LIVE

Κορωνοϊός

Σφοδρή αντιπαράθεση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2010

Σφοδρή αντιπαράθεση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2010

Με σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ των εισηγητών του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας ξεκίνησε στις 6 το απόγευμα του Σαββάτου στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση επί του προϋπολογισμού, η οποία πρόκειται να ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της 23ης Δεκεμβρίου με ονομαστική ψηφοφορία.

Ο γενικός εισηγητής του κυβερνώντος κόμματος, Γιάννης Κουτσούκος, χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό ως ένα σημαντικό βήμα στην αφετηρία μιας μεγάλης και δύσκολης προσπάθειας να βγάλουμε τη χώρα από το τέλμα και το αδι

Με σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ των εισηγητών του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας ξεκίνησε στις 6 το απόγευμα του Σαββάτου στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση επί του προϋπολογισμού, η οποία πρόκειται να ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της 23ης Δεκεμβρίου με ονομαστική ψηφοφορία.

Ο γενικός εισηγητής του κυβερνώντος κόμματος, Γιάννης Κουτσούκος, χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό ως ένα σημαντικό βήμα στην αφετηρία μιας μεγάλης και δύσκολης προσπάθειας να βγάλουμε τη χώρα από το τέλμα και το αδιέξοδο, να ανοίξουμε μέτωπο με την παραοικονομία, τον παρασιτισμό, την φοροδιαφυγή, την κερδοσκοπία, τη σπάταλη και τα προνομία των λίγων.

Εμείς θέλουμε να φέρουμε το νέο στην οικονομία και να συνδέσουμε την δημοσιονομική εξυγίανση με την οικονομική ανάπτυξη και την προοπτική της εξόδου από την κρίση. Έτσι θα πάμε μπροστά, αυτό ζητάει από μας ο λαός ανέφερε ο γενικός εισηγητής του ΠΑΣΟΚ.

Φτάσαμε στην κατάσταση που βρισκόμαστε εξαιτίας της σπατάλης, της ανικανότητας και των συγκεκριμένων πολιτικών επιλογών της προηγούμενης κυβέρνησης δήλωσε ο κ. Κουτσούκος, εξαπολύοντας επίθεση στη ΝΔ.

Ο προϋπολογισμός του 2009 είναι ο 5ος κατά σειρά πλαστός προϋπολογισμός της κυβέρνησης της Ν.Δ., η οποία ξεκίνησε με την περίφημη απογραφή για να μας οδηγήσει τελικά στην καταστροφή πρόσθεσε.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Κουτσούκος υποστήριξε ότι η αύξηση των φορολογικών εσόδων το 2010 θα προέλθει από την αναμενόμενη απόδοση των νέων φορολογικών μέτρων, τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, χωρίς όμως να αυξήσουμε το φορολογικό βάρος στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, την έκτακτη φορολόγηση των επιχειρήσεων και της ακίνητης περιουσίας, τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και την αύξηση της είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Ο εισηγητής της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης, απάντησε πως το πρόβλημα στην οικονομία δεν έχει χρώμα είναι εθνικό και ως τέτοιο οφείλουμε να το δούμε. 

Απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό τον κάλεσε «να διορθώσει ένα ιστορικό λάθος των κυβερνήσεων σας, που είναι το χρέος, που είναι «αποπαίδι» του ΠΑΣΟΚ. Το χρέος έχει ονοματεπώνυμο είπε, προκαλώντας τις αντιδράσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. 
Ο κ. Κεφαλογιάννης κατηγόρησε την Κυβέρνηση για κρυφή ατζέντα κι ότι κρατά διπλά βιβλία κι επιδίδεται σε λογιστικές αλχημείες, ενώ μίλησε για αθέτηση προεκλογικών υποσχέσεων για αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα.

Πυρά κατά της Κυβέρνησης για τον προυπολογισμό του 2010 εξαπέλυσαν και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, υποστηρίζοντας ότι ο προϋπολογισμός δεν θα εφαρμοστεί στην πράξη.

Με δηλώσεις του στην τηλεόραση του Bloomberg, o υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ανέφερε ότι ο στόχος της κυβέρνησης για το έλλειμμα του 2010 τίθεται πλέον στο 8,7% του ΑΕΠ από 9,1% που προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2010 και έναντι 12,7% που εκτιμάται ότι θα κλείσει φέτος.

 

Την Παρασκευή τώρα, ο υπουργός Οικονομικών παρουσιάζοντας συνολικά το σχέδιό του για τις αλλαγές στη φορολογία προανήγγειλε μεγαλύτερα βάρη σε εισοδήματα και  μερίσματα, προαναγγέλλοντας ακόμα και … προείσπραξη των μελλοντικών φόρων στα ακίνητα –από όσους έχουν τη δυνατότητα να τους προκαταβάλουν με αντάλλαγμα κάποια έκπτωση ή και μελλοντική απαλλαγή.

Επιπλέον, ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε πως η κυβέρνηση μελετά και αυξήσεις στους ειδικούς φόρου σε ποτά, τσιγάρα αλλά και καύσιμα.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, από το 2011 καταργούνται τα έντυπα δηλώσεων που τυπώνονται και αποστέλλονται κάθε χρόνο σε 5 εκατ. φορολογουμένους. Οι δηλώσεις θα υποβάλλονται πλέον ηλεκτρονικά, από το σπίτι, τα ΚΕΠ ή από πιστοποιημένα λογιστικά γραφεία.

«Όλοι γνωρίζουμε πως το σύστημα είναι άδικο. Η  κυβέρνηση τολμά να το αλλάξει» δήλωσε χαρακτηριστικά και προανήγγειλε για τα φυσικά πρόσωπα:

*Ενιαία προοδευτική τιμαριθμοποιημένη φορολογική κλίμακα για όλα τα εισοδήματα
*Φορολόγηση των διανεμόμενων κερδών στην κλίμακα των φυσικών προσώπων
*Κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης και χαριστικών φοροαπαλλαγών
*Γενίκευση των ελέγχων πόθεν έσχες στις φορολογικές δηλώσεις
*Λογιστικό προσδιορισμός όλων των εισοδημάτων
*Νέο σύστημα έκπτωσης φόρων μέσω αποδείξεων
*Φορολόγηση της υπεραξίας από βραχυχρόνιες χρηματιστηριακές συναλλαγές με συμψηφισμό των ζημιών.


Απέφυγε πάντως, εν όψει της διαβούλευσης, να αποκαλύψει εάν θα προχωρήσει σε αύξηση του ανώτατου συντελεστή φορολόγησης. Επεσήμανε πάντως ότι δεν θα υπάρξει επιβάρυνση για χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, εκτός εκείνων που απολαμβάνουν χαριστικές φοροαπαλλαγές και ειδικό τρόπο φορολόγησης.

Για τα νομικά πρόσωπα  το σχέδιο Παπακωνσταντίνου προβλέπει:

*Διαχωρισμό διανεμόμενων και αδιανέμητων κερδών
*Υποχρέωση διατήρησης επαγγελματικών λογαριασμών στις τράπεζες, με διασύνδεση με τα πληροφοριακά συστήματα και πρόσβαση των φορολογικών υπηρεσιών (ΓΓΠΣ).
*Κατάργηση χαριστικών φοροαπαλλαγών προς επιχειρήσεις
*Κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων
*Φορολόγηση των συναλλαγών με εξωχώριες εταιρίες
*Αποτελεσματικός έλεγχος των ενδοομιλικών συναλλαγών

Για τα Ακίνητα  προβλέπεται επίσης:

*Εφαρμογή από το 2010 της προοδευτικής φορολόγησης της μεγάλης ακίνητης περιουσίας
*Επαναφορά του φόρου κληρονομιάς και γονικών παροχών με υψηλότερο αφορολόγητο
*Φορολόγηση των offshore ακινήτων
*Συμφωνία Δημοσίου με τους Φορολογούμενους για την προπληρωμή φόρων –ακόμα και εφάπαξ για όλα τα χρόνια ιδιοκτησίας, προφανώς έναντι κάποιων εκπτώσεων (εν είδει εσωτερικού δανεισμού από τους φορολογουμένους). 

Ο κ.Παπακωνσταντίνου παραδέχτηκε πως με τα νέα μέτρα  που πρωθεί η κυβέρνηση οι εργαζόμενοι στο δημόσιο θα δουν μεσοσταθμικά μείωση μισθού 3%-4%. Διευκρίνισε πάντως ότι η μείωση αφορά μόνο τα υψηλά εισοδήματα, αναφέροντας σαν τάξη μεγέθους τα 3000 ευρώ και πάνω.

Όλα τα μέτρα  στοχεύουν στην αντιστροφή του κλίματος και μια πιθανή νέα υποβάθμιση από Moody’s, για την οποία προϊδέασε και ο ίδιος ο υπουργός  -παρατηρώντας πως «έχει καιρό να προβεί σε υποβάθμιση» όπως  και η S&P- αν και διευκρίνισε πως «η κυβέρνηση δεν είχε τέτοια πληροφόρηση» για τις προθέσεις της. Χαρακτήρισε αναμενόμενη την υποβάθμιση από την Standard and Poors και δήλωσε : Οι αξιολογήσεις κρίνονται και οι ίδιες. Η ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας δεν είναι κάτι που θα γίνει σε μία νύχτα. Όσο δύσκολα καταρρέει η αξιοπιστία μιας χώρας, τόσο δύσκολα θα γίνει η ανάκτηση.


Απέκλεισε πάντως το ενδεχόμενο να υπάρξει προδανεισμός και έκδοση ομολόγων με ιδιωτική τοποθέτηση.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου παρουσίασε την Παρασκευή και στοιχεία που δείχνουν ότι περισσότεροι από 2 στους 3 φορολογούμενους δηλώνουν εισόδημα κάτω από το αφορολόγητο όριο, καθώς και στοιχεία σύμφωνα με τα οποία «πιάσαμε πάτο» διεθνώς στα έσοδα από φόρους εισοδήματος. Συγκεκριμένα  ανέφερε ότι:

 · Τα χαμηλά δημόσια έσοδα είναι  μέρος του δημοσιονομικού προβλήματος  της χώρας. Τα έσοδα ως ποσοστό  του ΑΕΠ έχουν μειωθεί από  το 40,9% στο 37,3% του ΑΕΠ από το 2001 έως σήμερα.

·Τα φορολογικά έσοδα έχουν μειωθεί  από το 21,8% το 2001 στο 2004 στο 19,6% και σήμερα είναι στο 19% του ΑΕΠ. Από τα χαμηλότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην Ευρωζώνη ο μέσος όρος είναι 25%.

·Η συμβολή των φορολογικών  εσόδων στο σύνολο (49%) είναι η  δεύτερη χαμηλότερη στην Ευρωπαϊκή  Ένωση των 27.

·Το πρόβλημα βρίσκεται στα έσοδα από άμεσους φόρους. Είμαστε κοντά σε χώρες όπως η Σλοβακία και η Ρουμανία, με έσοδα στο 7,7% του ΑΕΠ, όταν στους 27 ο μέσος όρος είναι 13,1%.

·Στην Ελλάδα, για κάθε 1 ΕΥΡΩ άμεσων φόρων, οι Έλληνες πληρώνουν 1,56 ΕΥΡΩ από έμμεσους.

·Η Ελλάδα έχει τον πέμπτο χαμηλότερο συντελεστή φορολόγησης μερισμάτων στον ΟΟΣΑ. Είναι συνολικά στο 32,5%.

·Το 85% εισοδήματα κάτω από 30.000 ΕΥΡΩ.

·Πάνω από 6,6 δις ΕΥΡΩ τα διαφυγόντα έσοδα  από τον ΦΠΑ. Έχουν διπλασιαστεί από το 2000

σχετικό θέμα:  Ξεκινά άγριο κυνήγι για τους φοροφυγάδες

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης