Ανοδική τάση στα κρούσματα του AIDS
Με ανησυχητικούς ρυθμούς καταγράφονται πλέον τα κρούσματα του AIDS στην Ελλάδα. Περισσότεροι από 8.500 άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τον ιό HIV μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία και για το 2007, ωστόσο όλες οι ενδείξεις που έχουν οι ειδικοί για το τρέχον έτος είναι απογοητευτικές, καθώς μαρτυρούν έντονα αυξητικές τάσεις. Μάλιστα, η αύξηση καταγράφεται κυρίως στη συχνότητα μόλυνσης νέων γυναικών, ενώ την ίδια στιγμή τα στοιχεία δείχνουν ότι δύο στους πέντε νέους «προκαλούν» τον ιό HIV
Με ανησυχητικούς ρυθμούς καταγράφονται πλέον τα κρούσματα του AIDS στην Ελλάδα. Περισσότεροι από 8.500 άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τον ιό HIV μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία και για το 2007, ωστόσο όλες οι ενδείξεις που έχουν οι ειδικοί για το τρέχον έτος είναι απογοητευτικές, καθώς μαρτυρούν έντονα αυξητικές τάσεις. Μάλιστα, η αύξηση καταγράφεται κυρίως στη συχνότητα μόλυνσης νέων γυναικών, ενώ την ίδια στιγμή τα στοιχεία δείχνουν ότι δύο στους πέντε νέους «προκαλούν» τον ιό HIV καθώς επιλέγουν σεξουαλικές επαφές χωρίς προφύλαξη.
Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε σε συνέντευξή του ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS (ΕΕΜΑΑ), διευθυντής του Α΄ Παθολογικού τμήματος – Μονάδας Λοιμώξεων του νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς» κ. Παναγιώτης Γαργαλιάνος – Κακολύρης, με αφορμή τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS (1η Δεκεμβρίου).
Όπως διευκρίνισε ο ειδικός, η ελεύθερη σεξουαλική επαφή, η κοινή χρήση συριγγών σε ό,τι αφορά τους χρήστες ουσιών, η μετάδοση του ιού από την μολυσμένη μητέρα στο παιδί κατά την εγκυμοσύνη, τον τοκετό ή το θηλασμό και σπανιότερα, η μετάγγιση μολυσμένου αίματος ή παραγώγων του, αποτελούν τις τέσσερις βασικές πηγές μετάδοσης του ιού που έχουν ως αποτέλεσμα έναν φρενήρη ρυθμό μόλυνσης ανά τον κόσμο. Σύμφωνα με τα στοιχεία UNAIDS, παγκοσμίως έχουν μολυνθεί πάνω από 33 εκατομμύρια άνθρωποι, οι περισσότεροι εκ των οποίων στην υποσαχάρια Αφρική. Στην Ελλάδα, ο αριθμός των μέχρι τώρα μολυνθέντων από τον ιό HIV είναι πάνω από 8.500 χιλιάδες άνθρωποι.
Ο κ. Γαργαλιάνος υπογράμμισε ότι στη χώρα μας, όπως και στις αναπτυσσόμενες χώρες, παρατηρείται αύξηση των μολύνσεων σε γυναίκες της αναπαραγωγικής ηλικίας. Η απουσία μέσων προφύλαξης κατά τη σεξουαλική επαφή συσχετίζεται κατά τον ειδικό και με τη μεγάλη αύξηση των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων τόσο σε ασθενείς με HIV λοίμωξη όσο και στο γενικό πληθυσμό.
Κατά τη συνέντευξη επισημάνθηκε ότι η Ελλάδα σε πρόσφατη αναφορά του Ευρωπαϊκού Οργανισμού «Health Consumer PowerHouse» λαμβάνει την πλέον χαμηλή βαθμολογία σε ό,τι αφορά το AIDS λόγω μη ύπαρξης γενικευμένης εκστρατείας ενημέρωσης κοινού, απουσίας εκπαίδευσης σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία , μη εύκολης πρόσβασης στη θεραπεία των μη πιστοποιημένων μεταναστών (undocumented immigrants) καθώς και του μη γενικευμένου ελέγχου για οροθετικότητα των εγκύων.
Η στάση των νέων απέναντι στο AIDS
Ο κ. Γαργαλιάνος αναφέρθηκε και στα στοιχεία έρευνας, με θέμα «Νέοι και AIDS», η οποία πραγματοποιήθηκε από σπουδαστές Δημοσιογραφίας του ΙΕΚ ΑΚΜΗ, ενώ τα στοιχεία επεξεργάστηκε η εταιρεία ALCO. Από την έρευνα προκύπτουν τα εξής:
• Το 63,3% των νέων έχει ερωτικό σύντροφο έστω και περιστασιακά.
• Στην ηλικία των 19+ αυξάνονται τα ποσοστά των νέων που συνάπτουν μόνιμους δεσμούς.
• Το ενδιαφέρον για το ερωτικό παρελθόν του/ της συντρόφου είναι υψηλό (69%) και ανέρχεται στο 74% ανάμεσα στους νέους που έχουν μόνιμη σχέση. Ωστόσο, μεγάλο ποσοστό νέων ( 30,5%) δεν ρωτά ποτέ για την κατάσταση της υγείας του ερωτικού συντρόφου πριν την σεξουαλική επαφή.
• Στους άνδρες το ποσοστό αυτό είναι υπερδιπλάσιο (43%) από το αντίστοιχο των γυναικών (19%) γεγονός που σηματοδοτεί διαφορά στην ερωτική συμπεριφορά των δυο φύλων στο τομέα της πρόληψης της υγείας.
• Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός της αύξησης του ποσοστού των νέων που δεν ρωτούν ποτέ για την υγεία του συντρόφου τους πριν την ερωτική πράξη, όσο μεγαλώνουν οι ηλικιακές ομάδες . Στην ομάδα 15-18 ετών το αντίστοιχο ποσοστό είναι 27%, στην ομάδα 19-22 ετών 29% και στην ομάδα 23-25 φθάνει στα 33%. Αυτό εξηγείται από το γεγονός της αύξησης του ποσοστού των μόνιμων σχέσεων όσο «ανεβαίνουμε» ηλικιακή ομάδα.
• Το 53,7% των νέων χρησιμοποιεί πάντα προφυλακτικό όταν έρχεται σε σεξουαλική επαφή. Ποσοστό που ανέρχεται στο 62,1% ανάμεσα στους νέους 15-18 ετών των οποίων οι σχέσεις είναι περισσότερο περιστασιακές.
• Η ύπαρξη μόνιμης σχέσης αποτελεί και το κυριότερο λόγο (44,9%) μη χρήσης προφυλακτικού.
• Το aids προκαλεί στους νέους συναισθήματα κυρίως ανησυχίας (49%) και τρόμου (43,5%).
• Νιώθουν πλέον ότι ο βαθμός ενημέρωσης τους είναι πολύ μεγάλος (24,5%) και αρκετά μεγάλος (59,2%), ποσοστά που αυξάνονται καθώς μεγαλώνουν οι ηλικιακές ομάδες
«Δώσε Σχήμα στην Ελπίδα»
Το Σάββατο 28 Νοεμβρίου, 12 το μεσημέρι, στην Πλατεία Κοτζιά, στην Αθήνα, οι πολίτες θα γίνουν οι κρίκοι μιας μεγάλης ανθρώπινης αλυσίδα σχηματίζοντας το AIDS Red Ribbon, με σκοπό να στείλουν ένα δυνατό μήνυμα ζωής. Στόχος είναι να μπει «φρένο» στις προκαταλήψεις και «γκάζι» στην ενημέρωση. Θα ακολουθήσει συναυλία της Ελένης Πέτα, με τη συνοδεία του Θοδωρή Οικονόμου στο πιάνο, και της Νατάσσας Μποφίλιου μαζί με τον Θέμη Καραμουρατίδη. Η εκδήλωση διοργανώνεται με την πρωτοβουλία της Μη Κυβερνητικής Ανθρωπιστικής Οργάνωσης «Φαρμακοποιοί του Κόσμου», υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και με την υποστήριξη Επιστημονικής Ενημέρωσης της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr