Στους 54 οι νεκροί απο την νέα γρίπη
Άλλος ένας νέος άνθρωπος έχασε τη ζωή του το βράδυ της Παρασκευής εξαιτίας της προσβολής του απο την νέα γρίπη και των επιπλοκών που η νόσος του προκάλεσε, με αποτέλεσμα ο αριθμός των θυμάτων στην Ελλάδα πλέον να ανέρχεται στα 54.
Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, πρόκειται για έναν 82χρονο, ο οποίος έπασχε από τη νέα γρίπη και είχε χρόνιο καρδιολογικό και νεφρολογικό νόσημα.
Παράλληλα, στην εντατική εισήχθησαν την Παρασκευή και νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατ
Άλλος ένας νέος άνθρωπος έχασε τη ζωή του το βράδυ της Παρασκευής εξαιτίας της προσβολής του απο την νέα γρίπη και των επιπλοκών που η νόσος του προκάλεσε, με αποτέλεσμα ο αριθμός των θυμάτων στην Ελλάδα πλέον να ανέρχεται στα 54.
Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, πρόκειται για έναν 82χρονο, ο οποίος έπασχε από τη νέα γρίπη και είχε χρόνιο καρδιολογικό και νεφρολογικό νόσημα.
Παράλληλα, στην εντατική εισήχθησαν την Παρασκευή και νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση οι παρακάτω ασθενείς, ανάμεσά τους και ένα κοριτσάκι 12,5 ετών, επιβεβαιωμένα κρούσματα της νέας γρίπης (Η1Ν1):
· Γυναίκα 47 ετών, με σοβαρό χρόνιο πρόβλημα υγείας(μεταβολικό νόσημα).
· Γυναίκα 45 ετών με σοβαρό χρόνιο πρόβλημα υγείας (αναπνευστικό νόσημα και παχυσαρκία).
· Γυναίκα 28 ετών με σοβαρό χρόνιο πρόβλημα του αναπνευστικού συστήματος.
· Γυναίκα 41 ετών, χωρίς κάποιο σοβαρό χρόνιο πρόβλημα υγείας.
· Κορίτσι 12,5 ετών με σοβαρό χρόνιο πρόβλημα υγείας του νευρολογικού συστήματος.
Τη ζωή του απο την νέα γρίπη Η1Ν1 έχασε το μεσημέρι της Παρασκευής και ένας 27χρονος αλλοδαπός. Δεν έχει γνωστό ακόμη εάν αντιμετώπιζε άλλα προβλήματα υγείας, και όπως ανακοίνωσε το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) βρίσκεται σε εξέλιξη η διερεύνηση του ιατρικού ιστορικού του.
Εξάλλου, τις τελευταίες δύο ημέρες έχουν εισαχθεί διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) όλης της χώρας οκτώ ασθενείς με γρίπη, εκ των οποίων τρεις γυναίκες χωρίς υποκείμενο νόσημα και ένα 11χρονο κορίτσι με βρογχικό άσθμα.
Τα υπόλοιπα περιστατικά αφορούν σε μία 52χρονη με ιστορικό αγκυλοποιητικής σπονδυλοαρθρίτιδας, έναν 52χρονο με πρόβλημα υγείας, έναν 67χρονο με κακοήθεια και έναν 30χρονο με χρόνιο ηπατικό πρόβλημα.
Αρχίζει η πτώση του πανδημικού κύματος
«Βρισκόμαστε σε φάση ύφεσης του πανδημικού κύματος» διαπιστώνουν οι ειδικοί του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) στην τελευταία εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης της νέας γρίπης. Σημειώνουν ταυτόχρονα όμως ότι η δραστηριότητα της νέας γρίπης παρέμεινε και την τελευταία εβδομάδα υψηλή, γεγονός που δεν επιτρέπει τον εφησυχασμό του πληθυσμού. Άλλωστε όπως εξηγούν οι επιδημιολόγοι, η φάση ύφεσης δεν σημαίνει πως το πανδημικό κύμα έχει κάνει τον κύκλο του, αλλά ότι θα μεσολαβήσουν τέσσερις με πέντε εβδομάδες έως ότου ολοκληρωθεί η πτώση του κύματος.
Στη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας τα πιστοποιημένα εργαστήρια επιβεβαίωσαν 1.871 κρούσματα της νέας γρίπης - ο αντίστοιχος αριθμός τις προηγούμενες εβδομάδες ήταν σταθερός πάνω από 2.000 κρούσματα. Έτσι, το σύνολο των επιβεβαιωμένων περιστατικών φτάνουν τις 12.609 εκ των οποίων τα μισά έχουν καταγραφεί στην Αττική.
Σύμφωνα με την έκθεση, έχουν μειωθεί επίσης τα δείγματα που είναι θετικά στον ιό Η1Ν1. Το ποσοστό των θετικών δειγμάτων ανήλθε την τελευταία εβδομάδα μέτρησης του ΚΕΕΛΠΝΟ στο 46,6% επί του συνόλου των δειγμάτων που αποστέλλονται για ανάλυση, ενώ τις προηγούμενες εβδομάδες το ποσοστό ξεπερνούσε το 50%.
Ένα άλλο στοιχείο που συνηγορεί στην απαρχή της ύφεσης του πανδημικού κύματος είναι ότι καταγράφεται σημαντική πτώση στις επισκέψεις των γιατρών λόγω συμπτωμάτων γριπώδους συνδρομής. Ειδικότερα, για κάθε 1.000 επισκέψεις σε ιατρεία, οι 55 περίπου αφορούσαν σε ασθενείς με συμπτωματολογία γρίπης. Όμως, κατά την κορύφωση του πανδημικού κύματος η αναλογία ήταν 90 ανά 1000 επισκέψεις.
Το τρίτο στοιχείο είναι ότι σταθεροποιήθηκαν οι απουσίες μαθητών. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνονται από το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, περίπου 14% των μαθητών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και σχεδόν 8% των μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης απείχαν από τα μαθήματα.
Πάντως, οι ειδικοί επισημαίνουν πλέον ότι είναι πολύ πιθανό να έλθει και δεύτερο κύμα της πανδημίας στην χώρα μας, κάτι που προσδιορίζουν χρονικά τον Φεβρουάριο με Μάρτιο. Για αυτό άλλωστε τονίζουν ότι ο εμβολιασμός του πληθυσμού θα συνεχιστεί έτσι ώστε να έχει αυξηθεί το αναγκαίο ποσοστό του πληθυσμού που θα έχει αντισώματα απέναντι στον νέο ιό. Ο στόχος των ειδικών για την Ελλάδα είναι να έχει ανοσία το 30% του πληθυσμού, ποσοστό που σύμφωνα με τα τωρινά δεδομένα (έχουν εμβολιαστεί περίπου 350.000 και έχουν νοσήσει περίπου 1 εκ άνθρωποι) δεν προκαλεί ούτε ικανοποίηση ούτε ασφάλεια ενόψει του νέου κύματος.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr