Συναινετικό κλίμα στην συνάντηση των πολιτικών αρχηγών

Συναινετικό κλίμα στην συνάντηση των πολιτικών αρχηγών

Σε συναινετικό κλίμα διεξήχθη η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για την καταπολέμηση της διαφθοράς, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, εξερχόμενος από το Προεδρικό Μέγαρο, τόνισε ότι θεωρεί το αποτέλεσμα της συνάντησης πολύ θετικό, ενώ επεσήμανε ότι παρά τις πιθανές ιδεολογικές διαφορές μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, θα μπορέσουν από κοινού, να πάρουν πρωτοβουλίες.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι  κάποιες από τις προτά

Συναινετικό κλίμα στην συνάντηση των πολιτικών αρχηγών

Σε συναινετικό κλίμα διεξήχθη η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για την καταπολέμηση της διαφθοράς, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, εξερχόμενος από το Προεδρικό Μέγαρο, τόνισε ότι θεωρεί το αποτέλεσμα της συνάντησης πολύ θετικό, ενώ επεσήμανε ότι παρά τις πιθανές ιδεολογικές διαφορές μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, θα μπορέσουν από κοινού, να πάρουν πρωτοβουλίες.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι  κάποιες από τις προτάσεις που έθεσε στο συμβούλιο, έγιναν ευμενώς αποδεκτες ενώ, όπως είπε,  ακούστηκαν προτάσεις και από τους υπόλοιπους αρχηγούς, τις οποίες θα αξιολογήσει η κυβέρνηση.

Θέλουμε αξιοπιστία για την πολιτεία γι’ αυτό πρέπει να χτυπήσουμε την ανισότητα, τη διαφθορά προστατεύοντας έτσι το δικαίωμα του κάθε πολίτη στην ισονομία και τη σωστή αξιοποίηση των χρημάτων του, σχολίασε ο ο κ. Παπανδρέου.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, δήλωσε ότι θεωρεί υπόδειγμα πολιτικού πολιτισμού το να κάνει αποδεκτές κάποιες προτάσεις του Πρωθυπουργού, όπως και ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου έκανε αποδεκτές δικές του προτάσεις.

Ο κ. Α. Σαμαράς επεσήμανε ότι, αφού ζητάμε διαφάνεια από τον ελληνικό λαό, πρέπει να προωθήσουμε διαφάνεια και για τον εαυτό μας ενώ πρόσθεσε, γι αυτό πρότεινα στην κυβέρνηση συγκεκριμένες αλλαγές στο νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Η κ. Αλέκα Παπαρήγα δεν έκανε δηλώσεις βγαίνοντας από το Προεδρικό μέγαρο αλλά κατευθύνθηκε προς το κοινοβούλιο όπου θα μιλήσει σε δημοσιογράφους.

Ο κ. Γιώργος Καρατζαφέρης, μίλησε για θεατρική παράσταση στην οποία ωστόσο όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν σε κάποια πράγματα.

Τέλος, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, τόνισε ότι η πάταξη της διαφθοράς  δεν είναι προαπαιτούμενο για την αντιμετώπιση της οικονομικής  κρίσης αλλά χρειάζεται αλλαγή του οικονομικού μοντέλου και του μοντέλου ανάπτυξης.

Ο κ. Τσίπρας, έκρινε αναγκαία την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών του νόμου για τη χρηματοδότηση των κομμάτων και του εκλογικού νόμου και του θεσμικού πλαισίου που αφορά τα ΜΜΕ.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε ύστερα από σχετική πρόταση, που διατύπωσε στον πρόεδρο της Δημοκρατίας - και αυτός την απεδέχθη - ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου,
ο οποίος χθες στο Ζάππειο έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην καταπολέμηση του φαινομένου 


Πρώτος έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο ο κ. Αλέξης Τσίπρας, συνοδευόμενος από τους συνεργάτες του κ.κ. Νίκο Παπά και Πάνο Σκουρλέτη, και ακολούθησαν η Αλέκα Παπαρήγα (στις 13.20) συνοδευόμενη από τον εκπρόσωπο του κόμματος Παναγιώτη Μενδρέκα, ένα λεπτό αργότερα ο Γιώργος Καρατζαφέρης, συνοδευόμενος από τους κ.κ. Αδωνη Γεωργιάδη και Γιώργο Γεωργίου, στις 13.23 ο Αντώνης Σαμαράς, συνοδευόμενος από τον διευθυντή του πολιτικού του γραφείου Κ. Αρβανιτόπουλο και τον εκπρόσωπο της ΝΔ Πάνο Παναγιωτόπουλο και στις 13.26 ο Γιώργος Παπανδρέου, συνοδευόμενος από τους κ.κ. Νίκο Αθανασάκη και Νίκο Ζιώγα.

Οι αρχηγοί πήραν τις θέσεις τους στο γραφείο στην αίθουσα συσκέψεων του Προεδρικού Μεγάρου και στις 13.30 ακριβώς, εισήλθε στην αίθουσα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Δεξιά του Κάρολου Παπούλια κάθισε ο Γιώργος Παπανδρέου, έχοντας δίπλα του την Αλέκα Παπαρήγα και τον Αλέξη Τσίπρα και απέναντι, αριστερά του προέδρου, κάθισε ο Αντώνης Σαμαράς, έχοντας δίπλα του τον Γιώργο Καρατζαφέρη.

Πρόκειται για την 6η σύσκεψη πουπταγματοποιήθηκε για την αντιμετώπιση μείζονος θέματος της χώρας από το 1992, όταν στις 18/2 εκείνης της χρονιάς, υπό την προεδρία του τότε προέδρου Κωνσταντίνου Καραμανλή, είχε συγκληθεί σύσκεψη για τη χάραξη εθνικής γραμμής στο ζήτημα της ΠΓΔΜ.

Στη σύσκεψη εκείνη είχαν λάβει μέρος ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Μητσοτάκης, ο Ανδρέας Παπανδρέου, εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, η Αλέκα Παπαρήγα εκ μέρους του ΚΚΕ και η Μαρία Δαμανάκη εκ μέρους του Συνασπισμού. Στη σύσκεψη εκείνη είχε λάβει μέρος ως Υπουργός των Εξωτερικών ο Αντώνης Σαμαράς.

Ακολούθησε μια ακόμη σύσκεψη για το ίδιο θέμα, στις 13 Απριλίου του 1992 με την ίδια σύνθεση και ακολούθησε η παραίτηση του τότε υπουργού των Εξωτερικών Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος είχε λάβει μέρος στο πρώτο μέρος της συσκέψεως.

Στις 14 Ιουνίου της ίδιας χρονιάς, πραγματοποιήθηκε νέα σύσκεψη, με την ίδια σύνθεση όσον αφορά τους αρχηγούς και με αντικείμενο τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και το θέμα της ΠΓΔΜ, καθώς και μία ακόμη, στις 10 Μαΐου της επόμενης χρονιάς (1993), με αντικείμενο επίσης τα Βαλκάνια.

Στις 15 Απριλίου του 2004, υπό την προεδρία του τότε προέδρου Κωστή Στεφανόπουλου και με τη συμμετοχή του τότε πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου, της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα και του τότε αρχηγού του Συνασπισμού Νίκου Κωνσταντόπουλου, πραγματοποιήθηκε μιά ακόμη σύσκεψη, με αντικείμενο τις εξελίξεις στο Κυπριακό και το σχέδιο Ανάν.

Στη σύσκεψη εκείνη είχε λάβει μέρος και ο τότε υπουργός των Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης.

Ο Γιώργος Παπανδρέου έχει μετάσχει σε δύο συσκέψεις (μαζί με τη σημερινή) πολιτικών αρχηγών, η Αλέκα Παπαρήγα σε πέντε, ενώ για πρώτη φορά μετέχει σε σύσκεψη, υπό την ιδιότητα του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας, ο Αντώνης Σαμαράς (σε άλλες δύο είχε λάβει μέρος ως υπουργός των Εξωτερικών). Για πρώτη φορά μετείχαν σε σύσκεψη αρχηγών οι κ.κ. Γιώργος Καρατζαφέρης (ΛΑΟΣ) και Αλέξης Τσίπρας (ΣΥΡΙΖΑ).

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης