Μπούμερανγκ ο Ομπάμα για Καραμανλή
Συνάντηση κλίματος και καλών προθέσεων αλλά φτωχών αποτελεσμάτων είχε ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής με τον πρόεδρο των ΗΠΑ κ. Μπαράκ Ομπάμα στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Στρασβούργο.
Πλήγμα για την ελληνική εξωτερική πολιτική ήταν η αναφορά του κ. Ομπάμα στην «Μακεδονία» κατά την διάρκεια της ομιλίας του προς του ηγέτες των χωρών της Συμμαχίας. «Καλωσορίζουμε τα δύο νέα μέλη την Κροατία και την Αλ
Συνάντηση κλίματος και καλών προθέσεων αλλά φτωχών αποτελεσμάτων είχε ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής με τον πρόεδρο των ΗΠΑ κ. Μπαράκ Ομπάμα στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Στρασβούργο.
Πλήγμα για την ελληνική εξωτερική πολιτική ήταν η αναφορά του κ. Ομπάμα στην «Μακεδονία» κατά την διάρκεια της ομιλίας του προς του ηγέτες των χωρών της Συμμαχίας. «Καλωσορίζουμε τα δύο νέα μέλη την Κροατία και την Αλβανία και προσβλέπουμε και στην ένταξη της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ» είπε ο κ. Ομπάμα. Το ΝΑΤΟ δεν έχει αναγνωρίσει τα Σκόπια με την συνταγματική τους ονομασία και ο κ. Ομπάμα μιλούσε σε νατοική συνεδρίαση. Παράλληλα έδειξε ότι δεν έχει απομακρυνθεί από την θέση του προκατόχου του Τζορτζ Μπους για το θέμα. Πλήγμα όμως αποτελεί και το ότι ο κ. Ομπάμα κατά την επίσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη δεν θα επισκεφθεί στο Φανάρι τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως. Είναι η πρώτη φορά που αμερικανός ηγέτης πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη και δεν επισκέπτεται την έδρα του Πατριαρχείου. Τελικώς μετά από πολλές πιέσεις από διαφορετικούς παράγοντες ο κ. Ομπάμα θα συναντηθεί με τον κ. Βαρθολομαίο στο ξενοδοχείο του.
Η συνάντηση Καραμανλή Ομπάμα που διήρκεσε μισή ώρα σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να εξισορροπήσει την μείζονα επιλογή των ΗΠΑ που σηματοδοτεί η επίσημη επίσκεψη του προέδρου τους στην Τουρκία.
Αναφερόμενος στην συνάντησή του με τον κ. Ομπάμα ο κ. Καραμανλής είπε ότι ήταν καλή συνάντηση, ανοικτή και σε καλή ατμόσφαιρα η οποία έκλεισε με εκατέρωθεν προσκλήσεις για ανταλλαγή επισκέψεων. Κατά την διάρκεια της συνάντησης εθίγησαν μία σειρά ζητήματα από τις διμερείς σχέσεις μέχρι τα ελληνοτουρκικά, το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, το Κυπριακό ενώ ο κ. Καραμανλής ανέπτυξε και την γνωστή θέση της Ελλάδας για τα Σκόπια. «Η Ελλάδα στηρίζει τον ευρωατλαντικό προσανατολισμό των γειτόνων και της FYROM αρκεί να συμβάλλει στην περιφερειακή ασφάλεια να υιοθετεί ευρωπαικά κριτήρια συμπεριφοράς και όχι του 19ου αιώνα και να εκπληρώνει τις προυποθέσεις καλής γειτονίας μεταξύ των οποίων και η αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας.
Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε και στο Αφγανιστάν λέγοντας ότι η χώρα μας συμμετέχει σε αποστολές υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και του ΝΑΤΟ. Η χώρα μας μετέχει με ένα τάγμα μηχανικού το οποίο θα μετακινηθεί στην περιοχή Χεράθ ενώ τον Απρίλιο θα αναλάβει την διοίκηση του αεροδρομίου της Καμπούλ. Είπε ακόμη ότι προέχει η αντιμετώπιση των εθνικών αμυντικών αναγκών.
Ο κ. Καραμανλής είπε ακόμη στην συνέντευξή του ότι η σύσκεψη των ηγετών είχε επετειακό χαρακτήρα για τα 60 χρόνια του ΝΑΤΟ και για συμβολικούς λόγους έγινε στην Γαλλία και στην Γερμανία δύο χώρες που στο παρελθόν είχαν προβλήματα και συγκρούσεις. Οι ηγέτες των 28 είπε ο κ. Καραμανλής υιοθέτησαν την Διακήρυξη που προλειαίνει το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ. Είπε ακόμη ότι την σύνοδο των ηγετών απασχόλησε η σχέση με την Ρωσία και αποφασίστηκε η πλήρης επανενεργοποίηση του διαλόγου ΝΑΤΟ-Ρωσίας με σκοπό την αντιμετώπιση των διεθνών απειλών καθώς και την εμπέδωση της συνεργατικής ασφάλειας.
Τέλος ο κ. Καραμανλής χαιρέτισε την ομόφωνη εκλογή του πρωθυπουργού της Δανίας κ. Ράσμουσεν στην θέση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ στην οποία αρχικά είχε διαφωνήσει η Τουρκία. Υποδεχόμαστε με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση την εκλογή του, τον συγχαίρω και του εύχομαι κάθε επιτυχία. Η εκλογή του κ. Ράσμουσεν θεωρήθηκε διπλωματική ήττα της τουρκίας παρότι η ηγεσία της θέλησε να προβάλλει ότι πήρε ανταλλάγματα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr