Σχέδιο επικοινωνιακής διάσωσης του Καραμανλή

Σχέδιο επικοινωνιακής διάσωσης του Καραμανλή

Σχέδιο επικοινωνιακής διάσωσης του πρωθυπουργού ο οποίος το τελευταίο διάστημα είναι «πεσμένος» έχει θέσει σε εφαρμογή η κυβέρνηση.

Καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τάση παγίωσης της υπεροχής του ΠΑΣΟΚ το κυβερνητικό επιτελείο προσπαθεί να διασώσει την εικόνα του πρωθυπουργού που θεωρείται το τελευταίο προπύργιο πριν η κατάσταση γίνει συνολικά μη αναστρέψιμη.

Η επίσκεψη του κ. Κώστα Καρα

Σχέδιο επικοινωνιακής διάσωσης του πρωθυπουργού ο οποίος το τελευταίο διάστημα είναι «πεσμένος» έχει θέσει σε εφαρμογή η κυβέρνηση.

Καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τάση παγίωσης της υπεροχής του ΠΑΣΟΚ το κυβερνητικό επιτελείο προσπαθεί να διασώσει την εικόνα του πρωθυπουργού που θεωρείται το τελευταίο προπύργιο πριν η κατάσταση γίνει συνολικά μη αναστρέψιμη.

Η επίσκεψη του κ. Κώστα Καραμανλή στην Κοζάνη το Σάββατο που μας πέρασε είχε καθαρά επικοινωνιακή στόχευση και εξελίχθηκε με αμιγώς επικοινωνιακούς όρους. Στόχος ήταν να διανεμηθούν στα Μέσα Ενημέρωσης «ωραίες εικόνες» του πρωθυπουργού να παρακολουθεί με «ανθρώπινο ενδιαφέρον» συνταγές μαγειρικής με κροκό Κοζάνης και να αγκαλιάζει μικρά παιδιά που με έκδηλη αμηχανία του έδιναν λουλούδια. Αν αυτά τα επικοινωνιακά κόλπα έφερναν αποτέλεσμα τα πρώτα χρόνια της κυβέρνησης τώρα πια σε μία εποχή μεγάλων προβλημάτων που απαιτεί ουσιαστικές πολιτικές πρωτοβουλίες προκαλούν «θυμηδία» και δείχνουν την αμηχανία του κυβερνώντος κόμματος που προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις καινούργιες και ριζικά διαφορετικές συνθήκες με παλιές αναποτελεσματικές συνταγές.

Στο ίδιο πλαίσιο οι υπουργοί και βουλευτές που βγαίνουν στα Μέσα Ενημέρωσης ή μιλούν σε κομματικές συγκεντρώσεις νιώθουν την υποχρέωση να τονίζουν ότι «η ΝΔ έχει ισχυρό ηγέτη τον Κώστα Καραμανλή». Φθάνουν μάλιστα σε υπερβολές του είδους ότι «η ΝΔ θα κερδίσει και τρίτη τετραετία με ηγέτη τον Κώστα Καραμανλή» που δεν πείθουν πλέον κανένα. Ακόμη και υπουργοί όπως ο κ. Γιώργος Αλογοσκούφης δηλώνουν ότι «σπάνια οι κυβερνήσεις εκλέγονται τρεις φορές».

Χαρακτηριστικό είναι ότι η κατάθεση της κυρίας Σωτηροπούλου στην Εξεταστική που ενέπλεκε το όνομα του πρωθυπουργού σήμανε «γενική επιστράτευση» στους βουλευτές και στους υπουργούς οι οποίοι εκόντες άκοντες στράφηκαν με δριμύτητα και με ανοίκειο τρόπο εναντίον της μάρτυρος και ακολούθως προσπαθούν να συσκοτίσουν όλη την υπόθεση Βατοπεδίου.  

Συνομιλητές του κ. Καραμανλή λένε ότι ο «πρόεδρος δεν είναι σε καλή ψυχολογική διάθεση το τελευταίο διάστημα» και ότι ορισμένες φορές μιλά για την κυβέρνηση και την κυβερνητική πολιτική αποστασιοποιημένα και σε τρίτο πρόσωπο. Καθώς η «δημοσκοπική» εικόνα της κυβέρνησης πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο στο τραπέζι των συζητήσεων έρχονται πάλι τα σενάρια ανασχηματισμού. Ο κ. Καραμανλής δέχεται εισηγήσεις να προχωρήσει άμεσα σε δομικό ανασχηματισμό και σε εντυπωσιακές αλλαγές προσώπων που να συμβολίζουν αλλαγές πολιτικής. Για το υπουργείο Οικονομίας παίζει το όνομα του κ. Σταύρου Δήμα ο οποίος έχει θετικό προφίλ στην κοινωνία και καλές σχέσεις με την Ευρωπαική Ένωση. Παράλληλα υπάρχει πρόταση για αναβαθμισμένο ρόλο του κ. Βαγγέλη Μειμαράκη στην επικοινωνιακή πολιτική είτε με παράλληλη επιστροφή του στο κόμμα είτε και με ανάληψη της θέσης του κυβερνητικού εκπροσώπου. Προτείνεται ακόμη ανακάτεμα της τράπουλας με μετακινήσεις κορυφαίων υπουργών.

Σε μείζον πρόβλημα πάντως εξελίσσονται οι συνεχιζόμενες επιθέσεις εναντίον του κ. Αλογοσκούφη από το εσωτερικό του κόμματός του. Υπουργοί όπως οι κ.κ. Γιώργος Σουφλιάς, Ντόρα Μπακογιάννη, Βαγγέλης Μειμαράκη, Άρης Σπηλιωτόπουλος, Δημήτρης Αβραμόπουλος ζητούν αλλαγή οικονομικής πολιτικής σε πιο φιλολαική κατεύθυνση. Έτσι όμως πλήττεται ο υπουργός Οικονομίας λίγες ημέρες πριν καταθέσει έναν δύσκολο προυπολογισμό και εν μέσω οικονομικής κρίσης. «Με έναν αποδυναμωμένο υπουργό Οικονομίας και ενώ έχει προεξοφληθεί η απομάκρυνσή του από το υπουργείο πως θα ασκήσει αξιόπιστη οικονομική πολιτική για την διέξοδο από την κρίση» ρωτούσε υπουργός ο οποίος δεν έκρυβε την απογοήτευσή του. Επιπλέον στο εσωτερικό του κόμματος λένε ότι «ενώ όλοι αναγνωρίζουν ότι ο κ. Καραμανλής πρέπει να πάρει σημαντικές πρωτοβουλίες κοντεύει να βγει ο Χειμώνας και δεν έχει γίνει τίποτε». Ακόμη και το σχέδιο διάσωσης του τραπεζικού συστήματος έγινε αντικείμενο αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών προκαλώντας αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

Ο ανασχηματισμός συνδυάζεται με εισηγήσεις για συνολική στροφή της οικονομικής πολιτικής με πακέτα φιλολαικών παροχών και αντίστοιχη επικοιωνιακή προβολή. Η λογική αυτών των εισηγήσεων είναι να κάνει ο κ. Καραμανλής εντυπωσιακές κινήσεις και να πάει σε εκλογές το συντομότερο δυνατόν γιατί όσο περνά ο καιρός η κατάσταση θα γίνεται χειρότερη.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

Σαλάτα ψητών λαχανικών

Αν ετοιμάζετε BBQ πρέπει σίγουρα να φτιάξετε και αυτή την πολύ νόστιμη σαλάτα με καλοκαιρινά λαχανικά, που συνοδεύει εξαιρετικά ψητό κρέας και ψάρι.