Ποιοι είναι οι λόγοι που οδηγούν τα παιδιά σε κατάθλιψη

Ποιοι είναι οι λόγοι που οδηγούν τα παιδιά σε κατάθλιψη

Πώς πρέπει οι γονείς να διαχειρίζονται την κατάσταση

Ποιοι είναι οι λόγοι που οδηγούν τα παιδιά σε κατάθλιψη
Πολλές φορές στην πορεία ζωής με τα παιδιά μας, οι διαρκώς εναλλασσόμενες υλικές και συναισθηματικές τους ανάγκες μάς δημιουργούν άγχος και έντονο προβληματισμό.
Είναι σημαντικό λοιπόν να γνωρίζουμε ότι εάν το παιδί μας δεν χειριστεί εγκαίρως τα συναισθήματά του, διατρέχει μεγάλο κίνδυνο να υιοθετήσει καταστροφικές συμπεριφορές μακράς διαρκείας!

Πώς μπορούμε να το βοηθήσουμε αν είναι συνέχεια θλιμμένο; Σκεφτείτε τα ακόλουθα:
Υπάρχουν φορές που το παιδί θα εκφράσει τη λύπη του χωρίς να προκύπτει κάποιος εμφανής λόγος και αυτό ακριβώς το γεγονός είναι που αναστατώνει ιδιαίτερα τους γονείς του, οι οποίοι συνειδητά προσπαθούν με τις ενέργειές τους να το βοηθήσουν.

Κάποιες φορές υπάρχουν απλοί εμφανείς λόγοι (απώλεια ενός κατοικίδιου, μετακόμιση σε νέο σπίτι, αλλαγή σχολείου κ.λπ.), γεγονότα δηλαδή που προκαλούν λύπη και αναστάτωση στην καθημερινότητα του παιδιού μας, τα οποία όμως μπορούν να λυθούν με σχετική ευκολία.

Κλείσιμο
Αξιολόγηση

Κάποιες άλλες φορές, ιδίως όταν το παιδί είναι στην εφηβεία, θα προσποιηθεί άγνοια όταν αισθάνεται θλίψη ή θα ισχυριστεί ότι έπαθε κατάθλιψη χωρίς λόγο, όταν στην πραγματικότητα υπάρχει μια υποβόσκουσα αιτία που είτε δεν θέλει να την παραδεχτεί ή δεν έχει φτάσει στο σημείο να αποδεχτεί ότι υπάρχει συγκεκριμένος λόγος που αισθάνεται άσχημα, άρα να ζητήσει βοήθεια.

Στην προσπάθεια να ανακαλύψουμε τι φταίει και το παιδί μας αισθάνεται θλίψη, είναι σημαντικό να αξιολογήσουμε την παρούσα συναισθηματική του κατάσταση και το στάδιο ωριμότητάς του. Διερωτηθείτε, λοιπόν, μήπως το παιδί σας αισθάνεται ιδιαίτερη πίεση με το σχολείο αλλά και τις εξωσχολικές του δραστηριότητες. Επίσης, ελέγξτε τις παρέες του. Μήπως οι φίλοι του είναι επικριτικά και ιδιαίτερα αρνητικά παιδιά; Μήπως στο σχολείο υπάρχει πρόβλημα με τον δάσκαλό του; Μήπως είναι αυστηρός και απαιτητικός με αποτέλεσμα το παιδί να ασφυκτιά;

Τα σημάδια


Εάν νομίζετε ότι μπορεί να έχει κατάθλιψη, μάθετε να αναγνωρίζετε τα σημάδια της. Μήπως έχουν αλλάξει οι διατροφικές του συνήθειες; Εμφανίζει διαταραχές ύπνου; Αποφεύγει τις παρέες του και περνάει τον περισσότερο χρόνο του στο δωμάτιό του; Εχουν αλλάξει οι σχολικές του επιδόσεις; Εχει αλλαγές στη διάθεση και στη συμπεριφορά του; Είναι ιδιαίτερα ευερέθιστο;
Χρησιμοποιήστε τις ευκαιρίες που προκύπτουν μέσα από τον εποικοδομητικό διάλογο μεταξύ σας για να αντιληφθείτε το μέγεθος του προβλήματος και τις πιθανές του λύσεις. Βοηθήστε το παιδί να εξωτερικεύσει τις ανησυχίες του και φυσικά εκμεταλλευτείτε ερωτήσεις που μπορεί να σας απευθύνει όπως «γιατί είμαι πάντα λυπημένος;» ή «είμαι απλώς λυπημένος ή έχω κατάθλιψη;».

Για τις περιπτώσεις των παιδιών που αρνούνται την επικοινωνία και είναι απρόθυμα να απαντούν στις ερωτήσεις σας, ίσως θα πρέπει να ελέγξετε τα μέσα κοινωνικής τους δικτύωσης, μέσα από τα οποία μπορεί να επικοινωνούν τους προβληματισμούς τους στους φίλους τους και να αναζητούν λύσεις ή να ψάχνουν ιστότοπους με θεματολογία σχετική με την κατάθλιψη, τη διαφορά της από την απλή θλίψη, τους τρόπους παρέμβασης κ.λπ.

Το πιο σημαντικό είναι να αντιληφθούν ότι σε αυτή την περιπέτειά τους δεν είναι μόνα. Ολοι θέλουμε να πιστεύουμε ότι τις δυσκολίες μας δεν τις αντιμετωπίζουμε μόνοι μας, πολύ περισσότερο τα παιδιά μας. Επινοήστε μαζί με το παιδί σας ένα πλάνο με πράγματα που το κάνουν χαρούμενο. Στοχεύστε στην εκπλήρωση αυτών των προσδοκιών με απλές καθημερινές ενασχολήσεις. Είναι σημαντικό μέσα από αυτήν την πορεία να ανακτήσει σταθερές συναισθηματικές συμπεριφορές.

Η θεραπευτική αποκατάσταση της κατάθλιψης ή της επίμονης θλίψης δεν γίνεται εν μια νυκτί. Μην περιμένετε ότι με μια συζήτηση το παιδί ως διά μαγείας θα σας ανακοινώσει πόσο χαρούμενο είναι. Οταν τα θέματά του είναι σοβαρά, η ανάρρωσή του θα είναι σταδιακή.
Επίσης, αν γνωρίζει ότι υπάρχει ισχυρό συναισθηματικό δίκτυο από πλευράς των δικών του ανθρώπων που το νοιάζονται και θέλουν το καλύτερο γι’ αυτό, έχει πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να αναρρώσει γρήγορα.

Προληπτικά

Μην αγνοείτε ποτέ ότι μόνο ο ειδικός θεραπευτής είναι ο κατάλληλος επιστήμονας που θα πρέπει να απευθυνθείτε για να μπορεί να παρέμβει στο παιδί σας έγκαιρα όχι μόνο θεραπευτικά αλλά κυρίως για λόγους πρόληψης. Και μην αρνηθείτε και τη δική σας ένταξη στο θεραπευτικό σχήμα, εάν σας ζητηθεί από τον ειδικό. Το πιο σημαντικό απ’ όλα, όμως, είναι να καταλάβει το παιδί από τη μικρή του ηλικία μέσα από τις δικές σας καθημερινές πρακτικές ότι η ευτυχία είναι απλή υπόθεση και είναι δίπλα μας. Ευτυχία είναι π.χ. να τρώει το αγαπημένο του φαγητό ή να γελάει με τον καλύτερό του φίλο, ευτυχία είναι να στολίζει το έλατο και να μυρίζει το σπίτι Χριστούγεννα! Ευτυχία είναι η αισιοδοξία. Να βλέπεις δηλαδή τα καλά και απλά πράγματα της ζωής και να έχεις τη δύναμη να ξεπερνάς τα άσχημα και τα δύσκολα.


(λογοπεδικός, M.R.C.S.L.T.) charakaramitsou@ath.forthnet.gr

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης