LIVE

Κορωνοϊός

Επιβεβαιώθηκαν παρατυπίες στις εκλογές του Ιράν

Επιβεβαιώθηκαν παρατυπίες στις εκλογές του Ιράν

Το παντοδύναμο Συμβούλιο των Φρουρών ανακοίνωσε πως όντως σημειώθηκαν κάποιες παρατυπίες στις προεδρικές εκλογές της 12ης Ιουνίου, οι οποίες έχουν αμφισβητηθεί παντοδαπώς και έχουν πυροδοτήσει σημαντικές εξεγέρσεις του πληθυσμού.

Το Συμβούλιο παραδέχθηκε πως ο αριθμός των ψηφοδελτίων που συγκεντρώθηκαν σε 50 πόλεις ήταν μεγαλύτερος από τον αριθμό των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, τόνισε στο κρατικό δίκτυο τηλεόρασης (ΙRIB) ο εκπρόσωπός του Αμπάς Αλί Καντχονταεΐ.

Όπως τόνισε ο ίδιος, ο

Το παντοδύναμο Συμβούλιο των Φρουρών ανακοίνωσε πως όντως σημειώθηκαν κάποιες παρατυπίες στις προεδρικές εκλογές της 12ης Ιουνίου, οι οποίες έχουν αμφισβητηθεί παντοδαπώς και έχουν πυροδοτήσει σημαντικές εξεγέρσεις του πληθυσμού.

Το Συμβούλιο παραδέχθηκε πως ο αριθμός των ψηφοδελτίων που συγκεντρώθηκαν σε 50 πόλεις ήταν μεγαλύτερος από τον αριθμό των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, τόνισε στο κρατικό δίκτυο τηλεόρασης (ΙRIB) ο εκπρόσωπός του Αμπάς Αλί Καντχονταεΐ.

Όπως τόνισε ο ίδιος, ο αριθμός αυτός ανέρχεται σε 3 εκατ. αμφισβητούμενες ψήφους, όμως «απομένει ακόμη να διαπιστωθεί εάν ο αριθμός αυτός απέβη καθοριστικός για το εκλογικό αποτέλεσμα».

Ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ παρουσιάσθηκε χθες απτόητος από τις συγκρούσεις που έχει πυροδοτήσει το αμφιλεγόμενο αποτέλεσμα των εκλογών και αγνόησε κάθε αναφορά στις διαμαρτυρίες και τις απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, τονίζοντας πως η μεγάλη προσέλευση ψηφοφόρων στις εκλογές της 12ης Ιουνίου αποτελούν μία αναμφισβήτητη νίκη του Ιράν και αποδεικνύει μία φορά ακόμη πως 40 εκατ. Ιρανοί εξακολουθούν να αγαπούν το Ισλαμικό σύστημα.

Ήρεμη νύχτα στην Τεχεράνη

Το ιρανικό κρατικό ραδιόφωνο μετέδωσε πως δεν σημειώθηκαν ταραχές στη διάρκεια της νύχτας στην Τεχεράνη, για πρώτη φορά μετά τις αμφισβητούμενες προεδρικές εκλογές της 12ης Ιουνίου.

«Ήταν η πρώτη νύχτα ηρεμίας και ειρήνης στην Τεχεράνη μετά τις εκλογές», επισήμανε το ραδιόφωνο.

Το βράδυ της Κυριακής το Reuters μετέδωσε επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες ότι ακούστηκαν πυροβολισμοί σε δύο περιοχές στη βόρεια Τεχεράνη.

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, τουλάχιστον δέκα άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην ιρανική πρωτεύουσα τις τελευταίες ημέρες στις συγκρούσεις ανάμεσα στους οπαδούς του Μιρ Χοσεΐν Μουσαβί και την αστυνομία.

Αφέθηκε ελεύθερη η κόρη του Ραφσατζανί

Στο μεταξύ, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, αφέθηκε ελεύθερη μια από τις κόρες του Ακμπάρ Χασεμί Ραφσατζανί, πρώην προέδρου της χώρας.

Το αγγλόφωνο τηλεοπτικό δίκτυο Press TV είχε μεταδώσει πως η Φαέζ Ραφσατζανί και άλλοι τέσσερις συγγενείς του πρώην προέδρου είχαν συλληφθεί στη διάρκεια διαδήλωσης στην Τεχεράνη το Σάββατο.

Εκατοντάδες συλλήψεις

Τουλάχιστον 457 άτομα συνελήφθησαν στην Τεχεράνη κατά τη διάρκεια των επεισοδίων το βράδυ του Σαββάτου γύρω από τη πλατεία Αζαντί, ενώ σύμφωνα με την ιρανική τηλεόραση 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 100 τραυματίσθηκαν όταν οι διαδηλωτές, που αμφισβητούν το εκλογικός αποτέλεσμα και τη νίκη Αχμεντινετζάντ, συγκρούστηκαν με τις αστυνομικές δυνάμεις.

Επίσης σύμφωνα με το πρακτορείο Fars, που επίσης επικαλείται αστυνομικές πηγές, 40 αστυνομικοί τραυματίσθηκαν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων και 34 δημόσια κτήρια υπέστησαν ζημιές.

Στην ανακοίνωσή της η αστυνομία αναφέρει ότι τα 457 άτομα που συνελήφθησαν ήταν ταραξίες που προκαλούσαν ζημιές σε δημόσια περιουσία. Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στον ηγέτη της αντιπολίτευσης Μιρχοσεΐν Μουσαβί, περισσότεροι από 200 διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων πρώην αξιωματούχοι, φοιτητές, αντιφρονούντες και δημοσιογράφοι, είχαν συλληφθεί νωρίτερα.

Κανένας από τους υπευθύνους της αντιπολίτευσης και κυρίως ο υποψήφιος των προεδρικών εκλογών Μιρχοσεΐν Μουσαβί δεν έχει απευθύνει αίτημα για την πραγματοποίηση διαδηλώσεων σήμερα.

Μαζικές συλλήψεις δημοσιογράφων

Τρεις Ιρανοί δημοσιογράφοι έχουν συλληφθεί από το Σάββατο, ανακοίνωσε η οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF), σύμφωνα με την οποία συνολικά 33 άτομα --δημοσιογράφοι και αντιφρονούντες που γράφουν στο διαδίκτυο-- έχουν φυλακιστεί στο Ιράν.

Στην ανακοίνωση καταγγέλεται το Ιράν ως «η πρώτη φυλακή του κόσμου για τους δημοσιογράφους».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση πράκτορες του υπουργείου Πληροφοριών πραγματοποίησαν έρευνα στην οικία του Μπαχαμάν Αχαμάντι Αμόι και της συζύγου του, Τζίλα Μπανιγιαγούμπ τα μεσάνυχτα της 20ης Ιουνίου. Το ζευγάρι συνελήφθη και μεταφέρθηκε αμέσως «πιθανώς στη φυλακή Εβίν».

Η Μπανιγιαγούμπ τιμήθηκε φέτος από το Διεθνές Γυναικείο Ίδρυμα Μέσων Ενημέρωσης με το Βραβείο Θάρρους στη Δημοσιογραφία. Διευθύνει μια ιστοσελίδα φεμινιστικών τάσεων, την Canon Zeman Irani. Ο σύζυγός της συνεργάζεται με πολλά έντυπα του μεταρρυθμιστικού χώρου.

Η RSF ανέφερε εξάλλου ότι «επιβεβαίωσε τη σύλληψη του Αλί Μαζρούι, του προέδρου της Ένωσης Ιρανών Δημοσιογράφων, το πρωί της 20ής Ιουνίου».

Επίσης, ένας Καναδός δημοσιογράφος ο οποίος εργάζεται στο Ιράν για λογαριασμό του αμερικανικού περιοδικού Newsweek συνελήφθη σήμερα από τις ιρανικές αρχές, όπως ανέφερε το περιοδικό.

«Το Newsweek καταδικάζει αυτήν την αδικαιολόγητη σύλληψη και καλεί την ιρανική κυβέρνηση να τον απελευθερώσει αμέσως» τονίζεται στην ανακοίνωση του περιοδικού.

Ο Μαζιάρ Μπαχαρί, που ζει στο Ιράν και συνεργάζεται με το περιοδικό εδώ και 15 χρόνια, «συνελήφθη χωρίς κατηγορία από τις ιρανικές αρχές και δεν έχουμε νέα του έκτοτε», κατέληξε το Newsweek.

Αποχώρηση του μόνιμου ανταποκριτή του BBC

Ο μόνιμος ανταποκριτής του βρετανικού δικτύου BBC στην Τεχεράνη έλαβε εντολή από τις ιρανικές αρχές να εγκαταλείψει τη χώρα εντός 24 ωρών, επειδή υποστήριξε τους «ταραξίες», μετέδωσε σήμερα το ιρανικό ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Fars.

«Ο Τζον Λέιν θα πρέπει να εγκαταλείψει το Ιράν εντός των επόμενων 24 ωρών καθώς κατηγορείται για μετάδοση κατασκευασμένων ειδήσεων και ρεπορτάζ, αγνοώντας την ουδετερότητα στις ειδήσεις, και για υποστήριξη των ταραξιών και καταπάτηση των δικαιωμάτων του ιρανικού έθνους», πρόσθεσε το Fars.

Η Τεχεράνη απείλησε πως θα λάβει κι άλλα μέτρα κατά των βρετανικών μέσων ενημέρωσης αν συνεχίσουν να επεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας, μετά την εν λόγω απέλαση, μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Mehr.

«Αν τα διάφορα βρετανικά ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα συνεχίσουν να επεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας μας, μεταδίδοντας ψευδείς ή ανακριβείς πληροφορίες από το Ιράν, ή αγνοώντας τη διεθνή δεοντολογία όσον αφορά τη δημοσιογραφία, θα υπάρξουν κι άλλα μέτρα αντιποίνων», δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού και Ισλαμικής Καθοδήγησης Μοχαμάντ Χοσεΐν Σαφάρ Χαραντί, τον οποίο επικαλείται το Mehr.

Σε ανακοίνωσή του το βρετανικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο επιβεβαίωσε την είδηση για την απέλαση του δημοσιογράφου του, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι το γραφείο του στην Τεχεράνη θα παραμείνει ανοιχτό.

Την ίδια στιγμή και το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια ανακοίνωσε ότι οι ιρανικές αρχές αποφάσισαν να παρατείνουν μέχρι νεωτέρας το κλείσιμο του γραφείου του στην Τεχεράνη, το οποίο δεν λειτουργεί από τις 14 Ιουνίου, μετά το ξέσπασμα των ταραχών.Το μέτρο αυτό γνωστοποιήθηκε στον ανταποκριτή του Αλ Αραμπίγια Ντία αλ Νασίρι από το ιρανικό υπουργείο Πληροφόρησης, δήλωσε ο αρχισυντάκτης του Αλ Αραμπίγια Ναμπίλ αλ Χατίμπ.

Φόβοι επιβολής στρατιωτικού νόμου

Ο πρώην πρόεδρος του Ιράν, ο μεταρρυθμιστής Μοχαμάντ Χαταμί, προειδοποίησε σήμερα ότι η χώρα κινείται προς την επιβολή στρατιωτικού νόμου. «Ανησυχώ για το γεγονός ότι οι δυνάμεις ασφαλείας και ο στρατός κυριαρχούν σταδιακά στην ατμόσφαιρα της χώρας», αναφέρει ο Χαταμί σε ανακοίνωσή του που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του αντιπολιτευόμενου ηγέτη Μιρχοσεΐν Μουσαβί.

«Το να απαγορεύεται στους ανθρώπους να πραγματοποιούν νόμιμες διαδηλώσεις σημαίνει ότι ανοίγει ο δρόμος για επικίνδυνα μέτρα, τα οποία ο Θεός ξέρει μόνον που θα οδηγήσουν τελικά», προειδοποιεί και ζητεί από τις αρχές να απελευθερώσουν άμεσα τους διαδηλωτές που έχουν συλληφθεί από τις 13 Ιουνίου, την επομένη των εκλογών.

«Η άμεση απελευθέρωση αυτών που συνελήφθησαν στις διαδηλώσεις μπορεί να ηρεμήσει την κατάσταση στη χώρα», σημειώνει. Ο πρώην πρόεδρος του Ιράν υπογραμμίζει επίσης ότι η ανάθεση της επίλυσης του θέματος που προέκυψε με τις προεδρικές εκλογές στο ανώτατο νομοθετικό σώμα της χώρας δεν συνιστά λύση.

«Η ανάθεση της (επίλυσης της) διαμάχης σε ένα σώμα που δεν ήταν αμερόληπτο όσον αφορά τις εκλογές δεν συνιστά λύση», σημειώνει. «Υπάρχει τρόπος επίλυσης (...) αν οι ευκαιρίες χρησιμοποιούνται κατάλληλα και δεν μετατρέπονται σε απειλές», καταλήγει ο Χαταμί.

Τριήμερο εθνικό πένθος ζήτησε υψηλόβαθμος κληρικός

Ο πιο υψηλόβαθμος διαφωνών κληρικός του Ιράν, ο Μεγάλος Αγιατολάχ Χοσεΐν Αλί Μονταζερί, ζήτησε να κηρυχθεί τριήμερο εθνικό πένθος για τους Ιρανούς που σκοτώθηκαν στις διαδηλώσεις για τις αμφιλεγόμενες προεδρικές εκλογές.

«Η αντίσταση στο αίτημα του λαού απαγορεύεται από τη θρησκεία (...) Ζητώ (την κήρυξη) εθνικού πένθους τριών ημερών από την Τετάρτη», αναφέρει ο ίδιος σε ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του.

Ο Μονταζερί είναι ένας από τους αρχιτέκτονες της Ισλαμικής Επανάστασης του 1979 και εθεωρείτο διάδοχος του Αγιατολαχ Χομεϊνί, αλλά μετά το θάνατο του ιρανού ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη έπεσε σε δυσμένεια επειδή επέκρινε δριμύτατα το καθεστώς του Ιράν. Εδώ και κάποια χρόνια έχει τεθεί σε κατ οίκον περιορισμό.

Διεθνείς αντιδράσεις για την κατάσταση στο Ιράν

O Aμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε την ανησυχία του για τη βία και τις «άδικες ενέργειες» εναντίον των Ιρανών διαδηλωτών, σε συνάντηση που είχε με τους συμβούλους του, που τον ενημέρωσαν για τις εξελίξεις στην ισλαμική δημοκρατία.

«Το απόγευμα ο πρόεδρος συναντήθηκε για περισσότερα από 30 λεπτά στο Οβάλ Γραφείο με τους συμβούλους του σε θέματα εξωτερικής πολιτικής για να ενημερωθεί για την τρέχουσα κατάσταση και τις εξελίξεις στο Ιράν», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

«Στη συνάντηση ο πρόεδρος επανέλαβε τις ανησυχίες του για τη βία και τις άδικες ενέργειες που γίνονται εναντίον του ιρανικού λαού», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Οι δηλώσεις Ομπάμα αποτελούν στην ουσία επανάληψη της ανακοίνωσης που εκδόθηκε το Σάββατο, με την οποία καλείται η ιρανική κυβέρνηση να μην καταφεύγει σε βία εναντίον των πολιτών.

Ο Μπαράκ Ομπάμα δέχεται επικρίσεις από τους Ρεπουμπλικανούς, για ιδιαιτέρως συγκρατημένη αντίδραση στις εξελίξεις στο Ιράν.

«Είναι συγκρατημένος και παθητικός, περισσότερο απ όσο θα ήθελα», δήλωσε ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής, Λίντσεϊ Γκράχαμ, στην εκπομπή του ABC «Αυτή την εβδομάδα με τον Τζορτζ Στεφανόπουλο».

«Θα μπορούσαμε να είμαστε πιο δυναμικοί», πρόσθεσε ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τσαρλς Γκράσλεϊ, μιλώντας στο CNN.

Δημοκρατικοί γερουσιαστές από την άλλη πλευρά υπερασπίστηκαν την προσέγγιση του Λευκού Οίκου, υποστηρίζοντας ότι ο πρόεδρος θα πρέπει να ακολουθήσει μία πολύ λεπτή γραμμή.

Ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Κέισι δήλωσε ότι ο Ομπάμα έχει επιτύχει «την σωστή ισορροπία». «Ο πρόεδρος δεν έχει την πολυτέλεια να σκέπτεται μόνο για τις επόμενες δύο μέρες. Πρέπει να είναι ικανός να σκέπτεται για το προσεχές και το μακρινό μέλλον», πρόσθεσε ο γερουσιαστής Κέισι.

Ο κόσμος βλέπει με συμπάθεια τους διαδηλωτές στο Ιράν, δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι όλοι στον κόσμο βλέπουν με συμπάθεια την επιθυμία των Ιρανών για ελευθερία», δήλωσε ο Νετανιάχου στο πρόγραμμα «Meet the Press» του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου NBC, όταν ερωτήθηκε για τις διαδηλώσεις στο Ιράν.

«Νομίζω ότι είναι πολύ νωρίς να πούμε τι θα γίνει στο Ιράν και στη διεθνή σκηνή», προσέθεσε, στις δηλώσεις αυτές που έκανε από το Ισραήλ, και επανέλαβε τη θέση της χώρας του ότι δεν θα πρέπει να επιτραπεί στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Την ελπίδα «εξαφάνισης» της σημερινής κυβέρνησης του Ιράν εξέφρασε παράλληλα σήμερα ο ισραηλινός πρόεδρος Σιμόν Πέρες.

«Ας επιτραπεί στους νέους να εγείρουν τις ελεύθερες φωνές τους για μια θετική πολιτική. Ας επιτραπεί στις Ιρανές, που είναι ένα πολύ θαρραλέο κομμάτι του λαού, να εκφράσουν τη δίψα τους για ισότητα, για ελευθερία», δήλωσε ο Πέρες, αναφερόμενος στις διαδηλώσεις στο Ιράν και προσέθεσε: «Πραγματικά δεν ξέρω τι θα εξαφανιστεί πρώτο, το εμπλουτισμένο ουράνιό τους, ή η κακή κυβέρνησή τους». «Ελπίζω ότι θα εξαφανιστεί η κακή κυβέρνηση» συμπλήρωσε.

Συντετριμμένος από την απώλεια ανθρώπινων ζωών στο Ιράν δήλωσε σήμερα παράλληλα ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Φράνκο Φρατίνι και κάλεσε την Τεχεράνη να επιλύσει ειρηνικά το ταχύτερο δυνατό την κρίση που προκλήθηκε από την αμφισβήτηση των προεδρικών εκλογών.

«Ζητούμε από την ιρανική κυβέρνηση να δράσει άμεσα για να δημιουργηθούν οι συνθήκες για μια ειρηνική επίλυση της εσωτερικής κρίσης», δήλωσε ο υπουργός, τον οποίο επικαλείται το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa.

Παράλληλα το υπουργείο Εξωτερικών της Σουηδίας ανακοίνωσε σήμερα ότι η πρεσβεία της χώρας στο Ιράν δέχθηκε μηνύματα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, προερχόμενα από τη Σουηδία, με τα οποία της ζητήθηκε να ανοίξει τις πόρτες της στους διαδηλωτές της ιρανικής αντιπολίτευσης για να μπορέσουν να βρουν εκεί καταφύγιο.

«Χθες εστάλησαν από τη Σουηδία στην πρεσβεία μας στο Ιράν ορισμένα e-mail με τα οποία μας ζητούσαν να ανοίξουμε τις πόρτες μας στους διαδηλωτές (...) Αυτό απαιτεί μια πολιτική απόφαση και, σήμερα, δεν μπορούμε να δώσουμε άσυλο στο έδαφος της πρεσβείας», δήλωσε η διευθύντρια της υπηρεσίας Τύπου του υπουργείου Σεσίλια Ζίλιν.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Μπερνάρ Κουσνέρ, καταδίκασε σήμερα την «άγρια καταστολή» των διαδηλώσεων στην Τεχεράνη και ζήτησε να απελευθερωθούν άμεσα όσοι έχουν συλληφθεί.

«Πληροφορήθηκα με κατάπληξη ότι στις χθεσινές διαδηλώσεις στην Τεχεράνη υπήρξαν πολλά θύματα, συμπεριλαμβανομένων και νεκρών, ο αριθμός των οποίων παραμένει ακόμη αδιευκρίνιστος. Καταδικάζω αυτή την άγρια καταστολή. Ζητώ την άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων», αναφέρει ο Γάλλος υπουργός σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

«Επιπλέον, το έργο των δημοσιογράφων, Ιρανών ή ξένων, εμποδίζεται σοβαρά. Καλώ τις ιρανικές αρχές να σεβαστούν την ελευθερία του Τύπου και της επικοινωνίας», προσθέτει ο Κουσνέρ.

Ο υπουργός απέρριψε επίσης τις κατηγορίες της Τεχεράνης εναντίον του Λονδίνου και της Ουάσιγκτον. «Η ιρανική κυβέρνηση δεν θα απαντήσει στις ελπίδες του λαού της με τέτοιες προσβολές», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Δεν θέλουμε, κατά κανένα τρόπο, να αποφασίσουμε εμείς αντί για τους Ιρανούς για το μέλλον τους. Ακριβώς η ελευθερία επιλογής των Ιρανών εκλογέων μας ωθεί να ζητούμε να ριχθεί άπλετο φως στις εκλογές αυτές», κατέληξε.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, χαρακτήρισε «αδικαιολόγητη» τη στάση της Τεχεράνης απέναντι στη εύλογη επιθυμία μεγάλου τμήματος του ιρανικού λαού για την «αλήθεια» μετά την επανεκλογή του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ στις προεδρικές εκλογές.

«Αυτό που συμβαίνει στο Ιράν είναι πολύ ανησυχητικό και η στάση των αρχών της Τεχεράνης απέναντι στην εύλογη επιθυμία για την αλήθεια εκ μέρους μεγάλου τμήματος του πληθυσμού είναι αδικαιολόγητη», τόνισε ο Σαρκοζί.

«Η Τεχεράνη, αφού οδήγησε το λαό της στην απομόνωση» λόγω του πυρηνικού προγράμματός της, που η Δύση υποστηρίζει ότι έχει στρατιωτικούς σκοπούς, «τον στερεί σήμερα από τα πιο στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματά του», πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος. «Επαφίεται στους Ιρανούς να επιλέγουν τους ηγέτες τους. Πρέπει να ριχθεί φως στις εκλογές επειδή οι Ιρανοί έχουν δικαίωμα στη διαφάνεια και την αλήθεια. Πρέπει να σταματήσει η καταστολή και η βία εναντίον των ειρηνικών διαδηλωτών επειδή δεν έχουν καμία δικαιολογία», επισήμανε.

Ο Σαρκοζί πρόσθεσε ότι θα πρέπει επίσης να γίνει σεβαστή η ελευθερία έκφρασης και επικοινωνίας καθώς και το έργο των δημοσιογράφων, Ιρανών και ξένων. «Δεν το ζητούμε για εμάς, τη διεθνή κοινότητα. Το ζητούμε για τους Ιρανούς (...) αυτό το μεγάλο λαό που αξίζει πολλά περισσότερα από αυτά στα οποία των έχουν καταδικάσει οι κυβερνώντες», τόνισε.

Όσον αφορά το ζήτημα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, ο Σαρκοζί είπε ότι «είναι ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους» σήμερα για τη διεθνή ασφάλεια. «Θέλω να υπενθυμίσω ότι το Ιράν απειλεί να σβήσει από το χάρτη μια χώρα (το Ισραήλ) και όχι το αντίστροφο», κατέληξε.

Η πρεσβεία του Βελγίου στην Τεχεράνη «δεν θα ανοίξει τις πύλες της στους διαδηλωτές της αντιπολίτευσης για να βρουν καταφύγιο», διευκρίνισε ένας εκπρόσωπος του βελγικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Ο πρεσβευτής του Βελγίου διέψευσε ότι η βελγική αποστολή μπορεί να υποδεχτεί Ιρανούς διαδηλωτές», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Στο Ίντερνετ κυκλοφορεί ένας κατάλογος με πρεσβείες που δέχονται τραυματισμένους διαδηλωτές. Μεταξύ αυτών αναφέρονται οι διπλωματικές αποστολές της Γερμανίας, της Αυστραλίας, του Βελγίου, της Φινλανδίας, της Γαλλίας και του Μεξικού.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης