Στις Βρυξέλλες ο Αλέξης Τσίπρας

Στις Βρυξέλλες ο Αλέξης Τσίπρας

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να συμμετάσχει στην πρώτη σύνοδο της νέας εκτελεστικής επιτροπής του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ), για πρώτη φορά με την ιδιότητα του αντιπροέδρου.

Στις Βρυξέλλες ο Αλέξης Τσίπρας
Στις Βρυξέλλες βρίσκεται ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να συμμετάσχει στην πρώτη σύνοδο της νέας εκτελεστικής επιτροπής του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ), για πρώτη φορά με την ιδιότητα του αντιπροέδρου.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Τσίπρας, υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Αριστερά, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, έχει επισημάνει ότι η μοναδική διέξοδος που θα κρατήσει ζωντανή την ευρωπαϊκή προοπτική είναι η επαναθεμελίωση της ΟΝΕ, σε μια προοπτική πέρα και έξω από τα στενά νεοφιλελεύθερα πλαίσια . "Σ΄ αυτή την κατεύθυνση προτείναμε και διεκδικήσαμε την κατάργηση του Συμφώνου Σταθερότητας, την έκδοση ευρωομολόγου, κυρίως όμως τον απευθείας δανεισμό των κρατών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα", τόνισε ο πρόεδρος του ΣYN, ο οποίος σημείωσε, ακόμη, ότι όλα αυτά τα χρόνια οι αντίπαλοί μας, μας έλεγαν ότι είμαστε εκτός τόπου και χρόνου. "Σήμερα τρέχουν και δεν φτάνουν. Μόνο και μόνο όμως το γεγονός ότι συζητάνε για ευρωομόλογο αποδεικνύει το αδιέξοδο των πολιτικών τους επιλογών", δήλωσε, χαρακτηριστικά, ο κ. Τσίπρας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΝ, αυτό αποδεικνύει ότι δεν υπήρχαν μονόδρομοι και ότι το έγκλημα που συντελέστηκε αυτό το χρόνο, κατά της Ελλάδας, μπορούσε να είχε αποφευχθεί. "Σήμερα συζητάνε την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου, που πήραμε από το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα", είπε ο κ. Τσίπρας, ενώ εκτίμησε ότι η επιμήκυνση "θα φέρει νέα μνημόνια, νέα πιο αυστηρά μέτρα και δεκάδες εκατομμύρια ευρώ κέρδη στους δανειστές μας, οι οποίοι θα κερδίσουν από το αυξανόμενο επιτόκιο".

"Τέτοιες επιλογές δεν λύνουν το πρόβλημα", υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας και τόνισε ότι επιλογές που μπορούν να λύσουν το πρόβλημα, είναι αυτές της ριζικής ανατροπής του πλαισίου και αναδιάρθρωσης του χρέους, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, επιλογές που μπορούν να δώσουν πνοή και ζωή στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

"Αυτές τις επιλογές θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε με σθένος ως ευρωπαϊκή αριστερά, τόσο στο σύνολο της Ευρώπης, όσο και στη χώρα μας που σήμερα αποτελεί το πειραματόζωο των πιο σκληρών νεοφιλελεύθερων σχεδίων", κατέληξε, στις δηλώσεις του, ο κ. Τσίπρας.
Κλείσιμο

Αντικείμενα της Συνόδου του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, αποτελούν τόσο οι εξελίξεις στην Ε.Ε. -μετά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και το ενδεχόμενο υπαγωγής και άλλων κρατών-μελών της Ευρωζώνης στο Μηχανισμό Στήριξης- καθώς και η υλοποίηση των αποφάσεων του 3ου Συνεδρίου του ΚΕΑ, που διεξήχθη στο Παρίσι στις 3-5 Δεκεμβρίου 2010.

Μεγάλο βάρος θα δοθεί στον τεχνικό και πολιτικό σχεδιασμό της πανευρωπαϊκής εκστρατείας του ΚΕΑ για τη δημιουργία ενός "Ευρωπαϊκού Ταμείου Κοινωνικής και Οικολογικής Ανάπτυξης".

Η εκστρατεία αυτή, που αποτελεί συνεδριακή απόφαση του ΚΕΑ, φιλοδοξεί να ενώσει και να κινητοποιήσει πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, στη βάση της διεκδίκησης μιας διεξόδου από την κρίση, που θα περάσει, όπως υποστηρίζεται, μέσα από τη μετατροπή της ΕΚΤ σε "δανειστή τελευταίας καταφυγής" (απευθείας δανεισμός των κρατών-μελών με χαμηλό επιτόκιο, έκδοση χρήματος κ.α.), τη φορολόγηση των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, την κατάργηση των "φορολογικών παραδείσων" και την ανατροπή του Συμφώνου Σταθερότητας.

   
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης