Σήμα κινδύνου για τοξικά μέταλλα σε ψάρια
Σύσταση προς εγκύους αλλά και προς ανήλικους καταναλωτές να αποφεύγουν την κατανάλωση ξιφία απευθύνουν Έλληνες ειδικοί, έπειτα από την ολοκλήρωση έρευνας για τα βαρέα τοξικά μέταλλα που περιέχονται σε φέτες ξιφία και σολομού.
Ειδικότερα, το Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφής (ΕΙΔ) διεξήγαγε σε συνεργασία με εξειδικευμένο εργαστήριο αναλύσεων μελέτη σε ξιφία και ο σολομό, διότι τα συγκεκριμένα ψάρια έχουν ενοχοποιηθεί για υψηλές συγκεντρώσεις σε μόλυβδο, κάδμιο και υδράργυρο. 
Σύσταση προς εγκύους αλλά και προς ανήλικους καταναλωτές να αποφεύγουν την κατανάλωση ξιφία απευθύνουν Έλληνες ειδικοί, έπειτα από την ολοκλήρωση έρευνας για τα βαρέα τοξικά μέταλλα που περιέχονται σε φέτες ξιφία και σολομού.
Ειδικότερα, το Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφής (ΕΙΔ) διεξήγαγε σε συνεργασία με εξειδικευμένο εργαστήριο αναλύσεων μελέτη σε ξιφία και ο σολομό, διότι τα συγκεκριμένα ψάρια έχουν ενοχοποιηθεί για υψηλές συγκεντρώσεις σε μόλυβδο, κάδμιο και υδράργυρο.
Κατά την έρευνα οι επιστήμονες διαπίστωσαν μεν ότι όλα τα δείγματα που ελέχθησαν ήταν εντός των ορίων ασφαλείας που έχει ορίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά παράλληλα ήλθαν αντιμέτωποι με τρία ιδιαιτέρως ανησυχητικά ευρήματα: α) ότι ο ξιφίας Μεσογείου είναι έως και 25 φορές πιο «πλούσιος» σε τοξικά μέταλλα, ιδίως υδράργυρο, σε σχέση με άλλα ψάρια β) ότι ο καπνιστός σολομός ελληνικής προελεύσεως έχει τη διπλάσια επιβάρυνση σε υδράργυρο, σε σχέση με τα άλλα είδη σολομού, αδιάσειστη απόδειξη της επιβάρυνσης με τοξικά που δέχεται καθημερινά η Μεσόγειος θάλασσα γ) ότι ο βιολογικός σολομός με προέλευση τα Φιορδ της Νορβηγίας δεν φαίνεται να έχει μικρότερη επιβάρυνση επικίνδυνων μετάλλων σε σχέση με άλλα είδη σολομού (πλην του ελληνικού που κρατά τα αρνητικά πρωτεία στη συγκέντρωση υδραργύρου).
Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας οι ειδικοί του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής συστήνουν να αποφεύγεται η κατανάλωση ξιφία αλλά και συναφών ψαριών από τις έγκυες γυναίκες, καθώς επίσης και από όσες σκοπεύουν να τεκνοποιήσουν αλλά και από τα παιδιά και τους εφήβους. Ουσιαστικά οι ειδικοί «επικαιροποίησαν» στην χώρα μας την οδηγία που είχε εκδώσει πριν από μερικά χρόνια το Food Standards Agency, η καθ’ ύλην αρμόδια για θέματα διατροφής βρετανική αρχή.
Πάντως, οι διατροφολόγοι επιμένουν ότι τα ψάρια αποτελούν πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών και συστήνουν να βρίσκονται στο τραπέζι τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής, αλλά με πιο προσεκτικά κριτήρια επιλογής τους.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr