Μη αποδεκτή η νέα πρόταση Νίμιτς από την Ελλάδα

Μη αποδεκτή η νέα πρόταση Νίμιτς από την Ελλάδα

Τη διαφωνία της Αθήνας στην πρόβλεψη για το εύρος χρήσης της προτεινόμενης ονομασίας του κράτους των Σκοπίων εξέφρασε ο Έλληνας διαπραγματευτής κ. Αδαμάντιος Βασιλάκης στον ειδικό μεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών για το Σκοπιανό κ. Μάθιου Νίμιτς.

Οι δύο άντρες συναντήθηκαν το βράδυ της Τρίτης (ώρα Ηνωμένων Πολιτειών) στη Νέα Υόρκη. Ο κ. Νίμιτς ανέμενε από τον κ. Βασιλάκη την επίσημη τοποθέτηση της ελληνικής πλευράς επί της νεότερης πρότασης που είχε καταθέσει πριν από περίπου ένα μήνα στι

Μη αποδεκτή η νέα πρόταση Νίμιτς από την Ελλάδα

Τη διαφωνία της Αθήνας στην πρόβλεψη για το εύρος χρήσης της προτεινόμενης ονομασίας του κράτους των Σκοπίων εξέφρασε ο Έλληνας διαπραγματευτής κ. Αδαμάντιος Βασιλάκης στον ειδικό μεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών για το Σκοπιανό κ. Μάθιου Νίμιτς.

Οι δύο άντρες συναντήθηκαν το βράδυ της Τρίτης (ώρα Ηνωμένων Πολιτειών) στη Νέα Υόρκη. Ο κ. Νίμιτς ανέμενε από τον κ. Βασιλάκη την επίσημη τοποθέτηση της ελληνικής πλευράς επί της νεότερης πρότασης που είχε καταθέσει πριν από περίπου ένα μήνα στις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της πΓΔΜ με σκοπό την διευθέτηση του προβλήματος της ονομασίας της FYROM.

Επισήμως οι προβλέψεις της τελευταίας δέσμης ιδεών του Αμερικανού διαμεσολαβητή δεν έχουν αποκαλυφθεί. Ο ίδιος ο κ. Νίμιτς είχε υποστηρίξει ότι το σχέδιό του περιλαμβάνει μικρές αλλαγές σε σχέση με προηγούμενη πρόταση που είχε καταθέσει τον Οκτώβριο του 2008.

Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες, ο κ. Νίμιτς επανέφερε την πρόταση για ονομασία της FYROM ως «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», φόρμουλα που επί της αρχής ικανοποιεί την κυβέρνηση της ΝΔ.

Το σημείο που θεωρείται ιδιαιτέρως προβληματικό και στο οποίο εστιάζεται η ελληνική διαφωνία αφορά το εύρος χρήσης της προτεινόμενης ονομασίας. Στην τελευταία πρότασή του, ο κ. Νίμιτς έχει αποδυναμώσει ακόμη περισσότερο το «erga omnes» δηλαδή την αξίωση της ελληνικής πλευράς η όποια συμφωνηθείσα ονομασία να ισχύει έναντι όλων. Στη δέσμη ιδεών του μεσολαβητή του ΟΗΕ που παρουσιάστηκε τον Ιούλιο του 2009, η ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» μοιάζει να αφορά σχεδόν αποκλειστικά τις διμερείς διπλωματικές σχέσεις της Ελλάδας με τα Σκόπια. Η Αθήνα επιδιώκει τη δέσμευση της FYROM ότι η συμφωνία θα έχει ισχύ και θα χρησιμοποιείται σε όλους τους διεθνείς, περιφερειακούς και πολυμερείς οργανισμούς και ότι η πιθανή συμφωνία επί του ονόματος «Βόρεια Μακεδονία» θα ισχύει έναντι όλων.

Η Ελλάδα δεν μπορεί να αποδεχθεί μια πρόταση λύσης που το όνομα θα αναπαράγει την εκκρεμότητα και έτσι ο κ. Βασιλάκης ζήτησε συγκεκριμένες αλλαγές με σκοπό η φόρμουλα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» να έχει το μέγιστο δυνατό έυρος χρήσης.

Η απάντηση της σκοπιανής κυβέρνησης στον μεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών αναμένεται να επιδοθεί την Πέμπτη, από τον μεσολαβητή της πΓΔΜ κ. Ζόραν Γιόλεφσκι. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα γνωστά δεν έχει προγραμματιστεί τριμερής συνάντηση του μεσολαβητή του ΟΗΕ με τους διαπραγματευτές των δύο χωρών.

Με τις παρατηρήσεις που υπέβαλλε στην τελευταία πρόταση Νίμιτς, επί της ουσίας η Αθήνα επιδιώκει να τορπιλίσει τις ιδέες του μεσολαβητή και αναμένει μια νέα και περισσότερη «εποικοδομητική» πρόταση.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης