Σύγχρονη στρατιωτική βάση στη Νότια Σερβία

Σύγχρονη στρατιωτική βάση στη Νότια Σερβία

Η μεγαλύτερη στρατιωτική βάση των σερβικών δυνάμεων ασφαλείας άρχισε από την Δευτέρα  να λειτουργεί στη Νότια Σερβία. Η βάση βρίσκεται στην κοιλάδα του Πρέσεβο, όπου η πλειονότητα του πληθυσμού είναι Αλβανοί.

Καταλαμβάνει έκταση 350 στρεμμάτων, με προοπτική επέκτασης στα 600 στρέμματα και θα επανδρωθεί με 1.000 επαγγελματίες των ειδικών δυνάμεων του στρατού και της αστυνομίας, που θα έχουν την ευθύνη για τον έλεγχο των διοικητικών συνόρων με το Κόσοβο και για τη δια

Έρχονται από Αυστραλία για τη ψήφο

Η μεγαλύτερη στρατιωτική βάση των σερβικών δυνάμεων ασφαλείας άρχισε από την Δευτέρα  να λειτουργεί στη Νότια Σερβία. Η βάση βρίσκεται στην κοιλάδα του Πρέσεβο, όπου η πλειονότητα του πληθυσμού είναι Αλβανοί.

Καταλαμβάνει έκταση 350 στρεμμάτων, με προοπτική επέκτασης στα 600 στρέμματα και θα επανδρωθεί με 1.000 επαγγελματίες των ειδικών δυνάμεων του στρατού και της αστυνομίας, που θα έχουν την ευθύνη για τον έλεγχο των διοικητικών συνόρων με το Κόσοβο και για τη διασφάλιση της ειρήνης στην περιοχή.

Η βάση που ονομάζεται Νότος (JUG) εγκαινιάστηκε από τον πρόεδρο της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς, ενώ παρέστησαν, επίσης, ο πρωθυπουργός Μίρκο Τσβέτκοβιτς, η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, των ενόπλων δυνάμεων και ξένοι διπλωμάτες.

Εγκαινιάζοντας τη βάση ο πρόεδρος Τάντιτς δήλωσε: Οι πολίτες της Σερβίας που επιθυμούν την ειρήνη, τη σταθερότητα και την αρμονική συμβίωση των εθνών θα πρέπει να είναι ικανοποιημένοι με τη λειτουργία της βάσης. Όσοι δεν θέλουν την ειρήνη και όσοι εμπλέκονται στο οργανωμένο έγκλημα θα πρέπει να είναι δυσαρεστημένοι.

Ο Μπόρις Τάντιτς επισήμανε ότι η Σερβία έχει δύο στρατηγικούς στόχους, την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη διατήρηση της εδαφικής της ακεραιότητας και της κυριαρχίας στο Κόσοβο και πρόσθεσε ότι ποτέ η σερβική ηγεσία δεν θα παραιτηθεί από τους στόχους αυτούς.

Ο υπουργός Άμυνας, Ντράγκαν Σουτάνοβατς, τόνισε ότι η βάση JUG θα αποτελέσει πρότυπο για άλλες στρατιωτικές βάσεις και θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της περιοχής, αφού θα προσφέρει εργασία στον τοπικό πληθυσμό, ενώ από την άλλη τις υπηρεσίες του σύγχρονου ιατρικού κέντρου που διαθέτει η βάση θα μπορούν να χρησιμοποιούν και οι κάτοικοι της περιοχής.

Τον αλβανικό πληθυσμό φαίνεται ότι δεν ικανοποιούν τα επιχειρήματα αυτά, αφού, όπως δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης Μπουγιάνοβατς, Σάιμπ Καμπέρι, οι Αλβανοί αισθάνονται την ίδρυση της βάσης ως στρατιωτικοποίηση της περιοχής.

Πιο σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε ο δήμαρχος της πόλης Πρέσεβο, Ράγκμι Μούσταφα, ο οποίος δήλωσε ότι η βάση αποτελεί κατοχή των Αλβανών που ζουν στην κοιλάδα του Πρέσεβο. Η βάση JUG βρίσκεται πέντε χιλιόμετρα νότια της πόλης Μπουγιάνοβατς, κοντά στα διοικητικά σύνορα με το Κόσοβο, 30 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την ΠΓΔΜ και 90 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Βουλγαρία.

Είναι εξοπλισμένη με σύγχρονο στρατιωτικό υλικό και μελλοντικά θα χρησιμοποιηθεί και ως κέντρο εκπαίδευσης στρατιωτικών ειρηνευτικών αποστολών. Η κατασκευή της κόστισε περίπου 20 εκατ. ευρώ.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ