Εντείνεται η αντιπαράθεση μεταξύ Ιράν και Δύσης

Εντείνεται η αντιπαράθεση μεταξύ Ιράν και Δύσης

Για πολλές δεκαετίες, μια μικρή ομάδα επιστημόνων υποστήριζε ότι το κάπνισμα δεν βλάπτει την υγεία. Χάρις στις αμφιβολίες που έσπειρε αυτή η ομάδα, η καπνοβιομηχανία κατάφερε να αναβάλει τις πρωτοβουλίες που χρειάζονταν για να πειστούν οι καπνιστές ότι το κάπνισμα σκοτώνει. Τελικά η αλήθεια έλαμψε και σήμερα κανείς δεν αμφισβητεί πια τις ολέθριες επιπτώσεις του τσιγάρου. Επιπλέον, έγινε γνωστό ότι πολλοί από τους επιστήμονες π

Εντείνεται η αντιπαράθεση μεταξύ Ιράν και Δύσης

Για πολλές δεκαετίες, μια μικρή ομάδα επιστημόνων υποστήριζε ότι το κάπνισμα δεν βλάπτει την υγεία. Χάρις στις αμφιβολίες που έσπειρε αυτή η ομάδα, η καπνοβιομηχανία κατάφερε να αναβάλει τις πρωτοβουλίες που χρειάζονταν για να πειστούν οι καπνιστές ότι το κάπνισμα σκοτώνει. Τελικά η αλήθεια έλαμψε και σήμερα κανείς δεν αμφισβητεί πια τις ολέθριες επιπτώσεις του τσιγάρου. Επιπλέον, έγινε γνωστό ότι πολλοί από τους επιστήμονες που υπερασπίζονταν το τσιγάρο ήταν πληρωμένοι από την καπνοβιομηχανία.

Η επιστημονική αυτή διαμάχη συνέβαλε στο να χάσουν τη ζωή τους εκατομμύρια καπνιστές. Πολλές ζωές θα μπορούσε να είχαν σωθεί αν τα μέτρα που λαμβάνονται σήμερα είχαν υιοθετηθεί πριν από 20 ή 30 χρόνια. Και το πιο θλιβερό απόλα είναι ότι οι πραγματικοί ειδικοί γνώριζαν την αλήθεια πολύ πριν την αποδεχθούν οι πολιτικοί και η κοινή γνώμη.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει με το Ιράν και το πυρηνικό του πρόγραμμα, γράφει ο Μοϊσές Ναϊμ στην Ελ Παϊς. Η διαφορά είναι ότι στην περίπτωση αυτή μπορεί να χαθούν πολύ περισσότερες ζωές από εκείνες που κόστισε το τσιγάρο.

Σύμφωνα με την ιρανική κυβέρνηση, το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας έχει αποκλειστικά ειρηνικούς σκοπούς: να παράγει ηλεκτρική ενέργεια. Αλλοι, πάλι, είναι πεισμένοι ότι το Ιράν κατασκευάζει ατομικές βόμβες.

Ο πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ επιμένει ότι «η θρησκεία μας μας απαγορεύει να έχουμε πυρηνικά όπλα και ο θρησκευτικός μας ηγέτης τα έχει απαγορεύσει». Η ατομική βόμβα, λέει, ανήκει στον περασμένο αιώνα και δεν έχει πια καμιά εφαρμογή. Πολλοί συμφωνούν μαζί του. Ο πρόεδρος της Βραζιλίας, για παράδειγμα, δήλωσε στα Ηνωμένα Εθνη ότι ο Αχμαντινεζάντ τον διαβεβαίωσε πως το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα έχει ειρηνικούς σκοπούς. «Υπερασπίζομαι το δικαίωμα του Ιράν να έχει πυρηνική ενέργεια», τόνισε ο Λούλα.

Η μικρή λεπτομέρεια που φαίνεται ότι εξόργισε τον Λούλα και τον Αχμαντινεζάντ είναι η αποκάλυψη της Γαλλίας, της Βρετανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών ότι υπάρχει στο Ιράν ένα μυστικό εργοστάσιο εμπλουτισμού ουρανίου. Το εργοστάσιο βρίσκεται κοντά στην ιερή πόλη Κομ και είναι πολύ μικρό για να παράγει ηλεκτρισμό αλλά αρκετό μεγάλο για να παράγει τα όπλα που, σύμφωνα με τον Αχμαντινεζάντ, απαγορεύονται από το ισλάμ. Η αποκάλυψη αυτή κλόνισε ακόμη και τους ηγέτες της Ρωσίας και της Κίνας, που μέχρι τώρα διαφωνούσαν με την επιβολή νέων κυρώσεων στο Ιράν.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η συζήτηση για τους πραγματικούς στόχους του Ιράν θα λάβει τέλος. Για ορισμένους, όλη αυτή η συζήτηση δεν αποτελεί παρά μια ακόμη περίπτωση όπου οι μεγάλες δυνάμεις κατασκευάζουν ένα πρόσχημα για να επιτεθούν σε μια χώρα που δεν δέχεται την κυριαρχία τους. Και πού, επιπλέον, διαθέτει πετρέλαιο. Όπως συνέβαινε όμως με τους ειδικούς που γνώριζαν ότι η αντιπαράθεση για τις επιπτώσεις του τσιγάρου δεν ήταν παρά ένα τέχνασμα για να κερδίσει χρόνο η καπνοβιομηχανία, έτσι και οι ειδικοί για τα πυρηνικά δεν έχουν καμιά αμφιβολία ότι το Ιράν επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Ο τρόπος με τον οποίο ο κόσμος θα απαντήσει στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν έχει μεγάλη σημασία, τονίζει ο Ναϊμ. Την ημέρα που το Ιράν θα αποκτήσει τη βόμβα, η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος και οι άλλες χώρες της περιοχής θα αισθανθούν υποχρεωμένες να κάνουν το ίδιο. Κι όσο περισσότερες χώρες αποκτήσουν ατομικές βόμβες, τόσο θα μεγαλώνει η πιθανότητα να τις χρησιμοποιήσουν ή να τις πουλήσουν σε εκείνους που θέλουν να τις εκτοξεύσουν σε μια μεγάλη πόλη.

Το ίδιο το Ιράν έχει αποφασίσει να αγνοήσει τα τελεσίγραφα και τις προειδοποιήσεις της διεθνούς κοινότητας. «Αν το θέλει ο Θεός, αυτό το νέο εργοστάσιο θα αρχίσει να λειτουργεί προσεχώς και θα τυφλώσει τους εχθρούς μας», δηλώνει ο αγιατολάχ Μοχάμαντ Γκολπαγεγκανί, επικεφαλής του γραφείου του θρησκευτικού ηγέτη της χώρας. Και ο επικεφαλής της Επιτροπής Εθνικής Ασφαλείας και Εξωτερικής Πολιτικής του ιρανικού κοινοβουλίου, ο Αλαεντίν Μπορουγερντί, προειδοποιεί τη Δύση να μη λάβει κανένα μέτρο που θα μπορούσε να πλήξει τη συνεργασία του Ιράν μαζί της.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης