλυθεί το Κυπριακό. Με την ένταξη ενός προβληματικού νησιού στην ΕΕ, τη στιγμή που ο φάκελος Κύπρου είναι υπό συζήτηση στον ΟΗΕ, υπάρχει η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ, έχουν ποδοπατηθεί οι θεμελιώδεις αρχές της ΕΕ. Για την οικοδόμηση της ειρήνης θα πρέπει να γίνονται δημιουργικές κινήσεις, δίχως να προκαλείται δυσαρέσκεια στις πλευρές» υπογράμμισε ο κ. Γκιουλ.

Και κατέληξε: «Το σχέδιο Ανάν, που είχε τεθεί στο δημοψήφισμα, ήταν σχέδιο και της ΕΕ. Ο τότε επίτροπος της ΕΕ για τη διεύρυνση, Γκίντερ Φερχόιγκεν, είχε πει ότι οι Ελληνοκύπριοι μας εξαπάτησαν. Η κα. Μέρκελ θα έπρεπε να τα γνωρίζει αυτά».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης