Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι κτηνοτρόφοι

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι κτηνοτρόφοι

Με δωρεάν διανομή, στους πολίτες της Αθήνας, 20.000 μπουκαλιών φρέσκου παστεριωμένου συνεταιριστικού γάλακτος, αλλά και με άλλες πρωτότυπες συμβολικές ενέργειες, θα συνοδεύσουν οι κτηνοτρόφοι την κινητοποίηση, που έχουν προγραμματίσει για τη Δευτέρα, στις 12 το μεσημέρι, στο Σύνταγμα.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, τη συγκέντρωση διοργανώνει ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), προσπαθώντας να αναδείξει «τα τραγικά αδιέξοδα, στα οποία βρίσκεται ο Έλληνας κτηνοτρόφος και να απα

Η εθνική, η Βασίλω και ένας Ρεχάγκελ...
Με δωρεάν διανομή, στους πολίτες της Αθήνας, 20.000 μπουκαλιών φρέσκου παστεριωμένου συνεταιριστικού γάλακτος, αλλά και με άλλες πρωτότυπες συμβολικές ενέργειες, θα συνοδεύσουν οι κτηνοτρόφοι την κινητοποίηση, που έχουν προγραμματίσει για τη Δευτέρα, στις 12 το μεσημέρι, στο Σύνταγμα.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, τη συγκέντρωση διοργανώνει ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), προσπαθώντας να αναδείξει «τα τραγικά αδιέξοδα, στα οποία βρίσκεται ο Έλληνας κτηνοτρόφος και να απαιτήσει λύσεις, που θα επιτρέψουν να παραμείνουν οι κτηνοτρόφοι στο επάγγελμά τους».

«Οι κτηνοτρόφοι είναι αποφασισμένοι να ακολουθήσουν το μόνο δρόμο για να πετύχουν την αξιοπρεπή διαβίωσή τους στην ύπαιθρο. Το δρόμο του αγώνα και της δυναμικής διεκδίκησης και για το λόγο αυτό, η μαζική, ενωτική παρουσία όλων των κτηνοτρόφων στη συγκέντρωση της Δευτέρας, θα δώσει το μήνυμα σε όσους κωφεύουν στα προβλήματα ενός από τους πιο κρίσιμους κλάδους της «πραγματικής» αγροτικής οικονομίας», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ο πρόεδρος του ΣΕΚ, Παναγιώτης Πεβερέτος, δήλωσε στο ΑΠΕ ότι οι συμβολικές ενέργειες, όπως η διανομή δωρεάν γάλακτος, επιλέχθηκαν, «προκειμένου να αναδειχθούν μεν τα ζητήματα της κτηνοτροφίας, αλλά και να απολαύσουν οι κάτοικοι της πρωτεύουσας δωρεάν το διατροφικό αυτό διαμάντι». Τόνισε δε, πως «από σεβασμό προς τους κατοίκους του λεκανοπεδίου, οι κτηνοτρόφοι αποφάσισαν να μην πραγματοποιήσουν πορεία στο κέντρο της πρωτεύουσας. Θέλουμε τους καταναλωτές μαζί μας και όχι απέναντί μας».

Ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας ζητά, μεταξύ άλλων:

1. Να καλυφθούν από το Ελληνικό Δημόσιο τα άτοκα δάνεια, τα οποία χορηγήθηκαν με την εγγύησή του. Τα υπόλοιπα δάνεια των κτηνοτρόφων όλων των κλάδων (αιγοπροβατοτροφία- χοιροτροφία- βοοτροφία) να «παγώσουν» για 3 χρόνια άτοκα με ανάληψη του κόστους από το κράτος. Η ρύθμιση να αφορά τα πρώτα 500.000€ με την προϋπόθεση ότι οι εκμεταλλεύσεις λειτουργούν τα τρία τελευταία χρόνια. Η αποπληρωμή τους να γίνει σε διάστημα δέκα ετών με ευνοϊκούς όρους.

2. Να δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση 50€ ανά προβατίνα και αίγα και 250€ ανά αγελάδα και χοιρομητέρα.

3. Να αντιμετωπισθούν ριζικά οι ελληνοποιήσεις κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων.

4. Να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι σε όλο το φάσμα της παραγωγής-μεταποίησης και κατανάλωσης κρέατος και γάλακτος. Να αυξηθούν οι ποινές και τα πρόστιμα για τους παραβάτες και να γίνει υποχρεωτική η δημοσιοποίηση τους.

5. Να ενισχυθούν κατά προτεραιότητα οι Συνεταιρισμοί για τη δημιουργία μεταποιητικών μονάδων με αυξημένο ποσοστό επιδότησης.

6. Να δημιουργηθεί ειδικό ΤΕΜΠΜΕ για τις κτηνοτροφικές και αγροτικές επιχειρήσεις.

7. Να καταργηθεί το ΕΤΑΚ στις κτηνοτροφικές επιχειρήσεις.

8. Να επιστραφεί ο φόρος πετρελαίου στο 4% επί των τιμολογίων.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα