LIVE

Κορωνοϊός

Ο Χαράλαμπος Κοζώνης αποκλειστικά στο ΘΕΜΑ

Ο Χαράλαμπος Κοζώνης αποκλειστικά στο ΘΕΜΑ

 Χαράλαμπος Κοζώνης ή, αμερικανιστί, Μπομπ. Για δύο περίπου μήνες ήταν το βασικό όνομα στα χείλη των οπαδών της ΑΕΚ, αλλά και στα πρωτοσέλιδα των αθλητικών εφημερίδων. Οι διαπραγματεύσεις του για την αγορά της ΠΑΕ ΑΕΚ πέρασαν από χίλια μύρια κύματα, ώσπου κατέληξαν σε ναυάγιο.

 Οριστικό; Ο ίδιος  δεν το νομίζει. Και χαμογελάει με νόημα ακούγοντας τους μετόχους της  «κιτρινόμαυρης» ΠΑΕ να τον κατηγορούν, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι είνα

 Χαράλαμπος Κοζώνης ή, αμερικανιστί, Μπομπ. Για δύο περίπου μήνες ήταν το βασικό όνομα στα χείλη των οπαδών της ΑΕΚ, αλλά και στα πρωτοσέλιδα των αθλητικών εφημερίδων. Οι διαπραγματεύσεις του για την αγορά της ΠΑΕ ΑΕΚ πέρασαν από χίλια μύρια κύματα, ώσπου κατέληξαν σε ναυάγιο.

 Οριστικό; Ο ίδιος  δεν το νομίζει. Και χαμογελάει με νόημα ακούγοντας τους μετόχους της  «κιτρινόμαυρης» ΠΑΕ να τον κατηγορούν, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι είναι... άφραγκος! Δεν έβγαλε καμία ανακοίνωση προς απάντησή τους, αλλά σκοπεύει να βγάλει όλη την περιουσία του στη φόρα σε μεγάλη συνέντευξή του που θα δώσει από το Σικάγο σε ελληνικό τηλεοπτικό σταθμό στις 27 Δεκεμβρίου.

 Ωστόσο, ένα σημαντικό κομμάτι της περιουσίας του αυτής επέλεξε να την παρουσιάσει μέσω της εφημερίδας μας. Ο Μπομπ Κοζώνης μίλησε τηλεφωνικά -και αποκλειστικά- στο «Θέμα», αποκαλύπτοντας άγνωστες πτυχές τόσο των διαπραγματεύσεών του με την ΑΕΚ, όσο και του χαρακτήρα και των πιστεύω του.

 Όσο για την  περιουσία του, ο κ. Κοζώνης δεν  θέλησε να πει τίποτα. Απλώς μας  απέστειλε ένα ντοκουμέντο. Το οποίο  θα τεκμηριώσει στην τηλεοπτική του  συνέντευξη, ανήμερα του Αγίου  Στεφάνου... 

 Αντί άλλου  προλόγου, προχωρούμε στη συνέντευξη: 

 - Κύριε Κοζώνη, είναι  τελικά οριστικό; Αποσύρατε πλήρως  το ενδιαφέρον  σας για την  ΑΕΚ; Και ο λόγος  είναι όντως το  γεγονός ότι οι  μέτοχοι δεν δέχτηκαν  να γίνει ο λογιστικός  έλεγχος από δικούς  σας ανθρώπους;  Ή μήπως δεν  είναι ο μοναδικός;

 «Ο τρόπος που σταμάτησαν οι διαπραγματεύσεις από την πλευρά των μετόχων της ΑΕΚ ήταν προσβλητικός για το άτομό μου. Ωστόσο δεν εγκαταλείπω τόσο εύκολα κάτι που θέλω πάρα πολύ στη ζωή μου. Λυπάμαι που το λέω, αλλά από ένα σημείο και μετά διαπίστωσα ότι άλλα συζητούσα με τον μεγαλομέτοχο της ΑΕΚ. κ. Νίκο Νοτιά, κι άλλα συναντούσα μπροστά μου την επόμενη μέρα.  Έχω κάνει αμέτρητες διαπραγματεύσεις στην επιχειρηματική μου ζωή, αλλά αυτή θα μου μείνει αξέχαστη. Μέσα σ ένα δίμηνο μετατράπηκα από ένας   σοβαρός επιχειρηματίας, όπως με 
 χαρακτήριζαν τα ίδια τα στελέχη της ΑΕΚ στις επίσημες ανακοινώσεις τους,  σ έναν επιχειρηματία που συμμετέχει σε επενδυτικά fund αμφίβολης χρηματοδότησης και ύπαρξης. Ο κόσμος της ΑΕΚ μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του...» 
- Σύμφωνα με την ΑΕΚ, δεν προσκομίσατε καμία τραπεζική απόδειξη σχετικά με το ότι διαθέτετε 19 εκατομμύρια ευρώ, παρά μόνο μια αόριστη συστατική επιστολή τραπέζης και ένα αμφίβολης εγκυρότητας επενδυτικό fund. Από πλευράς μετόχων της ΠΑΕ, μάλιστα, αφήνεται ουσιαστικά να διαρρεύσει ότι δεν διαθέτετε τα οικονομικά εχέγγυα για να αγοράσετε την ΑΕΚ. Στην ουσία, δηλαδή σας κατηγορούν ότι δεν έχετε χρήματα για ένα τέτοιο εγχείρημα. Τι απαντάτε; 
 «Οι συνθήκες διαπραγμάτευσης ήταν πρωτόγνωρες για μένα. Έχω κάνει αμέτρητα deal στην επιχειρηματική μου καριέρα αλλά αυτό ήταν κατά μία έννοια...μοναδικό! Από την εμπειρία μου, όταν πας να αγοράσεις μια χρεωμένη ανώνυμη εταιρία, ο αγοραστής έχει το δικαίωμα να κάνει τον έλεγχο στα βιβλία της εταιρίας και μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα να πάρει τις αποφάσεις του. Στην προκειμένη περίπτωση θα μπορούσαν οι συνομιλητές μου ν’ ανοίξουν την πόρτα του λογιστηρίου, να κάνω τον έλεγχο μου και να ξεκαθαρίσει το ζήτημα μέσα σε ένα εικοσαήμερο. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί, ενώ εκείνοι είχαν το πρόβλημα με τις πληρωμές τους και τους πίεζαν οι ημερομηνίες, έβρισκαν πάντα τρόπους για να καθυστερήσουν τη διαδικασία. Έχω μεγάλη υποχρέωση στον κόσμο της ΑΕΚ, ο οποίος με στηρίζει χωρίς να με γνωρίζει, αλλά και στους συνεργάτες μου σε Ελλάδα και Αμερική οι οποίοι όλο αυτόν τον καιρό δουλεύουν πάνω σ αυτό το deal δίχως κανένα προσωπικό και οικονομικό όφελος. Γι αυτό αποφάσισα να δώσω στις 27 Δεκεμβρίου, τηλεοπτική συνέντευξη στο Σικάγο, στην οποία θα αναφερθώ αναλυτικά τόσο για την περιουσιακή μου κατάσταση, όσο και για το σχέδιο έχω για την ΑΕΚ. Μόνο έτσι θα μάθει ο κόσμος της ΑΕΚ ποιος είναι αυτός που θέλει ακόμη και σήμερα να αναλάβει τις τύχες της αγαπημένης μας ομάδας».

 - Θεωρείτε ότι κάποιοι  μέτοχοι δεν ήθελαν  το deal και σας έκαναν  πόλεμο; Και, αν ναι, για ποιο λόγο;

 «Είναι γεγονός  ότι οι συζητήσεις με τον κ. Νοτιά  πήγαιναν περίφημα. Είναι επίσης γεγονός  ότι από ένα σημείο μάθαινα  ότι αναπτύσσεται στο παρασκήνιο μια άλλη ομάδα με επικεφαλής τον  κ. Παππά. Μπορεί να ζω στο Σικάγο, αλλά είχα άριστη πληροφόρηση για τις κινήσεις των άλλων μετόχων. Λυπάμαι που θα το πω, αλλά ο κ.Παππάς δεν έδειξε ειλικρίνεια σ αυτή την ιστορία. Αν έλεγε από την πρώτη στιγμή ότι έχει συγκεκριμένο σχέδιο για την αναγέννηση της ομάδας μας, εγώ θα έκανα στην άκρη, αφού έχουμε να κάνουμε μ έναν άνθρωπο που έχει ήδη εμπλακεί με τα διοικητικά της ΑΕΚ. Αντίθετα στις 8 Δεκεμβρίου διέψευσε ότι ηγείται κάποιου συγκεκριμένου σχεδίων επενδυτών και μια εβδομάδα αργότερα βγήκαν στην επιφάνεια και τα ονόματα των επενδυτών που μπαίνουν στη μετοχική ομάδα του. Και ρωτάω: Αυτό δείχνει ειλικρίνεια ή 
ψευτιά: Όσο για τον λόγο; Εύχομαι να είναι για το καλό της ΑΕΚ! Εύχομαι, δηλαδή, ο κ. Παππάς να επενδύσει τα σημαντικά κεφάλαια που απαιτούνται για να βγάλει την ομάδα μας από την ανυποληψία. Γιατί πληροφορούμαι άλλα πράγματα τα οποία, επίσης, εύχομαι να μην ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Διότι αν επιβεβαιωθούν, η ομάδα μας θα μικρύνει ακόμη περισσότερο. Όσο για τους υπόλοιπους μετόχους, δεν μπορώ να μπω στο μυαλό τους κι ούτε να κάνω υποθέσεις. Στην Ελλάδα, οι ίδιοι οι φίλαθλοί μας λένε ότι φοβήθηκαν τον έλεγχό μας κι άρχισαν να κάνουν πίσω όταν είπε ο κ. Μαυρομάτης τη λέξη “εισαγγελέας. Εγώ ξέρω ότι πολεμήθηκε με χτυπήματα  κάτω από τη ζώνη αυτό το deal και θα αποκαλύψω το εξής: Απ όλες τις εξουσιοδοτήσεις που πήρε στα χέρια του ο κ. Νοτιάς μόνον οι δυο ήταν έγκυρες με σφραγίδα αστυνομίας. Του κ. Νάσου Θανόπουλου και του κ. Παντελή Αθηνή. Όλες οι άλλες δεν είχαν καμιά ισχύ, αφού εστάλησαν με email. Ακόμη κι εκεί δείξαμε καλή πίστη και συμφωνήσαμε με τους συνεργάτες μου να περάσουμε αυτές τις εξουσιοδοτήσεις, ώστε να μη βρεθεί κάποιος απ αυτούς να πει ότι βρίσκουμε προφάσεις για να μην προχωρήσουμε στην υπογραφή του προσυμφώνου. Σήμερα όμως το έχω μετανιώσει. Επί της ουσίας ο κ. Νοτιάς εκπροσωπούσε στις συζητήσεις μας το ποσοστό του και τα μερίδια των Αθηνή και Νάσου Θανόπουλου».

 - Πέρα από τα όσα προτίθεστε να αποκαλύψετε στην προγραμματισμένη τηλεοπτική σας συνέντευξη για τα σχέδια που έχετε για την ΑΕΚ, θα ήθελα να σας ζητήσω  να μας δώστε μια πρώτη γεύση...

 «Όπως προανέφερα στις 27 Δεκεμβρίου, παρουσία όλων των συνεργατών μου, θα αναλύσω το σχέδιό μου για την ΑΕΚ και το οποίο αφορά στο ποδοσφαιρικό τμήμα στο προπονητήριο, στο νέο γήπεδο, στην ερασιτεχνική και στο τμήμα μπάσκετ της ΑΕΚ. Προς το παρόν δεν θέλω να πω κάτι άλλο».

 - Πώς βλέπετε το  μέλλον της ΑΕΚ  από εδώ και  στο εξής;

 «Είπα και παραπάνω ότι εύχομαι να επενδυθούν τα απαραίτητα κεφάλαια για να βγει η ΑΕΚ από το τέλμα. Απαιτούνται μεγάλα κονδύλια. Αν έλεγα ότι αισιοδοξώ θα μουν ψεύτης. Διαβάζω στις εφημερίδες περίεργα πράγματα. Ότι θέλουν να βγάλουν τη χρονιά με μια μικρή επένδυση και με τη διαχείριση των εσόδων. Μα η ΑΕΚ θέλει επενδυτές κι όχι διαχειριστές! Επίσης, διαβάζω ότι αμφισβητείται ο Ντούσαν Μπάγεβιτς. Μα, αν είναι δυνατόν να αμφισβητείται ο πολυνίκης προπονητής στην Ελλάδα, ο πλέον πετυχημένος επαγγελματίας, από ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν ιδέα από ποδόσφαιρο: Συμπερασματικά, δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος...».

 - Αληθεύει ότι είστε  αυτό που λένε  «οπαδός της ΑΕΚ από κούνια»;

 «Έφυγα από την πατρίδα σε ηλικία 11 ετών και πήρα μαζί μου το παραμύθι που λέγεται ΑΕΚ. Εκείνα τα χρόνια ήταν αγνά και φορούσαν τη φανέλα της ΑΕΚ μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Αυτές οι εποχές έχουν περάσει ανεπιστρεπτί, αλλά η αγάπη μου για την ΑΕΚ παραμένει μεγάλη».

 - Στην Αμερική παρακολουθείτε  από την τηλεόραση αγώνες της ομάδας σας και του ελληνικού πρωταθλήματος γενικότερα; 

 «Η εξέλιξη της τεχνολογίας έβαλε την ΑΕΚ μέσα στα σπίτια μας! Είναι, πράγματι, σπουδαίο ν’ ανοίγεις τον τηλεοπτικό δέκτη σου και να βλέπεις την αγαπημένη σου ομάδα».

 -Όταν  έρχεστε στην Ελλάδα πηγαίνετε στο γήπεδο; Πότε είδατε για τελευταία φορά αγώνα της ΑΕΚ από κοντά;

 «Είμαι άτυχος αφού όταν έρχομαι στην Ελλάδα οι ομάδες προετοιμάζονται για τη νέα αγωνιστική περίοδο. Όπως θα καταλάβατε, επισκέπτομαι την πατρίδα το καλοκαίρι. Τελευταία φορά ήταν πριν από αρκετά χρόνια, στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας».

 -Κάθε  πότε έρχεστε στην  Ελλάδα; Πού πηγαίνετε,  ποια μέρη επισκέπτεστε;

 «Κάθε καλοκαίρι. Το περιμένω πώς και πώς. Μου αρέσει να ταξιδεύω σ όλη τη χώρα και να γνωρίζω νέα μέρη. Ο τόπος μας είναι ευλογημένος, κάθε γωνιά του έχει να σου δώσει και κάτι διαφορετικό».

 - Ποιος είναι ο  άνθρωπος «Χαράλαμπος  Κοζώνης»; Ποιος είναι  οι αρχές του,  τα πιστεύω του;

 «Είμαι ένας άνθρωπος με ήθος και σταθερές αξίες, τις οποίες καλλιεργώ και στηρίζω.  Έχω ήθος στις συμφωνίες μου, σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο. Προσπαθώ να είμαι απλός και χρησιμοποιώ την απλή λογική για την επίτευξη των στόχων μου. Έχω μεγάλα οράματα και οργανωτικές ικανότητες, λέω τα πράγματα όπως είναι και αποφεύγω να εξαπατώ τον κόσμο. Έχω ολοκληρώσει χιλιάδες συμφωνίες στη ζωή μου και μέχρι σήμερα είμαι  πολύ περήφανος για ό,τι έχω πετύχει. Έχω κερδίσει τον σεβασμό και την αναγνώριση στις μεγάλες, διεθνείς αγορές στα 42 χρόνια της καριέρας μου στο real estate και στο holdings. Είμαι μετριοπαθής και προσπαθώ μέχρι σήμερα οι στόχοι που βάζω, να μη φθείρουν τον ποιότητα και τις αξίες που πήρα από τους γονείς μου. Ξέρω ποιος είμαι, είμαι περήφανος γι’ αυτά που έχω πετύχει κι αν ήταν να ζήσω τη ζωή μου από την αρχή δε θα άλλαζα τίποτα. Αυτός είμαι! Η ζωή είναι ωραία!».

 - Ποιες είναι οι πολιτικές σας απόψεις; Το ρωτάω επειδή έχει ακουστεί πως έχετε στενές σχέσεις με κυβερνητικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, αλλά και πως μαζί με τον αδερφό σας ήσασταν από τους χρηματοδότες της προεκλογικής εκστρατείας του Μπαράκ Ομπάμα...

 «Δεν θα ήθελα να μπούμε σ αυτά τα ζητήματα. Δεν ενδιαφέρουν, άλλωστε, τους φίλους της ΑΕΚ που διαβάζουν αυτή τη συνέντευξη. Θα σας παρακαλούσα να περιοριστούμε στο κομμάτι που μας καίει κι αυτό δεν είναι άλλο από το δράμα που βιώνει η ομάδα μας».

 - Οκέι, σεβαστό. Αλλά θα μου επιτρέψετε να σας ρωτήσω κάτι ακόμα, πέρα από την ΑΕΚ. Ακούστηκε ότι σκοπεύετε στο άμεσο μέλλον να επιστρέψετε στην πατρίδα, μεταφέροντας εδώ τις επιχειρηματικές σας δραστηριότητες. Είναι αλήθεια;

 «Είναι γεγονός ότι σκέφτομαι σοβαρά τον επαναπατρισμό μου. Η οικογένειά μου λατρεύει την Ελλάδα και τα παιδιά μου, όσο συζητούσα με τους ανθρώπους της ΑΕΚ, πέρασαν ένα δίμηνο στην πατρίδα μας. Εμείς, οι Έλληνες του εξωτερικού, ακούμε “Ελλάδα και δακρύζουμε!»

Το  «ho is ho» του Μπομπ Κοζώνη


 Ο Χαράλαμπος Κοζώνης  ήταν μόλις έντεκα χρονών όταν οι γονείς του αποφάσισαν να εγκαταλείψουν  τη Ναύπακτο και να αναζητήσουν την  τύχη τους στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Γεννημένος προς το τέλος της γερμανικής κατοχής (1944), ο μικρός Μπάμπης πέρασε δύσκολα παιδικά χρόνια. Αν ήταν μοναχοπαίδι, μπορεί και να τα κουτσοβολεύανε, αλλά ο Μπάμπης είχε άλλα τέσσερα αδέρφια: τον Δημήτρη, την Ελένη, τη Μαρία και τη Φωτεινή. Μεγαλώνοντας στους δρόμους του Σικάγου, όπου εγκαταστάθηκε το 1955 η πολυμελής οικογένεια Κοζώνη, τα δυο αγόρια, ο Μπάμπης (ή Μπομπ) και ο Δημήτρης (ή Τζίμι) έδειξαν από νωρίς ότι είχαν την ικανότητα για μεγάλα πράγματα. Και ακολούθησαν κοινή πορεία. Σπούδασαν μηχανικοί, έχοντας διαβλέψει ότι οι επιχειρήσεις του «Real Estate», τα ακίνητα δηλαδή, θα αναδεικνύονταν σε μια από τις πλέον κερδοφόρες επενδύσεις τόσο στις ΗΠΑ όσο και παγκοσμίως. Και έτσι oι κατασκευαστικές εταιρείες που έστησαν κάποια στιγμή (η «Mega Group» και η «Delco Construction» του Δημήτρη, όπως και η «Amcraft» του Χαράλαμπου) άρχισαν να κάνουν… business στην πολιτεία του Ιλινόι και σε όλη την Αμερική από τη δεκαετία του ’80.

 Πέρα από τις επιχειρήσεις, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αδερφοί Κοζώνη διατηρούν άριστες σχέσεις με αρκετά από τα μέλη της νέας κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Εξάλλου, η σύζυγος του «Μπομπ» Κοζώνη, Άννα, είναι ξαδέρφη της Άντας Παπανδρέου, συζύγου του πρωθυπουργού!

 Τέλος, ο Μπομπ Κοζώνης έχει ήδη φροντίσει να προετοιμάσει τον αντικαταστάτη του για τις επιχειρήσεις του στην Αμερική. Ο μεγάλος του γιος, ο 30χρονος Λουκάς, έχοντας σπουδάσει αρχιτεκτονική, έχει όλα τα εφόδια. Όσο για τα άλλα δυο παιδιά του, μάλλον δεν έχουν κληρονομήσει το επιχειρηματικό πνεύμα του μπαμπά. Ο 22χρονος Ευάγγελος σπουδάζει Ιστορία της τέχνης, ενώ η 28χρονη Παρασκευή είναι δασκάλα. 
 

  Το Επένδυση  ύψους 1 δισ. ευρώ...

 

 Οι παραπάνω μακέτες, οι οποίες δημοσιοποιούνται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, παρουσιάζουν το νέο project της εταιρείας «O’ Hare Lake», η οποία ανήκει στον Χαράλαμπο Κοζώνη.  Η κατασκευή του έργου θα ξεκινήσει το 2010 στο Σικάγο. Τα κτήρια θα ανεγερθούν σε χώρο δικής του ιδιοκτησίας, η έκταση της οποίας είναι 191.820 τετραγωνικά μέτρα, ενώ η επένδυση είναι της τάξης των 1,5 δισ. δολαρίων (περίπου 1 δισ. ευρώ). Μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνει ξενοδοχεία, γραφεία, εμπορικούς πολυχώρους, καθώς και ένα καζίνο. Όλα τα κτήρια που θα κατασκευαστούν προορίζονται προς ενοικίαση σε μεγάλες εταιρείες. Όλα αυτά, βέβαια -και πολύ περισσότερα- ο κ. Κοζώνης δεσμεύτηκε πως θα τεκμηριώσει με ντοκουμέντα, σε μεγάλη συνέντευξη που θα παραχωρήσει σε ελληνικό τηλεοπτικό κανάλι την προσεχή Κυριακή, 27 Δεκεμβρίου. Το «Θέμα» παρουσιάζει απλώς σήμερα μια πρώτη γεύση, με βάση τα όσα υποστηρίζει ο Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας. 
 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης