Νέα σενάρια περί εκλογών λόγω λιτότητας
Νέα δεδομένα στο πολιτικό παιχνίδι περί πρόωρων εκλογών πυροδοτεί η κοινοτική επιτήρηση της οικονομίας και το ενδεχόμενο να ληφθούν πρόσθετα μέτρα λιτότητας από την κυβέρνηση στην κατεύθυνση των συστάσεων του ευρωπαίου επιτρόπου κ. Αλμούνια.
Την Πέμπτη το πρωί συνεδρίασε η διυπουργική επιτροπή οικονομικής πολιτικής στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να αποφασίσει την λήψη επιπλέον μέτρων. Την στροφή σηματοδότησε ο πρωθυπουργ
Νέα δεδομένα στο πολιτικό παιχνίδι περί πρόωρων εκλογών πυροδοτεί η κοινοτική επιτήρηση της οικονομίας και το ενδεχόμενο να ληφθούν πρόσθετα μέτρα λιτότητας από την κυβέρνηση στην κατεύθυνση των συστάσεων του ευρωπαίου επιτρόπου κ. Αλμούνια.
Την Πέμπτη το πρωί συνεδρίασε η διυπουργική επιτροπή οικονομικής πολιτικής στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να αποφασίσει την λήψη επιπλέον μέτρων. Την στροφή σηματοδότησε ο πρωθυπουργός την Δευτέρα όταν δήλωσε ότι το επικαιροποιημένο σχέδιο δημοσιονομικής σταθερότητας είναι μεν ρεαλιστικό αλλά άφησε ανοικτό να γίνουν αναπροσαρμογές. Καθώς η κυβέρνηση δεν θα έχει το περιθώριο για προεκλογικού τύπου παροχές στο εσωτερικό της ΝΔ αναπτύσσονται δύο διαφορετικές απόψεις περί πρόωρων εκλογών. Η μία υποστηρίζει ότι πρέπει να πάει η κυβέρνηση το γρηγορότερο σε εκλογές όσο ακόμη έχει κάποια περιθώρια ενίσχυσης των αδύνατων κοινωνικών ομάδων γιατί σε μερικούς μήνες τα περιθώρια θα έχουν στενέψει και τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα. Η άλλη άποψη υποστηρίζει ότι εκλογές σε αυτό το κλίμα είναι σε κάθε περίπτωση πολιτική αυτοκτονία και θα πρέπει ο κ. Καραμανλής να τις αποκλείσει δημοσίως με κατηγορηματικό τρόπο ώστε να κόψει και την όλη συζήτηση. Σε αυτή την κατεύθυνση κινήθηκαν χθες δύο βουλευτές που εκφράζουν διαφορετικές τάσεις στο εσωτερικό της ΝΔ, ο μητσοτακικός κ. Στέλιος Νικηφοράκης και στην άλλη πλευρά ο κ. Σάββας Τσιτουρίδης. Και οι δύο πάντως ζήτησαν από τον πρωθυπουργό να σταματήσει την σχετική συζήτηση. Ο άξονας Μαξίμου Ρηγίλλης πάντως αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο την ώρα που ζεσταίνει και τον κομματικό μηχανισμό με πρόσχημα τις ευρωεκλογές. Σκοπός είναι σε κάθε περίπτωση να αυξήσει την κομματική συσπείρωση και να βελτιώσει τα ποσοστά στις δημοσκοπήσεις. Παράλληλα η Ρηγίλλης απευθύνει αυστηρές συστάσεις στους βουλευτές να σταματήσουν την εσωστρέφεια και κυρίως την διαδοχολογία.
Εντύπωση προκάλεσε η μαζική συμμετοχή των βουλευτών στην ομιλία της κ. Ντόρας Μπακογιάννη σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής. Παράλληλα από βουλευτές και δημοσιογράφους που αναφέρονται στο σύστημα της κ. Μπακογιάννη άνοιξε παρασκηνιακά συζήτηση για το «ενδεχόμενο να παραδώσει ο κ. Καραμανλής την ηγεσία στην υπουργό Εξωτερικών όσο ακόμη η ΝΔ είναι στην κυβέρνηση». Το σενάριο είναι παλαιότερο αλλά τώρα κάποιοι σε συνεννόηση ή χωρίς το σπρώχνουν στα κομματικά και δημοσιογραφικά γραφεία. Ενδιαφέρον δε προκαλεί και η σύσταση του σωματείου «Σύνδεσμος 74» που αποτελείται από φίλους της κ. Μπακογιάννη με σκοπό την προώθηση και τον εμπλουτισμό με νέες ιδέες του «ριζοσπαστικού φιλελευθερισμού. Αν και το «σωματείο» έχει ιδρυθεί από τον Ιανουάριο δημοσιοποιήθηκε μετά την εκδήλωση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας και συγκεντρώθηκαν και υπογραφές από τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση. Ο «Σύνδεσμος 74» ανακοινώθηκε λίγες ημέρες μετά τις δηλώσεις του βουλευτή κ. Γιάννη Μανώλη εναντίον της κ. Μπακογιάννη και αποσκοπεί να αποτινάξει το στίγμα του νέο-φιλελευθερισμού που της προσάπτουν στο εσωτερικό του κόμματος και που θα είναι εμπόδιο στην διεκδίκηση της ηγεσίας. Το Μέγαρο Μαξίμου παρότι δεν αντιδρά παρακολουθεί με ενόχληση τις κινήσεις της κ. Μπακογιάννη τόσο στο εσωτερικό πεδίο όσο και στο Εξωτερικό. Στο περιβάλλον του Μεγάρου Μαξίμου θεωρούν ότι η κ. Μπακογιάννη παράλληλα με το ταξείδι της στις ΗΠΑ και την συνάντηση με την κυρία Χίλαρι Κλίντον διαχέει την εντύπωση ότι είναι η μόνη από την ελληνική κυβέρνηση που συνομιλεί με τη νέα αμερικανική ηγεσία.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr