Συμπτώματα παρακμής και διάλυσης στη ΝΔ

Συμπτώματα παρακμής και διάλυσης στη ΝΔ

Γκρίνια και  δημόσιες αντιπαραθέσεις αλλά και παρασκηνιακές  ίντριγκες ενόψει τις διαδοχής συνθέτουν το μετεκλογικό τοπίο στο εσωτερικό της ΝΔ που εγκυμονεί κινδύνους διάσπασης.

Λαγοί, «μαχαιροβγάλτες», χτυπήματα κάτω από την μέση, διασπορά φημών και αξιοποίηση στο έπακρο των δημοσιογραφικών παπαγάλων  δημιουργούν ατμόσφαιρα παρακμής και διάλυσης στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Καθώς μάλιστα δρομολογούνται

Συμπτώματα παρακμής και διάλυσης στη ΝΔ

Γκρίνια και  δημόσιες αντιπαραθέσεις αλλά και παρασκηνιακές  ίντριγκες ενόψει τις διαδοχής συνθέτουν το μετεκλογικό τοπίο στο εσωτερικό της ΝΔ που εγκυμονεί κινδύνους διάσπασης.

Λαγοί, «μαχαιροβγάλτες», χτυπήματα κάτω από την μέση, διασπορά φημών και αξιοποίηση στο έπακρο των δημοσιογραφικών παπαγάλων  δημιουργούν ατμόσφαιρα παρακμής και διάλυσης στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Καθώς μάλιστα δρομολογούνται διαδικασίες εξπρές προκειμένου να κουκουλωθούν για μία ακόμη φορά οι ευθύνες και να αποφευχθεί ο ουσιαστικός διάλογος για τα πεντέμισι χρόνια της αποτυχημένης διακυβέρνησης ορισμένοι θέτουν πολύ σοβαρά το ερώτημα «τι κόμμα και με τι προοπτικές θα αναλάβει όποιος κερδίσει την ηγεσία». Βουλευτές όπως οι κ.κ. Σάββας Τσιτουρίδης, Γιώργος Καλατζής, Σίμος Κεδίκογλου, Κατερίνα Παπακώστα, ήδη έχουν ανοίξει το θέμα των ευθυνών της ήττας.

Οι τρεις δελφίνοι έχουν ανοίξει τα πολιτικά τους γραφεία, βλέπουν κόσμο, «λαδώνουν τους μηχανισμούς  τους» και προσπαθούν να προσεταιριστούν  βουλευτές και κομματικά στελέχη. Πριν όμως καν υποβάλλουν τις υποψηφιότητές  τους έχουν αρχίσει έναν πόλεμο φθοράς που διεξάγεται προς το παρόν περισσότερο στο ημίφως του παρασκηνίου. Για την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη συζητείται η ευθύνη της στις πρόωρες εκλογές και στο αποτέλεσμα που έθεσε την Δευτέρα ο κ. Μιχάλης Λιάπης. Για τον κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο διαχέεται από κάποια εσωκομματικά κέντρα ότι «δεν θα μείνει μέχρι το τέλος αλλά ότι θα αποχωρήσει κάποια στιγμή αφού διαπραγματευθεί το μέλλον του με τον επικρατέστερο για την αρχηγεία που είναι η κ. Μπακογιάννη». Από τους συνεργάτες του κ. Αβραμόπουλου διέρρευσε ότι «είναι έξαλλος με τις φήμες αυτές που τις αποδίδει στους εσωκομματικούς του αντιπάλους και ότι θα διεκδικήσει την ηγεσία σε κάθε περίπτωση». Πριν ανοίξει η διαδικασία δήλωσε την υποψηφιότητά του ο κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης τον όποιο κάποιοι έσπευσαν να χαρακτηρίσουν «λαγό του κ. Σαμαρά». Στον αντίποδα βρίσκεται σε εξέλιξη κίνηση για την συγκέντρωση υπογραφών που να προτείνουν την υποψηφιότητα του κ. Βαγγέλη Μειμαράκη για την ηγεσία του κόμματος. Λέγεται ότι έχουν συγκεντρωθεί ήδη περισσότερες από 500 υπογραφές κομματικών στελεχών. Οι ανήκοντες σε άλλα στρατόπεδα λένε ότι «ο Μειμαράκης θα μαζέψει κόσμο από τους καραμανλικούς για να περιορίσει τους κ.κ. Αβραμόπουλο και Σαμαρά και τελικά θα συνταχθεί με την κ. Μπακογιάννη». Ο ίδιος πάντως αποφεύγει να τοποθετηθεί αφήνοντας ανοικτές όλες τις εκτιμήσεις.

Το πρώτο πεδίο  άτυπης αντιπαράθεσης που έχει ανοίξει  είναι οι διαδικασίες του συνεδρίου. Την Τετάρτη θα ανοίξει το τυπικό, ο κ. Καραμανλής ως πρόεδρος του κόμματος θα στείλει επιστολές στα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής στις οποίες θα ανακοινώνει την παραίτησή του από την ηγεσία του κόμματος και την απόφασή του να συγκαλέσει έκτακτο συνέδριο για την εκλογή αρχηγού. Πιθανότατα θα ορίζεται ως χρόνος ένας μήνας μετά την κοινοποίηση της επιστολής. Πάνω σε αυτό υπάρχει η πρώτη διαφωνία. Ο κ. Αβραμόπουλος θα επαναφέρει παλαιότερη πρότασή του να εκλεγεί ο αρχηγός από την κομματική βάση που σημαίνει να προηγηθούν άλλες διαδικασίες για την εκκαθάριση των μητρώων και την καταγραφή των μελών. Την ίδια πρόταση δείχνει να αποδέχεται και ο κ. Αντώνης Σαμαράς. Και οι δύο ζητούν περισσότερο χρόνο για να γίνει εσωκομματικός διάλογος που ξεκινά από τις αιτίες της ήττας και την κριτική της διακυβέρνησης και θα φθάνει μέχρι το ερώτημα της επανίδρυσης του κόμματος και του προσδιορισμού πολιτικής φυσιογνωμίας και νέου προγραμματικού λόγου που να προσδιορίζει και την αντιπολιτευτική τακτική. Αν και παλαιότερα η κυρία Μπακογιάννη είχε επίσης ταχθεί υπέρ του ανοίγματος των διαδικασιών στην βάση τώρα δείχνει να προτιμά ένα συνέδριο «μηχανισμών και κουκιών¨» με την σύνθεση του 2007 και με περιορισμένο διάλογο με μόνο αντικείμενο την εκλογή αρχηγού. Στην κατεύθυνση αυτή όμως δείχνει να κινείται και ο κ. Καραμανλής προκειμένου να αποφύγει την κριτική για τα δικά του πεπραγμένα. Έτσι δίνεται η εντύπωση ότι ο κ. Καραμανλής μέσω της διαδικασίας τείνει να ευνοήσει την κ. Μπακογιάννη.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης