Γ. Παπανδρέου: «Η Άγκυρα να κατανοήσει ότι ζητούμενο είναι η μετεξέλιξη και όχι η κατάλυση του κυπριακού κράτους»
Στόχος είναι το τέλος στη στρατιωτική κατοχή αλλά και στο δράμα των συγγενών των αγνοουμένων, σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Παπανδρέου που μίλησε στην Κυπριακή Βουλή. Ο πρωθυπουργός, πρόσθεσε ότι στόχος πρέπει να αποτελέσει μια νέα εποχή συνεργασίας για την ασφάλεια, την σταθερότητα και την ανάπτυξη.
Σε ό, τι αφορά στην τουρκική πλευρά, ο Έλληνας πρωθυπουργός επεσήμανε ότι μόνο αν είμαστε ειλικρινείς απέναντι στην Τουρκία, θα υπάρξουν αποτελέσματα, ενώ συμπλήρωσε ότι η Άγκυρα από την πλευρά
Στόχος είναι το τέλος στη στρατιωτική κατοχή αλλά και στο δράμα των συγγενών των αγνοουμένων, σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Παπανδρέου που μίλησε στην Κυπριακή Βουλή. Ο πρωθυπουργός, πρόσθεσε ότι στόχος πρέπει να αποτελέσει μια νέα εποχή συνεργασίας για την ασφάλεια, την σταθερότητα και την ανάπτυξη.
Σε ό, τι αφορά στην τουρκική πλευρά, ο Έλληνας πρωθυπουργός επεσήμανε ότι μόνο αν είμαστε ειλικρινείς απέναντι στην Τουρκία, θα υπάρξουν αποτελέσματα, ενώ συμπλήρωσε ότι η Άγκυρα από την πλευρά της πρέπει να κατανοήσει ότι το ζητούμενο είναι η μετεξέλιξη και όχι η κατάλυση του κυπριακού κράτους.
Με τον πρόεδρο της Βουλής των αντιπροσώπων είχε συνάντηση νωρίς το μεσημέρι της Τρίτης ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου.
Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κ. Παπανδρέου: «Υπάρχει νέα δυναμική στις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας και στο ζήτημα του Κυπριακού».
Ο πρόεδρος της Βουλής των αντιπροσώπων ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό για τη βοήθεια της χώρα μας στην ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε.
Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος συνεχίζει σήμερα την επίσημη επίσκεψή του στην Κύπρο, ολοκλήρωσε τον κύκλο επαφών με την πολιτική ηγεσία, με διαδοχικές συναντήσεις με τον πρόεδρο του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρη Συλλούρη και τη γ.γ. των Οικολόγων Ιωάννα Παναγιώτου.
«Εξηγήσαμε στον πρωθυπουργό γιατί ανησυχούμε για τους χειρισμούς που γίνονται στο Κυπριακό, δώσαμε τις προτάσεις μας για τις υποχρεώσεις της Τουρκίας, όπως συζητήθηκαν και στο Εθνικό Συμβούλιο, ότι δεν μπορεί η Τουρκία να περάσει ανενόχλητη και αλώβητη τον Δεκέμβριο», ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης, ο οποίος συνοδευόταν από τον αναπληρωτή πρόεδρο Νίκο Κουτσού.
Πρόσθεσε ότι οι θέσεις που εξέφρασε και οι αναλύσεις που παρουσίασε ο Έλληνας πρωθυπουργός ήταν ότι δεν μπορεί η Τουρκία να περάσει αλώβητη, αλλά θα πρέπει να εφαρμοστούν και στην περίπτωση της λύσης οι ευρωπαϊκές αρχές και αξίες. Ο κ. Παπανδρέου, πρόσθεσε ο κ. Συλλούρης, ανέφερε ότι και το θέμα των εγγυήσεων είναι κορυφαίο, είναι ζήτημα ζωής και θανάτου για την Κύπρο και δεν μπορεί να υπάρξει λύση με τουρκικές ή άλλες εγγυήσεις.
Η γραμματέας των Οικολόγων Ιωάννα Παναγιώτου δήλωσε ότι εξέφρασε την άποψη ότι οι κυβερνήσεις Κύπρου και Ελλάδας θα πρέπει να επιδείξουν σθεναρή στάση ενόψει Δεκεμβρίου, χρησιμοποιώντας το δικαίωμα της αρνησικυρίας στο άνοιγμα κεφαλαίων.
«Πρέπει πραγματικά να προχωρήσουν, αν δεν υπάρξει συναίνεση στο Συμβούλιο, έστω και οι δύο χώρες μόνες τους, χρησιμοποιώντας το δικαίωμα της αρνησικυρίας όσον αφορά το άνοιγμα των κεφαλαίων», ανέφερε.
Η κ. Παναγιώτου χαιρέτισε την επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στην Κύπρο, και τα «θετικά του μηνύματα» όσον αφορά την προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού. Εξέφρασε παράλληλα την άποψη ότι η Ελλάδα και η Κύπρος πρέπει να συμπαραταχθούν και να συμπορευτούν στην προσπάθεια για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος και ομαλοποίηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Η κ. Παναγιώτου αναφέρθηκε και στον «οδικό χάρτη», εκφράζοντας την άποψη ότι πρόκειται για μια δήλωση πολιτικής και όχι μια κίνηση στρατηγικής από την πλευρά του Ελληνα πρωθυπουργού.
«Δείχνει τις προθέσεις αλλά δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι στόχοι και χρονοδιαγράμματα όσον αφορά την πορεία. Βέβαια υπάρχει το ευρωπαϊκό πλαίσιο μέσα στο οποίο δηλώνει ότι θα προχωρήσουν οι όποιες κινήσεις, οι όποιες πιέσεις για να έχουμε ένα αποτέλεσμα», κατέληξε.
Διαβάστε ακόμη:
Χριστόφιας : «Επειγόμαστε για λύση του Κυπριακού»Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr