Άνοιξαν οι κάλπες για τις προεδρικές εκλογές στη Ρουμανία
Άρχισε στις 07:00 -τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας- η προσέλευση των Ρουμάνων ψηφοφόρων στις κάλπες για να εκλέξουν νέο πρόεδρο για 5ετή θητεία, εν μέσω της σοβαρής οικονομικής και πολιτικής κρίσης μετά την πτώση της κυβέρνησης στα μέσα Οκτωβρίου. Οι κάλπες θα μείνουν ανοικτές ως τις 21:00.
Δώδεκα υποψήφιοι, όλοι άνδρες, διεκδικούν το θώκο στις εκλογές, τις πρώτες στη Ρουμανία αφότου η χώρα έγινε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2007.
Ωστόσο, η ψηφοφορία που διεξάγεται σήμερα Κυριακή θεωρείται
Δώδεκα υποψήφιοι, όλοι άνδρες, διεκδικούν το θώκο στις εκλογές, τις πρώτες στη Ρουμανία αφότου η χώρα έγινε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2007.
Ωστόσο, η ψηφοφορία που διεξάγεται σήμερα Κυριακή θεωρείται πως μάλλον δε θα αναδείξει νικητή και θα χρειαστεί δεύτερος γύρος, την 6η Δεκεμβρίου, ανάμεσα στον απερχόμενο κεντροδεξιό πρόεδρο Τραϊάν Μπασέσκου και το Σοσιαλδημοκράτη αντίπαλό του Μιρτσέα Γκεοάνα να καταλαμβάνουν από 30 ως 32% στον πρώτο γύρο, θέτοντας εκτός μάχης τον Φιλελεύθερο Τσριν Αντονέσκου.
Ο Μπασέσκου, πρώην πλοίαρχος, έδωσε στην προεκλογική του εκστρατεία έμφαση στα επιτεύγματά του, περιλαμβανομένης της εισδοχής στην ΕΕ, στην καταδίκη του στο καθεστώς της εποχής του «υπαρκτού», και στην «πρόοδο» που όπως υποστήριξε επιτεύχθηκε στον «αγώνα κατά της διαφθοράς», παρότι η Ρουμανία παραμένει στις τελευταίες θέσεις του σχετικού καταλόγου της οργάνωσης Διεθνής Αμνηστία.
Ακόμη, επιδίωξε περαιτέρω «μεταρρυθμίσεις» και κάλεσε να διοργανωθεί το δημοψήφισμα που διεξάγεται επίσης σήμερα για την μείωση του αριθμού των βουλευτών από τους 471 στους 300.
Ο Γκεοάνα, διπλωμάτης καριέρας που αρέσκεται να παραλληλίζει τον εαυτό του με τον πρώην Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ και τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, προτείνει ένα «ρωμαλέο» πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, που περιλαμβάνει ακόμη και ανέγερση εργατικών κατοικιών. Αναλυτές ωστόσο επισημαίνουν ότι κάτι τέτοιο θα είναι δύσκολο, αν όχι αδύνατον, να χρηματοδοτηθεί, με το δημόσιο έλλειμμα στο 7,3% του ΑΕΠ και την οικονομία να συρρικνώνεται κατά 8% το 2009.
Δικαίωμα ψήφου έχουν 18 εκατ. άνθρωποι επί του συνόλου των 21,5 εκατ. κατοίκων, αλλά με την απογοήτευση να κυριαρχεί στο λαό όσον αφορά την πολιτική, 20 χρόνια μετά την πτώση του Νικολάε Τσαουσέσκου, η συμμετοχή δεν αναμένεται να υπερβεί το 50%.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr