Διευρύνεται το προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ, οργή στην κοινοβουελυτική ομάδα της ΝΔ

Διευρύνεται το προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ, οργή στην κοινοβουελυτική ομάδα της ΝΔ

Σε ελεύθερη πτώση βρίσκεται η κυβέρνηση σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις οι οποίες δείχνουν ότι όχι μόνο αυξάνεται το προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ αλλά ότι η κατάσταση τείνει να γίνει μη αναστρέψιμη.

Ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής και το οικονομικό επιτελείο έχουν χάσει τον έλεγχο των εξελίξεων στην οικονομία με αποτέλεσμα να βρίσκονται αντιμέτωποι με την κοινωνική κατακραυγή αλλά και με την έντονη εσωκομματική κριτική. Το χειρότ

Σε ελεύθερη πτώση βρίσκεται η κυβέρνηση σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις οι οποίες δείχνουν ότι όχι μόνο αυξάνεται το προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ αλλά ότι η κατάσταση τείνει να γίνει μη αναστρέψιμη.

Ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής και το οικονομικό επιτελείο έχουν χάσει τον έλεγχο των εξελίξεων στην οικονομία με αποτέλεσμα να βρίσκονται αντιμέτωποι με την κοινωνική κατακραυγή αλλά και με την έντονη εσωκομματική κριτική. Το χειρότερο όμως είναι ότι οι ατυχείς επιλογές στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης επιτείνουν την ύφεση στον χώρο της πραγματικής οικονομίας. Στις μετρήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, της Mark για το Έθνος της Κυριακής και της MRB για τον Ελεύθερο Τύπο το ΠΑΣΟΚ προηγείται με  3,7% και με 1,3% αντίστοιχα. Οι μετρήσεις δείχνουν επίσης ότι το ΠΑΣΟΚ προηγείται πλέον στην παράσταση νίκης. Παράλληλα ότι ελαχιστοποιείται το προβάδισμα του κ. Καραμανλή στην καταλληλότητα ενώ ο κ. Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ βελτιώνουν την θέση τους και προηγούνται σε μία σειρά από επιμέρους τομείς. Αρνητική εικόνα για την κυβέρνηση και επιδείνωση για τον κ. Καραμανλή και την κυβέρνηση δείχνουν και οι ποιοτικές μετρήσεις που έχει στην διάθεσή του το Μέγαρο Μαξίμου.

Έχει σημασία ότι δεν έχει μετρηθεί η δυσαρέσκεια του κόσμου από τις τελευταίες κινήσεις του κ. Τάκη Αράπογλου που ανακοίνωσε αύξηση επιτοκίων και του κ. Τάκη Αθανασόπολου που προανήγγειλε αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Η εξέλιξη αυτή έφερε στα πρόθυρα έκρηξης την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ η οποία θεωρεί ότι οι αρμόδιοι υπουργοί Γιώργος Αλογοσκούφης και Χρήστος Φώλιας αλλά και ο πρωθυπουργός έχουν χάσει την επαφή με την πραγματικότητα. Στελέχη όπως οι κ.κ. Νικήτας Κακλαμάνης, Πάνος Παναγιωτόπουλος, Γιάννης Μανώλης, Μάκης Γιακουμάτος, Κώστας Γκιουλέκας ζητούν από την κυβέρνηση να «μαζέψει» τους διορισμένους διοικητές των ΔΕΚΟ. Ενδεικτικό της αδυναμίας στην οποία έχει περιέλθει η κυβέρνηση είναι ότι ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομίας περιορίστηκαν σε παραινέσεις προς τις τράπεζες ενώ η μόνη κίνηση του υπουργού Ανάπτυξης κ. Φώλια προς τον διοικητή της ΔΕΗ ήταν να του εκφράσει την δυσαρέσκειά του.  Οι εξελίξεις στην οικονομία έχουν δημιουργήσει πραγματικό έδαφος για εμφάνιση στο προσκήνιο των βουλευτών της λεγόμενης λαικής δεξιάς που ασκούν έντονη κριτική στην κυβέρνηση και ζητούν επιτακτικά μέτρα για την στήριξη των κοινωνικά ασθενέστερων και για την ενίσχυση του κοινωνικού χαρακτήρα του κόμματος. Αλλά και κορυφαίοι υπουργοί όπως οι κ.κ. Γιώργος Σουφλιάς, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Άρης Σπηλιωτόπουλος ζητούν συνολικότερα αλλαγή της οικονομικής πολιτικής.

Οι κορυφαίοι υπουργοί του κ. Καραμανλή στις κατ ιδίαν συζητήσεις τους εκφράζουν φόβους ότι η κατάσταση είναι οριακή και σχεδόν μη αναστρέψιμη. Η διστακτικότητα του κ. Καραμανλή να προχωρήσει σε ουσιαστικές κινήσεις αυξάνει την αναξιοπιστία της κυβερνητικής πολιτικής και παγιώνει το προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ το οποίο αργά αλλά σταθερά κερδίζει έδαφος. Χαρακτηριστικό είναι ότι ενώ επικρατεί μία γενικευμένη αίσθηση κατάρρευσης το κυβερνητικό επιτελείο διαρρέει ότι «ο κ. Καραμανλής σκέπτεται τις κινήσεις για να αλλάξει το κλίμα». Στο πλαίσιο αυτό λένε θα προχωρήσει σε αναθεώρηση του προυπολογισμού, σε ευρείες παροχές προς τους ασθενέστερους και σε μεταρρυθμίσεις. Μόνο που όπως επισημαίνουν βουλευτές και υπουργοί μέχρι να το αποφασίσει ο κ. Καραμανλής θα είναι αργά γιατί θα έχει χαθεί πάλι το τάιμινγκ.  

Πολιτικό κόστος από τον κ. Ρουσόπουλο

Σαν να μην της έφθανε η οικονομική κρίση η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει και το πολιτικό κόστος από το σκάνδαλο του Βατοπεδίου το οποίο έφερε ξανά στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας ο κ. Θέοδωρος Ρουσόπουλος με τις δύο ατυχείς συνεντεύξεις που έδωσε την εβδομάδα που πέρασε. Σύμφωνα με την δημοσκόπηση της ΜRB ποσοστό 72% των πολιτών δηλώνουν ότι ο κ. Ρουσόπουλος δεν τους έπεισε και μόνο 16% λένε ότι τους έπεισε ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος. Οι παρεμβάσεις του προκάλεσαν κριτική από τους βουλευτές οι οποίοι πλέον λένε ότι «ο κ. Ρουσόπουλος καλά θα κάνει να εξαφανισθεί από το προσκήνιο και να μην ονειρεύεται επιστροφή στην κυβέρνηση γιατί προκαλεί πολιτικό κόστος στον πρωθυπουργό».

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

Σαλάτα ψητών λαχανικών

Αν ετοιμάζετε BBQ πρέπει σίγουρα να φτιάξετε και αυτή την πολύ νόστιμη σαλάτα με καλοκαιρινά λαχανικά, που συνοδεύει εξαιρετικά ψητό κρέας και ψάρι.