Οριακά κάτω η Wall Street, εν αναμονή της Γερουσίας

Οριακά κάτω η Wall Street, εν αναμονή της Γερουσίας

Αν και την Τετάρτη το βράδυ στην Wall Street οι επενδυτές έδειχναν να περιμένουν ότι τα ξημερώματα ώρα Ελλάδος η Γερουσία θα ψήφιζε το σχέδιο διάσωσης, ο Dow Jones έκλεισε με οριακές απώλειες, έχοντας φτάσει να χάνει ακόμη και 200 μονάδες. Τα προβλήματα της General Electric και οι ενδείξεις για μεγαλύτερη της αναμενόμενης πτώση του εργοστασιακού δείκτη ήταν οι αιτίες, ενώ νωρίτερα Αθήνα και Φρανκφούρτη είχαν κλείσει επίσης χαμηλότ

Οριακά κάτω η Wall Street, εν αναμονή της Γερουσίας

Αν και την Τετάρτη το βράδυ στην Wall Street οι επενδυτές έδειχναν να περιμένουν ότι τα ξημερώματα ώρα Ελλάδος η Γερουσία θα ψήφιζε το σχέδιο διάσωσης, ο Dow Jones έκλεισε με οριακές απώλειες, έχοντας φτάσει να χάνει ακόμη και 200 μονάδες. Τα προβλήματα της General Electric και οι ενδείξεις για μεγαλύτερη της αναμενόμενης πτώση του εργοστασιακού δείκτη ήταν οι αιτίες, ενώ νωρίτερα Αθήνα και Φρανκφούρτη είχαν κλείσει επίσης χαμηλότερα.  

Παρά την αντίδραση της Εθνικής (+3,2%, στα 28,90 ευρώ) ο γενικός δείκτης έκλεισε κάτω από τις 2.840 μονάδες με απώλειες 0,7% περίπου. Πάνω από 2% έπεσαν Alpha Bank και Eurobank, οριακές απώλειες είχε η Πειραιώς, ενώ πολύ μεγάλη ήταν η πτώση για ΟΠΑΠ, ΟΤΕ αλλά και Μότορ Όιλ. 

Με κέρδη ΔΕΗ, Τιτάν, Coca Cola HBC, Αγροτική, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, λιμάνια και κυρίως η ΕΧΑΕ (+4,6%, με φόντο τις παρουσιάσεις στο Λονδίνο) 

Σε θετικό έδαφος και ο δείκτης της μικρότερης κεφαλαιοποίησης.   

Το ρηχό χρηματιστήριο μας επειδή είναι τραπεζοκεντρικό ( μεγαλύτερη στάθμιση των τραπεζών στον  δείκτη ) περιμένει το όποιο διέξοδο από τις τράπεζες.  

Πιθανή μια ανοδική αντίδραση 

Η σύγκριση των ελληνικών τραπεζών  ακόμη με τις «τοξικά» επηρεασμένες αμερικανικές ή ευρωπαϊκές λειτουργεί υπέρ των πρώτων.  

Όπως υπογραμμίζει Έλληνας χρηματιστής, οι διαχειριστές ανά τον κόσμο ποντάρουν σε μια γρήγορη ανάκαμψη των ξένων τραπεζών. 

Εδώ, όμως, δημιουργήθηκε ένα μεγάλο πρόβλημα. Περιμένοντας τις ξένες τράπεζες οι διαχειριστές έχασαν τα κεφάλαια τους. Ποντάροντας

λ. χ, στην Wachovia, στην Lehman,  στην Fortis ή την Bradford & Bigley απώλεσαν σημαντικά κεφάλαια.    

Το μειονέκτημα της συγκριτικής αποτίμησης ελληνικών και ξένων επιτείνει επίσης και οι τελευταίες πρακτικές των ξένων που δανείζονται από εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές, και ορισμένες φορές σορτάρουν ανεξέλεγκτα. Οι ελληνικές χρηματιστηριακές μαθαίνουν πολύ αργά πως και ποιες μετοχές δανείστηκαν.     

Aπό την άλλη πλευρά, οι ελληνικές πρέπει να πείσουν τους ξένους επενδυτές ότι θα φέρουν τα κέρδη που υποσχέθηκαν (2008-2009) μέσα σ’ αυτό το κακό  περιβάλλον. 

Μια πρώτη γεύση για το εικόνα έχουν οι ξένοι επενδυτές για τις τράπεζες θα δοθεί στην αυριανή ελληνική ημέρα ( Greek Day ) που διοργανώνει η ΕΧΑΕ στο Λονδίνο.       

Πλεονέκτημα οι καταθέσεις 

Ένα πλεονέκτημα, πάντως, είναι οι  υψηλές καταθέσεις των ελληνικών τραπεζών. Μόνο οι προθεσμιακές καταθέσεις και ταμιευτηρίου ξεπερνούν τα 157 δισ., ενώ ο δείκτης  δάνεια/ καταθέσεις ανέρχεται στο 85%, κατά μέσο όρο. 

Αυτό ήταν το στοιχείο που έκανε τους επενδυτές να τρελαίνονται για τις μετοχές ελληνικών τραπεζών κατά την ανοδική περίοδο. Εξάλλου εκείνη την περίοδο οι ελληνικές τράπεζες κέρδιζαν περισσότερα από τα δάνεια, κυρίως οι πιο δυναμικές τράπεζες. 

Περαιτέρω, η εικόνα του 9μηνου μπορεί να δείξει πιέσεις ή επιβράδυνση, αλλά τουλάχιστον οι ελληνικές θα διανείμουν μερίσματα – και όχι μόνο – για το 2008. 

Σε τεχνικό επίπεδο, ο γενικός δείκτης έκλεισε τα χάσματα, και από τις 2864 μονάδες περιμένει καλά νέα από τις ΗΠΑ. Έτσι, κανείς δεν αποκλείει μια ανοδική κίνηση η οποία ενδέχεται να ενισχυθεί από εξελίξεις στο μέτωπο των τραπεζών. 

Οι κύριες εμπορικές θα απαντήσουν στην αύξηση κεφαλαίου της MIG, αλλά κανείς δεν γνωρίζει – με ασφάλεια – τα μέτωπα που θα συνεργαστούν. 

Οποιαδήποτε συγχώνευση, εκλαμβάνεται ως αδυναμία την δεδομένη στιγμή, κι αυτό το αποφεύγουν οι τραπεζίτες , όπως ο διάολος το λιβάνι.      

Κλειδί τα hedge funds

Πώς, όμως, έχουν, ως τώρα, τα δεδομένα από το εξωτερικό ;

Οι αγορές προεξόφλησαν λύση, τόσο στις ΗΠΑ, όσο στην Ευρώπη. Όλοι, όμως, οι παράγοντες περιμένουν να δουν ποια τοξικά ομόλογα θα αγοραστούν και σε ποια τιμή.  

Επιπλέον, εκ των πραγμάτων, κανείς δεν περιμένει άμεση λύση. Θα χρειαστούν μήνες για να δούμε εάν οι τράπεζες που δέχθηκαν «ενέσεις», θα αρχίσουν να κάνουν έστω μικρά κέρδη. Το ίδιο είχε συμβεί και με τους οργανισμούς Savingw & Loans την δεκαετία του 1990. Όσοι οργανισμοί απέμειναν αναδιαπραγματεύτηκαν τα δάνεια, λάβαιναν καταθέσεις και σιγά- σιγά άρχισαν να κάνουν κέρδη. 

Έλληνας χρηματιστής τονίζει επίσης, ότι το ερώτημα που τίθεται είναι εάν βρισκόμαστε στην αρχή- μέση ή τέλος της κρίσης. Πιθανότατα, βρισκόμαστε στην μέση, διότι και οι κυβερνήσεις πρέπει να  δουν τι θα κάνουν με τι κρατικοποιήσεις. Αν λ. χ η Fortis ανακάμψει δεν θα πουλήσουν τις μετοχές οι τρεις κυβερνήσεις για να πάρουν πίσω τα χρήματα ;        

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι τι θα γίνει με τα χιλιάδες Hedge Funds που συνεχίζουν. Τα πρόσφατα παιχνίδια με την τιμή του πετρελαίου ( πτώση από τα 150 στα 90, εκτίναξη στα συμβόλαια στα 130 και γύρισμα και πάλι κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι) δείχνουν ότι, θα παίξουν τα ρέστα τους όσοι συνεχίζουν να είναι δανεισμένοι.  

Έλληνας τραπεζίτης σημειώνει ότι αν δεν πτωχεύσουν 2-3 μεγάλα Funds, τότε ξέρουμε ότι η κρίση δεν θα έχει τελειώσει.       

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης