Μαύρες προβλέψεις Προβόπουλου για την οικονομία

Μαύρες προβλέψεις Προβόπουλου για την οικονομία

Μηδενική ανάπτυξη στην Ελλάδα για το 2009 προβλέπει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ο οποίος, στην ομιλία του προς τη Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΤτΕ, θα εμφανίζει ως ανεπαρκή τα πρόσφατα μέτρα της κυβέρνησης.

Ο κύριος Γιώργος Προβόπουλος αναμένεται να παρουσιάσει  ένα πολυετές σχέδιο οικονομικής πολιτικής, και μέτρα άμεσης εφαρμογής, για μηδενισμό του ελλείμματος το 2012, και μείωση του χρέους κάτω του 60%

Μαύρες προβλέψεις Προβόπουλου για την οικονομία

Μηδενική ανάπτυξη στην Ελλάδα για το 2009 προβλέπει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ο οποίος, στην ομιλία του προς τη Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΤτΕ, θα εμφανίζει ως ανεπαρκή τα πρόσφατα μέτρα της κυβέρνησης.

Ο κύριος Γιώργος Προβόπουλος αναμένεται να παρουσιάσει  ένα πολυετές σχέδιο οικονομικής πολιτικής, και μέτρα άμεσης εφαρμογής, για μηδενισμό του ελλείμματος το 2012, και μείωση του χρέους κάτω του 60% του ΑΕΠ σε βάθος δεκαετίας.

Στρώνει έτσι το «χαλί» στην κυβέρνηση να λάβει πιο τολμηρά μέτρα μετά τις ευρωεκλογές, προκειμένου να καλύψει τη μαύρη τρύπα των 5 δισ. ευρώ από την έκρηξη στο δημοσιονομικό έλλειμμα που το 2008 εκτοξεύτηκε στο 4,8% του ΑΕΠ, ξεπερνώντας κάθε πρόβλεψη.

Στο πλαίσιο αυτό ο κύριος Προβόπουλος κρίνει απαραίτητη για την ανάκαμψη την ταχεία προώθηση μεταρρυθμίσεων, χωρίς δημοσιονομικό κόστος, όπως η μείωση της γραφειοκρατίας και η ενίσχυση του ανταγωνισμού, και σφικτή δημοσιονομική πολιτική με στόχο την εξυγίανση. Βασικές κατευθύνσεις του πολυετούς σχεδίου που εισηγείται είναι:

  1. Βαθμιαίος αλλά γρήγορος περιορισμό του ελλείμματος ώστε να μηδενιστεί το 2012, με σύλληψη της τεράστιας φοροδιαφυγής και ουσιαστική περιστολή της σπατάλης και αύξηση της αποτελεσματικότητας των κρατικών δαπανών
  2. Εφαρμογή πλέγματος μεταρρυθμίσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα για τη μείωση του δημοσίου χρέους καθώς απαιτούνται σημαντικά πρωτογενή πλεονάσματα (της τάξης του 4,5%-5%) για να υποχωρήσει το χρέος κάτω από το 60% εντός 10 ετών.
  3. Εκτεταμένες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με στόχο τη βελτίωση της παραγωγικότητας, της ανταγωνιστικότητας και της απασχόλησης.

Ο κ. Προβόπουλος εκτός από μηδενική ανάπτυξη φέτος, προβλέπει επίσης πτώση των εξαγωγών άνω του 10%, μείωση 0,5% στο συνολικό αριθμό των απασχολούμενων και 1% στους απασχολούμενους μισθωτούς, με ευπαθέστερες κατηγορίες τους ανειδίκευτους, τους προσωρινά απασχολούμενους και τους μετανάστες. Επιπλέον ανησυχεί για το δημόσιο χρέος, που πλησιάζει ξανά επικίνδυνα στο 100% του ΑΕΠ.

Κριτική και στις τράπεζες

Την ίδια ώρα αναγνωρίζει ότι οι τράπεζες δεν έχουν πλήρως «μεταφράσει» τις μειώσεις των βασικών επιτοκίων σε χαμηλότερα επιτόκια για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, καθώς έχουν αυστηροποιηθεί τα κριτήρια χορηγήσεων.

Ισχυρότερη πίεση εκτιμά πως θα δεχθούν οι κατασκευαστικές επιχειρήσεις, οι μεταποιητικές με εξαγωγικό προσανατολισμό, οι εισαγωγικές, οι τουριστικές και οι χρηματοπιστωτικές.

Μικρή αποκλιμάκωση στο 12,5%-13%, από 14,4% του ΑΕΠ πέρσι περιμένει για το έλλειμμα του ισοζυγίου πληρωμών, ενώ προβλέπει μέσο πληθωρισμό στο 1,6% ή και χαμηλότερα -αλλά ο δομικός πληθωρισμός θα επιβραδυνθεί λιγότερο από το δυνατό εξαιτίας των συνθηκών ατελούς ανταγωνισμού.

Αναφερόμενος στις ελληνικές τράπεζες τις χαρακτηρίζει «υγιείς και ισχυρές» ωστόσο λόγω της κρίσης ζητά αύξηση προβλέψεων έναντι επισφαλών δανείων και συγκράτηση παροχών (μπόνους) στα υψηλόβαθμα στελέχη.

Ιδιαίτερα για τις τράπεζες που δραστηριοποιούνται στη ΝΑ Ευρώπη συνιστά προσεκτική αξιολόγηση των οικονομικών συνθηκών που επικρατούν σε κάθε χώρα.

Εκτιμά δε ότι μακροπρόθεσμα η οικονομία και οι επιχειρήσεις θα επωφεληθούν από τις αναπτυξιακές προοπτικές των γειτονικών χωρών.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης