Διεθνείς αντιδράσεις για την κατάσταση στο Ιράν
O Aμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε την ανησυχία του για τη βία και τις «άδικες ενέργειες» εναντίον των Ιρανών διαδηλωτών, σε συνάντηση που είχε με τους συμβούλους του, που τον ενημέρωσαν για τις εξελίξεις στην ισλαμική δημοκρατία.
«Το απόγευμα ο πρόεδρος συναντήθηκε για περισσότερα από 30 λεπτά στο Οβάλ Γραφείο με τους συμβούλους του σε θέματα εξωτερικής πολιτικής για να ενημερωθεί για την τρέχουσα κατάσταση και τις εξελίξεις στο Ιράν», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
«Στη σ
O Aμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε την ανησυχία του για τη βία και τις «άδικες ενέργειες» εναντίον των Ιρανών διαδηλωτών, σε συνάντηση που είχε με τους συμβούλους του, που τον ενημέρωσαν για τις εξελίξεις στην ισλαμική δημοκρατία.
«Το απόγευμα ο πρόεδρος συναντήθηκε για περισσότερα από 30 λεπτά στο Οβάλ Γραφείο με τους συμβούλους του σε θέματα εξωτερικής πολιτικής για να ενημερωθεί για την τρέχουσα κατάσταση και τις εξελίξεις στο Ιράν», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
«Στη συνάντηση ο πρόεδρος επανέλαβε τις ανησυχίες του για τη βία και τις άδικες ενέργειες που γίνονται εναντίον του ιρανικού λαού», προστίθεται στην ανακοίνωση.
Οι δηλώσεις Ομπάμα αποτελούν στην ουσία επανάληψη της ανακοίνωσης που εκδόθηκε το Σάββατο, με την οποία καλείται η ιρανική κυβέρνηση να μην καταφεύγει σε βία εναντίον των πολιτών.
Ο Μπαράκ Ομπάμα δέχεται επικρίσεις από τους Ρεπουμπλικανούς, για ιδιαιτέρως συγκρατημένη αντίδραση στις εξελίξεις στο Ιράν.
«Είναι συγκρατημένος και παθητικός, περισσότερο απ όσο θα ήθελα», δήλωσε ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής, Λίντσεϊ Γκράχαμ, στην εκπομπή του ABC «Αυτή την εβδομάδα με τον Τζορτζ Στεφανόπουλο».
«Θα μπορούσαμε να είμαστε πιο δυναμικοί», πρόσθεσε ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τσαρλς Γκράσλεϊ, μιλώντας στο CNN.
Δημοκρατικοί γερουσιαστές από την άλλη πλευρά υπερασπίστηκαν την προσέγγιση του Λευκού Οίκου, υποστηρίζοντας ότι ο πρόεδρος θα πρέπει να ακολουθήσει μία πολύ λεπτή γραμμή.
Ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Κέισι δήλωσε ότι ο Ομπάμα έχει επιτύχει «την σωστή ισορροπία». «Ο πρόεδρος δεν έχει την πολυτέλεια να σκέπτεται μόνο για τις επόμενες δύο μέρες. Πρέπει να είναι ικανός να σκέπτεται για το προσεχές και το μακρινό μέλλον», πρόσθεσε ο γερουσιαστής Κέισι.
Ο κόσμος βλέπει με συμπάθεια τους διαδηλωτές στο Ιράν, δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου.
«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι όλοι στον κόσμο βλέπουν με συμπάθεια την επιθυμία των Ιρανών για ελευθερία», δήλωσε ο Νετανιάχου στο πρόγραμμα «Meet the Press» του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου NBC, όταν ερωτήθηκε για τις διαδηλώσεις στο Ιράν.
«Νομίζω ότι είναι πολύ νωρίς να πούμε τι θα γίνει στο Ιράν και στη διεθνή σκηνή», προσέθεσε, στις δηλώσεις αυτές που έκανε από το Ισραήλ, και επανέλαβε τη θέση της χώρας του ότι δεν θα πρέπει να επιτραπεί στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.
Την ελπίδα «εξαφάνισης» της σημερινής κυβέρνησης του Ιράν εξέφρασε παράλληλα σήμερα ο ισραηλινός πρόεδρος Σιμόν Πέρες.
«Ας επιτραπεί στους νέους να εγείρουν τις ελεύθερες φωνές τους για μια θετική πολιτική. Ας επιτραπεί στις Ιρανές, που είναι ένα πολύ θαρραλέο κομμάτι του λαού, να εκφράσουν τη δίψα τους για ισότητα, για ελευθερία», δήλωσε ο Πέρες, αναφερόμενος στις διαδηλώσεις στο Ιράν και προσέθεσε: «Πραγματικά δεν ξέρω τι θα εξαφανιστεί πρώτο, το εμπλουτισμένο ουράνιό τους, ή η κακή κυβέρνησή τους». «Ελπίζω ότι θα εξαφανιστεί η κακή κυβέρνηση» συμπλήρωσε.
Συντετριμμένος από την απώλεια ανθρώπινων ζωών στο Ιράν δήλωσε σήμερα παράλληλα ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Φράνκο Φρατίνι και κάλεσε την Τεχεράνη να επιλύσει ειρηνικά το ταχύτερο δυνατό την κρίση που προκλήθηκε από την αμφισβήτηση των προεδρικών εκλογών.
«Ζητούμε από την ιρανική κυβέρνηση να δράσει άμεσα για να δημιουργηθούν οι συνθήκες για μια ειρηνική επίλυση της εσωτερικής κρίσης», δήλωσε ο υπουργός, τον οποίο επικαλείται το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa.
Παράλληλα το υπουργείο Εξωτερικών της Σουηδίας ανακοίνωσε σήμερα ότι η πρεσβεία της χώρας στο Ιράν δέχθηκε μηνύματα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, προερχόμενα από τη Σουηδία, με τα οποία της ζητήθηκε να ανοίξει τις πόρτες της στους διαδηλωτές της ιρανικής αντιπολίτευσης για να μπορέσουν να βρουν εκεί καταφύγιο.
«Χθες εστάλησαν από τη Σουηδία στην πρεσβεία μας στο Ιράν ορισμένα e-mail με τα οποία μας ζητούσαν να ανοίξουμε τις πόρτες μας στους διαδηλωτές (...) Αυτό απαιτεί μια πολιτική απόφαση και, σήμερα, δεν μπορούμε να δώσουμε άσυλο στο έδαφος της πρεσβείας», δήλωσε η διευθύντρια της υπηρεσίας Τύπου του υπουργείου Σεσίλια Ζίλιν.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Μπερνάρ Κουσνέρ, καταδίκασε σήμερα την «άγρια καταστολή» των διαδηλώσεων στην Τεχεράνη και ζήτησε να απελευθερωθούν άμεσα όσοι έχουν συλληφθεί.
«Πληροφορήθηκα με κατάπληξη ότι στις χθεσινές διαδηλώσεις στην Τεχεράνη υπήρξαν πολλά θύματα, συμπεριλαμβανομένων και νεκρών, ο αριθμός των οποίων παραμένει ακόμη αδιευκρίνιστος. Καταδικάζω αυτή την άγρια καταστολή. Ζητώ την άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων», αναφέρει ο Γάλλος υπουργός σε ανακοίνωση που εξέδωσε.
«Επιπλέον, το έργο των δημοσιογράφων, Ιρανών ή ξένων, εμποδίζεται σοβαρά. Καλώ τις ιρανικές αρχές να σεβαστούν την ελευθερία του Τύπου και της επικοινωνίας», προσθέτει ο Κουσνέρ.
Ο υπουργός απέρριψε επίσης τις κατηγορίες της Τεχεράνης εναντίον του Λονδίνου και της Ουάσιγκτον. «Η ιρανική κυβέρνηση δεν θα απαντήσει στις ελπίδες του λαού της με τέτοιες προσβολές», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Δεν θέλουμε, κατά κανένα τρόπο, να αποφασίσουμε εμείς αντί για τους Ιρανούς για το μέλλον τους. Ακριβώς η ελευθερία επιλογής των Ιρανών εκλογέων μας ωθεί να ζητούμε να ριχθεί άπλετο φως στις εκλογές αυτές», κατέληξε.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, χαρακτήρισε «αδικαιολόγητη» τη στάση της Τεχεράνης απέναντι στη εύλογη επιθυμία μεγάλου τμήματος του ιρανικού λαού για την «αλήθεια» μετά την επανεκλογή του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ στις προεδρικές εκλογές.
«Αυτό που συμβαίνει στο Ιράν είναι πολύ ανησυχητικό και η στάση των αρχών της Τεχεράνης απέναντι στην εύλογη επιθυμία για την αλήθεια εκ μέρους μεγάλου τμήματος του πληθυσμού είναι αδικαιολόγητη», τόνισε ο Σαρκοζί.
«Η Τεχεράνη, αφού οδήγησε το λαό της στην απομόνωση» λόγω του πυρηνικού προγράμματός της, που η Δύση υποστηρίζει ότι έχει στρατιωτικούς σκοπούς, «τον στερεί σήμερα από τα πιο στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματά του», πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος. «Επαφίεται στους Ιρανούς να επιλέγουν τους ηγέτες τους. Πρέπει να ριχθεί φως στις εκλογές επειδή οι Ιρανοί έχουν δικαίωμα στη διαφάνεια και την αλήθεια. Πρέπει να σταματήσει η καταστολή και η βία εναντίον των ειρηνικών διαδηλωτών επειδή δεν έχουν καμία δικαιολογία», επισήμανε.
Ο Σαρκοζί πρόσθεσε ότι θα πρέπει επίσης να γίνει σεβαστή η ελευθερία έκφρασης και επικοινωνίας καθώς και το έργο των δημοσιογράφων, Ιρανών και ξένων. «Δεν το ζητούμε για εμάς, τη διεθνή κοινότητα. Το ζητούμε για τους Ιρανούς (...) αυτό το μεγάλο λαό που αξίζει πολλά περισσότερα από αυτά στα οποία των έχουν καταδικάσει οι κυβερνώντες», τόνισε.
Όσον αφορά το ζήτημα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, ο Σαρκοζί είπε ότι «είναι ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους» σήμερα για τη διεθνή ασφάλεια. «Θέλω να υπενθυμίσω ότι το Ιράν απειλεί να σβήσει από το χάρτη μια χώρα (το Ισραήλ) και όχι το αντίστροφο», κατέληξε.
Η πρεσβεία του Βελγίου στην Τεχεράνη «δεν θα ανοίξει τις πύλες της στους διαδηλωτές της αντιπολίτευσης για να βρουν καταφύγιο», διευκρίνισε ένας εκπρόσωπος του βελγικού υπουργείου Εξωτερικών.
«Ο πρεσβευτής του Βελγίου διέψευσε ότι η βελγική αποστολή μπορεί να υποδεχτεί Ιρανούς διαδηλωτές», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.
Στο Ίντερνετ κυκλοφορεί ένας κατάλογος με πρεσβείες που δέχονται τραυματισμένους διαδηλωτές. Μεταξύ αυτών αναφέρονται οι διπλωματικές αποστολές της Γερμανίας, της Αυστραλίας, του Βελγίου, της Φινλανδίας, της Γαλλίας και του Μεξικού.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr