LIVE

Κορωνοϊός

Εμφαση στο trafficking από Μπαν Κι Μουν

Έρχονται από Αυστραλία για τη ψήφο

Άρχισαν το πρωί στο Μέγαρο Μουσικής οι εργασίες του Τρίτου Παγκόσμιου Φόρουμ για τη Μετανάστευση, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν και άλλων προσωπικοτήτων που δραστηριοποιούνται σε παγκόσμιο επίπεδο στο θέμα της μετανάστευσης.

Ο γ.γ. του ΟΗΕ έδωσε έμφαση στο θέμα της εμπορίας ανθρώπων (trafficking) και ιδιαίτερα γυναικών και παιδιών. Απευθυνόμενος στους συνέδρους, αναφέρθηκε στις τρεις

Άρχισαν το πρωί στο Μέγαρο Μουσικής οι εργασίες του Τρίτου Παγκόσμιου Φόρουμ για τη Μετανάστευση, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν και άλλων προσωπικοτήτων που δραστηριοποιούνται σε παγκόσμιο επίπεδο στο θέμα της μετανάστευσης.

Ο γ.γ. του ΟΗΕ έδωσε έμφαση στο θέμα της εμπορίας ανθρώπων (trafficking) και ιδιαίτερα γυναικών και παιδιών. Απευθυνόμενος στους συνέδρους, αναφέρθηκε στις τρεις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο πλανήτης σχετικά με το θέμα της μετανάστευσης.

Η πρώτη πρόκληση σήμερα, είπε, είναι η οικονομική κρίση και η διασφάλιση του ευάλωτου χαρακτήρα των μεταναστών που λόγω της κρίσης που εμφανίζεται στους τομείς όπου συνήθως απασχολούνται (οικοδομή, βιομηχανία, τουρισμός), αντιμετωπίζουν το πρόβλημα ανεργίας που γι’ αυτούς είναι υψηλότερη απ ότι σε άλλους εργαζόμενους. Επιπτώσεις από το πρόβλημα αυτό γνωρίζουν και οι χώρες καταγωγής των μεταναστών, καθώς έχει υπολογιστεί ότι τα εμβάσματα των μεταναστών προς τις χώρες τους το 2009 θα είναι μειωμένα κατά 7 με 10% .

Επίσης από την οικονομική κρίση δημιουργείται και κοινωνικό πρόβλημα καθώς οι μετανάστες μετατρέπονται σε αποδιοπομπαίους τράγους καθώς θεωρούνται υπεύθυνοι για τα χαμηλά ημερομίσθια, κάτι όμως που δεν οφείλεται σε αυτούς.

Η δεύτερη πρόκληση είναι αυτή της κλιματικής αλλαγής. Το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε παράκτιες περιοχές που θα μπορούσαν να πληγούν από την άνοδο της επιφάνειας της θάλασσας. Επιπλέον αναμένονται και νέα μεταναστευτικά ρεύματα λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων όπως πλημμύρες, ξηρασία κλπ.

Η τρίτη πρόκληση είναι το θέμα των ευάλωτων μεταναστών όπως είναι οι γυναίκες και τα παιδιά. Όπως είπε ο κ. Μπαν Κι Μουν, οι άνθρωποι αυτοί υφίστανται εξευτελισμούς, ωθούνται σε καταναγκαστικές εργασίες, στην πορνεία ακόμα και στην αφαίρεση οργάνων. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ δήλωσε μάλιστα πως έχει ξεκινήσει μια παγκόσμια εκστρατεία για την πρόληψη της βίας κατά των γυναικών. 

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης ο οποίος επικεντρώθηκε στο θέμα των παράνομων μεταναστών καθώς και στην κοινωνική και πολιτική ένταξη των νόμιμων μεταναστών. Η Ελλάδα έχει συνειδητοποιήσει, τόνισε ο υπουργός, τόσο τις δυνατότητες όσο και τους περιορισμούς των αστυνομικών μέτρων. Ωστόσο τόνισε η κυβέρνηση έχει διακηρύξει τη διάθεσή της να συγκρουστεί με τα δίκτυα λαθραίας μετανάστευσης.

Αναφέρθηκε επίσης σε δύο άξονες για τη διευθέτηση των πολιτικών ένταξης των μεταναστών. Ο πρώτος άξονας θα εγγυάται την ένταξη των νόμιμων μεταναστών με μέτρα τόνωσης της ασφάλειάς τους, με τη συμμετοχή των επί μακρών διαμενόντων μεταναστών στις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με την παροχή ιθαγένειας σε παιδιά μεταναστών που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα, και

Ο δεύτερος άξονας αφορά στη διαχείριση του όλο και αυξανόμενου αριθμού μεταναστών χωρίς χαρτιά. Ένα από τα μέτρα που θα ληφθούν είναι η δημιουργία ενός επιτελικού κέντρου συντονισμού για τους μετανάστες αυτούς με τη συμμετοχή πολλών εμπλεκόμενων υπουργείων.

Ο κ. υπουργός τόνισε ότι προαπαιτούμενο για τη λύση αυτού του προβλήματος είναι η διεθνής συνεργασία καθώς το πρόβλημα είναι παγκόσμιο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης