Ομιλία Α.Σαμαρά σε συγκέντρωση στελεχών και οπαδών της ΝΔ
Την ανάγκη εξάλειψης των μηχανισμών που μοιράζουν «κουκιά», που αποκλείουν άξια στελέχη υπέρ των «ημετέρων», που διαιρούν το κόμμα και διώχνουν τα μέλη, τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς, διευκρινίζοντας ότι δεν εννοεί τους κομματικούς μηχανισμούς αλλά τα κομματικά «φέουδα».
Στη διάρκεια ομιλίας του,το βράδυ της Τετάρτης, σε οπαδούς και στελέχη της ΝΔ, στο θέατρο Μπάντμιντον, ο κ. Σαμαράς επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι βάζει υποψηφιότητα και για εξαλείψει τους μηχανισμούς.
Την ανάγκη εξάλειψης των μηχανισμών που μοιράζουν «κουκιά», που αποκλείουν άξια στελέχη υπέρ των «ημετέρων», που διαιρούν το κόμμα και διώχνουν τα μέλη, τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς, διευκρινίζοντας ότι δεν εννοεί τους κομματικούς μηχανισμούς αλλά τα κομματικά «φέουδα».
Στη διάρκεια ομιλίας του,το βράδυ της Τετάρτης, σε οπαδούς και στελέχη της ΝΔ, στο θέατρο Μπάντμιντον, ο κ. Σαμαράς επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι βάζει υποψηφιότητα και για εξαλείψει τους μηχανισμούς.
«Κι επειδή κάποιοι δεν καταλαβαίνουν ή κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν, όταν λέμε μηχανισμοί, δεν εννοούμε τον κομματικό μηχανισμό. Δεν εννοούμε την οργανωτική δομή του κόμματος, Που αποτελείται από αιρετά στελέχη. Εννοούμε τους άτυπους μηχανισμούς στήριξης προσώπων, πέρα από τα κομματικά όργανα», εξήγησε.
«Αυτούς τους μηχανισμούς θα εξαλείψουμε. Γιατί υπήρξαν και λειτούργησαν τέτοιοι μηχανισμοί. Κι έχουν κι αυτοί το μερίδιό τους για τη βαριά ήττα της 4ης Οκτωβρίου», τόνισε.
Ο κ. Σαμαράς έκανε λόγο για κομματικά «βιλαέτια» και για τα κομματικά «φέουδα», επισημαίνοντας πως «όλοι ξέρουμε ότι υπάρχουν τέτοια φέουδα. Κι όλοι ξέρουμε, επίσης, ότι τώρα πια, με το άνοιγμα της εκλογής στη βάση, αυτοί οι μηχανισμοί έχασαν τον έλεγχο».
Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς έθεσε τα επτά πιο κρίσιμα ζητήματα της εκλογικής αναμέτρησης για την ανάδειξη του νέου αρχηγού της ΝΔ.
Το πρώτο, όπως ανέφερε, είναι η μαζική προσέλευση στις κάλπες, που θα ισχυροποιήσει τη ΝΔ. Έκανε δε αναφορά στην αντίστοιχη εκλογή του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ όπου, όπως σημείωσε, τότε την εκλογή από τη βάση την επέβαλε ο κομματικός μηχανισμός.
«Στη δική μας την περίπτωση, την εκλογή την επέβαλε η βάση, κόντρα στην αρχική αντίθεση των μηχανισμών. Μαζί με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο το παλέψαμε. Μαζί το πετύχαμε. Κι ήταν μεγάλη νίκη δημοκρατικότητας. Που ξεπερνά τα όρια της Νέας Δημοκρατίας. Για πρώτη φορά, η εκλογή εκφράζει αληθινό λαϊκό κίνημα που ανατρέπει συσχετισμούς και ισορροπίες», επεσήμανε.
Το δεύτερο ζήτημα είναι, συνέχισε, η ενότητα και τόνισε ότι ιστορία ασφαλώς δεν ξαναγράφεται, ούτε παραγράφεται.
«Αλλά και η Ιστορία δεν λησμονιέται. Ούτε σε δέκα ούτε σε εκατόν δέκα χρόνια» υπογράμμισε ο κ. Σαμαράς ζητώντας διαφύλαξη της ενότητας, κυρίως από τους υποψηφίους.
Τέταρτο ζήτημα, πρόσθεσε, είναι η σύνθεση των παραδοσιακών αξιών με τις πιο σύγχρονες φιλελεύθερες απόψεις. «Να συνθέσουμε την Πατρίδα με την Ανταγωνιστικότητα. Να συνθέσουμε την Ελευθερία στην επιχειρηματικότητα με το κράτος-διαιτητή, που δεν υποκαθιστά τον επιχειρηματία, αλλά εξαλείφει τις στρεβλώσεις των αγορών και διευκολύνει την διάχυση ευημερίας και ευκαιριών. Κάθε αληθινός φιλελεύθερος συγκρούεται πάντα με τις στρεβλώσεις, τα ολιγοπώλια και τα καρτέλ» ανέφερε.
Πέμπτο ζήτημα «να τελειώνουμε με τα στερεότυπα, ή μάλλον τα συμπλέγματα της μεταπολιτευτικής περιόδου. Που μας υποχρέωναν να απολογούμαστε για ο,τιδήποτε είναι αναπτυξιακό ή εθνικό» παρατήρησε.
Τόνισε ότι δεν χρειάζεται να απολογούνται σε κανέναν οι νεοδημοκράτες λέγοντας ότι «είμαστε πολύ πιο κοσμοπολίτες απ όσους ορκίζονται στην «παγκοσμιοποίηση» και ας μην έχουν ιδέα τι συμβαίνει στον κόσμο».
Το έκτο ζήτημα, συμπλήρωσε, είναι το ξεπέρασμα των στερεότυπων της Μεταπολίτευσης, που θα οδηγήσει σε μια νέα Μεταπολίτευση, σε μια νέα φάση Δημοκρατικής ωρίμανσης, όπου τα κόμματα θα είναι πιο κοντά στους πολίτες, και τα κομματικά μέλη θα έχουν γνώμη και ρόλο στη λήψη των αποφάσεων.
Πρότεινε δε δημοψηφίσματα «όπως συμβαίνει παντού στις προηγμένες δημοκρατικές χώρες» και υποστήριξε ότι «δεν θα φοβούνται οι πολιτικοί τη γνώμη των πολιτών, όπου η πλειοψηφία θα κυριαρχεί και οι μειοψηφίες θα γίνονται σεβαστές, και δεν θα καταδυναστεύουν οι εκάστοτε μειοψηφίες την πλειοψηφία».
Τέλος, έβδομο ζήτημα είναι «πώς θα έλθουμε στην εξουσία και θα πολιτευθούμε διαφορετικά;», επεσήμανε.
Κάποιοι, όπως ανέφερε προτείνουν τη διεκδίκηση του ταλαντευόμενου ψηφοφόρου και πρόσθεσε: «Καμία αντίρρηση. Αλλά μόνον αφελής μπορεί να πιστεύει ότι έτσι θα ξανάλθουμε στην εξουσία. Γιατί οι μεγάλες μας απώλειές μας δεν ήταν ούτε προς το ΠΑΣΟΚ ούτε προς το ΛΑΟΣ. Οι μεγάλες μας απώλειες ήταν προς την αποχή».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr